نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۸/۱۲

وقایع مهم آفریقای غیر عربی از تاریخ 3/8/95 تا 10/8/95  

سومالی

• دزدان دریایی سومالی گروگان‌های کشتی عمانی را در ازای دریافت باج آزاد کردند.

 مقامات سومالی خبر آزادی 26 خدمه کشتی ربوده شده توسط دزدان دریایی پس از گذشت 5 سال اسارت را تایید کردند. مقامات سومالی روز یکشنبه (2/8/95)از آزادی 26 ملوانی که حدود 5 سال پیش توسط دزدان دریایی سومالی دستگیر شده بودند خبر دادند. منابع نزدیک به دزدان دریایی به خبرنگار «وی او ای» مستقر در منطقه گفتند: دزدان دریایی پس از دریافت 2 میلیون دلار غرامت، گروگان‌ها را آزاد کردند. وزیر بنادر سومالی بدون ارائه جزئیات بیشتر در مورد آزادی گروگان‌ها و پرداخت غرامت اظهار داشت: تنها می‌توانم خبر آزادی این خدمه را تایید کنم. براساس این گزارش، خدمه این کشتی ربوده شده افرادی از کشورهای کامبوج, چین , اندونزی , فیلیپین, تایوان و ویتنام هستند. گفتنی است؛ دزدان دریایی سومالی کشتی با پرچم عمان را مارس سال 2012(1391) و در فاصله 65 مایل دریایی جنوب «سیشل» ربودند. این کشتی یک سال پس از ربوده شدن غرق شد و خدمه به ساحل منتقل شدند و زندگی سختی را هنگام اسارت داشتند. کمیته حمایت سازمان ملل از گروگان‌ها، طی بیانیه‌ای اعلام کرد: ما از خبر آزادی خدمه این کشتی خیلی خوشحالیم. آنها صحیح و سالم به ماموران «گالمادوگ» بازگردانده شدند و با هواپیماهای کمیته بشردوستانه سازمان ملل به کشورهای خود بازخواهند گشت. این بیانیه اضافه می کند: متاسفانه از مجموع 29 خدمه دستگیر شده یکی از آنها در طول ربودن کشتی کشته شده، دو نفر دیگر در طول اسارت بیمار شدند و 26 خدمه باقی مانده پس از گذشت اسارت به خاک سومالی بازگشتند. همچنین شاهد عینی که هنگام تحویل خدمه ها به مقامات در محل حضور داشت گفت: همه خدمه دچار سو تغذیه شده و دو نفر آنها چنان ضعیف بودند که به زحمت راه می‌رفتند. براساس این گزارش، این دومین گروگان‌گیری طولانی است که توسط دزدان دریایی سومالی صورت می‌گیرد. سال گذشته نیز 4 ملوان تایلندی پس از گذشت 5 سال اسارت آزاد شدند.

 • انفجار خودرو بمبگذاری شده در سومالی دو کشته بر جای گذاشت

انفجار یک خودروی بمب گذاری شده در منطقه 'بوندهیر' در مرکز 'موگادیشو' پایتخت سومالی به کشته شدن دو غیر نظامی منجر شد. به نقل از خبرگزاری 'شین هوآ'، "قاسم عبدالله"(مقام ارشد محلی) با تایید این خبر افزود: در این حمله انتحاری چهار غیرنظامی دیگر نیز به شدت زخمی شدند که حال آنان وخیم گزارش شده است. در فروردین ماه سال جاری، در پی حمله انتحاری در منطقه 'بلاد بنط' که گروه تروریستی 'الشباب' مسوولیت آن را برعهده گرفت، 10 نفر کشته شدند. بر اساس این گزارش، این حمله در نزدیکی یکی از هتل های این کشور صورت گرفت که در نتیجه آن شماری از مسافران این هتل زخمی شدند. سومالی عرصه فعالیت گروه تروریستی الشباب است که شاخه 'القاعده' به شمار می رود. گروه تروریستی الشباب وارد درگیری های سنگینی علیه دولت مرکزی سومالی شده و بسیاری از فعالیت های انسانی سازمان ملل متحد در این کشور را به حالت تعلیق درآورده است.

الشباب که خواستار اعمال قوانین خاص مذهبی خود در سومالی است، به طور معمول مقام های دولتی و قانونگذاران این کشور را هدف قرار می دهد. هرچند تروریست های الشباب از شهرهای مهم سومالی بیرون رانده شده اند، اما حمله های مرگبار آن ها در مناطق مختلف این کشور ادامه دارد. نیروهای اتحادیه آفریقا، مقام های دولتی و اتباع خارجی از اهداف حملات گروه تروریستی الشباب در سومالی هستند. سخنگوی دولت محلی سومالی پیشتر اعلام کرده بود: در تازه ترین عملیات ضدتروریستی نیروهای امنیتی این کشور، بیش از یکصد مظنون به اتهام طراحی حملات تروریستی، در منطقه هودان بازداشت شدند گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده عامل مجموعه ای از حمله های خونین در داخل سومالی و کنیا شناخته می شود. این گروه اعلام کرده که هدفش سرنگونی دولت سومالی است.

 • سازمان ملل: 75 هزار نفر در سومالی بر اثر درگیرها بی خانمان شده اند

سازمان ملل روز دوشنبه(3/4/95) اعلام کرد که بیش از 75 هزار نفر طی سه هفته درگیری در سومالی بی خانمان و 18 نفر کشته شده اند. به گزارش خبرگزاری رویترز از نایروبی، سازمان ملل همچنین در خصوص آسیب رسیدن به زنان و کودکان به دلیل قرار گرفتن در فضای باز در فصل بارندگی هشدار داد. درگیری ها در سومالی به تازگی بین شبه نظامیان مستقر در دو منطقه نیمه خودمختار در شهر گالکایو موسوم به پونتلند و گالمودوگ روی داد.

دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل اعلام کرد: ترس از ادامه درگیری ها، افراد بیشتری را از خانه و کاشانه دور می کند. دفتر مزبور یادآور شد که اکثر بی خانمان ها، زنان، کودکان و سالمندان هستند که پیشتر در کمپ های آوارگان بوده و اکنون برای دومین بار به حومه شهر گالکایو فرار کرده اند. این شهر که مرکز منطقه مودوگ در سومالی به شمار می رود، در دست شبه نظامیان طایفه ای وفادار به دو منطقه مجزای آن است. سومالی به مدت 25 سال دستخوش جنگ داخلی و درگیری بین شبه نظامیان طوایفی است. همچنین در جنوب سومالی، نیروهای وفادار به دولت با تروریست ها الشباب می جنگند. یک میلیون و یکصد هزار نفر در سومالی بی خانمان هستند و از هر 10 نفر یک نفر در وضعیت نامساعدی زندگی می کند.

 • کشته شدن 3 نفر بر اثر انفجار در «موگادیشو»

منابع امنیتی سومالی از کشته شدن 3 نفر بر اثر انفجار یک خودروی بمب گذاری شده در پایتخت این کشور خبر دادند. یک خودروی بمب گذاری شده یکشنبه شب(2/8/95) در «موگادیشو» پایتخت سومالی منفجر شد. به گزارش خبرگزاری آناتولی، یک منبع امنیتی سومالی گفته که در این انفجار دست کم سه نفر کشته شدند. هنوز هیچ شخص یا گروهی مسئولیت این انفجار تروریستی را بر عهده نگرفته است.

 • داعش بندر «کنداله» را در شمال سومالی اشغال کرد

داعش بندر «کنداله» را در شمال سومالی اشغال کرد خبرگزاری وابسته به گروهک تروریستی داعش مدعی شد که عناصر این گروهک توانسته‌اند بندری واقع در شمال سومالی را به اشغال خود درآورند. خبرگزاری أعماق، وابسته به گروه تروریستی داعش مدعی شد که عناصر وابسته به این گروهک چهارشنبه (5/8/95) طی عملیاتی توانستند بندری مهم واقع در شمال سومالی را به تصرف خود درآورند. داعش مدعی شده است نظامیان تحت امر آن، شهرک «قندلا» یا کندالة واقع در ساحل خلیج عدن را اشغال کرده‌اند. به گفته ساکنان این منطقه، این اولین عملیات داعش در داخل سومالی به شمار می‌رود. عناصر داعش پس از آنکه کنترل این شهر را به دست گرفتند، پرچم داعش را بر ساختمان‌های شهرک مذکور بر افراشته‌اند. در این حمله، عناصر مسلح داعش متشکل از 50 تروریست با یورش به این شهرک اقدام به تخلیه ساختمان شهرداری کرده و از کارمندان حاضر در این شهرداری خواسته‌اند حضور آن‌ها در آن ساختمان را به کسی اطلاع ندهند.

 •  حمله تروریستهای الشباب در سومالی یک کشته برجای گذاشت

در حمله بامداد امروز ( 9/8/95) افراد مسلح وابسته به گروه تروریستی الشباب به شهر 'بیدوا' در نزدیکی منطقه 'بای' در جنوب سومالی، یک سرباز ارتش این کشور کشته و چند نفر دیگر مجروح شدند. به نقل از 'رویترز'، "حسین عدن" فرمانده ارشد ارتش سومالی با تایید این خبر گفت: این حمله که با تبادل آتش سنگین افراد مهاجم همراه بود، در حالی رخ داد که ارتش بر اساس نگاه تاکتیکی و نظامی خود، این منطقه را ترک کرده است. عدن تصریح کرد:‌ هیچ گونه نگرانی از الشباب نداریم و به تلاش خود برای ریشه کن کردن کامل این گروه تروریستی ادامه می دهیم. بر اساس این گزارش و به نقل از شاهدان عینی، به دلیل وخامت حال برخی از مجروحان، شمار کشته شدگان این حمله تروریستی رو به افزایش است. در همین خصوص، گروه تروریستی الشباب پیشتر با صدور بیانیه ای اعلام کرده بود که شهر 'افجویی' را بار دیگر اشغال کرده است. الشباب چند سال پیش این شهر را اشغال کرده و سپس از دست داده بود. الشباب که از سال 2007(1385) برای براندازی دولت سومالی می جنگد، در سال 2011 (1390)کنترل پایتخت و چند پایگاه دیگر خود همچون شهر افجویی را از دست داد. الشباب به طور معمول حملاتی را در موگادیشو انجام می دهد. این گروه تروریستی که متحد 'القاعده' است، پنج سال پیش از پایتخت سومالی بیرون رانده شد، با این حال به حملات خود علیه نیروهای دولتی، نظامیان و غیرنظامیان و اهداف خارجی در این کشور ادامه می دهد.

• کشته شدن هشت تروریست الشباب در جنوب غرب سومالی

مسئولان دولتی سومالی به خبرگزاری شینهوا گفته اند که در درگیری شدید ارتش سومالی و تروریست های الشباب در نزدیکی شهرک بیدوا در جنوب غرب سومالی، هشت تروریست کشته شدند. به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، به نقل از خبرگزاری شینهوا، در جریان درگیری بین ارتش سومالی و تروریست های الشباب،‌ چهار سرباز سومالیایی نیز کشته شدند. "اوجاس حسن"( وزیر رسانه ایالت جنوب غرب سومالی ) در این باره گفت: تروریست های الشباب به پایگاه نظامی در نزدیکی شهر بیدوا حمله کردند که در جریان آن هشت تروریست کشته شدند و ما هم چهار نیروی نظامی خود را از دست دادیم. حسن ادعای الشباب مبنی بر تسلط بر مناطقی در جنوب غرب سومالی را رد کرد و افزود: 6 سرباز ارتش ملی سومالی نیز در جریان این درگیری ها زخمی شدند که برای مداوا راهی بیمارستان شدند. خبرگزاری های محلی تاکید کردند که نیروهای سومالی و اتحادیه آفریقا موفق شدند، تروریست های الشباب را از شهرهای بزرگ و بنادری که در اشغال داشتند، بیرون رانند اما در رویارویی با این نیروها در شهرهای کوچک و دور افتاده با مشکلات زیادی روبرو هستند. در همین خصوص، گروه تروریستی الشباب پیشتر با صدور بیانیه ای اعلام کرده بود که شهر 'افجویی' را بار دیگر اشغال کرده است. این گروه تروریستی که از سال (1386)2007 برای براندازی دولت سومالی می جنگد، در سال 2011(1390) کنترل ماگادیشو پایتخت و چند پایگاه دیگر خود همچون شهر افجویی را از دست داد. الشباب به طور معمول حملاتی را در موگادیشو انجام می دهد. این گروه تروریستی که متحد 'القاعده' است، پنج سال پیش از پایتخت سومالی بیرون رانده شد، با این حال به حملات خود علیه نیروهای دولتی، نظامیان و غیرنظامیان و نیروهای اتحادیه آفریقا در این کشور ادامه می دهد.

 بروندی

• بروندی مجوز فعالیت مدافعان حقوق بشر را لغو کرد

دولت بروندی مجوز فعالیت یک سازمان برجسته مدافع حقوق بشر و چند نهاد مردمی را به اتهام نفرت افکنی و مخدوش کردن وجهه این کشور در اذهان بین المللی، لغو کرد. به گزارش روز دوشنبه(3/4/95)  خبرگزاری رویترز از نایروبی، سازمان های غیر دولتی و غیر انتفاعی اغلب در بروندی به موضع گیری علیه دولت متهم شده اند. از جمله نهادهای لغو مجوز شده، انجمن دفاع از حقوق بشر و زندانیان است که از سوی "پییر کلاور امبونیمپا"( یک فعال برجسته مدافع حقوق بشر) مدیریت می شود. این فرد سال گذشته از سوقصد جان سالم به در برد و به اروپا نقل مکان کرد. وی و دیگر فعالان مدافع حقوق بشر در بروندی، از رئیس جمهوری این کشور به دلیل شرکت مجدد در انتخابات ریاست جمهوری انتقاد و وی را به نقض قانون اساسی متهم کردند. این افراد همچنین اتهام نقض حقوق بشر را به دولت و نیروهای امنیتی بروندی وارد کردند. بروندی از سال گذشته به دلیل انتخاب" پییر انکرونزیزا "برای سومین بار به عنوان (رئیس جمهوری) این کشور دستخوش بحران سیاسی است. مخالفان رئیس جمهوری بروندی، وی را به نقض قانون اساسی و زیر پا گذاشتن توافق صلحی متهم کردند که در سال 2005(1383) به جنگ داخلی در این کشور پایان داد. دولت نیز مخالفان را به دامن زدن به ناآرامی و حمایت از گروه های شورشی متهم کرد. براساس اعلام گروه های مدافع حقوق بشر، دستکم 450 تن در جریان خشونت های بروندی کشته شدند. در همین حال، کشورهای غربی از دولت بروندی به دلیل سرکوب رسانه های آزاد انتقاد کردند. مقام های بروندی در سال جاری خبرنگاران انگلیسی و فرانسوی را به مدت کوتاهی بازداشت و خبرنگاران کشورهای دیگر را از این کشور اخراج کردند.

 • تنش در روابط آمریکا و بروندی

تنش های سیاسی در روابط آمریکا و بروندی به دنبال افزایش کارشکنی های مقامات واشنگتن در امور داخلی این کشور آفریقایی، شدت یافته است. به نقل از شبکه 'یورونیوز'، نهادها سیاسی و قضایی بروندی به دنبال دخالت های آشکار 'آنا کاسپر' سفیر آمریکا در این کشور در مخالفت با خروج بروندی از دیوان کیفری بین المللی، خواستار تجدید نظر سیاست های واشنگتن درباره 'بوجومبورا' (پایتخت بروندی) شدند. "پیر انکورونزیزا"( رییس جمهوری بروندی) 28 مهرماه سال جاری رسما با خروج این کشور از دیوان کیفری بین المللی موافقت کرد. انکورونزیزا حکم تایید خروج بروندی از این دادگاه را امضا و به همه نهادهای قضایی و دولتی این کشور ابلاغ کرد. پارلمان بروندی 21 مهرماه سال جاری با اکثریت آرا به خروج این کشور از دیوان کیفری بین المللی رای داد تا نخستین کشوری باشد که از زمان تایید اساسنامه رم برای این دادگاه، رای به خروج رسمی داده است. تصمیم خروج بروندی از دیوان کیفری بین المللی به دنبال اعلام این دادگاه مبنی بر تحقیق و بررسی در موضوع سرکوب سیاسی و اقدامات خشونت بار در این کشور، صورت گرفت. در همین خصوص، وزارت خارجه آمریکا پیشتر و در پی تشدید خشونت ها در بروندی، با صدور بیانیه ای از شهروندان آمریکایی خواسته بود در سریع ترین زمان ممکن این کشور را ترک کنند. خبرگزاری 'آسوشیتدپرس' نیز از بوجومبورا گزارش داد: در این بیانیه از کارمندان دولت آمریکا که حضورشان در بروندی الزامی نیست و همچنین از وابستگان آنها خواسته شده، از این کشور خارج شوند. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که سفارتخانه این کشور در بروندی تنها قادر به ارایه خدمات محدودیتی به شهروندان آمریکایی است. از ابتدای سال جاری زمانی که پییر انکورونزیزا رییس جمهوری بروندی از تصمیم خود برای نامزدی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری پرده برداشت، بیش از 300 نفر در جریان درگیری ها در بروندی کشته شده و حدود 215 هزار نفر از این کشور گریخته اند. انکورونزیزا با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، برای سومین بار سکان هدایت بروندی را در دست گرفت و خشونت در این کشور با انتخاب وی شدت یافت. مخالفان وی و جامعه جهانی اقدام انکورونزیزا را برخلاف قانون اساسی بروندی تلقی می کنند. غرب و همسایگان بروندی نگران هستند که تداوم خشونت ها، این کشور را به ورطه اختلافات فرقه ای سوق دهد. بروندی 12 سال درگیر جنگ داخلی بود که در سال 2005(1383) پایان یافت. این جنگ طولانی گروه های شورشی از اکثریت 'هوتو' را در گود مبارزه با اقلیت 'توتسی' قرار داد. انکورونزیزا رهبری یکی از اقلیت های هوتو در آن زمان را برعهده داشت. در همین خصوص، پیر انکورونزیزا رییس جمهوری بروندی تاکید کرده بود: هرکس که در جهت اتحاد و خواست مردم حرکت نکند، طبق قوانین مربوطه با وی رفتار خواهد شد. پیر انکورونزیزا رییس جمهوری بروندی در آن زمان اعلام کرد که قصد دارد بار دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود و همین مساله، موجی از اعتراض و مخالفت ها را به راه انداخت. حملات تلافی جویانه بین نیروهای امنیتی تحت نظر انکورونزیزا و مخالفان وی، از آن زمان به بعد شدت یافت. بر اساس اعلام سازمان ملل و گروه های مدافع حقوق بشر، بیش از 400 نفر در مدت یک سال اخیر در بروندی کشته شده اند. بروندی همسایه خود رواندا را به حمایت از شورشیان مخالف رییس جمهوری متهم کرده و بیم آن می رود که ناآرامی در بروندی، کل منطقه مرکزی آفریقا موسوم به 'گریت لیکس' را متشنج کند. پیش از این نیز "بان کی مون"( دبیر کل سازمان ملل متحد )برای رایزنی به منظور پایان دادن به درگیری ها، به بروندی سفر کرده بود. بر اساس آمارهای سازمان ملل، دست کم سه هزار و 496 نفر در ارتباط با بحران سیاسی اخیر در بروندی بازداشت شده اند. بروندی که کشوری محصور در خشکی است در مرکز قاره آفریقا و در منطقه دریاچه های بزرگ قرار دارد.

جیبوتی

 • رویارویی غرب با پایگاه نظامی چین در جیبوتی

استمرار برنامه ساخت یک پایگاه نظامی توسط چین در جیبوتی باعث شده است که این کشور و غرب بار دیگر در مساله اقدامات نظامی فرامرزی دچار مناقشه شوند. برخی از کشورهای غربی بخصوص آمریکا و حتی کشورهای منطقه از جمله ژاپن از چین انتقاد کرده اند که با ساخت چنین پایگاهی قصد دارد قدرت نظامی خود را در قاره آفریقا افزایش دهد. چین پیشتر و در ماه فوریه سال جاری (بهمن سال 95) از ساخت پایگاه نظامی خود در جیبوتی برای کمک رسانی انساندوستانه و اعزام ماموران حافظ صلح خبر داده بود. اگرچه چین هرگونه انتقاد کشورهای غربی را در این زمینه رد کرده اما آنها تاکید دارند که پکن قصد دارد یک پایگاه صرفا نظامی در جیبوتی در اختیار داشته باشد. چین پیشتر اعلام کرده بود که این پایگاه فقط برای این ساخته می شود که این کشور بتواند از طریق آن ماموریت های حفاظت از صلح سازمان ملل را انجام دهد. چین می گوید: به هیچ وجه قصد تبدیل آن را به پایگاه نظامی ندارد بلکه جیبوتی یک پایگاه لجستیک و پشتیبانی برای این کشور به حساب می آید. ساخت این پایگاه در جیبوتی حتی باعث شده بود ژاپن نیز اعلام کند برای مقابله با چنین حرکتی از سوی چین پایگاه نظامی خود را در این کشور کوچک آفریقایی پس از سال ها گسترش داده و تسلیحات بیشتری در آن مستقر خواهد کرد. روزنامه ارتش چین روز چهارشنبه)5/8/95) با انتقاد شدید از مسائل مطرح شده توسط غرب در گزارشی می نویسد: این پایگاه فقط گنجایش 10 هزار نیرو را دارد و صرفا برای کارهای پشتیبانی از آن استفاده خواهد شد. نشریه ادامه می دهد که غربی ها بیش از اندازه به اقدامات چین نظیر ایجاد چنین پایگاهی حساسیت نشان می دهند در صورتی که قرار است از این پایگاه برای عملیات حفاظت از منافع اقتصادی و تجاری استفاده شود و کشتی نظامی به هیچ وجه در بندر آن پهلو نمی گیرد. روزنامه تاکید می کند که از سال ۲۰۰۸ میلادی چین در خلیج عدن بیش از ۲۰ ماموریت انجام داده که شامل کمک رسانی و سوخت رسانی بوده و به همین دلیل لازم است در این منطقه یک پایگاه لجستیک داشته باشد. نشریه ادامه می دهد که چین حتی اگر قصد ایجاد پایگاه نظامی در کشورهای دیگر را داشته باشد در یک راهبرد صلح آمیز برنامه هایش را دنبال خواهد کرد و هرگز این پایگاه ها تهدیدی برای دیگران نخواهد بود. چین بزرگترین شریک تجاری آفریقاست و ارزش تبادلات تجاری طرفین در سال 2014(1393) میلادی از مرز 200 میلیارد دلار گذشت که بیش از سه برابر تجارت آفریقا و آمریکا محسوب می شود. چین اعلام کرده است که تیم نیروهای حفاظت از صلح این کشور به هشت هزار نفر خواهد رسید و برای کمک به اتحادیه آفریقا برای واکنش به مخاطرات منطقه ای نزدیک به 100 میلیارد دلار در اختیار این اتحادیه قرار خواهد داد. جیبوتی کشوری کوچک در قاره آفریقا است که با 800 هزار نفر جمعیت بین کشورهای سومالی، اتیوپی و اریتره واقع شده است. وضع استراتژیک آن به عنوان یکی از طرف‌های تنگه باب المندب مناسب است که از طریق آن هر روز 8.3 میلیون بشکه نفت عبور داده می شود. در این کشور هم اینک پایگاه های نظامی آمریکا، فرانسه و ژاپن دایر شده است.

 اتیوپی

. • تاکید نخست وزیر اتیوپی بر مقابله با تهدیدات منطقه ای

"هایله مریام دسالین"(نخست وزیر اتیوپی) امروز (8/8/95) در سخنانی، بر مقابله جدی با تهدیدات منطقه ای درشرق قاره آفریقا تاکید کرد. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، دسالین که برای انجام یک سفر یک روزه به 'جوبا' پایتخت سودان جنوبی عزیمت کرده بود، افزود: راهبرد صحیح منطقه ای اقتضا می کند تا با هرگونه تهدید نظامی در داخل خاک کشورهای منطقه، برخورد جدی صورت گیرد. دسالین در ادامه یادآور شد: همه کنشگران سیاسی در سودان جنوبی باید با احترام به تمامیت ارضی، به خشونت های مسلحانه پایان دهند. بر اساس گزارش های منتشره، دولت سودان جنوبی اعلام کرده که با تصمیم شورای امنیت سازمان ملل برای اعزام و استقرار نیروهای منطقه ای در داخل خاک این کشور، موافقت خواهد کرد. یک مقام ارشد دولتی سودان جنوبی روز شنبه در جمع خبرنگاران با تایید این خبر، گفت: تمام اقدامات لازم برای استقرار این نیروها در داخل خاک سودان جنوبی طراحی و اجرایی خواهد شد. این مقام ارشد سودان جنوبی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت توقف خشونت ها از سوی گروه های شورشی و بازگشت امنیت و ثبات به کشور تاکید کرد. بر اساس این گزارش، حضور نیروهای منطقه ای با هدف محافظت از زیرساخت های حیاتی سودان جنوبی و فرردگاه جوبا ( پایتخت) و نیز بازگشت نظم و ثبات به این کشور صورت می گیرد. در همین خصوص، پیشتر "جرالد ون بوهمن"( نماینده دایم نیوزیلند و رییس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل) از دولت سودان جنوبی خواسته بود، زمینه اعزام و استقرار نیروهای منطقه ای در چهارچوب قوانین این سازمان و با هدف پایان دادن به درگیری های مسلحانه در سودان جنوبی را فراهم کند. این مقام ارشد شورای امنیت تصریح کرد: سودان جنوبی باید گام های محکمی برای اتخاذ تصمیمات مناسب در موضوع نیروهای منطقه ای بردارد. پیشتر "بان کی مون"( دبیر کل سازمان ملل )اعلام کرده بود که این سازمان از کشورهای خارج شرق آفریقا می خواهد نیرو و بالگرد لازم در اختیار ارتش منطقه ای جدیدی که قرار است در سودان جنوبی مستقر شود، قرار دهند. به دنبال شدت گرفتن درگیری ها در شهر جوبا (پایتخت) در اوایل ماه ژوئیه (اواسط تیر ماه)، سران کشورهای آفریقایی خواستار استقرار یک نیروی منطقه ای در سودان جنوبی شدند. سودان جنوبی که پس از دو دهه جنگ داخلی در سال 2011 (1390)از سودان جدا شد، با رد این اتهام ها، متقابلا خارطوم را به تسلیح گروه های مسلح در خاک خود متهم کرده است.

کنیا

• هلاکت 140 تروریست الشباب در کنیا

نیروهای دفاعی کنیا به همراه نیروهای مسلح منطقه خودمختار« جوبالند» امروز(دوشنبه) در تازه ترین عملیات خود140 تروریست الشباب را در مناطق جنوبی کنیا از پای در آوردند. به نقل از تارنمای خبری ' توکو' از نایروبی، عملیات مشترک نیروهای دفاعی کنیا به همراه نیروهای مسلح منطقه خودمختار« جوبالند» در جنوب سومالی با حضور نیروهای ویژه کنیا و سومالی و تحت نظارت فرماندهان عالی رتبه این کشور در مناطق جنوبی کنیا انجام شد.

بر اساس این گزارش، شمار کشته شدگان گروه تروریستی الشباب رو به افزایش است و این گروه شکست سختی را در این عملیات متحمل شد. ژنرال گ سامسون موآتته"( فرمانده نیروهای دفاعی کنیا )در این خصوص گفت: ریشه کنی گروه تروریستی الشباب اولویت نخست امنیتی این کشور است. موآتته افزود: نیروهای ویژه این کشور مستقر در مناطق راهبردی منطقه بندری « لامو» و استان « ماندرا» واقع در شمال شرق این کشور، با شناسایی دقیق مواضع الشباب در آمادگی کامل رزمی قرار دارند. فرمانده نیروهای دفاعی کنیا در ادامه با اشاره به تهدیدهای احتمالی گروه تروریستی الشباب در مناطق مرزی این کشور، بر مقابله همه جانبه با این گروه تروریستی تاکید کرد. "جرج کینوتی"( مقام ارشد پلیس کنیا )پیشتر بر عزم تمامی واحدهای اطلاعاتی و عملیاتی این نیرو برای ریشه کنی گروه تروریستی الشباب تاکید کرده بود. گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده که با دولت سومالی در حال جنگ است، به صورت مکرر حملاتی را در کنیا نیز انجام می دهد. در همین خصوص تارنمای خبری کپیتال اف ام از نایروبی گزارش داد: این گروه اعلام کرده که حملات مذکور تلافی جویانه است و تا زمانی که نظامیان کنیایی به عنوان جزئی از نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در سومالی حضور دارند، این حملات نیز ادامه خواهد داشت. از جمله حملات الشباب به کنیا می توان به گروگانگیری در مرکز خرید وست گیت در سال 2013 (1392)و حمله به دانشگاه گاریسا در سال جاری میلادی(1395 ش) اشاره کرد. صدها نفر در حملات الشباب طی دو سال گذشته کشته شده اند.

 • 12 کنیایی در انفجار بمب کشته شدند

انفجار بمب امروز (سه شنبه) در منطقه ای در شمال شرقی کنیا دستکم 12 کشته بر جای گذاشت. به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک مقام ارشد پلیس کنیا گفت که این انفجار در یک مسافرخانه رخ داد. تاکنون جسد 12 نفر در این مسافرخانه پیدا شده است. به گفته وی، نیروهای ضد تروریسم و سگ های آموزش دیده در حال ادامه جستجو برای نجات قربانیان این انفجار هستند. خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی به نقل از "محمد صالح"( فرمانده محلی در شمال کنیا) اعلام کرد که این انفجار توسط یک گروه افراط گرا علیه منطقه 'ماندرا' نزدیک مرز سومالی انجام شده است. هیچ گروهی تاکنون مسوولیت انفجار امروز در کنیا را برعهده نگرفته است، اما در سالهای اخیر گروه تروریستی 'الشباب' سومالی که به 'القاعده' وابسته است، مسوولیت بمبگذاریها و حملات تروریستی در کنیا را برعهده گرفته بود. بر اساس این گزارش، گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده مظنون اصلی این انفجار است. الشباب وعده داده که از کنیا به خاطر اعزام نیرو به سومالی انتقام خواهد گرفت. سومالی خاستگاه گروه تروریستی الشباب است. تروریست های الشباب در نوامبر 2014 (1393)اتوبوسی را در این منطقه ربوده و 28 نفر از مسافران غیرمسلمان آن را به قتل رساندند. در دسامبر (1393)2014 نیز این گروه 36 کارگر را کشتند. در سال میلادی جاری شش نفر تاکنون توسط الشباب در این منطقه کشته شده اند. هیچ گروهی تاکنون مسوولیت این انفجار را برعهده نگرفته است، اما در سالهای اخیر گروه تروریستی 'الشباب' سومالی که به 'القاعده' وابسته است، مسوولیت بمبگذاریها و حملات تروریستی در کنیا را برعهده گرفته بود.

 • مقام کنیایی: الشباب را ریشه کن خواهیم کرد

" ژورف نکایسری"( وزیر کشور کنیا) امروز (چهارشنبه 5/8/95) اعلام کرد: برای ریشه کنی کامل گروه تروریستی الشباب عزم جدی داریم و در این مسیر موفقیت های زیادی را نیز کسب کرده ایم. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، نکایسری افزود: به دنبال تهدیدات فزاینده الشباب در مناطق مرزی مشترک با سومالی، نیروهای دفاعی عملیات های خود در این مناطق را افزایش داده اند. نکایسری در ادامه یادآور شد: ایجاد پست های ایست و بازرسی و استقرار نیروهای بین جاده ای برای رصد و کنترل اوضاع امنیتی از جمله برنامه های این نهاد دفاعی در روزهای پیش رو است. این در حالی است که عملیات مشترک نیروهای دفاعی کنیا به همراه نیروهای مسلح منطقه خودمختار «جوبالند» در جنوب سومالی با حضور نیروهای ویژه کنیا و سومالی و تحت نظارت فرماندهان عالی رتبه این کشور در مناطق جنوبی کنیا انجام شد. بر اساس این گزارش، شمار کشته شدگان گروه تروریستی الشباب رو به افزایش است و این گروه شکست سختی را در این عملیات متحمل شد. ژنرال " سامسون موآتته"( فرمانده نیروهای دفاعی کنیا )در این خصوص گفت: ریشه کنی گروه تروریستی الشباب اولویت نخست امنیتی این کشور است. موآتته افزود: نیروهای ویژه این کشور مستقر در مناطق راهبردی منطقه بندری « لامو» و استان « ماندرا» واقع در شمال شرق این کشور، با شناسایی دقیق مواضع الشباب در آمادگی کامل رزمی قرار دارند. فرمانده نیروهای دفاعی کنیا در ادامه با اشاره به تهدیدهای احتمالی گروه تروریستی الشباب در مناطق مرزی این کشور، بر مقابله همه جانبه با این گروه تروریستی تاکید کرد. "جرج کینوتی"( مقام ارشد پلیس کنیا) پیشتر بر عزم تمامی واحدهای اطلاعاتی و عملیاتی این نیرو برای ریشه کنی گروه تروریستی الشباب تاکید کرده بود. گروه تروریستی الشباب وابسته به القاعده که با دولت سومالی در حال جنگ است، به صورت مکرر حملاتی را در کنیا نیز انجام می دهد. در همین خصوص تارنمای خبری کپیتال اف ام از نایروبی گزارش داد: این گروه اعلام کرده که حملات مذکور تلافی جویانه است و تا زمانی که نظامیان کنیایی به عنوان جزئی از نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در سومالی حضور دارند، این حملات نیز ادامه خواهد داشت. از جمله حملات الشباب به کنیا می توان به گروگانگیری در مرکز خرید وست گیت در سال 2013 (1392)و حمله به دانشگاه گاریسا در سال جاری میلادی اشاره کرد. صدها نفر در حملات الشباب طی دو سال گذشته کشته شده اند.

 • یک کنیایی در جلوی سفارت امریکا در نایروبی به ضرب گلوله کشته شد

به گفته پلیس کنیا ، مردی روز پنجشنبه6/8/95 در جلوی سفارت امریکا در نایروبی پایتخت این کشور به ضرب گلوله کشته شده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از نایروبی ، یک منبع پلیس بدون مشخص ساختن علت این رویارویی گفت : این مرد پس از رویارویی با ماموران محافظ سفارت کشته شده است. افسر پلیسی که در تیراندازی شرکت داشت یک عضو واحد خدمات عمومی نیروهای شبه نظامی مستقر برای محافظت از سفارت بود. یک عکس اشتراکی در رسانه های اجتماعی نشان داد که جنازه یک مرد ظاهرا سومالیایی تبار روی پیاده رو افتاده و لکه های خون جهیده از سرش پخش شده و ماموران پلیس دور جنازه جمع شده اند. سفارت بشدت حفاظت شده امریکا در نایروبی در روبروی مجتمع اصلی سازمان ملل در گیگیری یک منطقه مجلل در شمال شهر که مورد علاقه خارجیان می باشد، واقع است.

 • افزایش تدابیر امنیتی در کنیا از سوی آمریکا

تدابیر امنیتی در مناطق اطراف سفارت آمریکا در نایروبی به دنبال کشته شدن مردی در مقابل ساختمان سفارت این کشور، تشدید شده است. به نقل از تارنمای خبری - تحلیلی 'استاندارد' از نایروبی، کارکنان سفارت آمریکا در نایروبی با ابراز نگرانی از تحولات اخیر در کنیا، اقدامات دیپلماتیک و سیاسی خود را تا اطلاع ثانوی متوقف کرده اند. بر اساس این گزارش، دامنه خدمات اداری و دیپلماتیک سفارت آمریکا در نایروبی به موارد ضروری و خاص محدود شده است و فعلا هیچ فعالیت اداری در این سفارتخانه انجام نخواهد شد. بگفته پلیس کنیا، مردی روز پنجشنبه(6/8/95) در جلوی سفارت آمریکا در نایروبی پایتخت این کشور به ضرب گلوله کشته شد. خبرگزاری فرانسه از نایروبی گزارش داد: یک منبع پلیس بدون مشخص ساختن علت این رویارویی گفت: این مرد پس از رویارویی با ماموران محافظ سفارت کشته شده است. افسر پلیسی که در تیراندازی شرکت داشت یک عضو واحد خدمات عمومی نیروهای شبه نظامی مستقر برای محافظت از سفارت آمریکا در نایروبی بود. یک عکس اشتراکی در رسانه های اجتماعی نشان داد که جنازه یک مرد ظاهرا سومالیایی تبار روی پیاده رو افتاده و لکه های خون جهیده از سرش پخش شده و ماموران پلیس دور جنازه جمع شده اند. سفارت بشدت حفاظت شده آمریکا در نایروبی در روبروی مجتمع اصلی سازمان ملل در گیگیری یک منطقه مجلل در شمال شهر که مورد علاقه خارجیان می باشد، واقع است. در همین خصوص، روزنامه 'دیلی نیشن' چاپ نایروبی گزارش داد: سفر اخیر "جان کری"( وزیر خارجه آمریکا) به کنیا با هدف تصاحب ذخایر طبیعی قاره سیاه است. بر اساس این گزارش، حضور «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در نایروبی با هدف تصاحب بخش های اقتصادی این کشور آفریقایی، صورت می گیرد. گزارش این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد دولت کنیا، می افزاید: در حال حاضر آمریکا عطش توسعه مناسبات اقتصادی با هدف تصاحب بخش های گوناگون اقتصادی کنیا بویژه بخش انرژی را در سر دارد. این مقام ارشد دولتی گفت: کنیا دروازه ورود به دیگر ابعاد اقتصادی قاره آفریقاست. بر اساس گزارش های منتشرشده، کنیا از زمان استقلال تاکنون و با توجه به جمعیت 45 میلیونی خود، اکنون با مشکلات زیاد اقتصادی همراه است و همین امر موجب سواستفاده مقامات آمریکایی از فرصت های اقتصادی موجود در این کشور شده است. درهمین خصوص، تارنمای خبری 'یو اس نیوز' در گزارشی با اشاره به سفر شهریورماه «جان کری» وزیر خارجه آمریکا به دو کشور آٰفریقایی کنیا و نیجریه نوشت: سفر کری به قاره سیاه با هدف مهار گروههای الشباب و بوکوحرام صورت می گیرد. تارنمای خبری ' یو اس نیوز' درباره تهدیدات گروه الشباب در کنیا می افزاید: سفر کری به کنیا، با هدف مقابله با خطرات احتمالی الشباب در این کشور انجام می شود. این در حالی است که به گفته ناظران منطقه ای، حضور نظامی آمریکا در قاره آفریقا، موجی از بی ثباتی و نا امنی را به دنبال داشته است.

 • داعش مسئولیت حمله به نگهبان مقابل سفارت آمریکا در نایروبی را به عهده گرفت

براساس اعلام روز شنبه(8/8/95) خبرگزاری اعماق وابسته به گروه تروریستی داعش، این گروه مسئولیت حمله به یک افسر پلیس کنیا را در مقابل سفارت آمریکا در نایروبی به عهده گرفت. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک افسر پلیس کنیا پنجشنبه گذشته(6/8/95) در مقابل سفارت آمریکا در نایروبی با ضربات چاقوی فردی که پلیس از او به عنوان جانی یاد کرد، زخمی شد. اعماق اعلام کرد، این فرد که روز پنجشنبه گذشته با چاقو به نگهبان مقابل سفارت آمریکا در نایروبی حمله کرد، از سربازان داعش است که در پاسخ به فراخوان هدف قرار دادن کشورهای ائتلاف دست به این کار زد. سخنگوی پلیس کنیا روز پنجشنبه(6/8/95)  اعلام کرده بود که انگیزه کار این فرد مشخص نیست و تحقیقات در این باره آغاز شده است. داعش قبلا نیز مسئولیت کشتن سه زن را در مومباسا به عهده گرفته بود. با این حال کارشناسان می گویند، معلوم نیست که ارتباط بین گروه ها و افراد مدعی تبعیت از داعش با تشکیلات این گروه در عراق و سوریه تا چه حد نزدیک است.

 تانزانیا

• تاکید رئیس جمهوری تانزانیا برای مقابله با تجارت غیرقانونی در شرق آفریقا

"جان ماگوفولی" (رئیس جمهوری تانزانیا) امروز (9/8/95) بر عزم همه نهادهای دولتی برای مقابله با تجارت غیرقانونی در منطقه شرق آفریقا تاکید کرد. به نقل از خبرگزاری شین هوآ، «ماگوفولی» تاکید کرد: هرگونه تجارت غیرقانونی در همه نقاط اقتصادی تانزانیا مورد پیگیرد قرار خواهد گرفت. عالی ترین مقام اجرایی تانزانیا با اشاره به وجود ظرفیت های اقتصادی غنی در منطقه شرق آفریقا، تصریح کرد: هرگونه تجارت کالا از هر نقطه ای از کشور قابل رهگیری و شناسایی است و در این خصوص هیچ مسامحه ای صورت نخواهد پذیرفت. اقتصاد تانزانیا بر صنعت کشاورزی استوار است که بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی، حدود ۸۵ درصد صادرات و ۸۰ درصد نیروی کار این کشور آفریقایی را تشکیل می‌دهد. محصولات مهم کشاورزی در تانزانیا دانه و پودر قهوه، پنبه، چای سیاه و سفید، توتون و بادام هندی است. تانزانیا از بزرگترین تولیدکنندگان ماهی در شرق آفریقاست. ماهی از سواحل دریا و آب‌های داخلی، بویژه دریاچه‌های ویکتوریا و تانگانیکا و نیاسا، صید می‌شود. بر اساس گزارش های منتشره، رشد اقتصادی کشور تانزانیا که دومین قدرت اقتصادی در شرق آفریقا است، متاثر از سرمایه گذاری های خارجی صورت گرفته در صنعت گاز این کشور در طی سال های اخیر بوده است. به گفته منابع دولتی تانزانیا در همین حال، وجود خشکسالی و خاموشی های مکرر برق از جمله دلایل مانع رشد بیشتر اقتصادی این کشور در سال های اخیر می باشد.

 کنگو

• افزایش مخالفت های احزاب سیاسی در کنگو

مخالفان سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو با هدف تثبیت جایگاه حزبی خود در صحنه سیاسی این کشور، ضمن انتقاد از سیاست های دولتی، خواستار تجدید نظر در حقوق حزبی از سوی دولت این کشور شدند. به نقل از تارنمای خبری آفریکا نیوز، احزاب مخالف کنگو بر این باورند که سیاست های یکجانبه دولت" ژوزف کابیلا" (رئیس جمهوری) این کشور در موضوع فعالیت حزبی فعالان سیاسی و اقتصادی، بحران های اجتماعی را در کنگو افزایش خواهد داد. بر اساس این گزارش، احزاب سیاسی کنگو خواستار حقوق یکسان اجتماعی و سیاسی در این کشور و نیز نقش آفرینی بیشتر در تحولات داخلی شده اند. دولت کابیلا به تازگی اعلام کرده که برنامه ای جدید برای فعالیت احزاب سیاسی در این کشور در حال طراحی و تدوین است که در صورت اجرا، احزاب سیاسی می توانند در انتخابات سال 2018، نمایندگان خود را رسما معرفی نمایند. تنش های سیاسی در کنگو در حالی رو به افزایش است که ناظران منطقه ای تداوم اقدامات دولت این کشور در امر انتخابات و اداره نهادهای انتخاباتی را نشان از افزایش ناامنی و بی ثباتی های شهری می دانند. بر اساس این گزارش، اظهار نظر برخی از مقامات سیاسی دولت کابیلا علیه احزاب سیاسی و نقش آنها در توسعه سیاسی کنگو با موجی از مخالفت ها و انتقادات مواجه شده است. این مقامات عنوان کرده اند که احزاب سیاسی کنگو باید به تصمیمات دولت این کشور در همه موارد حاکمیتی، احترام گذاشته و مانع پیشرفت کشور نشوند. مخالفت برخی فعالان سیاسی با دولت کنگو در حالی است که بر اساس توافق صورت گرفته، نمایندگان برخی احزاب سیاسی مخالف دولت «ژوزف کابیلا» در جلسه مشترک با مقامات دولتی این کشور با ابقای کابیلا به عنوان رئیس جمهوری کنگو تا سال (1396)2018 موافقت کردند. بر اساس توافق صورت گرفته، مقام نخست وزیری کنگو هم از میان یکی از سیاستمداران با تجربه وابسته به احزاب مخالف برگزیده خواهد شد. این درحالی است که حزب «اتحاد برای دمکراسی و پیشرفت اجتماعی» کنگو در مخالفت و اعتراض با تصمیم دولت کابیلا، اعتصابات سراسری را در سراسر کنگو آغاز خواهد کرد. مقامات سیاسی این حزب اعلام کرده اند که به تاخیر افتاد انتخابات تا سال 2018 نقض آشکار قانون اساسی کنگو است و باید در این خصوص تجدید نظر شود. «ژوزف کابیلا» رئیس جمهوری دمکراتیک کنگو پیشتر بر برگزاری انتخابات سراسری در این کشور در سال 2018 تاکید کرد. کابیلا تاکید کرده بود: در صورت به تعویق نیفتادن انتخابات، بیش از ده میلیون نفر از مردم کنگو، فرصت رای دادن را از دست خواهند داد. کابیلا یادآور شد: اکثر این افراد از جوانان کشور هستند که تا سال 2018 (1396)به سن قانونی رسیده و می توانند در انتخابات سراسری شرکت کنند. همچنین "کرنیل نانگا"( رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو) نیز از برگزاری انتخابات سراسری این کشور در ماه دسامبر 2018 خبر داد. رئیس کمیته برگزاری انتخابات جمهوری دمکراتیک کنگو افزود: بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده، انتخابات سراسری در کنگو به ماه دسامبر سال 2018 موکول شده است. این در حالی است که محافل حقوق بشری از دولت کنگو خواسته اند تا در اسرع وقت برنامه زمان بندی برگزاری انتخابات را به طور عمومی اعلام و نسبت به اجرای دقیق آن اقدامات لازم را به انجام رساند. بر اساس این گزارش، اقدامات دولت کابیلا موجب شده تا تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شود. این در حالی است که «کیت گیلمور» قائم مقام کمیساریای عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل تاکید کرده است: در حال حاضر، به انجام رساندن تحقیقات شفاف و مستقل در کنگو، امری ضروری است تا به وسیله آن بتوان عاملان این خشونت را در پیشگاه قانون مجازات کرد.این مقام ارشد سازمان ملل یادآور شد: امروز آنچه که در صحنه سیاسی کنگو در جریان است به مرحله ای از هشدار رسیده که توجه جدی به آن ضرورت دارد. "بان کی مون"( دبیرکل سازمان ملل) نیز پیشتر در بیانیه ای تشدید خشونت های سیاسی در جمهوری دمکراتیک کنگو را محکوم کرده بود. بیانیه بان کی مون با اشاره به تشدید تظاهرات ضد دولتی در خیابان های پایتخت و افزایش خشونت های سیاسی در کنگو، افزود: نیروهای امنیتی کنگو در مواجه با تظاهرات کنندگان نهایت خویشتنداری و رفتار عقلانی را از خود بروز دهند. تظاهرات ضد دولتی در جمهوری دمکراتیک کنگو به درگیری شدید معترضان با پلیس، آتش زدن اماکن دولتی در خیابان های کینشازا (پایتخت) و تشدید خشونت های شهری در این کشور آفریقایی منجر شده است. تلاش احزاب مخالف برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در حالی است که شمار کشته شدگان و زخمی شدگان در این کشور آفریقایی افزایش پیدا کرده است. مقام های جمهوری دمکراتیک کنگو تظاهرات سراسری مخالفان دولت را ممنوع اعلام کردند. این درحالی است که با وجود حضور وسیع نیروهای پلیس در سطح شهر، خشونت های خیابانی در شهرهای مختلف جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی در تلاش برای برقراری نظم عمومی در این کشور هستند.

 آفریقای مرکزی

• درگیری با نیروهای سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی 4 کشته برجا گذاشت

چهار نفر در درگیری میان نیروهای سازمان ملل و افراد مسلح در پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی کشته شدند. به گزارش خبرگزاری رویترز، جمعیت زیادی از شهروندان جمهوری آفریقای مرکزی روز دوشنبه در حالی که پلاکاردهای ضد سازمان ملل در دست داشتند٬ نزدیک یک میدان مهم شهر بانگی تجمع کردند. معترضان ضمن سردادن شعارهای ضد سازمان ملل٬ به سوی صلحبانان سنگ پرتاب کردند. رویترز همچنین از درگیری نیروهای سازمان ملل با افراد مسلح خبر داد. بر اساس این گزارش، چهار نفر در این درگیری ها کشته و 14 تن دیگر زخمی شده اند. جمهوری آفریقای مرکزی از اوایل سال 2013(1392) صحنه درگیری های فرقه ای میان شبه نظامیان مسیحی و مسلمان بوده است. نیروهای صلحبان سازمان ملل یک سال پس از آغاز درگیری ها به این کشور اعزام شدند. انتقاد ها از 13 هزار نیروی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی (مینوسکا) طی هفته های اخیر و با افزایش نارضایتی از عملکرد صلحبانان در حفظ و حمایت غیرنظامیان افزایش یافته است. گروه های مدنی خواستار اعتصاب عمومی با هدف خروج نیروهای سازمان ملل از این کشور شدند. سخنگوی مینوسکا از بروز درگیری کوتاه در بامداد روز دوشنبه(3/4/95) با مردان مسلح ناشناس خبر داد. وی درباره زخمی های این درگیری ها ابراز بی اطلاعی کرد. گروه های مدنی هفته گذشته طوماری امضا کردند و خواستار خروج مینوسکا و مسلح کردن دوباره نیروهای ملی شدند. این نیروها در حال حاضر تحت تحریم تسلیحاتی هستند. بیشتر ساکنان این شهر یک میلیون نفری روز دوشنبه (3/4/95) به فراخوان اعتصاب پاسخ مثبت دادند. بسیاری از فروشگاه ها تعطیل بود و تاکسی ها نیز خدمات رسانی چندانی نداشتند. مینوسکا همچنین با اتهام های متعددی درباره بدرفتاری و هتک حرمت شهروندان جمهوری آفریقای مرکزی مواجه است. این اتهام ها تحقیق و تفحص گسترده سازمان ملل را به همراه داشته است.

• فرانس 24: وضعیت امنیتی در آفریقای مرکزی هشدار دهنده است

شبکه تلویزیونی 'فرانس 24' امروز ( یکشنبه) با اشاره به تشدید خشونت های مسلحانه در کشور آفریقای مرکزی، اعلام کرد که وضعیت امنیتی در این کشور هشدار دهنده است. فرانس24 گزارش داد: در روزهای اخیر و به دنبال تشدید خشونت های مسلحانه، شمار زیادی از شهروندان بویژه جوانان در درگیری مسلحانه میان نیروهای سازمان ملل (مینوسکا) و افراد مسلح در شهر 'بامباری' در استان 'اوآکا' در 250 کیلومتری 'بانگی' پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی کشته شده اند. بر اساس گزارش های منتشره، شماری از غیرنظامیان نیز در میان کشته شدگان این درگیری دیده می شوند که به علت شدت تبادل آتش و خشونت های مسلحانه، این تعداد رو به افزایش است. فرانس 24 اضافه کرد: در حال حاضر شمار زیادی از شهروندان این کشور از حضور مستمر 'مینوسکا' در مناطق شهری ناراضی هستند و همین امر از علت های اصلی خشونت های اخیر در آفریقای مرکزی است. این شبکه فرانسوی تصریح کرد: تنها راه برون رفت از این بحران از سرگیری مذاکرات داخلی با شورشیان و توقف خشونت های سیاسی است. این در حالی است که انتقادها از 13 هزار نیروی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی (مینوسکا) طی هفته های اخیر و با افزایش نارضایتی از عملکرد صلحبانان در حفظ و حمایت از غیرنظامیان افزایش یافته است. گروه های مدنی در کشور آفریقای مرکزی خواستار اعتصاب عمومی با هدف خروج نیروهای سازمان ملل از این کشور شدند. مینوسکا همچنین با اتهام های متعددی درباره بدرفتاری و هتک حرمت شهروندان جمهوری آفریقای مرکزی مواجه است. این در حالی است که شاهدان عینی اعلام کردند که در پی اقدامات خشونت بار افراد مسلح، صدها نفر از شهروندان این کشور از منازل خود در بانگی و دیگر مناطق، گریخته اند. از زمانی که گروه شورشی 'سلکا' در جریان کودتای سال 2013(1392) قدرت را در جمهوری آفریقای مرکزی در اختیار گرفت، شبه نظامیان موسوم به 'ضد بالاکا' درصدد انتقامجویی برآمدند که این امر منجر به بروز ناآرامی در این کشور شد. 10 گروه مسلح در جمهوری آفریقایی مرکزی به موجب توافق صلحی که بین آنها منعقد شده، موظف به خلع سلاح شده اند. بر اساس گزارش ها، تاکنون بیش از هزاران نفر در درگیری ها میان شبه نظامیان مسیحی و مسلمان در جمهوری آفریقای مرکزی کشته شده اند . در نتیجه این خشونت ها حدود یک میلیون نفر نیز آواره شده اند. رییس جمهوری آفریقای مرکزی از برنامه اش برای آغاز مذاکره با گروه های شورشی به منظور احیای امنیت در این کشور پس از سال ها درگیری فرقه ای خبر داد. "فاستین آرشانژ توآدرا" هفته جاری یا آینده را زمان آغاز مذاکره با نمایندگان گروه های مسلح ذکر کرد. گفته می شود بیش از 480 هزار پناهجوی کشور آفریقای مرکزی که اکثر آنان مسلمان هستند، به کشورهای همسایه گریخته اند.

 نیجریه

• شمار کشته شدگان دو حمله انتحاری در نیجریه به 9 نفر رسید

منابع آگاه در نیجریه امروز (شنبه) اعلام کردند: شمار کشته شدگان دو حمله انتحاری در نیجریه در شهر 'مایدوگوری' به 9 نفر رسید. به نقل از روزنامه ونگارد چاپ لاگوس، اولین حمله امروز (8/8/95) ساعت هفت صبح به وقت محلی و در مقابل اردوگاه آوارگان در منطقه 'باکاسی' رخ داد و دقایقی بعد، انفجار دوم، یک ایستگاه اتوبوس را هدف قرار داد. این حملات در جاده «دامبوآ» واقع در شهر مایدوگوری درایالت بورنو در شمال شرقی نیجریه رخ داد که مرکز فعالیت گروه تروریستی 'بوکوحرام' محسوب می شود. ساکنان مایدوگوری از حضور آمبولانس ها و انتقال اجساد توسط اورژانس دولتی خبر دادند. هنوز هیچ گروهی مسوولیت این حمله را بر عهده نگرفته، اما نیجریه از حدود هفت سال پیش تاکنون صحنه حمله های مشابه بوده که تروریست های بوکوحرام علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در این کشور اجرا کرده اند. بوکوحرام با گروه تروریستی 'داعش' همپیمان است و در بیانیه هایش خود را خلافت غرب آفریقا می خواند. عملیات نظامی ارتش نیجریه برای مبارزه با بوکوحرام که از ژانویه سال میلادی گذشته(1394) آغاز شده، تروریست ها را به سوی مناطق دورافتاده منطقه دریاچه چاد رانده و تا حدی از تعداد حملات این گروه کاسته است. همزمان، فرماندار بورنو اعلام کرد که محدودیت منع آمد و شد در روزهای عید سعید فطر و برپایی نماز عید برقرار نخواهد بود. این نخستین بار طی شش سال گذشته است که محدودیت های مربوط به این مراسم برداشته می شود. این مقام نیجریه ای در عین حال تاکید کرد که تدابیر امنیتی سختگیرانه در محل های برپایی نماز عید که محل تجمع مردم است، برقرار خواهد بود. گروه تروریستی بوکوحرام که از سال 2009 (1388)تاکنون بیش از 20 هزار نفر را به خاک و خون کشیده، خونریزترین گروه تروریستی جهان قلمداد می شود. این گروه با تروریست های داعش بیعت کرده و در تبعیت از شیوه این گروه، خود را ولایت غرب آفریقا معرفی می کند.

 • عزم پلیس نیجریه برای مقابله با جرایم خطرناک

"علی عثمان"( سخنگوی مرکز فرماندهی پلیس ایالت 'کادونا) در مرکز نیجریه امروز ( 8/8/95) بر عزم نیروهای پلیس برای مقابله با هر گونه اقدام مجرمانه و خطرناک در این کشور تاکید کرد. به نقل از خبرگزاری رسمی نیجریه، سخنگوی مرکز فرماندهی پلیس ایالت کادونا افزود: تاکنون 168 مجرم خطرناک به اتهام ارتکاب جرایم گوناگون در کشور شناسایی، دستگیر و روانه زندان شده اند. عثمان در ادامه یادآور شد: در عملیات مختلف درون شهری انجام شده از سوی نیروهای پلیس نیجریه، مقادیر زیادی سلاح و مهمات نیز کشف شده است. پلیس نیجریه پیشتر یک کارگاه بزرگ ساخت بمب و مواد منفجره را کشف و علاوه بر دستگیری تعدادی از فعالان در این کارگاه، صاحب این کارگان را نیز بازداشت کرد. بر اساس این گزارش، مواد منفجره ای که در این کارگاه ساخته می شد، برای انجام عملیات خرابکارانه تروریست های 'بوکو حرام' به کار گرفته شده است. مسوول این کارگاه فردی به نام "بانا" بوده که پس از درگیری شدید با پلیس، در شهر 'پوتیسکام' بازداشت شد. تروریست های بوکوحرام که به قتل، آدم ربایی و غارت شهرهای نیجریه شهرت دارند، چندی پیش به شهر 'بقا' در این کشور حمله کردند و بنابر برخی گزارش ها، در حدود دو هزار نفر را به خاک و خون کشیدند. این گروه تروریستی دو سال پیش، بیش از 200 دانش آموز دختر را در استان 'بورنو' ربوده که سرنوشت تعداد زیادی از آن ها هنوز نامعلوم است.

 • فرمانده نیجریه ای: بوکوحرام را شکست خواهیم داد

" مصطفی آنکا"( فرمانده ارشد نیجریه) امروز ( 8/8/95) با صدور بیانیه ای بر عزم نیروهای دفاعی و ارتش برای مقابله با گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرد و گفت: بوکوحرام را شکست خواهیم داد. به نقل از روزنامه ونگارد چاپ لاگوس، آنکا در ادامه یادآور شد: تمام یگان های نظامی ارتش با حفظ آمادگی رزمی خود در مقابله همه جانبه با گروه تروریستی بوکوحرام در همه مناطق کشور عزمی جدی داشته و در این راه از هیچ تلاشی کوتاهی نخواهد شد. این فرمانده ارشد نیجریه ای تاکید کرد: افراد وابسته به گروه تروریستی بوکوحرام که با تلاش نیروهای دفاعی و ارتش شکست های سنگینی را متحمل شده اند، اکنون به دنبال انجام حملات انتحاری علیه شهروندان این کشور هستند. در همین خصوص، سرتیپ "ویکتور ایزوگوآیو"( فرمانده ارتش نیجریه) بر عزم این کشور برای مقابله جدی و مستمر با گروه تروریستی بوکوحرام تاکید کرد. همچنین، سرلشکر " لاکی ایرابر"( فرمانده ارشد نیروهای ویژه نیجریه در شمال شرق) این کشور در نشستی خبری بر تلاش نیروهای نظامی و دفاعی نیجریه برای شناسایی و هلاکت شمار بیشتری از افراد مسلح وابسته به بوکو حرام، تاکید کرد. این درحالی است که ناتوانی نسبی دولت و ارتش نیجریه در مقابله با تروریست های بوکوحرام، سبب مرگ هزاران غیر نظامی و فرسایشی شدن جنگ علیه بوکوحرام شده است. هدف اصلی این گروه تروریستی، تلاش برای تاسیس دولت در نیجریه با استفاده از قدرت سلاح است. اقدامات این گروه تروریستی و خودسر از سال 2010 تاکنون سبب کشته شدن بیش از 13 هزار نفر شده است که بیشتر این افراد در یک سال گذشته جان خود را از دست داده اند. کودکان در نیجریه به شدت از اقدامات بوکوحرام آسیب دیده و وحشت زده شده اند. نیجریه و کشورهای همسایه این کشور (چاد، نیجر، کامرون و بنین) سال گذشته توافق کردند که ارتشی متشکل از هشت هزار و 700 نظامی، پلیس و پرسنل غیرنظامی را برای نبردی گسترده تر با بوکوحرام و تحت حمایت اتحادیه آفریقا ایجاد کنند. گروه های حقوق بشری می گویند بوکوحرام تاکنون هزاران زن و دختربچه از جمله بیش از 200 دانش آموز را در نیجریه ربوده است. هرچند نیجریه طی ماه های اخیر٬ دستاوردهای مهمی در مبارزه با این گروه تروریستی داشته است، اما تحلیلگران معتقدند که به خاطر حمله های انتحاری گاه و بی گاه بوکوحرام، تهدید این گروه تروریستی-تکفیری همچنان به قوت خود باقی است. صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) روز سه شنبه(4/8/95) اعلام کرد، شمار کودکانی که در حمله های انتحاری بوکوحرام و عمدتا علیه مناطق غیرنظامی نیجریه به کار گرفته می شوند٬ در قیاس با سال 2014(1393) ده برابر شده است.

 • هشت نفر در عملیات انتحاری در نیجریه کشته شدند

ارتش نیجریه اعلام کرد، دو بمبگذار انتحاری باعث کشته شدن دستکم 8 نفر در شهر مایدگوری در شمال شرق این کشور شدند. به گزارش خبرگزاری رویترز، تاکنون هیچ گروهی مسوولیت این حملات را به عهده نگرفت اما، این حملات مشخصه گروه تروریستی بوکوحرام است که برای تشکیل دولت اسلامی در شمال شرق نیجریه تلاش می کند و تاکنون موجب کشته شدن هزاران نفر و بی خانمان شدن بیش از 2 میلیون نفر از مردم این کشور شده است. ارتش نیجریه در بیانیه ای اعلام کرد، حمله اول از سوی زنی انجام شد که روز شنبه ساعت 2 صبح به وقت محلی خود را در مقابل اردوگاه 'باکاسی' ویژه بی خانمان ها در حومه مایدوگوری منفجر کرد و پنج مرد را کشت و 11 زن را زخمی کرد. این بیانیه افزود، همزمان، یک زن انتحاری دیگر نیز در حالی که برای ورود به انبار سوخت شرکت نفت 'ان ان پی سی' تلاش می کرد، خود را منفجر کرد و سه نفر را کشت. بوکوحرام علاوه بر نیجریه در نیجر و کامرون نیز دست به حملات تروریستی می زند. بوکوحرام یک گروه شورشی و جهادی در شمال نیجریه است که خواستار تعطیلی تمامی مدارس نوین در تمامی 36 ایالت نیجریه است. این گروه که در نیجر، چاد و شمال کامرون نیز فعال است در سال 2002(1380) تأسیس شد و پیشتر با شبکه القاعده ارتباط داشت اما، در مارس 2015 با ابوبکر بغدادی بیعت کرد و نام خود را به ولایت غرب آفریقای دولت اسلامی تغییر داد. گروه بوکوحرام در سال 2002 توسط محمد یوسف در مایدوگوری بنیان‌ گذاری شد. در 7 فوریه 2015 (19 بهمن 1393) پنج کشور درگیر جنگ با گروه تروریستی بوکوحرام (نیجریه، چاد، کامرون، نیجر، و بنین) در بیانیه پایانی نشست مشترک خود متعهد شدند برای مبارزه با این گروه تروریستی، 8 هزار و 700 تن نیرو تشکیل دهند.

 نیجر

• تشدید فضای التهاب و تنش در منطقه دلتای نیجر

با تداوم تهدیدات فزاینده شورشیان مسلح منطقه «دلتای نیجر» علیه نهادهای دولتی و اقتصادی فضای التهاب و تنش در این منطقه نفت خیز واقع در جنوب نیجریه تشدید شده است. به نقل از روزنامه ' ونگارد' چاپ لاگوس، شورشیان مسلح منطقه دلتا دربیانیه ای با هشدار به دولت نیجریه در خصوص بی توجهی به مطالبات جوانان این منطقه، بر حملات بیشتر به تاسیسات نفتی و دیگر نهادهای اقتصادی نیجریه تاکید کرده اند. بیانیه شورشیان بر لزوم توجه جدی دولت به همه گروه های ساکن در این منطقه و توقف حملات ارتش تاکید کرده است. این در حالی است که گروه موسوم به «انتقام گیرندگان دلتای نیجر» بارها به تاسیسات نفتی در این منطقه نفت خیز حمله کرده است. در همین خصوص،" ثانی عثمان"( سخنگوی ارتش نیجریه) در بیانیه ای یادآور شد: در تازه ترین عملیات ارتش علیه شورشیان مسلح منطقه دلتا، 5 تن کشته و 23 تن دستگیر شدند. بیانیه ارتش تاکید کرده است که برقراری امنیت در این منطقه نفت خیز، اولویت اصلی ارتش نیجریه است. پیشتر سپهبد "صادق ابوبکر"( فرمانده نیروی هوایی نیجریه )در جمع خبرنگاران گفته بود: هواپیماهای متعلق به نیروهای هوایی نیجریه به این منطقه اعزام شده اند و به زودی عملیاتی جدید با مشارکت دیگر واحدهای نظامی ارتش در این منطقه اجرا خواهد شد. این فرمانده ارشد نیجریه یادآور شد: همزمان با مقابله با شورشیان این منطقه، محافظت از تاسیسات نفتی و چاه های اکتشاف شده نفت این منطقه از اولویت های عملیاتی نیروهای مسلح نیجریه است. "سپهبد ابوبکر "در بخش دیگری ازسخنان خود بر تداوم تلاش های واحدهای اطلاعات و عملیات ارتش برای شناسایی و دستگیری شورشیان مسلح تاکید کرد. تظاهرات خشونت آمیز شماری از جوانان ساکن منطقه دلتا در مقابل تاسیسات نفتی شِورون درحالی صورت می گیرد که حملات مسلحانه از سوی گروه های شورشی در این منطقه تشدید شده است. پیشتر در جریان حمله شبه نظامیان به این سکوی نفتی متعلق به آمریکا در جنوب نیجریه، پنج نیروی پلیس و سه سربازی که مسئولیت محافظت از این سکو را داشتند٬ جان خود را از دست دادند. این حمله در 40 مایلی پایانه «اسکراوس» در شهر «واری» در جنوب نیجریه رخ داد. حمله به سکوی نفتی شورون، تازه ترین حمله به تاسیسات نفتی این کشور آفریقایی صادر کننده نفت است. "محمدو بوهاری"( رئیس جمهوری نیجریه) وعده داده است، گروه هایی را که به تاسیسات نفتی در منطقه دلتا که بیشترین نفت کشور را در این کشور تولید می کند، آسیب می زنند، سرکوب کند. در همین خصوص و به گزارش خبرگزاری رویترز از یناگوا، "هنری دیکسون"( فرماندار ایالت بایلسا )تصریح کرده بود که برای مقابله با حملات گروه های شورشی به تاسیسات نفتی، حضور نظامی صرف کافی نیست و باید با احتیاط، اقدامات لازم صورت گیرد. پیشتر "دسموند آگو"0 سخنگوی نیروی دفاع شهری و امنیتی نیجریه ( ان اس دی سی) )از حمله افراد مسلح به وسیله مواد منفجره به تاسیسات نفتی «تبیدابا براس» واقع در منطقه «بایلسا» در جنوب نیجریه خبر داده بود. دفتر رئیس جمهوری نیجریه در همین خصوص، تصریح کرده بود: نیروی دریایی نیجریه مستقر در این منطقه موظف شده است تا با هماهنگی با نیروهای ویژه ٬با حملات شورشیان به تاسیسات نفتی این منطقه مقابله کند. بیانیه دفتر رئیس جمهوری نیجریه تصریح می کند: دولت تمام توان خود را برای مقابله با این حملات و محافظت از تاسیسات نفتی انجام خواهد داد. این در حالی است که گروه های مسلح به تاسیسات گازی در منطقه «واری اسکراوس» در منطقه « دلتا» جنوب نیجریه حمله کردند و باعث ایجاد انفجارهایی شدند.

 • تشدید خشونت های مسلحانه در منطقه دلتای نیجر

خشونت های مسلحانه با حمله دوباره شورشیان مسلح مستقر درمنطقه دلتای نیجر به تاسیسات نفتی در این منطقه نفت خیز واقع در جنوب نیجریه٬ تشدید شده است. به نقل از روزنامه ' ونگارد' چاپ لاگوس، خشونت های مسلحانه در منطقه دلتای نیجر واقع در جنوب نیجریه در حالی شدت یافته است که شورشیان در چند حمله جداگانه به تاسیسات نفتی مستقر در سکوی نفتی شورون، خسارات مالی زیادی را به این شرکت بین المللی وارد کردند. بر اساس این گزارش، این حمله بامداد امروز (چهارشنبه 5/8 95) در پایانه «اسکراوس» در شهر «واری» در جنوب نیجریه رخ داد و شورشیان علاوه بر وارد آوردن آسیب جدی به تاسیسات صنعتی، به غارت و آتش زدن منابع این سکوی نفتی پرداختند. شورشیان مسلح منطقه دلتای نیجر دربیانیه ای با هشدار به دولت نیجریه در خصوص بی توجهی به مطالبات جوانان این منطقه، بر حملات بیشتر به تاسیسات نفتی و دیگر نهادهای اقتصادی نیجریه تاکید کرده اند. بیانیه شورشیان بر لزوم توجه جدی دولت به همه گروه های ساکن در این منطقه و توقف حملات ارتش تاکید کرده است. گروه موسوم به «انتقام گیرندگان دلتای نیجر» بارها به تاسیسات نفتی در این منطقه نفت خیز حمله کرده است. در همین خصوص، "ثانی عثمان "(سخنگوی ارتش نیجریه) در بیانیه ای گفت: در تازه ترین عملیات ارتش علیه شورشیان مسلح منطقه دلتا،پنج تن کشته و 23 نفر دستگیر شدند. به دنبال موج فزاینده بیکاری در میان جوانان و عدم توجه مقام های محلی نیجریه به مطالبات آنها٬ نارضایتی اجتماعی و شورش های مسلحانه در منطقه دلتا شدت یافته است. بر اساس جدید ترین تحقیقات اجتماعی صورت گرفته٬ موج فزاینده بیکاری در میان جوانان شورشی وعدم رسیدگی مقام های محلی نیجریه به مطالبات آنها موجب افزایش شورش های مسلحانه در این منطقه نفت خیز شده است. تظاهرات خشونت آمیز جوانان ساکن منطقه دلتا مقابل تاسیسات نفتی شرکت های دولتی و خصوصی در نیجریه درحالی صورت می گیرد که حملات مسلحانه از سوی گروه های شورشی در این منطقه تشدید شده است. در همین خصوص و بر اساس اعلام این تحقیقات٬ به دنبال مشکلات استخراج و اکتشاف نفت خام و حملات شورشیان به تاسیسات نفتی٬ ابتلا به بیماری های گوناگون ازجمله سرطان در میان مردمان این منطقه شیوع چشمگیری داشته است. در همین خصوص، دریابان " ژوزف اوکوجی"( فرمانده نیروهای مستقر در منطقه دلتا) در جمع خبرنگاران تاکید کرد: نیروهای نظامی ارتش نیجریه با تجهیزات نظامی کامل برای استقرار کامل امنیت در منطقه « کایما» در ایالت « بایلسا» حضور دارند.

 ساحل عاج

 • تاکید رئیس جمهور ساحل عاج بر اهمیت همه پرسی قانون اساسی

"آلاسان اوتارا"(رئیس جمهوری ساحل عاج امروز) (دوشنبه 2/8/95) بر حضور همه مردم این کشور در همه پرسی قانون اساسی جدید ساحل عاج تاکید کرد. به نقل از تارنمای خبری 'آفریکا نیوز' ، اوتارا که با احراز 84 درصد آرا رای دهندگان در انتخابات ریاست جمهوری در سال 2015 (1395)برای یک دوره 5 ساله دیگر به عنوان رئیس جمهوری ساحل عاج انتخاب شد، افزود: همه مردم باید در این همه پرسی که به منزله سرنوشت کشور است، شرکت فعال داشته باشند. اوتارا تصریح کرد: این همه پرسی، تضمین کننده صلح و آینده روشن ساحل عاج است که به دستان ملت ساخته خواهد شد. در همین خصوص، "بامبا موریفیره"(سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف ساحل عاج) پیشتر ضمن مخالفت با برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در این کشور، مشورت نکردن دولت با مخالفان را علت اصلی اعتراض ها اعلام کرده بود. سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف ساحل عاج تصریح کرد: با تصویب این قانون اساسی، دمکراسی در ساحل عاج خدشه دار خواهد شد. موریفیره از جامعه مدنی کشورش خواست زیر بار قانون اساسی جدید دولت نروند و به جمع مخالفان بپیوندند. بر اساس این گزارش، انتصاب پست جدید 'معاونت اول رییس جمهوری' و حذف بند 'الزام آور بومی بودن پدر و مادر نامزدهای ریاست جمهوری' از اصلاحات جدید قانون اساسی ساحل عاج است. با برگزاری همه پرسی و تدوین قانون اساسی جدید در ساحل عاج، در کنار سایر اقدامات، ماده جنجالی مربوط به ملیت افراد در این کشور حذف و به پایان دادن جنگ داخلی در ساحل عاج کمک خواهد شد. 'آلاسان واتارا' رییس جمهوری ساحل عاج در طول مبارزات انتخاب مجدد سال گذشته وعده داده بود، این ماده (ملیت) را که می گوید والدین نامزدهای ریاست جمهوری باید بومی و زاده ساحل عاج باشند و تابعیت کشور دیگری را نداشته باشند، حذف خواهد کرد. براساس این گزارش، ساحل عاج در سال 2011 (1390)از یک دهه اغتشاشات سیاسی رهایی یافت. در آن زمان، جنگ داخلی کوتاه مدتی در ساحل عاج به دلیل خودداری «لوران باگبو» رئیس جمهوری پیشین این کشور از به رسمیت شناختن پیروزی اوتارا در انتخابات سال 2010(1389) روی داد. ساحل عاج کشوری واقع در غرب آفریقا است و شهر «یاموسوکرو» پایتخت سیاسی آن و شهر بندری آبیجان پایتخت اقتصادی و بزرگترین شهر این کشور محسوب می شود. زبان رسمی مردم ساحل عاج فرانسه است و اسلام، مسیحیت و مذاهب بومی از جمله ادیان اصلی در این کشور به شمار می رود. قرار است همه پرسی قانون اساسی جدید در ساحل عاج از سوی دولت این کشور، در 30 اکتبر( 9 آبان) و قبل از برگزاری انتخابات مجلس این کشور در سال جاری برگزار شود.

 • همه پرسی قانون اساسی ساح عاج فردا برگزار می شود

مردم ساحل عاج فردا 30 اکتبر( 9 آبان) با شرکت در همه پرسی قانون اساسی جدید، سرنوشت سیاسی خود را برای آینده مشخص می کنند. به نقل ازتارنمای خبری 'آفریکا نیوز'، برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در ساح عاج در حالی برگزار می شود که ناظران سیاسی منطقه اعلام کرده اند، اکثریت رای دهندگان این کشور با کلیت طرح پیشنهادی دولت در خصوص اصلاحات مطرح شده در این قانون موافق هستند. "آلاسان اوتارا"( رییس جمهوری ساحل عاج )پیشتر بر حضور همه واجدین شرایط در پای صندوق های رای گیری قانون اساسی جدید تاکید کرده بود. بر اساس گزارش تارنمای خبری آفریکا نیوز، اوتارا که با احراز 84 درصد آرا رای دهندگان در انتخابات ریاست جمهوری سال 2015 برای یک دوره پنج ساله دیگر به عنوان رییس جمهوری ساحل عاج انتخاب شد، افزود: همه مردم باید در این همه پرسی که به منزله سرنوشت کشور است، شرکت فعال داشته باشند. اوتارا تصریح کرد: این همه پرسی، تضمین کننده صلح و آینده روشن ساحل عاج است که به دستان ملت ساخته خواهد شد. در همین خصوص، "بامبا موریفیره"( سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف ساحل عاج) پیشتر ضمن مخالفت با برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در این کشور، مشورت نکردن دولت با مخالفان را علت اصلی اعتراض ها اعلام کرده بود. سخنگوی ائتلاف احزاب مخالف ساحل عاج تصریح کرد: با تصویب این قانون اساسی، دمکراسی در ساحل عاج خدشه دار خواهد شد. موریفیره از جامعه مدنی کشورش خواست، زیر بار قانون اساسی جدید دولت نروند و به جمع مخالفان بپیوندند.

بر اساس این گزارش، انتصاب پست جدید 'معاون اول رییس جمهوری' و حذف بند 'بومی بودن پدر و مادر نامزدهای ریاست جمهوری' از اصلاحات جدید قانون اساسی ساحل عاج است. با برگزاری همه پرسی و تدوین قانون اساسی جدید در ساحل عاج، در کنار سایر اقدامات، ماده جنجالی مربوط به ملیت افراد در این کشور حذف و به پایان دادن جنگ داخلی در ساحل عاج کمک خواهد شد. آلاسان واتارا رییس جمهوری ساحل عاج در طول مبارزات انتخاب مجدد سال گذشته وعده داده بود، این ماده (ملیت) را که می گوید والدین نامزدهای ریاست جمهوری باید بومی و زاده ساحل عاج باشند و تابعیت کشور دیگری را نداشته باشند، حذف خواهد کرد. بر اساس این گزارش، ساحل عاج در سال 2011 از یک دهه اغتشاشات سیاسی رهایی یافت. در آن زمان، جنگ داخلی کوتاه مدتی در ساحل عاج به دلیل خودداری 'لوران باگبو' رییس جمهوری پیشین این کشور از به رسمیت شناختن پیروزی اوتارا در انتخابات سال 2010 (1389)روی داد. ساحل عاج کشوری در غرب آفریقا است و شهر 'یاموسوکرو' پایتخت سیاسی آن و شهر بندری 'آبیجان' پایتخت اقتصادی و بزرگترین شهر این کشور محسوب می شود. زبان رسمی مردم ساحل عاج فرانسه است و اسلام، مسیحیت و مذاهب بومی از جمله ادیان اصلی در این کشور به شمار می رود.

 • تظاهرات در ساحل عاج در آستانه همه پرسی قانون اساسی

صدها نفر از ساکنان شهر آبیجان پایتخت اقتصادی ساحل عاج در اعتراض به همه پرسی قانون اساسی جدید که قرار است فردا (یکشنبه 9/8/95) برگزار شود، تظاهرات کردند. پلیس در خیابان های این شهر حضور پررنگی داشت و برای متفرق کردن معترضان، گاز اشک آور شلیک کرد. سخنگوی وزارت کشور ساحل عاج ضمن تائید حمله پلیس به معترضان، این اقدام را راهکاری برای جلوگیری از اخلال گری تجمع کنندگان برشمرد. گروه مخالف دولت ساحل عاج برگزاری همه پرسی را محکوم کرده، آن را اقدامی غیردمکراتیک خوانده و خواستار تحریم همه پرسی شده است. جبهه خلق ساحل عاج که حزب" لوران باگبو"( رئیس جمهوری سابق این کشور) است، به شدت با قانون اساسی جدید مخالف است و آن را مسبب وخامت اوضاع امنیتی می داند. طرح قانون اساسی ساحل عاج که هفته گذشته در پارلمان این کشور تصویب شد، اصلاحاتی را در قانون اساسی در زمینه مقررات مربوط به شرایط انتخاب رئیس جمهوری اعمال می کند. به موجب این قانون، بند بومی بودن والدین نامزد ریاست جمهوری از شروط انتخاب رئیس جمهوری حذف می شود. پدر "آلاسان اوتارا"( رئیس جمهوری فعلی ساحل عاج )متولد کشور بورکینافاسو در همسایگی ساحل عاج است. مساله تبار و اصل و نصب، یکی از موضوعاتی بوده که به ماه ها خشونت های مرگبار پس از انتخابات این کشور در سال 2010 (1389)منجر شده است. باگبو در آن زمان که نامزد مغلوب انتخابات ریاست جمهوری بود، از واگذاری قدرت به اوتارا به خاطر این مساله خودداری کرد و این امر، خشونت گسترده ای را در ساحل عاج رقم زد که در جریان آن حدود سه هزار نفر کشته شدند. به موجب اصلاحات در نظر گرفته شده برای قانون اساسی جدید ساحل عاج، رئیس جمهوری مجاز است یک سوم از اعضای سنای این کشور را انتخاب کند، حقی که گروه مخالف از آن خرسند نیست. باگبو در حال حاضر به ارتکاب جنایات جنگی در ارتباط با ناآرامی های خونبار سال 2010 ، تحت محاکمه دیوان بین المللی کیفری است. ساحل عاج کشوری در غرب آفریقا است که با گینه و لیبریا در غرب، بورکینافاسو و مالی در شمال و غنا در شرق مرز مشترک دارد. خلیج گینه نیز در جنوب ساحل عاج واقع است. این کشور در دهه 60 و 70 میلادی به دلیل تولید قهوه و کاکائو، به قدرت اقتصادی غرب آفریقا بدل شد، اما در دهه 80 میلادی متحمل بحران اقتصادی شد، وضعیتی که به اغتشاش سیاسی و اجتماعی در این کشور کمک کرد.

 • برگزاری همه پرسی قانون اساسی ساحل عاج با وجود تحریم مخالفان

مردم ساحل عاج امروز 30 اکتبر( 9 آبان) در حالی با شرکت در همه پرسی قانون اساسی جدید، سرنوشت سیاسی خود را مشخص می کنند که احزاب سیاسی این کشور حضور در این انتخابات را تحریم کرده اند. به نقل از فرانس24، "آلاسان اوتارا"( رئیس جمهوری ساحل عاج) که در مبارزات انتخاباتی و پیش از انتخاب مجددش به عنوان رئیس جمهور این کشور در سال ٢٠١٥(1394) وعده تغییرات لازم در قانون اساسی را داده بود، سرانجام با دستور تشکیل کمیته طراحی و تدوین پیش نویس قانون اساسی و موافقت بسیاری از شخصیت های سیاسی پس از ٤ ماه، لایحه ای را با تصویب هیأت دولت به همین منظور به پارلمان ملی ساحل عاج تقدیم کرد. نمایندگان پارلمان این کشور پس از بررسی این قانون در طی چهار روز و با اکثریت آراء با آن موافقت نمودند. برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید در ساح عاج در حالی برگزار می شود که ناظران سیاسی منطقه اعلام کرده اند، اکثریت رای دهندگان این کشور با کلیت طرح پیشنهادی دولت در خصوص اصلاحات مطرح شده در این قانون موافق هستند. 'آلاسان اوتارا' رییس جمهوری ساحل عاج پیشتر بر حضور همه واجدین شرایط در پای صندوق های رای گیری قانون اساسی جدید تاکید کرده بود. بر اساس گزارش تارنمای خبری آفریکا نیوز، اوتارا که با احراز 84 درصد آرا رای دهندگان در انتخابات ریاست جمهوری سال 2015 برای یک دوره پنج ساله دیگر به عنوان رییس جمهوری ساحل عاج انتخاب شد، افزود: همه مردم ساحل عاج باید در این همه پرسی که به منزله سرنوشت کشور است، شرکت فعال داشته باشند. قانون اساسی در ساحل عاج برای اولین بار در زمان جمهوری اول و در سال ١٩٥٨ مصادف با استقلال کشور از استعمار فرانسه تدوین شد. پس از آن تغییر قانون اساسی برای دومین بار همزمان با آغاز جمهوری دوم در سال ١٩٩٨ رخ داد. در صورت آرای موافق مردم ساحل عاج به همه پرسی ٣٠ اکتبر(9/8/95) قانون اساسی این کشور برای سومین بار تغییر یافته و فرآیند جمهوری سوم آغاز خواهد شد. مهمترین تغییرات قانون اساسی جدید شامل ایجاد پست معاونت ریاست جمهوری و تشکیل مجلس سنا می باشد، در پیش نویس جدید شرط قاعده تابعیت ساحل عاجی پدر و مادر نامزد انتخابات ریاست جمهوری تغییر نموده است. همچنین قانون جدید امتیازاتی را برای سران قبائل و شاهان مناطق مختلف ساحل عاج قائل شده است. با وجود موافقت بسیاری از شخصیت های تاثیرگذار ساحل عاجی، اکثر احزاب اپوزیسیون اعلام کرده اند که ضمن برگزاری تظاهرات، در رفراندوم ٣٠ اکتبر (امروز /9 آبان) شرکت نخواهند نمود. آنان معتقدند واتارا تلاش می کند با تغییر قانون اساسی، ایجاد پست معاون ریاست جمهوری و تشکیل مجلس سنا قدرت را به نفع احزاب موافق خود مصادره نماید. مخالفان اظهار می دارند تشکیل مجلس سنا علاوه بر اینکه به واتارا اختیار می دهد ٣٠ درصد از ١٠٠ عضو سنا را شخصا انتخاب نماید، ضمن کاهش اختیارات مجلس قانون گذاری ملی، هزینه های مالی سنگینی را به کشور تحمیل خواهد نمود. همچنین معاون ریاست جمهوری با مرگ و یا کناره گیری احتمالی رئیس جمهور عهده دار وظایف وی تا پایان دوره ریاست جمهوری خواهد. بر اساس این گزارش، ساحل عاج در سال 2011 (1390)از یک دهه اغتشاشات سیاسی رهایی یافت. در آن زمان، جنگ داخلی کوتاه مدتی در ساحل عاج به دلیل خودداری 'لوران باگبو' رییس جمهوری پیشین این کشور از به رسمیت شناختن پیروزی اوتارا در انتخابات سال 2010(1389) روی داد. ساحل عاج کشوری در غرب آفریقا است و شهر 'یاموسوکرو' پایتخت سیاسی آن و شهر بندری 'آبیجان' پایتخت اقتصادی و بزرگترین شهر این کشور محسوب می شود. زبان رسمی مردم ساحل عاج فرانسه است و اسلام، مسیحیت و مذاهب بومی از جمله ادیان اصلی در این کشور به شمار می رود.

 موریتانی

 •  داعش مسئولیت حمله به نگهبان مقابل سفارت آمریکا در نایروبی را به عهده گرفت

براساس اعلام روز شنبه(8/8/95) خبرگزاری اعماق وابسته به گروه تروریستی داعش، این گروه مسئولیت حمله به یک افسر پلیس کنیا را در مقابل سفارت آمریکا در نایروبی به عهده گرفت. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک افسر پلیس کنیا پنجشنبه گذشته(6/8/95) در مقابل سفارت آمریکا در نایروبی با ضربات چاقوی فردی که پلیس از او به عنوان جانی یاد کرد، زخمی شد. اعماق اعلام کرد، این فرد که روز پنجشنبه گذشته با چاقو به نگهبان مقابل سفارت آمریکا در نایروبی حمله کرد، از سربازان داعش است که در پاسخ به فراخوان هدف قرار دادن کشورهای ائتلاف دست به این کار زد. سخنگوی پلیس کنیا روز پنجشنبه(6/8/95)  اعلام کرده بود که انگیزه کار این فرد مشخص نیست و تحقیقات در این باره آغاز شده است. داعش قبلا نیز مسئولیت کشتن سه زن را در مومباسا به عهده گرفته بود. با این حال کارشناسان می گویند، معلوم نیست که ارتباط بین گروه ها و افراد مدعی تبعیت از داعش با تشکیلات این گروه در عراق و سوریه تا چه حد نزدیک است.

 • تظاهرات مردم موریتانی‌ در مخالفت با اصلاح قانون اساسی. 

هزاران تن از مردم موریتانی به دعوت احزاب مخالف با اصلاح قریب‌الوقوع قانون اساسی در این کشور دست به تظاهرات زدند. به نقل از خبرگزاری فرانسه، هزاران تن از ساکنان شهر نواکشوت، پایتخت موریتانی و چهره‌هایی از احزاب مخالف این کشور در مخالفت با تغییرات احتمالی قانون اساسی تظاهرات کردند. در این تظاهرات که با فراخوان "انجمن ملی دموکراسی و وحدت " موریتانی متشکل از 15 حزب مخالف برگزار شد، "محمد محمود ولد امات"(معاون رئیس ائتلاف احزاب دموکرات) رئیس جمهور موریتانی را در صورت تغییر قانون اساسی کشور به "خیانت بزرگ" متهم کرد. امات در ادامه رهبران احزاب مخالف را به گفت‌وگوی جدی و مسئولانه که به توافق بر سر مسائل بزرگ کشور بینجامد، دعوت کرد. "احمد ولد بابا"( رئیس انجمن دموکراسی و وحدت" موریتانی) بزرگترین گروه مخالف این کشور نیز گفت: تغییر قانون اساسی تلاشی بی‌هدف و به طور کلی مردود است و مردم موریتانی در راستای مقابله با آن تلاش خواهند کرد. ولد بابا در ادامه اتحاد مردم موریتانی جهت مقابله با تغییر قانون اساسی کشور را خواستار شد و نسبت به اعمال تغییرات در مورد نهادها و مقدسات کشور از جمله پرچم وسرود ملی هشدار داد. در ماه جاری میلادی (آبان‌ماه) ائتلاف حاکم و برخی احزاب مخالف موریتانی در گفت‌وگویی سیاسی شرکت کردند که طی آن در مورد اعمال برخی تغییرات در قانون اساسی این کشور شامل لغو مجلس نمایندگان و تشکیل شوراهای منطقه‌ای ونیز تغییر پرچم و سرود ملی توافق شد.

 زامبیا

 • جشن سراسری سالگرد استقلال زامبیا از استعمار انگلیس

همزمان با پنجاه و دومین سالگرد استقلال کشور آفریقایی زامبیا از استعمار انگلیس، جشن سراسری در 'لوزاکا' ( پایتخت) و دیگر مناطق گوناگون این کشور در حالی آغاز شده که درگیریهای سیاسی در زامبیا به نقطه اوج خود رسیده است. به نقل از تارنمای خبری 'لوزاکا تایمز' ، پنجاه و دومین جشن سراسری سالگرد استقلال زامبیا از استعمار انگلیس که روز ملی در این کشور قلمداد می شود، در مناطق گوناگون زامبیا در حالی آغاز شده که این کشور با چالش های سیاسی متعددی مواجه است. در زامبیا در اواخر قرن نوزدهم مستعمره بریتانیا شد و فرمانروایان آن از سوی لندن منصوب می شدند. این کشور جنوب آفریقا در24 اکتبر سال (2/آبان 1343) 1964 استقلال سیاسی خود را از انگلیس به دست آورد و به عنوان یک جمهوری اعلام موجودیت کرد. در آستانه این رویداد ملی، "ادگار لونگو"( رییس جمهوری زامبیا )دیروز (2/8/95)با صدور بیانیه ای بر حل خشونت های سیاسی در فضای پس از انتخابات این کشور تاکید کرد. این در حالی است که تنش های حزبی و سیاسی در زامبیا همزمان با افزایش مخالفت های ضددولتی و خودداری حزب مخالف 'اتحاد برای توسعه ملی' از پیوستن به گفت و گوهای سیاسی، افزایش یافته است. بر اساس اعلام ناظران منطقه ای، برخورد گروه های مخالف زامبیا با دولت این کشور می تواند بستری برای خشونت ها و تظاهرات سیاسی و به دنبال آن، افزایش موج جدیدی از مخالفت های سیاسی در زامبیا باشد. زامبیا جزو کشورهای نسبتا با ثبات آفریقا است، اما ناظران پیش بینی می کنند که در روزهای منتهی به انتخابات ریاست جمهوری، این کشور شاهد درگیری های شدید میان گروه های سیاسی باشد.

آفریقای جنوبی

• فعالیت دومین فرودگاه خورشیدی جهان در آفریقای جنوبی

آفریقای جنوبی با هدف کاهش خاموشی ها و کربن آزاد شده در محیط زیست، فرودگاه یکی از شهرهایش را به نیروگاه خورشیدی مجهز کرده است که انرژی لازم برای تمامی فعالیت های روزانه این فرودگاه را تامین می کند. پایگاه اینترنتی روزنامه ایندیپندنت انگلیس امروز دوشنبه نوشت: فرودگاه جورج در جنوب آفریقای جنوبی با یک ژنراتور خورشیدی تغذیه می شود و اکنون می تواند با استفاده از انرژی تجدیدپذیر خورشید، همه فعالیت های خود را از جمله در برج های مراقبت و غلتک های بار، مطابق روال انجام دهد. دو هزار صفحه خورشیدی این فرودگاه تا 750 کیلووات برق تولید می کند که از رقم 400 کیلووات برقی که برای اداره این فرودگاه نیاز است، بالاتر است. 250 کیلووات انرژی مازاد این نیروگاه خورشیدی به مصرف ساکنان محلی می رسد. فرودگاه مذکور پس از فرودگاه بین المللی کوچین هند، دومین تاسیسات از این نوع در جهان است که صرفا با تکیه به انرژی تولیدی صفحه های خورشیدی فعالیت می کند. سالانه حدود 700 هزار مسافر از فرودگاه جورج استفاده می کنند و این فرودگاه تولید گاز دی اکسید کربن خود را از زمان بهره برداری آزمایشی در سال میلادی گذشته تا 1229 تن کاهش داده است. سامانه تامین برق فرودگاه جورج در روزهای بارانی و شب ها به شبکه برق ملی وصل می شود. آفریقای جنوبی که طی سال های گذشته شاهد خاموشی های عمده بوده است، برای تنوع بخشیدن به گزینه های انرژی تلاش می کند. شرکت فرودگاه های آفریقای جنوبی که شرکت اپراتور فرودگاه مذکور است، ابراز امیدواری کرده است که تا سال 2030 میزان کربن تولیدی خود را به صفر برساند. بر اساس اعلام بانیان این پروژه، آب و هوای جورج که شهری با 150 هزار نفر سکنه است، بسیار غیرقابل پیش بینی و متغییر است و همین امر این شهر را به گزینه خوبی برای آزمودن این طرح تبدیل کرده است. "مارسلن استالنبرگ "(مدیر تعمیر و نگهداری فرودگاه جورج) به خبرگزاری فرانسه گفت: نظر ما این بود که اگر بتوان سامانه خورشیدی را در غیرقابل پیش بینی ترین آب و هوا راه اندازی کرد، قطعا در بخش های دیگر کشور این کار اثربخش تر خواهد بود. فرودگاه های دو شهر کیمبرلی و آپینگتون نیز در حال مجهز شدن به فناوری خورشیدی هستند. سه فرودگاه محلی دیگر نیز در فهرست آینده این پروژه قرار دارند. آفریقای جنوبی به طور کلی کشوری وابسته به زغال سنگ است و حدود 90 درصد برق مصرفی این کشور با سوخت زغال سنگ تولید می شود. فرودگاه جورج اکنون در نظر دارد با افزایش ظرفیت نیروگاه کوچک خود و نصب باتری های بیشتر، انرژی مصرفی در شب را نیز ذخیره کند.

 • برخورد دو قطار در آفریقای جنوبی یک کشته و دست کم 122 زخمی بر جا گذاشت.

به نقل از خبرگزاری رویترز؛ برخورد دو قطار در استان گائوتنگ آفریقای جنوبی یک کشته و دستکم 122 زخمی بر جای گذاشت. این حادثه در مسیر تمبیسا واقع در شرق ژوهانسبورگ رخ داد و مقامات مسئول گفتند مصدومان همگی به بیمارستان های واقع در این منطقه اعزام شدند. گزارش های اولیه حکایت از آن دارد که هر دو قطار در یک مسیر حرکت می کرده اند. با این حال، تحقیقات در مورد علت این حادثه به جریان افتاده است.

 • نگرانی آمریکا از خروج سومین کشور آفریقایی از دادگاه کیفری بین المللی

اقدام برخی کشورهای آفریقایی منبی بر خروج از دادگاه کیفری بین المللی، موجب نگرانی مقام های آمریکا شده است. خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه(5/8/95) در این باره گزارش داد، وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه از خروج سومین کشور آفریقایی از دادگاه کیفری بین المللی انتقاد کرد. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور به شدت از خروج گامبیا از دادگاه کیفری بین المللی نگران است. واشنگتن معتقد است که دادگاه کیفری بین المللی مشارکت خوبی در رسیدگی به بسیاری از پرونده های بین المللی داشته است و از این رو خروج کشورهای آفریقایی از این نهاد بین المللی می تواند به رسالت این نهاد، آسیب های جدی وارد کند. "شریف بوجانگ "(وزیر اطلاع رسانی گامبیا) در این باره گفت: این اقدام به این خاطر صورت می گیرد که دیوان بین المللی کیفری، به رغم نامش در واقع فقط دیوان بین المللی سفیدپوستان است و تعقیب و تحقیر رنگین پوستان به ویژه آفریقایی ها را دنبال می کند. علاوه بر اقدام گامبیا مبنی بر خروج از دادگاه کیفری بین المللی، چندی پیش نیز آفریقای جنوبی تهدید خود مبنی بر دادگاه کیفری بین المللی را عملی کرد. این اقدام آفریقای جنوبی پس از آن صورت گرفت که دادگاه کیفری بین المللی خواستار بازداشت "عمر البشیر"( رئیس جمهور سودان )در خاک خود شد. با وجود آنکه آمریکا عضو دادگاه کیفری بین المللی نیست ولی همواره خواستار پیوستن دیگر کشورها به این دادگاه است. آمریکا در نظر دارد از این دادگاه به عنوان ابزاری برای مجازات رهبرانی استفاده کند که قوانین بین المللی را نقض می کنند. چندی پیش نیز بروندی از دادگاه کیفری بین المللی خارج شد. پارلمان بروندی 21 مهرماه سال جاری با اکثریت آرا به خروج این کشور از دادگاه کیفری بین المللی رای داد تا نخستین کشوری باشد که از زمان تایید اساسنامه رم برای این دادگاه، رای به خروج رسمی داده است. تصمیم خروج بروندی از دادگاه کیفری بین المللی به دنبال اعلام این دادگاه مبنی بر تحقیق و بررسی در موضوع سرکوب سیاسی و اقدامات خشونت بار در این کشور صورت گرفت. پیشتر" بان کی مون "(دبیر کل سازمان ملل متحد )نیز از تصمیم آفریقای جنوبی و بروندی ابراز تاسف کرده و آن را اقدامی در جهت تضعیف پیمان های بین المللی خوانده بود. سودان از رهبران و ملت های آفریقایی که هنوز عضو دادگاه کیفری هستند خواست به طور جمعی از این نهاد خارج شوند.

 • 25 نفر در جمهوری آفریقای مرکزی کشته شدند

هیات صلحبانی سازمان ملل متحد امروز (8/8/95) اعلام کرد که 25 نفر در درگیری های جمهوری آفریقای مرکزی کشته شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از صلحبانی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی موسوم به مینوسکا، از 25 نفر کشته شده، شش نفر نیروهای ژاندارمری هستند که طی دو روز خشونت در اطراف شهر بامباری در این کشور آشوب زده به قتل رسیدند. بنا بر اعلام سازمان ملل، شش پلیس و چهار غیرنظامی در کمین افراد مسلح در بامداد دیروز (7/8/95) کشته شدند و 15 نفر دیگر نیز در نتیجه درگیری میان گروه های شبه نظامی مسیحی و مسلمان جان باختند. جمهوری آفریقای مرکزی از اوایل سال 2013 صحنه درگیری های فرقه ای میان شبه نظامیان مسیحی و مسلمان بوده است. نیروهای صلحبان سازمان ملل یک سال پس از آغاز درگیری ها به این کشور اعزام شدند. هرچند حضور این نیروها نیز تاثیر چندانی بر استقرار صلح در این کشور نداشته است. انتقادها از حضور 13 هزار نیروی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی (مینوسکا) طی هفته های اخیر و با افزایش نارضایتی از عملکرد صلحبانان در حفظ و حمایت غیرنظامیان افزایش یافته است؛ گروه های مدنی هفته گذشته خواستار اعتصاب عمومی با هدف خروج نیروهای سازمان ملل از این کشور شدند. خبرگزاری فرانسه اضافه کرد که در حادثه ای جداگانه شبه نظامیان مسیحی روز جمعه به هشت نفر از اعضای مینوسکا که عازم فرودگاه بامباری بودند، حمله کردند. در این حمله یک کودک هفت ساله زخمی شد. نیروهای سازمان ملل اعلام کردند که در برخی مناطق جمهوری آفریقای مرکزی، تنش افزایش یافته است. آنها همچنین از گروه های مسلح خواستند که به درگیری ها خاتمه دهند. بامباری در مرکز این کشور و حدود 250 کیلومتری بانگی (پایتخت) قرار دارد. جمهوری آفریقای مرکزی که مستعمره سابق فرانسه است، یکی از فقیرترین کشورهای جهان محسوب می شود. چندی پیش در ماه میلادی جاری(آبان‌ماه) نیز 30 نفر در حمله گروه های شبه نظامی به شهر کاگا باندورو در مرکز این کشور کشته شدند. چند روز بعد از این حادثه، 11 نفر نیز در اردوگاه آوارگان انگاکابو در شمال شرقی بانگی کشته شدند. در 24 اکتبر (4 آبان) چهار غیرنظامی حین تظاهرات علیه حضور صلحبانان سازمان ملل که به خشونت منتهی شد، کشته شدند. در خشونت های جمهوری آفریقای مرکزی تاکنون دهها هزار نفر کشته و حدود یک دهم جمعیت 4 و نیم میلیون نفری آن نیز آواره شده اند.

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶