نگاه آفران > آفران: تحولات مصر (45)

آفران: تحولات مصر (45)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۵/۶

تحولات مصر 45


وقایع مهم مصر از تاریخ 24/4/92 الی 31/4/92


• نخست وزیر مرحله انتقالی مصر، در حالی جلسات روزانه خود با شخصت‌ها و جریان‌های سیاسی به منظور تشکیل کابینه‌اش را منعقد می‌کند که میادین اصلی قاهره و شهرهای دیگر مصر همچنان شاهد وزن کشی خیابانی از سوی موافقان و مخالفان "محمد مرسی" هستند.
در حالی که تظاهرات موافقان و مخالفان محمد مرسی رئیس جمهور معزول مصر در پایتخت و شهرهای بزرگ این کشور در جریان است، "حازم الببلاوی" نخست وزیر جدید این کشور جلسات خود را به منظور تشکیل کابینه انتقالی ادامه می‌دهد.
بر اساس این گزارش، ببلاوی بعد از انتخابش به این سمت، صداقت، شایستگی و توانایی را مهمترین عوامل انتخاب وزرای کابینه‌اش‌ اعلام کرد و تاکید کرد که عنصر وابستگی به احزاب و جریان‌های سیاسی هیچ نقشی در انتخاب وزرای کابینه‌اش ندارد.
این گزارش حاکی است که ببلاوی قصد دارد برخی از وزرای کابینه محمد مرسی را در کابینه‌‌اش ابقا کند که از آن جمله می‌توان به "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع و "محمد ابراهیم" وزیر کشور و همچنین "هشام زعزوع" وزیر گردشگری کابینه اخوان المسلمین اشاره کرد.
جلسات ببلاوی با شخصیت‌های مختلف مصری برای تشکیل کابینه‌اش در حالی ادامه دارد که گزارش‌های دریافتی از احتمال انتخاب "عمر الشوبکی" به سمت وزارت آموزش عالی و "دریه شرف الدین" به سمت وزارت اطلاع رسانی حکایت دارد. انتظار می‌رود که "جوده عبدالخالق" وزیر اسبق کالاهای اساسی و تجارت داخلی مصر در کابینه "کمال الجنزوری" بار دیگر به این سمت انتخاب شود. قرار است ببلاوی طی هفته جاری کابینه خود را معرفی کند.
گرچه جماعت اخوان المسلمین اعلام کرده که در کابینه آینده قاهره مشارکت نمی‌کند، بیشتر جریان‌های سیاسی این کشوز نیز خواستار عدم مشارکت اخوانی‌ها در کابینه ببلاوی شده‌اند.

• نخست وزیر موقت مصر گفت که کابینه انتخاب شده از سوی وی به زودی نهایی شده تا چهارشنبه (92.04.26) مراسم تحلیف برگزار می شود.
به گزارش الیوم السابع، مذاکرات فشرده‌ای برای پایان دادن به تشکیل دولت موقت در مصر انجام شد و "حازم ببلاوی" نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه نشستی را با حضور "محمد البرادعی" از اعضای جبهه نجات ملی مصر و معاون رئیس جمهور در امور خارجه با "مصطفی حجازی" مشاور رئیس جمهور در امور سیاسی و "زیاد بهاء الدین" معاون نخست‌وزیر در امور اقتصادی برای رایزنی در زمینه تشکیل دولت آینده این کشور برگزار کرد.
وی در گفتگویی مطبوعاتی بعد از این دیدار با تشریح بخش‌هایی از کابینه گفت که وزارت اطلاع رسانی در جای خود باقی خواهد ماند و وزارت همبستگی اجتماعی نیز به کابینه باز خواهد گشت.
در کابینه جدید قرار است "کمال عمرو" وزیر خارجه از سمت خود برکنار شده و "نبیل فهمی" وزیر خارجه جدید مصر شود.
منابع مطلع به المصری الیوم اعلام کردند که نشستي که در دفتر نخست وزیری برگزار شد، ‌برای تعیین اسامی نهایی کابینه مصر بوده و ببلاوی و البرادعی و بهاء الدین اسامی نامزدهای موجود برای تصدی پست های مختلف را بررسی کردند.
این گزارش تاکید دارد که برخی اسامی وجود دارد که در تشکیلات کابینه تثبیت شده است، از جمله "إیناس عبدالدایم" برای وزارت فرهنگ، "حسن البدراوى" برای وزارت دادگستری، "أشرف العربى" برای وزارت برنامه ریزی، نبیل فهمى برای وزارت خارجه، "هانى قدرى" برای وزارت امور مالی، "حسام عیسى" برای وزارت آموزش عالی، خانم دکتر "مها الرباط" برای وزارت بهداشت، "عمرو الشوبکى" برای وزارت جوانان، "جودة عبدالخالق" برای وزارت بازرگانی و "أحمد البرعى" برای وزارت همبستگی ملی.
در این نشست همچنین مقرر شده برخی از وزارتخانه ها با هم ادغام شوند،‌ از جمله وزارت اسکان و تاسیسات و وزارت فرهنگ با وزارت آثار باستانی.

• وزیر دفاع مصر در سخنان خود کودتای ارتش علیه "محمد مرسی" را توجیه و آن را اجرای خواست و اراده مردمی تلقی کرد.
"عبدالفتاح السیسی" گزارش داد که وی پیش از عزل مرسی 2 مرتبه با او دیدار کرده است.
السیسی طی سخنانی در جمع افسران و پلیس افزود که در دیدار با مرسی به وی گفتم که اوضاع خارج از کنترل است اما مرسی پاسخ داد که به برخی از خواسته‌های معارضین در خصوص تغییر وزرا و دادستان عمل خواهیم کرد و السیسی در پاسخ گفته است که اوضاع بدتر از آن است که با پاسخگوئی به چند خواسته درست شود.
وی اظهار داشت که دو مرتبه با مرسی دیدار کرده که دیدار دومی سرنوشت‌ساز بود و به مرسی پیشنهاد کردم که همه‌پرسی در مورد ابقای وی در ریاست جمهوری یا انتخابات زودهنگام برگزار نماید اما مرسی مخالفت کرده است زیرا اطمینان داشت که در صورت برگزاری انتخابات، پیروز نخواهد شد و این از بدشانسی مرسی بود که همه‌پرسی را رد کرد.
السیسی تاکید کرد که نیروهای مسلح از ابتدای انقلاب ژانویه 2011، جایگاه خود را شناخت و به حد و مرز خود پایبند بود و اگر شرایط چنین ایجاب کرد که ارتش به روند سیاسی نزدیک شود، ارتش نیز این کار را انجام داد زیرا ملت، ارتش را فراخوانده و از آن درخواست کرده بود. وی گفت که نیروهای مسلح به یک هدف واحد پایبند بودند و آن تاکید بر مشروعیت ملت و کمک به ملت برای بازپس‌گیری حق خود است.
به گفته السیسی، هیچ کس قیم شهروندان نیست و نمی‌تواند مسیری را که ملت رضایت ندارد بر آن تحمیل کند.
وزیر دفاع مصر در سخنانش که سعی داشت به گروه های سیاسی برای مشارکت در روند سیاسی اطمینان دهد، تاکید کرد که فرصت برای همه گروه‌های سیاسی و جریان‌های فکری برای مشارکت در روند سیاسی فراهم است.
وی درباره «نقشه راه» نیز تصریح کرد که نیروهای مسلح نقشه راه را تنها به عنوان راهی برای خروج امن از بحران مطرح کردند و این نقشه، بی‌طرفی حکومت، حق انتخاب و حق تصمیم‌گیری برای ملت را تضمین می‌کند.

• منابع آگاه حقوقی تأکید کردند که مقامات مصری بازجویی از رئیس جمهور برکنار شده مصر را در پرونده فرار از زندان وادی النطرون آغاز کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، به نقل از منابع آگاه حقوقی گزارش داد که بازجویی از "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر در پرونده فرار وی از زندان «وادی النطرون» در سال 2011 آغاز شده است.
این بازجویی‌ها در پی متهم شدن مرسی و تعدادی از رهبران ارشد اخوان المسلمین به فرار از زندان وادی النطورن در شمال قاهره در دوران انقلاب مردمی مصر که به سقوط مبارک منجر شد، صورت می‌گیرد.
دادستانی کل امنیت ملی مصر تحقیقات خود را درباره احتمال دخالت عناصر گروه‌های خارجی از جمله حماس و حزب الله در حمله به زندان‌ها در طول انقلاب 25 ژوئن، آغاز کرده‌اند.
بازجوهای دادستانی مصر ساعت‌ها بعد از شکایت از مرسی و تعدادی از سران اخوان المسلمین به اتهام همکاری با گروه‌های خارجی، تحریک به قتل معترضان و ضرر وارد کردن به اقتصاد کشور با رئیس جمهور برکنار شده، در مکانی نامشخص دیدار کرده‌اند.
این در حالی است که هزاران معترض مصری در حمایت از مرسی در یک هفته گذشته در خیابان‌های مصر خواستار بازگشت مشروعیت شده‌اند.
مرسی در 29 ژانویه سال 2011 تنها یک روز بعد از جمعه خشم در حمله افرادی به زندان‌ وادی النطرون از زندان آزاد شده بود.
وکیل مرسی در جریان انتخابات ریاست جمهوری مصر این خبر را تکذیب کرده بود در حالی که یک منبع آگاه در وزارت کشور مصر تأکید کرده بود که اسم مرسی در فهرست افرادی که در جریان انقلاب 25 ژوئن از زندان‌های مصر فرار کرده‌اند حضور داشته است.

• معاون حزب آزادی و عدالت مصر در صفحه‌های اجتماعی با ابراز نگرانی از شرایط رئیس جمهور برکنار شده مصر خواستار اطمینان خاطر از سلامت جسمی وی شد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، "عصام العریان" معاون رئیس حزب «آزادی و عدالت» مصر در صفحه رسمی خود در توئیتر گفت: "مرسی" پیش از ترک قصر ریاست جمهوری گفته بود که این مردم تا زمانی که خون من ریخته نشود از من حمایت نخواهند کرد و در کنار من نخواهند ایستاد.
العریان با ابراز نگرانی از شرایط رئیس جمهور برکنار شده خواستار حضور او در میان مردم برای اطمینان خاطر از سلامت جسمی اش شد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری «الیوم السابع»، «عصام العریان» معاون رئیس حزب «آزادی و عدالت» مصر در صفحه رسمی خود در توئیتر گفت: مرسی پیش از ترک قصر ریاست جمهوری گفته بود که این مردم تا زمانی که خون من ریخته نشود از من حمایت نخواهند کرد و در کنار من نخواهند ایستاد.
العریان با ابراز نگرانی از شرایط رئیس جمهور برکنار شده خواستار حضور او در میان مردم برای اطمینان خاطر از سلامت جسمی اش شد.

• حزب آزادی و عدالت مصر اعلام کرد در صورت محقق شدن مطالبات حامیان مرسی در بازگشت مشروعیت قانونی با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام موافقت خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، حزب «آزادی و عدالت» در صفحه رسمی خود در شبکه‌های اجتماعی تأکید کرد که مسئله این حزب حمایت از رئیس جمهور ربوده شده نیست بلکه حمایت از وطنی است که ربوده شده است.
"محمد البلتاجی" یکی از رهبران گروه اخوان المسلمین تأکید کرد که ما به کسانی که تصور می‌کنند خواسته‌های ما به یک نفر و یا بازگشت قدرت محدود می‌شود می‌گوییم با بازگشت رئیس جمهور منتخب، قانون اساسی، مجلس شورای منتخب و مجلس نمایندگان منتخب جدید ما آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام هستیم.
بلتاجی تأکید کرد که نقشه راه آینده تحت نظر مشروعیت قانونی را می‌پذیریم و با هر گامی تحت نظر کودتای نظامی خونین مخالفت می‌کنیم.
وی افزود: دموکراسی با کمک تانک‌ها به دست نمی‌آید بلکه انقلاب 18 روز خالی نشدن میدان‌های شهر در اعتراض به کودتایی خونین علیه مشروعیت منتخب مردم است.

• رهبر جمعیت اخوان‌المسلمین، شورای عالی نیروهای مسلح و احزاب سیاسی مخالف "مرسی" را تهدید کرد برای بازگرداندن مشروعیت قانونی، ارتش آزاد مصر را تشکیل خواهد داد.
به گزارش روزنامه الجزائری «النهار»، "محمد بدیع" رهبر کل اخوان المسلمین شورای عالی نیروهای مسلح مصر و احزاب سیاسی مخالف مرسی را تهدید کرد که برای بازگرداندن مشروعیت قانونی به زودی ارتش آزاد مصر را تشکیل خواهد داد.
بدیع تأکید کرد که مصری‌های حامی مرسی حق دارند دیدگاه خود برای بازگرداندن رئیس جمهور منتخب خود را اعمال کنند و تا زمانی که این خواسته محقق نشود مصر آرام نخواهد گرفت و اعتراض ها ادامه خواهد داشت.
وی افزود: تعداد زیادی از افراد شریف در ارتش مصر حضور دارند که مرگ را بر حاکمیت یک خائن به کشور و دین خود ترجیح می‌دهند.
رهبر کل اخوان المسلمین تأکید کرد که به زودی با جدایی تعدادی از عناصر ارتش، ارتش آزاد مصر تأسیس خواهد شد که وظیفه آن آزادی مصر و بازگرداندن مشروعیت به عنوان تنها تضمین ایجاد آرامش و ثبات در کشور خواهد بود.
وی همچنین نسبت به احتمال ترور مرسی به دست مخالفان وی و نیروهای مسلح هشدار داد و تأکید کرد که آرامش و ثبات تا بازگشت مرسی به شبه جزیره «سیناء» باز نخواهد گشت.
بدیع در صفحه رسمی خود در توئیتر همچنین کودتای ارتش و مخالفان مرسی را پیش از آنکه کودتا بر مشروعیت بداند، کودتا بر اسلام دانست و تأکید کرد با توجه به قوانین دین در مخالفت با خروج از اطاعت حاکم، باقی ماندن اسلام از باقی ماندن یک دولت ارجحیت دارد.
وی همچنین به ارتش مصر هشدار داد که میان ثبات کشور و مشروعیت یکی را انتخاب کند و هرگونه رایزنی با نیروهای مسلح را رد کرد و افزود که اطلاعاتی دارند که نیروهای مسلح با قرار دادن دارو در غذای محمد مرسی تلاش می‌کنند بر توان ذهنی او تأثیر بگذارند.
رهبرکل اخوان المسلمین تأکید کرد که کمک‌های مالی برخی کشورهای عربی بعد از برکناری مرسی برای پنهان کردن فروپاشی اقتصاد مصر و ناتوانی ارتش در ادامه روند جنبش بوده است.
وی همچنین از حامیان مشروعیت در میدان الرابعه العدویه خواست به اعتراض‌های خود ادامه دهند و نسبت به ادامه حضور خود در میدان استوار و صبور باشند.
پیشتر نیز در پی ادامه اعتراض‌ها به برکناری مرسی و حادثه تیراندازی به حامیان وی در برابر ساختمان گارد ریاست جمهوری، بدیع "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع مصر را متهم کرد که این کشور را به سرنوشت سوریه دچار خواهد کرد.

• منابع آگاه روزنامه‌های مصری گزارش دادند که نشستی سری و بین‌المللی میان اعضای اخوان‌المسلمین و حامیان آن ا از سراسر جهان در استانبول در حال برگزاری است.
به گزارش روزنامه مصری «الوطن»، منابع آگاه تأکید کردند که تشکیلات جهانی اخوان المسلمین نشست‌هایی سری در استانبول ترکیه برای توافق بر رویکردی در تعامل با تحولات مصر برگزار می‌کند.
یک منبع سیاسی آگاه تُرک تأکید کرد که این نشست سری از یکشنبه (92.04.23) آغاز شده است و تعدادی از رهبران اخوان المسلمین و گروه‌های اسلامگرای جهانی برای حضور در این نشست‌ها به هتلی در نزدیکی فرودگاه «آتاتورک» استانبول منتقل شده‌‌اند.
در این نشست‌ها اعضای دفتر جهانی ارشاد، نمایندگانی از حماس و اعضای تشکیلات اخوان در سراسر جهان حضور خواهند داشت.
اعضای اخوان در این نشست خطرهای احتمالی که نقش سیاسی این گروه را در داخل و خارج مصر تهدید می‌کند را بررسی خواهند کرد.
"راشد الغنوشی" رهبر جریان «النهضه» تونس که حزب حاکم این کشور است نیز در این نشست حضور خواهد داشت.

• منابع پلیس مصر از وقوع درگیری‌های جدید بین افراد مسلح و سربازان مصری در شبه جزیره سینا خبر دادند که از دو هفته پیش تاکنون شاهد موج جدیدی از ناآرامی ها است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، منابع پلیس مصر اعلام کردند: افراد مسلح و سربازان مصری در منطقه شبه جزیره سینا با یکدیگر درگیر شدند.
این منابع در عین حال به وقوع تلفات احتمالی در این درگیری ها اشاره ای نکردند. این منابع افزودند، درگیری ها در منطقه الوفاق در شمال شبه جزیره سینا و بعد از ناکامی افراد مسلح در منفجر کردن یک دستگاه خودروی پلیس روی داد.
در این میان؛ میانجیگران قبایل منطقه در تلاش برای برقراری آتش بس هستند.
تاکنون چند نظامی مصری و تعدادی از افراد مسلح در این درگیری ها کشته یا زخمی شده اند. شاهدان عینی گفتند که یک راکت به این اتوبوس حامل کارگران کارخانه سیمان در جاده فرودگاه العریش در خارج از این شهر اصابت کرد. یک شاهد عینی گفت: احتمال می رود که فرودگاه العریش یا یک خودروی زرهی پلیس هدف این راکت بوده و اشتباهی به اتوبوس اصابت کرده است.
درهمین حال، منابع امنیتی گفتند که افراد مسلح صبح دوشنبه (92.04.24) یک تاسیسات امنیتی درحال ساخت در شمال سینا را منهدم کردند که در جریان آن یکی از ساکنان منطقه آسیب دید.


• کارشناس مسائل راهبردی مصر با تأکید بر قدرت نیروهای مسلح کشورش در به دست گرفتن کنترل کامل صحرای سینا گفت: در صورت هماهنگی با طرف صهیونیستی، معاهده کمپ دیوید مانعی برای ورود اسلحه مصری به این منطقه ایجاد نمی‌‌کند.
"سامح سیف الیزل" کارشناس مسائل راهبردی مصر با بیان اینکه دستگاه نظامی مصر قادر به سیطره بر صحرای سینا و تحت پیگرد قرار دادن گروهک‌ های جنایتکار و تروریست، گفت: در صورت هماهنگی با طرف صهیونیستی، معاهده کمپ دیوید برای ورود اسلحه و مهمات مصری به صحرای سینا مانعی ایجاد نمی‌کند.
وی هماهنگی قاهره با رژیم صهیونیستی جهت وارد ساختن اسلحه و مهمات به صحرای سینا را ناشی از احترام مصر به معاهده کمپ دیوید خواند و بر ضرورت تحت پیگرد قرار دادن تروریست‌ها – چه آن هایی که در دوره فعلی به عملیات تروریستی می‌پردازند و چه آن ها که قبلا دست عملیات تروریستی زده باشند – و پاکسازی منطقه تأکید کرد.
الیزل تاکید کرد که عملیات نیروهای مسلح مصر در راستای پاکسازی صحرای سینا از وجود تروریست‌ها و جنایتکاران صورت می‌گیرد. جنایتکارانی که به دنبال ترور یکی از فرماندهان عالیرتبه ارتش بودند و آنهایی که به مقرهای امنیتی در عریش و سینا حمله کرده‌اند.

• معاون وزارت امور خارجه آمریکا پس از برکناری "محمد مرسی" از قدرت توسط ارتش،‌ به مصر سفر می‌کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد "بیل برنز" معاون وزارت امور خارجه آمریکا به قاهره سفر خواهد کرد تا با مقامات دولت موقت مصر دیدار و گفتگو کند.
این اولین سفر یک مقام عالی‌رتبه آمریکایی به مصر پس از برکناری محمد مرسی از قدرت است. وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد که این موضوع نشان دهنده حمایت آمریکا از مردم مصر است.
در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا تاکید شده است که برنز با مقامات دولت موقت و رهبران گروه‌های اجتماعی دیدار می‌کند و در تمامی دیدارها بر حمایت آمریکا از مردم مصر و پایان دادن به تمامی خشونت‌ها و انتقال قدرت به دولت مردمی دموکراتیک تاکید خواهد شد.

• جنبش تمرد مصر با انتشار تلگراف سفارت آمریکا در قاهره به "محمود بدر" رهبر این جنبش اعلام کرد که بدر درخواست دیدار سفارت آمریکا را رد کرد.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، جنبش تمرد تلگراف سفارت آمریکا به بدر که در آن وی را به میز گفتگو با حضور "ویلیام برنز" به منظور بررسی اوضاع مصر دعوت کرده است، منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، بدر این دعوت سفارت آمریکا را رد و بر مخالفت با دخالت آمریکا در امور مصر تاکید کرد.
وی افزود که به طور کلی با مواضع آمریکا که حمایت از رژیم صهیونیستی و علیه ملت‌های عربی و حمایت از جماعت اخوان‌المسلمین مصر پس از سقوط این جماعت در موج دوم انقلاب ملت است، مخالف است.


• ارتش مصر در ادامه تخریب تونل‌های واقع در مرز مصر و نوار غزه، سه تونل دیگر را که ارتش مدعی قاچاق سوخت از طریق آن ها به نوار غزه است، تخریب کرد.
به گزارش رسانه‌های خبری مصر، ارتش مصر سه تونل دیگر را در مرز نوار غزه تخریب کرد. ر اساس این گزارش بولدوزرها تونل‌های غزه را بسته و پمپ‌های سوخت را از آن خارج کردند و در همین رابطه نیروهای مسلح مصر نیز اعلام کرد که با هر تونل جدیدی که کشف شود همین کار را انجام خواهد داد.
از سوی دیگر بالگردهای آپاچی مصر به گشت‌زنی در مناطق العریش، رفح، شیخ زوید و بویژه مناطق ساحلی و جنوبی به منظور رصد کردن تحرکات افراد مسلح و مشخص کردن مکان‌های آن ها ادامه می‌دهند.
ارتش مصر همچنین تاکید کرد که مناطق زراعی در جنوب شیخ زوید شاهد تبادل آتش بین افراد و ایست بازرسی حاضر در این منطقه بود که با رسیدن هواپیماهای کمکی، افراد ناشناس نیز فرار کردند و درگیری به پایان رسید و هیچ گونه خسارت‌های مادی و انسانی در برنداشت.
نیروهای امنیتی مصر همچنین اعلام کردند که فرد مظنونی را که گفته می‌شود در حادثه انفجار خط لوله گاز مصر به سرزمين هاي اشغالي دست داشت، دستگیر کرده‌اند.

• دادگاه استیناف اسماعیلیه 3 سپتامبر (92.06.12) را برای محاکمه 9 متهم به جاسوسی برای رژیم صهیونیستی تعیین کرد.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، دادگاه استیناف اسماعیلیه اعلام کرد که 3 سپتامبر 9 متهم به جاسوسی برای رژیم صهیونیستی اعم از چهار افسر موساد، 3 مصری و 2 نفر از اعراب ساکن اراضی 48 به اتهام جاسوسی برای رژیم صهیونیستی محاکمه خواهند شد.
بر اساس این گزارش به دلیل اوضاع امنیتی استان شمال سینا، جلسه محاکمه این متهمان به اسماعیلیه منتقل شده است و در این قضیه 3 مصری مقیم سینا اعم از "سلامه حامد ابوجراد"، "محمد ابوجراد" و "عوده طلب ابراهیم" از ساکنان منطقه رفح در العریش محاکمه خواهند شد.
همچنین "اهارون دانون"، "دیوید یعقوب"، "دانى عوفادیا"، "شالومو سوفیراز" عناصر موساد و "عبد الله سلیم" و "عمر حرب أبو جراد" از اعراب 48 به صورت غیابی محاکمه می‌شوند.

• یک فروند هواپیمای بدون سرنشین رژيم صهيونيستي در مرز با مصر سقوط کرد.
شبکه دوم تلویزیون رژيم صهيونيستي گزارش داد: یک فروند هواپیمای بدون سرنشین یکشنبه شب (92.04.23) به علت نقص فنی در منطقه مرزی با مصر سقوط کرد.
در همین حال، پایگاه صهيونيستي "والاه" اعلام کرد: ارتش اين رژيم درحال بازرسی محل حادثه و روشن کردن علل وقوع آن است.
در این گزارش به جزئیات بیشتری درباره این حادثه اشاره نشده است.

• وزیر خارجه اردن در سفری چند ساعته برای دیدار با رئیس جمهور موقت مصر و تعدادی از مقامات سیاسی این کشور وارد قاهره شد.
به گزارش خبرگزاری «اونا»، "ناصر جوده" وزیر امور خارجه اردن برای دیدار با "عدلی منصور" رئیس جمهور موقت مصر وارد قاهره شد.
جوده در این سفر چند ساعته با تعدادی از مقامات ارشد مصری دیدار خواهد کرد و پیام شاه اردن بر حمایت امان از تغییرات دموکراسی خواهانه مردم مصر و انتخاب آن‌ها در این دوره زمانی تأکید خواهد کرد. جوده همچنین در این دیدار تحولات اخیر خاور میانه از جمله بحران سوریه و پرونده فلسطین را با مقامات مصری بررسی خواهد کرد.

• دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه رسمی خود درباره تحولات اخیر مصر خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی و بررسی اتهامات وارد شده به آن ها به صورت شفاف شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتحادیه اروپا لحظاتی پیش بیانیه رسمی اعضای این اتحادیه در زمینه تحولات اخیر مصر را منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است؛ اتحادیه اروپا با دقت تمام تحولات اخیر مصر را دنبال می‌کند. ارتش باید بپذیرد و به قدرت مردم به عنوان یک اصل قانون اساسی و حکومت دموکراتیک احترام بگذارد. بسیار مهم است که مصر سریعا به یک حکومت مشروع و دموکراتیک بازگردد و به خواست مردم پاسخ دهد.
اتحادیه اروپا به ویژه بر روی برگزاری یک انتخابات در کوتاهترین زمان ممکن تاکید دارد.
اتحادیه اروپا از همه گروه‌ها و احزاب داخلی مصر می‌خواهد به اصول دموکراتیک پایبند باشند و به گفتگو و مذاکره بازگردند.
در این بیانیه آمده؛ این مردم مصر هستند که باید مسیر خود را بر اساس انتخابات آزاد و منصفانه که در آن همه احزاب بتوانند با یکدیگر رقابت کنند انتخاب کنند.
اتحادیه اروپا به اعلامیه قانون اساسی و جدول زمانبندی ارائه شده توسط رئیس جمهور موقت توجه دارد و قویا خواستار حاکمیت قانون و احترام به آزادی‌های اساسی حقوق بشری به ویژه حق آزادی بیان و آزادی تجمعات است.
در این بیانیه آمده است؛ اتحادیه اروپا از مقامات دولت موقت مصر می‌خواهد که از بازداشت‌های با انگیزه سیاسی و اشکال مختلف آن خودداری کند. همه زندانیان سیاسی باید آزاد شوند و اتهامات وارده به اشخاص مختلف باید به صورت شفاف و عادلانه مورد بازنگری قرار بگیرند.
دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این بیانیه از دولت موقت مصر می‌خواهد که به معترضان اجازه دهد آزادانه و فارغ از خشونت عقاید خود را بیان کنند و از آن ها محافظت کند.
در پایان این بیانیه آمده است؛ اتحادیه اروپا همچنان به رصد کردن تحولات مصر ادامه می‌دهد و بر اساس اصول ذکر شده بالا آماده همکاری با دولت موقت است.

• سخنگوی گردان‌های القسام شاخه نظامی جنبش حماس، گزارش‌های برخی رسانه‌ها درباره اعلام بسیج عمومی برای یاری اخوان‌المسلمین مصر را رد کرد.
"ابوعبیده" در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: چارچوب فعالیت گردان‌های جهادی و مبارز قسام، تنها مرزهای فلسطین اشغالی است.
وی افزود که مطالب ساختگی درباره فراخوان بسیج عمومی به منظور یاری اخوان‌المسلمین، بی پایه و اساس است.
سخنگوی گردان‌های القسام همچنین به رسانه‌های خبری هشدار داد تا از انتشار چنین مطالب دروغ و کذب خودداری کنند.
وی تاکید کرد: کسانی که در چنین شرایط حساس این مطالب را منتشر می‌کنند، دشمنان دو ملت مصر و فلسطین هستند که هدفشان تنها خدمت به دشمن مشترک این دو ملت یعنی اسرائیل است.
برخی رسانه‌های خبری مصر سندی را منتشر کردند و مدعی شدند که این سند از سوی گردان‌های القسام خطاب به فرماندهان این گردان‌ها در نوار غزه، سینا و داخل مصر صادر شده است.

• نخست‌وزیر دولت منتخب فلسطین در تماس تلفنی با مسئولان دستگاه اطلاعات مصر، درباره "عبدالله البرغوثی" که از 76 روز قبل دست به اعتصاب غذا زده است، گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری سما، "اسماعیل هنیه" در تماس تلفنی با مسئولان دستگاه اطلاعات مصر، وخامت برغوثی از فرماندهان قسام را مورد بررسی قرار داد.
هنیه در این تماس تلفنی، اعمال فشار بر رژیم اشغالگر برای پایان دادن به درد و رنج برغوثی را خواستار شد و مصر نیز وعده داد که دست به اقدام فوری بزند. از سوی دیگر برخی خبرها حاکی از آن است که برغوثی در یکی از مراکز درمانی رژیم اشغالگر به شهادت رسیده است.
موسسه حقوقی ماندلا نیز نسبت به وخامت حال برغوثی هشدار داده و نسبت به خطری که وی را تهدید می‌کند، ابراز نگرانی شدید کرد.
این هشدار موسسه مذکور پس از آن اعلام شد که "بثینه دقماق" رئیس موسسه مذکور با برغوثی 41 ساله در بیمارستان ملاقات کرد و برغوثی در این دیدار گفت که بدن وی قادر به دریافت سوزن و سرم نیست.
به گفته موسسه مذکور برغوثی اعلام کرده است که تهدیدات رژیم صهیونیستی برای مجبور کردن وی به خوردن غذا را به چالش می کشد و هرگز دست از اعتصاب غذا تا زمان تحقق خواسته‌های اسرای اعتصاب‌کننده غذا، برنخواهد داشت.
• شورای عالی قضایی مصر در نشست خود دو نماینده برای حضور در کمیته تعدیل قانون اساسی از طرف شورای عالی قضایی را انتخاب کرد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، شورای عالی قضایی مصر در جلسه به ریاست قاضی "حامد عبدالله"، "حاتم السید محمد البسیونی" رئیس دادگاه تجدید نظر قاهره و "محمد عید محجوب" معاون دیوان عالی کشور را به عنوان دو نماینده این شورا در کمیته تعدیل قانون اساسی انتخاب کرد.
شورای عالی قضایی بسیونی و محجوب را به ریاست جمهوری مصر معرفی کرده، تا آن ها در کمیته کارشناسی که از سوی رئیس جمهور موقت برای تعدیل قانون اساسی سال 2012 انتخاب خواهد شد حضور داشته باشند.
یکی از وظایف رئیس جمهور موقت مصر تعدیل قانون اساسی برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زود هنگام است.

• "مرسی" از اعضای یک گروه مخفی از نخبگان به نام "«دفتر ارشاد اخوان‌المسلمین» بود که نقش اصلی در آن برعهده "خیرت الشاطر"، تاجر و یکی از معاونین جریان اخوان بود.
به گزارش روزنامه آمریکایی یواس‌ای تودی در گزارشی که به علل شکست اخوان‌المسلمین در اداره حکومت مصر اختصاص دارد، نوشت: شکست اخوان‌المسلمین در اداره مصر ناشی از این واقعیت بود که رئیس‌جمهور منتخب اما برکنار شده مصر، در تصمیم‌گیری مستقل نبود.
بنابراین گزارش، مرسی یکی از اعضای یک گروه مخفی از نخبگان به نام «دفتر ارشاد اخوان‌المسلمین» بود که نقش اصلی را در آن خیرت الشاطر، تاجر و یکی از معاونین جریان اخوان دارا بود.
تصمیمات اصلی از جمله قطع رابطه با سوریه توسط این گروه اتخاذ می‌شد. همین پروسه باعث شد تا بسیاری از دولتمردان مصری که عضو اخوان المسلمین نبودند از سیستم خارج شوند.
یو‌اس‌ای تودی بر این باور است که این دولت در سایه بود که زمینه لازم را برای ناکامی اخوان فراهم کرد چرا که حکومت‌داری بدون کنترل یا استفاده از نهادهای سیاسی مستقر شده در مصر، هر روز سخت و سخت‌تر می‌شد.
این گزارش می‌افزاید: دیدگاه سیاسی اخوان‌المسلمین و هویت سیاسی آن به‌دنبال خلافت سیاسی اسلامی است که این امر در تعارض با اولویت‌های امنیت و منافع ملی مصر قرار می‌گیرد. این تعارض بیشتر با دستگاه امنیتی شامل ارتش، سازمان اطلاعات و پلیس در جریان بود.
این گزارش مدعی است که مرسی به گروه‌های جهادی و جنبش حماس اجازه داده بود که آزادانه در شبه‌جزیره سینا فعالیت کنند و این رویکرد می‌توانست در بلندمدت به بی‌ثباتی و نتایج سخت بیانجامد.

• معاون رئیس حزب آزادی و عدالت، سازمان اطلاعات مصر را به دست داشتن در نا آرامی‌های سینا متهم کرد.
به گزارش شبکه خبری «روسیا الیوم»،‌ "عصام العریان" معاون رئیس حزب آزادی و عدالت مصر، سازمان اطلاعات این کشور را به دست داشتن در ناآرامی‌های شبه جزیره سینا متهم کرد.
العریان افزود: مورد هدف قرار دادن غیر نظامیان و حمله به مقرهای پلیس در سینا، فعالیت‌های اطلاعاتی است که تلاش می‌کند اعتراض‌های مسالمت آمیز علیه کودتا را تخریب کند.
وی تأکید کرد که جنبش حامیان مرسی در دفاع از انقلاب ژانویه به صورت مسالمت آمیز در همه میدان‌های مصر ادامه خواهد داشت.

• اداره زندان «طره» مصر تدابیر قانونی لازم برای اجرای حکم بازداشت 4 روزه رئیس حزب آزادی و عدالت مصر را اتخاذ کرده است.
به گزارش پایگاه خبری «النهار»، وزارت دادگستری مصر حکم بازداشت 4 روزه "محمد سعد الکتاتنی" رئیس حزب آزادی و عدالت را صادر کرد. اداره زندان «طره» تدابیر قانونی لازم برای اجرای این حکم را آغاز کرده است.
الکتاتنی متهم به توهین به نهاد قضایی و مسئولان قضائی کشور شده بود که به دلیل خودداری از پرداخت وثیقه، حکم بازداشت وی صادر شد.
پیشتر قاضی "ثروت حماد" حکمی صادر کرده بود که بر اساس آن در صورتی که رئیس حزب آزادی و عدالت از پرداخت وثیقه مالی 5 هزار جنیه سرباز زند، دوره بازداشت او آغاز شود.
الکتانتی و تعدادی از رهبران گروه اخوان المسلمین به تحریک برای قتل معترضان در برابر دفتر «ارشاد» اخوان المسلمین در «المقطم»، نیز متهم شده است. کمیته قضایی در پرونده توهین به نهاد قضایی مصر همچنین حکم احضار "محمد البلتاجی" عضو سابق مجلس شورا و "صبحی صالح" عضو مجلس شورای منحل شده را به اتهام توهیم به نهاد قضایی، صادر کرد.

• رهبران اخوان المسلمین تاکید دارند که پس از تحولات اخیر نشان داده شد که کشورهای غربی از جمله آمریکا متحدان غیر قابل اعتمادی هستند.
به گزارش شبکه المیادین در گزارشی از نشست جهانی اخوان المسلمین در استانبول ترکیه اعلام کرد که رهبران اخوان المسلمین پس از چندین روز رایزنی سندی را به عنوان سند راهبردی منتشر کرده‌اند.
در بخشی از این سند که مربوط به تحولات مصر است تاکید شده که کشورهای غربی از جمله آمریکا غیر قابل اعتماد هستند و این درحالی است که ترکیه و قطر همچنان دوستان اخوان‌اند که می توان به کمک‌هایشان اعتماد کرد.
این سند تاکید دارد که دلیل اصلی شکست اخوان المسلمین در مصر شکاف بین جریانات اسلامی در مصر و افزایش درگیری اخوان با گروه‌های سلفی عنوان شده است.
این سند نشانه این شکاف را اختلافات بین احزاب النور، الوسط و سازندگی و توسعه با حزب عدالت و آزادی شاخه سیاسی اخوان المسلمین عنوان کرده است. این سند تصریح می‌کند، افزایش فشارها بر اخوان المسلمین منجر به این شده که رهبران اخوان بر لزوم اتحاد درون سازمان و لزوم بازگشت به فعالیت سری اتفاق نظر پیدا کنند.

• "ویلیام برنز" معاون وزیر خارجه آمریکا در سفر دو روزه خود به مصر به همراه "آن پترسون" سفیر ایالات متحده در قاهره با "حازم الببلاوی" نخست وزیر موقت مصر دیدار کرد.
به گزارش پایگاه خبری "الشرق الاوسط"، "ویلیام برنز" معاون وزیر خارجه آمریکا به حازم الببلاوی نخست وزیر موقت مصر در قاهره دیدار کرد.
در این دیدار همچنین هیئت همراه برنز و «آن پترسون» سفیر آمریکا در قاهره نیز حضور داشتند.
پیشتر واشنگتن اعلام کرده بود که معاون وزیر خارجه آمریکا در سفری دو روزه به مصر سفر خواهد کرد و با تعدادی از مسئولان مصری و جریان‌های سیاسی تحولات اخیر کشور را بررسی خواهد کرد.
سفر برنز به قاهره اولین دیدار یک مقام بلند پایه آمریکایی از قاهره بعد از برکناری "مرسی" به شمار می‌آید. پیشتر وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده بود که برنز در این سفر با مقامات دولت موقت و مسئولان بلندپایه نهادها و موسسات مدنی دیدار خواهد کرد.
واشنگتن افزوده بود که برنز در این دیدار ها بر حمایت ایالات متحده از مردم مصر برای پایان دادن به خشونت و تضمین انتقال از مرحله فعلی به مرحله بعدی برای ایجاد دولتی مدنی که از آزادی و دموکراسی برخودار باشد تأکید خواهد کرد.
پیشتر نیز سفارت آمریکا در قاهره که از روز 30 ژوئن در پی تظاهرات مردم سفارت خود را تعطیل کرده بود، فعالیت خود را از سر گرفت.
روزنامه الوطن مصر نیز گزارش داد که برنز با "عبدالفتاح سیسی" وزیر دفاع مصر در مقر این وزارت خانه دیدار خواهد کرد. این روزنامه افزود که معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی اخرین تحولات سیاسی مصر خواستار دیدار با وزیر دفاع شده بود.

• در راستای سفر معاون وزیر خارجه آمریکا و دیدار با مقامات مصری درباره آخرین تحولات این کشور، نشست خبری مشترک رئیس جمهور موقت مصر و معاون وزیر خارجه آمریکا لغو شد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، در راستای سفر دو روزه "ویلیام برنز" معاون وزیر خارجه آمریکا و هیئت همراه به مصر برای دیدار با مقامات مصری وی به همراه "آن پترسون" سفیر ایالات متحده در قاهره با "عدلی منصور" رئیس جمهور موقت مصر در قصر اتحادیه دیدار کرد.
بعد از این دیدار ریاست جمهوری مصر نشست خبری مشترکی که قرار بود با حضور دو طرف برگزار شود را لغو کرد.
در این دیدار "مصطفی الحجازی" مشاور رئیس جمهور موقت مصر در امور سیاسی نیز حضور داشت. پیشتر برنز با "حازم الببلاوی" نخست وزیر موقت مصر و "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع نیز دیدار کرد.
گزارش‌های رسانه‌ای از دیدار احتمالی معاون وزیر خارجه آمریکا با "محمد البرادعی" معاون رئیس جمهور موقت در امور بین الملل حکایت دارد.
پیشتر نیز جریان «تمرد» و «حزب سلفی نور» به دلیل آنچه دخالت آمریکا در امور داخلی کشور خود دانستند از دیدار با برنز خودداری کردند.

• همزمان با درخواست اخوان‌المسلمین مصر برای برگزاری تظاهرات مسالمت‌ آمیز حامیان "مرسی"، معاون وزیر امور خارجه آمریکا که در مصر به سر می‌برد،‌ بر ضرورت گذار و تشکیل دولتی دموکراتیک و فراگیر در مصر تاکید کرد.
به گزارش «صدای آمریکا»، "ویلیام برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا که برای اولین بار از زمان عزل محمد مرسی رئیس جمهور مصر توسط ارتش این کشور، به منظور دیدار و گفتگو با رهبران موقت مصر، عازم این کشور شده است، بر ضرورت اجرای گذار به سمت تشکیل دولتی فراگیر و منتخب دموکراتیک در مصر تاکید کرد.
بر اساس این خبر، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که برنز، دوشنبه و سه شنبه (24و25 تیرماه 92) نیز با جامعه مدنی و سران تجاری مصر دیدار و گفتگو خواهد داشت.
خبر برگزاری چنین نشست هایی در شرایطی گزارش می شود که اخوان المسلمین مصر به حامیان خود تاکید کرده است که دوشنبه به صورت مسالمت آمیز در قاهره تجمع کنند و اعتراض خود را به عزل مرسی از ریاست کشور، به تصویر بکشند.
هزاران مصری در طول روزهای گذشته در نزدیکی مسجد رابعه العدویه در شمال شرقی قاهره تظاهرات کرده و خواستار بازگشتن مرسی به قدرت شده اند. این در حالی است که فرمانده ارشد مصر در سخنرانی ملی یکشنبه خود از تصمیم عزل مرسی دفاع کرد و این تصمیم را پاسخ به خواسته مردم مصر توصیف کرد.
"عبدالفتاح السیسی" فرمانده کل نیروهای مسلح مصر اعلام کرد که مرسی مشروعیت خود را به دلیل اعتراضات گسترده مخالفانش از دست داد.
رئیس جمهور عزل شده مصر در حال حاضر در مکان نامعلومی است و این در حالی است که تعدادی از اعضای ارشد اخوان المسلمین نیز در بازداشت به سر می برند.

• رژیم صهیونیستی سطح حالت آماده‌باش در مرز فلسطین اشغالی با مصر را در پی درگیری‌های اخیر در شبه‌جزیره سینا افزایش داد.
به گزارش خبرنگار شبکه تلویزیونی المیادین گفت: رژیم صهیونیستی حالت آماده باش نظامی در مرز با مصر را در پی درگیری‌ها در شبه جزیره سینای مصر بالا برد.
شبه جزیره سینا از دو هفته پیش شاهد موج جدید درگیری ارتش و افراد مسلح است که در جریان آن تعدادی از دو طرف کشته یا زخمی شده‌اند.
ارتش مصر با هماهنگی رژیم صهیونیستی در حال اجرای عملیات گسترده نظامی علیه افراد مسلح در شبه جزیره سینا است.
این منابع همچنین از تیراندازی و شلیک راکت به یک گشتی این رژیم در منطقه مرزی با مصر خبر دادند.

• پس از فراخوانی سفیر آنکارا در قاهره به دلیل موضع اخیر ترکیه که در آن برکناری مرسی توسط ارتش را کودتا خوانده بود، حاکمان کنونی مصر تلاش دارند تا حمایت این کشور را جلب کنند.
به گزارش پایگاه خبری «الشروق»، "عبدالله گل" رئیس‌جمهور ترکیه، دوشنبه (92.04.24) از "عبدالرحمن صلاح الدین" سفیر مصر در آنکارا استقبال کرد.
سفیر مصر، در این دیدار، پیام شفاهی "عدلی منصور" رئیس‌جمهور موقت مصر درباره مهمترین تحولات سیاسی کشورش و نقشه راه جدید مصر در دوره انتقالی را به عبدالله گل ابلاغ کرد.
در این پیام، مصر بر ضرورت تقویت روابط راهبردی و تاریخی میان آنکارا و قاهره در تمامی زمینه‌ها تاکید شده است. دیدار سفیر مصر با رئیس‌جمهور ترکیه که بیش از دو ساعت به طول انجامید، در چارچوب دیدارهای سفر مصر در آنکارا با مقامات مسئول بلندپایه ترکیه و سران احزاب سیاسی و نمایندگان تجار و روزنامه‌نگاران و خبرنگاران این کشور صورت می‌گیرد تا حقیقت تحولات مصر را برای آن ها شرح دهد.
مقامات ترکیه همچنان محمد مرسی را رئیس جمهور منتخب این کشور می دانند و ارتش را به کودتا علیه این کشور متهم می کنند.
برخی مقامات ترکیه طی روزهای گذشته در اظهاراتی، شورای امنیت سازمان ملل متحد و برخی کشورهای منطقه ای ذی نفوذ را به دخالت در مسائل داخلی مصر فراخواندند.

• روزنامه ملیت ترکیه نوشت که آنکارا و تونس بیشترین ضرر را از برکناری "محمد مرسی"، رئیس جمهور مصر با کودتای نظامی ارتش این کشور متحمل شدند.
روزنامه ملیت ترکیه نوشت: برکناری محمد مرسی از ریاست جمهوری مصر تغییرات زیادی را در نقشه منطقه ایجاد کرد.
به نوشته این روزنامه، برکناری مرسی به کاهش قدرت و نفوذ برخی رژیم های حاکم بر کشورهای عربی و در راس آن قطر منجر شد در حالی که نفوذ کشورهای دیگری همچون عربستان و امارات را افزایش داد.
به نوشته روزنامه ملیت، برکناری مرسی نقش زیادی در تقویت کشورها و سازمان های شیعی به رهبری ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس به رهبری عربستان داشت در حالی که رژیم های دیگری همچون ترکیه و تونس که حامی بهار عربی بودند، ضعیف شدند.
این گزارش آورده است: با توجه به جایگاه مهم مصر در منطقه برکناری مرسی بر میزان قدرت کشورها در منطقه تاثیر خواهد گذاشت.
بنا بر این گزارش، ترکیه با برکناری مرسی شریک راهبردی بزرگ خود را از دست داد زیرا مصر متحد بزرگ ترکیه در منطقه بود و اکنون عربستان زمام امور را در مصر و سوریه در دست گرفته است.

• دبیرکل جنبش مبارزه لبنانی در دیدار سفیر ایران در بیروت با اشاره به تحولات مصر گفت: مردم مصر در خط مقاومت قرار دارند.
"فیصل داود" دبیرکل جنبش مبارزه لبنانی با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران با "غضنفر رکن‌آبادی" سفیر کشورمان در بیروت ملاقات و در خصوص تحولات منطقه و روابط دوجانبه گفتگو کرد.
دبیرکل جنبش مبارزه لبنانی ضمن تقدیر از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران در راستای تقویت محور مقاومت اظهار داشت: خط مقاومت در برابر رژیم غاصب صهیونیستی باعث عزت، کرامت و شرافت ماست و حمایت از این خط که از ایران، عراق، سوریه تا لبنان ادامه دارد، موجب فخر و مباهات است.
فیصل داود با تأکید بر ایستادگی دروزی‌های سوریه در کنار دولت و مردم آن کشور در مبارزه با توطئه‌های دشمنان اظهار داشت: تلاش عده‌ای برای جدا کردن این قشر از جامعه سوریه ناکام ماند و دروزی‌های سوریه محکم و استوار در کنار دولت و مردم به مبارزه با توطئه‌های دشمنان پرداختند.
وی با اشاره به تحولات مصر اظهار داشت: مردم مصر در خط مقاومت قرار دارند.

• رئیس‌جمهور موقت مصر برخی طرف‌ های داخلی را به تلاش برای ایجاد بی‌ثباتی در کشور متهم کرد و متعهد شد که ثبات و امنیت را به مصر باز گرداند.
به گزارش پایگاه خبری الیوم السابع، "عدلی منصور"، رئیس جمهور موقت مصر در اولین نطق خود از زمان ادای سوگند ریاست جمهوری در چهارم جولای گفت: ملت مصر از لحاظ قانونی صاحب اختیار هستند.
وی در این سخنرانی که به مناسبت دهمین روز از ماه مبارک رمضان در مصر ایراد کرد، گفت: این فرصت برای مصری ها فراهم شد تا راه را از بی راهه بشناسند و به جهانیان در ساختن آرزوهای خود درس بدهند.
عدلی منصور گفت: چارچوب عدالت و آشتی همه را بدون استثنا در بر می گیرد و ملت و ارتش جنگ فرسایشی را پس از روزها شکست رهبری کرده و پیروزی افسانه ای محقق کردند.
رئیس جمهور موقت مصر افزود: ارتش و ملت در جنگ اکتبر رنج زیادی را متحمل شدند و اکنون هم مصر مرحله جدی در تاریخ خود پشت سر می گذارد و برخی می خواهند این مرحله مجهول و ناشناخته باشد اما ما می خواهیم برترین باشد.
رئیس جمهور مصر گفت: برخی می خواهند کشور را به هرج و مرج سوق بدهند اما من به بازگشت ثبات و امنیت به کشور تعهد می دهم.
وی افزود: برخی می خواهند شرایط کنونی در مصر مقدمه ای برای ناآرامی و خشونت باشد اما ما می خواهیم که مقدمه ای برای تضمین و تحکیم حقوق بشر باشد.
منصور ادامه داد: ما کاملا درک می کنیم کسانی که راه ریخته شدن خون ها را در پیش گرفته اند شعارهای دروغین سر می دهند ما تا آخر برای برقراری امنیت مبارزه می کنیم.

• سخنگوی نیروهای مسلح مصر تأکید کرد که گمانه‌های موجود درباره احتمال نامزد شدن وزیر دفاع برای ریاست جمهوری، واقعیت ندارد و او قصد کاندیدا شدن ندارد.
به گزارش پایگاه خبری «الشرق»، سرهنگ "احمد محمد علی" سخنگوی نیروهای مسلح مصر تأکید کرد که اخبار و گمانه زنی های موجود درباره احتمال کاندیدا شدن "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع و معاون نخست وزیر برای انتخابات ریاست جمهوری، واقعیت ندارد.
محمد علی افزود: فرمانده کل نیروهای مسلح به انجام وظیفه در زمینه فرماندهی ارتش افتخار می کند.
وی گفت: برخی رسانه‌ها گزارش‌هایی در باره احتمال نامزد شدن السیسی را ارائه کرده بودند و ما برای احترام به ملت مصر که باید همه حقایق را به صورت کامل بدانند تأکید می‌کنیم که این خبر کذب است و پیشتر نیز این مسئله نه از سوی خود وزیر دفاع و نه هیچ یک از مسئولان نیروهای مسلح مطرح نشده است.
سخنگوی ارتش مصر افزود: فرمانده نیروهای مسلح مصر به فرماندهی این نهاد ارزشمند و نقشی که برای حفظ امنیت بازی کرده و می‌کند، افتخار می‌کند و برای وی تنها این پیوند بی سابقه میان ملت و ارتش کفایت می‌کند و او خواستار چیزی بالاتر این از این پیوند نیست.
وی همچنین تأکید کرد که نباید تحولات اخیر مصر را کودتا بخوانیم زیرا رئیس دادگاه قانون اساسی با موافقت احزاب قدرت را به دست گرفته است و بعد از انتخاب دولت ارتش به صورت کلی از صحنه سیاسی کشور خارج می‌شود.
محمد علی افزود: ارتش مصر برای حمایت از مردم و میلیون‌ها تظاهرات کننده وارد عمل شده است نه به گفته برخی به خاطر حمایت از احزاب لیبرال در مقابله با حزب اسلامگرایی که در انتخابات پیروز شده بود.

• طرفداران رئیس‌جمهور برکنارشده مصر در قاهره، اسکندریه، المنیا و العریش در حمایت از "محمد مرسی" تظاهرات برگزار کردند.
هزاران نفر از طرفداران "مرسی" در شهرهای مختلف این کشور از جمله قاهره و در مناطقی چون میدان رابعه العدویه، میدان النهضه، الازهر و محله العباسیه این شهر پس از نماز جمعه (92.04.28) تظاهرات برپا کردند.
بنابر این گزارش، نمازگزاران در 38 مسجد در قاهره اعلام کردند که به سوی میدان رابعه العدویه که یکی از مراکز اصلی تجمع طرفداران مرسی است، راهپیمایی می‌کنند.
همچنین نیروهای ارتش و پلیس، تدابیر امنیتی گسترده‌ای را در برخی مناطق قاهره به اجرا درآورده‌اند و اقدام به بازرسی بدنی معترضان کردند.
خبرنگار شبکه الجزیره با اشاره به اینکه خودروهای نظامی و نیروهای امنیتی در مناطق مختلف شهر قاهره موضع گرفته‌اند، افزود: دو منطقه «نصر» و «مصر جدید» شاهد بیشترین تدابیر امنیتی است و تعداد زیادی از نیروهای ارتش نیز در مقابل ساختمان وزارت دفاع مستقر شده‌اند.
"عبدالفتاح السیسی" فرمانده نیروهای نظامی مصر در نماز جمعه در دانشکده جنگ نسبت به هرگونه ماجراجویی و اقدامات خشونت آمیز هشدار داده بود و گفته که کسی به امکانات عمومی و تجهیزات ارتش خسارتی وارد نکند.
این درحالی است که همزمان با قاهره طرفداران محمد مرسی در شهر اسکندریه دومین شهر بزرگ مصر نیز تظاهرات گسترده‌ای برگزار کرده‌اند.
بنابراین گزارش، در شهرهای العریش و المنیا نیز طرفداران مرسی به خیابان‌ها آمده‌اند و از شورای نظامی خواسته‌اند تا رئیس جمهور دستگیر شده مصر را آزاد کنند.

• فرماندهی ارتش مصر نسبت به هر گونه انحراف از مسیر مسالمت‌آمیز تظاهرات جمعه (92.04.28) و متوسل شدن به خشونت هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، "حمد علی" سخنگوی رسمی ارتش مصر در بیانیه‌ای نسبت به هر گونه وقوع خشونت در جریان تظاهرات جمعه هشدار داد.
وی افزود، هر کس به گزینه خشونت و خروج از تظاهرات مسالمت‌آمیز در تظاهرات روی بیاورد، جان خود را به خطر انداخته و به منظور حفظ امنیت کشور و شهروندان با وی مطابق با قانون به صورت قاطعانه برخورد خواهد شد.
وی با اشاره به فراخوان جریان‌های مختلف سیاسی برای برگزاری تظاهرات‌ جمعه، تصریح کرد که نیروهای مسلح بر آزادی بیان تاکید دارد و به حمایت از تظاهرات‌کنندگان مسالمت‌آمیز با هماهنگی و همکاری برخی نیروهای وزارت کشور متعهد است.

• ارتش مصر طی ساعات آینده عملیات گسترده برای انهدام گروه‌های شبه‌ نظامی در صحرای سینا را آغاز خواهد کرد.
تلویزیون المیادین در گزارشی با اشاره به اینکه شمارش معکوس برای عملیات نظامی گسترده ارتش علیه شبه نظامیان در حالی با استقرار تعداد زیادی از خودروهای زرهی و پرواز بالگردها آغاز می‌شود که در دو حمله توسط افراد مسلح یک پلیس مصری کشته و سه تن دیگر زخمی شدند.
منابع نظامی گفته‌اند که ارتش آماده اجرای این عملیات است و اکنون تانک‌های ارتش در غالب نیروهای ارتش دوم میدانی مستقر در شمال سینا هم به العریش آمده‌اند.
بنابراین گزارش، افراد مسلح در روزهای اخیر عقب نشینی کرده‌اند، هرچند عبور و مرور آن ها از طریق تونل‌های مرزی همچنان ادامه دارد.
عملیات ارتش در وهله اول در نظر دارد تا افراد مسلح را تحت محاصره قرار دهد و پس از آن بخش دوم عملیات خود برای درهم کوبیدن شبه نظامیان را به اجرا درآورد.
از سوی دیگر خبرنگار المیادین گزارش داد که ارتش با انداختن اعلامیه‌هایی بر فراز شهر سینا ، طی آن از شهروندان این مناطق خواسته است که در شب از حضور در مناطق کشاورزی و نیز نزدیک شدن به مکان های امنیتی خودداری کنند.

• وزارت کشور مصر اعلام کرد با هر گونه اقدامات خشونت‌آمیز با همکاری ارتش مقابله می‌کنیم.
شبکه خبری العربیه خبر داد که وزارت کشور مصر خبر داده که با هر گونه اقدامات خشونت‌آمیز با همکاری ارتش مقابله خواهد کرد.
این در حالی است که طرفداران "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر حرکت خود به سوی کاخ ریاست جمهوری را آغاز کرده‌اند و تجمع و درگیری‌های گسترده‌ای در قاهره،‌ اسکندریه و چند شهر دیگر مخابره شده است.
از سوی دیگر ارتش تدابیر امنیتی شدیدی را در مناطق مختلف قاهره اتخاذ کرده است.
ارتش مصر نیز در آستانه تظاهرات حامیان و مخالفان مرسی تدابیر امنیتی در مناطق مختلف کشور از جمله صحرای سینا را افزایش داده و همچنین خیابان‌های منتهی به گارد ریاست جمهوری را با استفاده از سیم خاردار مسدود کرد.
"احمد علی" سخنگوی ارتش مصر نسبت به حضور افراد سود جود که ممکن است لباس‌های نظامی به تن داشته باشند هشدار داد و از معترضان خواست در صورت احراز نشدن هویت این افراد با آن ها تعامل نداشته باشند.
وی همچنین تأکید کرد که نیروهای امنیتی با هرگونه اقدام شبهه برانگیزی در نزدیکی نهادها و مؤسسات نظامی برخورد خواهد کرد و افرادی که با این دستورات مخالفت کنند جان خود را به خطر می‌اندازند و مسئولیت این مسئله به عهده خودشان خواهد بود.
از زمان برکناری مرسی تاکنون حامیان وی با حضور در خیابان‌ها و میادین اصلی کشور خواستار بازگشت رئیس جمهور برکنار شده، به قدرت شده‌اند.
طرفداران مرسی با شعار "شکستن کودتا" و مخالفان وی با شعار "پیروزی و عبور" به خیابان ها آمدند.

• درگیری میان هواداران و مخالفان "محمد مرسی"، 4 کشته و ده‌ها زخمی برجای گذاشت.
به گزارش پایگاه خبری «الاهرام»، شمار قربانیان درگیری میان طرفداران محمد مرسی رئیس‌جمهور برکناری مصر و مخالفانش در «منصورة» به 3 کشته و 7 زخمی رسید.
شهر منصوره شاهد تظاهرات هواداران مرسی بود این تظاهرات در تمامی خیابان‌های شهر منصوره برگزار شد که بنا به گفته یکی از رهبران حزب عدالت و آزادی، تظاهرکنندگان هدف تیراندازی افرادی که از آن ها به عنوان اراذل و اوباش یاد می‌کرد، قرار گرفتند.
از سوی دیگر پایگاه خبری «المصری الیوم» شمار این قربانیان را 4 کشته و ده‌ها زخمی اعلام کرد و نوشت که هر چهار کشته شده، زن هستند و خانواده‌های این کشته‌ها منتظر تحویل پیکرهای آن ها هستند.

• نیروهای امنیتی مصر محموله بزرگی از سلاح‌ها و مواد مخدر قاچاق را در مرزهای این کشور توقیف کردند.
به گزارش الشرق الجدید، منابعی از نیروهای امنیتی مصری اعلام کردند نیروهای مرزبانی این کشور در منطقه بئر الکهف در مرزهای غربی با لیبی موفق به توقیف یک انبار مخفیانه شدند که دو خودرو تویوتا لندکروز و 142 سلاح خودکار و 17 مسلسل کلاشنیکوف و 6 تفنگ دوربین دار و 1500 خشاب سلاح‌های خودکار و 14000 تیر جنگی و 688 هزار قرص مواد مخدر در آن جاسازی شده بود.
نیروهای مرزبانی مصر تلاش گسترده‌ای را برای تامین امنیت مرزهای مصر به کار گرفته‌اند تا تمامی برنامه‌ها برای ناامن کردن این کشور و ضربه زدن به امنیت ملی آن را ناکام بگذارند.

• مسئول ارتباطات سیاسی «جنبش تمرد» مصر اعلام کرد که این جنبش تلاش دارد با راه‌اندازی کمپین «قانون اساسی‌ات را بنویس» از دیدگاه مردم مصر درباره قانون اساسی این کشور مطلع شود.
"محمد عبدالعزیز"، یکی از رهبران و مسئول ارتباطات سیاسی «جنبش تمرد» مصر اعلام کرد که این جنبش قصد دارد، ظرف روزهای آینده با پر کردن فرم‌هایی نظر شهروندان مصری درباره تعدیل و اصلاح قانون اساسی این کشور با عنوان «قانون اساسی‌ات را بنویس» جویا شود.
عبدالعزیز در ادامه افزود: هدف از این اقدام آگاهی یافتن از دیدگاه‌ها و نظرات مردم مصر از طریق ایجاد کمپین ‌های میدانی و برگزاری جلسات مناقشه و گفتگو درباره تعدیل و اصلاح قانون اساسی و موادی است که تمایل دارند، اصلاحات در آن ها صورت گیرد و سپس این دیدگاه‌ها و نظرات به کمیته تدوین قانون اساسی جهت اعمال نظر ارسال می‌شود.
عبدالعزیز همچنین از سخنرانی عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت مصر که روز گذشته ایراد شد، استقبال کرد و آن را پیام اطمینان بخشی به ملت مصر خواند و توضیح داد که نیروهای مسلح مصر از مشروعیت مردم این کشور حمایت کرد و در کنار آن ایستاد و به نظر می‌رسد که رئیس جمهوری موقت مصر پای وعده‌های خود ایستاده است. همچنین بسیار روشن و شفاف درباره موضوعات و قضایای کشور سخن گفت.
وی بر ضرورت پایان یافتن مرحله انتقالی و برنامه‌هایی که برای این مرحله در نظر گرفته شده، از جمله بازنگری در قانون اساسی و برگزاری انتخابات پارلمانی تاکید کرد که در آن زنان و قبطی‌ها مساوی و برابر باشند و هیچ کس در آن به حاشیه رانده نشود و بر یک نامزد انقلابی جهت شرکت در انتخابات آینده ریاست جمهوری مصر به توافق برسند.

• یکی از رهبران حزب «الدستور» مصر، دو موضوع امنیت و اقتصاد را مهمترین پرونده‌های پیش روی دولت انتقالی "حازم الببلاوی"، نخست‌وزیر موقت مصر دانست.
"جرج اسحاق"، یکی از رهبران حزب «الدستور» مصر تاکید کرد که حازم الببلاوی، نخست وزیر موقت این کشور با پرونده‌ها و قضایای بسیاری مهمی در دولت خود مواجه است.
اسحاق مهمترین این پرونده‌ها را امنیت و اقتصاد و راه‌های فراهم کردن زندگی شرافتمندانه و با کرامت برای شهروندان مصری طی دوره انتقالی دانست که چند ماه بیشتر طول نخواهد کشید. با این حال امیدواریم طی همین مدت هم وزرای کابینه الببلاوی گام‌های مهمی در این راه بردارند و برنامه‌های خود برای تحقق چشم داشت‌ها و خواسته‌های مردم مصر را ارائه دهند و هر وزیری که در کار خود کوتاهی می‌کند، باید فورا برکنار شود.
وی در ادامه افزود: از سخنرانی "عدلی منصور"، رئیس جمهوری موقت مصر به مناسبت جنگ دهم رمضان برابر با ششم اکتبر 1973 بسیار خرسند شدم، چون در سخنان منصور جانبداری وی از مردم مصر و احترام به خواست و اراده مردم کشور و حمایت از نقش نیروهای مسلح و ارتش مصر به خاطر اقداماتشان جهت حمایت از دو انقلاب 25 ژانویه و 30 ژوئن به چشم می‌خورد.
اسحاق از مردم مصر خواست تا روز جمعه برای حمایت از دستاوردهای انقلاب 30 ژوئن در میدان‌های مناطق و شهرهای مختلف مصر تجمع و بر مسالمت آمیز بودن تحرکات خود و ادامه حمایت از ارتش مصر و تلاش برای ساخت کشوری آباد و پیشرفته و به کار انداختن چرخه تولید تاکید اقتصاد کشور تاکید کنند.

• گروه اخوان‌المسلمین در واکنش به اولین سخنرانی رئیس‌جمهور موقت مصر تأکید کرد وی را به رسمیت نمی‌شناسد و منصور تنها نماینده وزیر دفاع است.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، "سعد عماره" یکی از رهبران اخوان المسلمین مصر در واکنش به سخنان "عدلی منصور" رئیس جمهور موقت مصر تأکید کرد که اخوان منصور را به رسمیت نمی‌شناسد و او تنها نماینده "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع است.
وی افزود: اولین سخنرانی منصور نشان داد که او و دولت موقتش از هرگونه اعتراضی در خیابان‌ها هراس دارند و میان هشدارهای او و دعوت به آشتی، تناقض وجود دارد.
پیشتر رئیس جمهور موقت مصر در اولین سخنرانی خود تأکید کرده بود که برخی طرف‌های داخلی تلاش می‌کنند تا در کشور بی‌ثباتی ایجاد کنند و متعهد شده بود که ثبات و امنیت را به مصر باز گرداند.
ارتش مصر نیز اعلام کرده بود که هر کس به گزینه خشونت و خروج از تظاهرات مسالمت‌آمیز در تظاهرات روی بیاورد، جان خود را به خطر انداخته و به منظور حفظ امنیت کشور و شهروندان با وی مطابق با قانون به صورت قاطعانه برخورد خواهد شد.

• در پی برکناری "مرسی" از ریاست جمهوری مصر، وزارت خارجه این کشور گذرنامه‌های دیپلماتیک خانواده وی را لغو کرد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»،‌ وزارت خارجه مصر گذرنامه‌های دیپلماتیک خانواد محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده این کشور را لغو کرد. وزارت خارجه مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که با توجه به درخواست رسمی ریاست جمهوری بر اساس فهرست گذرنامه‌های رسمی شماره 10033 در سال 1999، گذرنامه‌های دیپلماتیک خانواده مرسی لغو شد.
علاوه بر آن وزارت خارجه گذرنامه‌های دیپلماتیک اعضای دفتر و مشاوران پیشین مرسی و اعضای مجلس شورا را نیز با توجه به برکناری آن ها از پست‌هایشان باطل کرد.
وزارت خارجه به اداره سفر و مهاجرت مصر در وزارت کشور نیز اعلام کرده که به این افراد اجازه استفاده از گذرنامه‌های دولتی برای خروج از کشور داده نشود.
بعد از برکناری محمد مرسی از قدرت، وی و تعدادی از رهبران گروه اخوان المسلمین به اتهام تحریک به خشونت و قتل معترضان در بازداشت به سر می‌برند.

• در تماس تلفنی وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه دولت موقت مصر دو طرف ضمن بررسی تحولات داخلی مصر بر لزوم تحقق خواسته‌های مردم این کشور و مشارکت همه جریان‌های سیاسی در مرحله انتقالی تأکید کردند.
به گزارش روزنامه مصری «الوطن»، "جان کری" وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با "نبیل فهمی" وزیر خارجه دولت موقت مصر تحولات اخیر این کشور را بررسی کرد.
"بدر عبدالعاطی" سخنگوی وزارت خارجه مصر تأکید کرد که کری بر توجه ویژه واشنگتن به محقق شدن خواسته‌های ملت مصر و موفقیت مرحله انتقالی تأکید کرده است.
وی افزود، فهمی نیز در گفتگو با همتای آمریکایی خود آخرین تحولات کشور را بررسی کرد و بر تعهد دولت مصر به ایجاد دموکراسی واقعی بر اساس خواسته ملت و با حضور همه جریان‌های سیاسی از جمله جریان اسلامگرا با تعهد و احترام به قانون، تأکید کرده است.
وزیر خارجه دولت موقت مصر پیشتر نیز با تعدادی از همتایان اروپایی خود از جمله وزیر خارجه سوئد، یونان، اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و مشاور امنیت ملی آلمان گفتگو کرده بود.

• وزارت جنگ رژیم‌صهیونیستی یک سامانه گنبد آهنین را حوالی شهر «ایلات» در جنوب فلسطین اشغالی مستقر کرد.
به گزارش روزنامه صهیونیستی "جروزالم‌پست"، ارتش رژیم صهیونیستی یک فروند سامانه «گنبد آهنین» را در نزدیکی شهر «ایلات» مستقر کرد.
«ایلات» در جنوبی‌ترین نقطه فلسطین اشغالی واقع شده است. ناآرامی‌ها در مصر و پایین آمدن امنیت صحرای سینا، وزارت جنگ رژیم‌صهیونیستی را به این اقدام واداشته است.
با سقوط "محمد مرسی" در مصر، صحرای سینا بار دیگر ناآرام شده است. در چند هفته اخیر چندین نفر از نیروهای امنیتی و پلیس مصر در این منطقه هدف حمله گروه‌های تروریستی قرار گرفته‌اند.
رژیم صهیونیستی در حال حاضر مجموعا پنج سامانه گنبد آهنین در اختیار دارد. به گفته سخنگوی وزارت جنگ رژیم‌صهیونیستی، این سامانه‌ها بسته به میزان خطرات احتمالی، در مرزهای مختلف مستقر می‌شوند.

• با توجه به تعلیق عضویت مصر در اتحادیه آفریقا، نماینده ریاست جمهوری قاهره به 8 کشور عضو اتحادیه سفر خواهد کرد تا موضع این اتحادیه در قبال تحولات اخیر کشور را تغییر دهد.
به گزارش پایگاه خبری «الشرق»، "نهاد عبداللطیف" معاون وزیر خارجه پیشین مصر به نمایندگی از ریاست جمهوری این کشور سفر خود به 8 کشور آفریقایی را آغاز خواهد کرد.
این سفرها در راستای تغییر موضع کشورهای عضو اتحادیه در قبال تحولات اخیر مصر و لغو تعلیق عضویت مصر در اتحادیه آفریقا صورت می‌گیرد.
"عبداللطیف" در دیدار با رؤسا و مقامات عالی رتبه کشورهای سنگال، ساحل عاج، گینه بیسائو، بورکینافاسو، دماغه سبز و گامبیا تأکید خواهد کرد که آنچه در مصر روی داده، انقلابی واقعی با حضور میلیون‌ها مصری بوده است.
وی همچنین با تأکید بر ناعادلانه و یک جانبه بودن اقدام اتحادیه آفریقا در لغو عضویت مصر، اعتراض قاهره نسبت به این تصمیم را اعلام خواهد کرد.
در پی دخالت ارتش در برکناری محمد مرسی بعد از اعتراض‌های میلیونی مخالفان وی و لغو قانون اساسی، اتحادیه آفریقا تأکید کرد که با توجه به نبود دولت قانونی در مصر، فعالیت‌های این کشور در اتحادیه لغو خواهد شد.

• صدراعظم آلمان در کنفرانسی خبری با درخواست مجدد آزادی رئیس جمهور مخلوع مصر، به صورت تلویحی خلع وی از قدرت را کودتا نامید.
به گزارش ورلدبولتن، "آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان در جریان کنفرانس خبری مهمی که بخش عمده آن به توضیح درباره جاسوسی های اخیر آمریکا از آلمان اختصاص داشت، به تحولات اخیر مصر و ترکیه نیز اشاره کرد.
وی بار دیگر درخواست خود مبنی بر آزادی "محمد مرسی" رئیس جمهور مخلوع مصر را تکرار کرد و گفت که اهمیتی نمی دهد که برخی کشورهای اروپایی آنچه در مصر رخ داد را کودتا نمی دانند.
صدراعظم آلمان از همه طرف ها در مصر خواست که از این به بعد در پیگیری راهکاری سیاسی برای حل مسایل موجود مشارکت کنند.

• وزرای خارجه مصر و روسیه در گفتگویی تلفنی آخرین تحولات منطقه و افق‌های بهبود روابط دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش روسیا الیوم، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در گفتگویی تلفنی با "نبیل فهمی" وزیر امور خارجه مصر درباره آخرین تحولات این کشور بحث کردند.
روابط دو جانبه قاهره-مسکو، آخرین وضعیت مصر و تحولات جاری در منطقه، محور گفتگوهای وزرای خارجه روسیه و مصر بود.
این گفتگوها در حالی انجام می‌شود که درگیری‌های سیاسی در مصر و نگرانی‌های امنیتی در صحرای سینا تشدید شده است. روابط مصر و روسیه در دوره ریاست جمهوری "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر در مسیر خوبی قرار داشت و وی یک بار نیز به مسکو سفر کرد ولی تلاش‌های وی برای احیاء روابط دو کشور به نتیجه‌ای عملی منتهی نشد.

• برخی منابع در فرانسه از ایفای نقش فعال وزیر خارجه ترکیه به منظور وادار کردن کشورهای اروپایی برای اتخاذ مواضع شدیدتر علیه مصر به خاطر کودتای نظامی علیه "مرسی" خبر دادند.
به گزارش روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الأوسط به نقل از برخی منابع آگاه در فرانسه نوشت که "احمد داوود اوغلو" در تلاش است تا 27 عضو اتحادیه اروپا را به سمت اتخاذ مواضع شدیدتر علیه قاهره به خاطر کودتا علیه مرسی، سوق دهد.
این منابع گفتند که اطلاعات بدست آمده، نشان می‌دهد که داود اوغلو همتایان اروپایی خود را تحت فشار قرار داده تا مواضعی متفاوت نسبت به آنچه در گذشته بود در قبال مصر اتخاذ نمایند و از دیدگاه آنکارا مواضع کنونی اروپا «همدستی» با نظام جدید مصر است و در همین راستا داود اوغلو سعی کرد با تهیه سند محکومیت حوادث قاهره از همتایان اروپایی خود بخواهد که این سند را امضا کنند.
به گفته این منابع، پاریس و لندن و دیگر کشورهای اروپایی با این درخواست داود اوغلو مخالفت کرده و گفتند که اروپا هرگز مواضع خود را در قبال آنچه در مصر رخ داد، تغییر نخواهد داد زیرا نسخه مرسی دیگر پیچیده شده و مهم این است که به آینده توجه داشت و برای برگزاری انتخابات آینده و تعدیل قانون اساسی به منظور دستیابی به مشروعیت جدید ، به سرعت اقدام کرد و برای همکاری با مسئولان جدید و یاری آنها جهت تحقق این اهداف اعلام آمادگی کرد.

• در پی انتقاد دوباره اردوغان از دخالت ارتش مصر در تحولات سیاسی اخیر این کشور، سفیر مصر در آنکارا از حضور در ضیافت افطار حزب عدالت و توسعه خودداری کرد.
به گزارش روزنامه «حریت»، "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه در ضیافت افطاری که برای سفرای کشورهای مختلف در ترکیه و به همت حزب عدالت و توسعه در استانبول برگزار شده بود بار دیگر از دخالت نظامیان مصر در امور سیاسی این کشور انتقاد کرد. اردوغان در این مراسم با اشاره به تحولات مصر گفت: ما در ترکیه از گروه و یا نهاد خاصی حمایت نمی‌کنیم بلکه از سیاست حمایت از ارزش‌ها و اصول بین المللی حمایت می‌کنیم.
وی افزود: با توجه به اینکه ما تاوان زیادی برای رسیدن به دموکراسی پرداخت کرده‌ایم، نمی‌خواهیم که برادرانمان در مصر نیز این تاوان را بپردازند و اگر کودتا منجر به سقوط معارضان "مرسی" هم می‌شد، ما موضعمان در انتقاد از کودتا تغییر نمی‌کرد.
وی همچنین تأکید کرد که ترکیه در امور داخلی مصر دخالت نمی‌کند و در توضیح خودداری از دیدار با "محمد البرادعی" معاون رئیس جمهور مصر در امور بین الملل گفت: او تا چند هفته پیش تأکید می‌کرد که مخالف کودتای نظامی است اما بعد از اینکه با به دست گرفتن پست‌های حکومتی اغوا شد تلاش می‌کند که با ما تماس بگیرد، اما ما به او می‌گویم که این مسئله را فراموش کند.
در همین راستا "عبدالرحمان صلاح" سفیر مصر در ترکیه در اعتراض به اظهارات ضد مصری اردوغان از حضور در ضیافت افطار حزب عدالت و توسعه خودداری کرد. این در حالی است که همه سفرایی که به این ضیافت دعوت شده بودند در مراسم حضور پیدا کرده بودند و تنها سفرای «سوریه» و «رژیم صهیونیستی» به این مراسم دعوت نشده بودند.
در همین راستا و در ادامه اظهارات مسئولان ترکیه در انتقاد از دخالت ارتش در امور سیاسی مصر و حمایت از «محمد مرسی» رئیس جمهور برکنار شده این کشور، جریان‌های مدنی در اسکندریه خواستار تحریم کالای ترکیه مانند کالاهای صهیونیستی و آمریکایی شدند.
19 موسسه حقوق بشری مصر نیز خواستار اخراج سفیر ترکیه از قاهره و قطع روابط دیپلماتیک با این کشور شدند.
"محمد عبدالنعیم" رئیس اتحادیه نهادهای حقوق بشری مصر تأکید کرد که این اتحادیه خواستار موضع جدی حکومت در قبال اظهارات مقامات ارشد ترکیه است و همچنین تا زمانی که اردوغان به صورت رسمی از مردم این کشور عذر خواهی نکند، قاهره باید روابط دیپلماتیک خود با آنکارا را قطع کند.

• سخنگوی یک مقام ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد خبر داد تیمی از این نهاد بین‌المللی آماده اعزام به مصر برای تحقیق درباره تیراندازی به سمت هواداران رئیس‌جمهور مخلوع این کشور است.
به گزارش خبرگزاری فارس، "ناوی پیلای"، نماینده ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد از دولت موقت مصر خواست درباره بازداشت "محمد مرسی"، رئیس جمهور از قدرت خلع‌شده مصر و سران حزب اخوان المسلمین توضیح دهد.
وی همچنین خواست دولت موقت مصر توضیح دهد آیا قصد دارد محمد مرسی و نزدیکان وی را در دادگاه محاکمه کند یا خیر.
طرفداران محمد مرسی در ناآرامی‌های پس از سرنگونی دولت وی سرکوب شده‌اند و برای شمار زیادی از سران حزب اخوان‌المسلمین، قرار بازداشت صادر شده است. برخی از سران این حزب به تحریک به خشونت در درگیری‌های خونین 8 جولای که موجب کشته شدن بیش از 50 نفر از طرفداران آقای مرسی شد، متهم شده‌اند.
"راپرت کولویل"، سخنگوی ناوی پیلای در یک کنفرانس خبری گفت: «کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل 10 روز پیش با سفیر مصر در ژنو دیدار کرد و خواستار دریافت اطلاعات درباره مرسی و نزدیکان وی و به خصوص دلایل قانونی بازداشت وی شد.»
وی افزود: او خواستار اطلاع از فهرست کاملی از افرادی که دستور بازداشت آنها صادر شده و کسانی که هم‌اکنون بازداشت هستند شد.
به گفته سخنگوی ناوی پیلای مصری‌ها تاکنون پاسخی به درخواست‌های این مقام حقوق بشر سازمان ملل نداده‌اند.
سخنگوی پیلای افزود: پیلای به دولت جدید گفت می‌خواهد تیمی به مصر بفرستد تا درباره تحقیقات دولت از تیراندازی‌ها در این کشور اطلاعات بیشتری کسب کند.
وی تأکید کرد: ما اکنون منتظر تأیید مقامات هستیم و یک تیم در حال حاضر آماده باش است تا به محض دریافت تأیید عازم مصر شود.
به گفته کولویل یکی از مأموریت‌های دیگر این تیم ارائه توصیه‌های به دولت مصر درباره اصلاحات در قانون اساسی این کشور است.

• مقامات مصری اعلام کردند که گذرگاه رفح از دو طرف مسدود شده است و شنبه (92.04.29) به صورت موقت و برای موارد ویژه بازگشایی خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، مقامات مصری گذرگاه رفح در مرز با فلسطین اشغالی را از دو طرف مسدود کردند.
یک منبع امنیتی مصری اعلام کرد که این گذرگاه شنبه به صورت محدود و برای 4 ساعت برای موارد فوری از جمله بیماران و افرادی که مقیم مصر هستند، بازگشایی خواهد شد. این منبع تأکید کرد که با توجه به تعطیل بودن روز جمعه در مصر از این به بعد گذرگاه رفح روز‌های جمعه مسدود خواهد بود.

• رئیس جمهور موقت مصر امروز فرمان ریاست جمهوری برای تشکیل کمیته تعدیل قانون اساسی را صادر کرد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، "عدلی منصور"» رئیس جمهور موقت مصر فرمان ریاست جمهوری برای تشکیل کمیته تعدیل قانون اساسی را صادر کرد.
"علی عوض" مشاور رئیس جمهور در امور مربوط به قانون اساسی تأکید کرد که در این فرمان اسم 10 تن از اعضای پیشنهادی برای تشکیل کمیته ذکر شده است.
عوض افزود:‌ این کمیته مسئولیت دارد که قانون اساسی سال 2012 را تعدیل کند و همه بندهای مورد اختلاف را اصلاح کند و بر اساس فرمان ریاست جمهوری همه مقدمات تشکیل این کمیته از جمله رئیس آن و مکانی که در آن جلسات مشورت برگزار می‌شود، باید انتخاب شود.

• سخنگوی ارتش مصر اعلام کرد در پی اصابت سه خمپاره به منطقه العریش دست‌کم دو غیرنظامی کشته و یک نفر زخمی شده است.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، سرهنگ "احمد محمد علی" سخنگوی ارتش مصر تأکید کرد که ساعت 9:15 شب گذشته سه خمپاره از سوی افراد ناشناس به منطقه «الریسه» در شرق العریش اصابت کرده که دو خمپاره به خانه‌ای مسکونی در منطقه «غرناطه» اصابت کرده که منجر به کشته شدن 2 غیر نظامی و زخمی شدن یک تن دیگر شده است.
وی افزود که یک خمپاره دیگر نیز به منطقه سوم «برکه حلیمه» در نزدیکی بیمارستان عمومی «العریش» اصابت کرده است.
نیروهای امنیتی در پی حمله افراد ناشناس به موسسات نظامی در شبه جزیره سینا، نیز تدابیر امنیتی در این منطقه را افزایش داده اند. در ادامه اعتراضات خیابانی در شهر «منصوره» مصر نیز در پی سر دادن شعارهای ضد ارتش از سوی حامیان مرسی و اعضای وابسته به گروه اخوان المسلمین، حامیان مرسی و اهالی منطقه با هم درگیر شدند.
با توجه به وارد شدن سلاح سرد و گرم در این درگیری‌ها سه تن از حامیان مرسی از جمله یک زن و کودک کشته شدند.
جریان 6 آوریل با محکوم کردن اتفاقات منصوره، آن را جنایتی آشکار خواند و تأکید کرد که ملت با وجود اختلاف نظرها اتحاد خود را حفظ کنند.
این جریان کشته شدن زنان در تظاهرات را بخشی دیگر از تروریسم خواند و از گروه اخوان المسلمین خواست اعضای وابسته به خود را به کام مرگ نکشاند.
جریان 6 آوریل افزود: اخوان باید بدانند که با وارد شدن در نبردی که پیشتر نتیجه آن مشخص شده فقط اعضای خود را به کام مرگ می‌کشاند و باید به اراده ملت احترام بگذارند و مرحله جدیدی را آغاز کنند.
6 آوریل در ادامه این بیانیه مسئولیت کشته شدن معترضان را به عهده اخوان و دولت و موسسات امنیتی دانست.
"حمدین صباحی" یکی از رهبران حزب نجات ملی و سران معارض مصری کشته شدن زنان در درگیری‌های منصوره را محکوم کرد و خواستار قصاص عاملان این جنایت شد. وی همچنین تأکید کرد که اقدامات وحشیانه افراط گرایان منجر به کشته شدن شهروندان مصری شده و افراط گرایان باید کوتاه بیایند. از سوی دیگر "صفوت حجازی" داعیه وابسته به اخوان تأکید کرد که ما آمادگی داریم که یک میلیون کشته بدهیم اما تغییر را ایجاد کنیم.
وی همچنین خواستار اطلاع رسانی از محل حصر مرسی شد و گفت: باید به او اجازه داده شود که از طریق تلویزیون مصر سخنرانی کند زیرا حامیان رئیس جمهور برکنار شده محل «اسارت» او را شناسایی کرده و او را آزاد خواهند کرد.
حجازی در اشاره به دولت موقت مصر و در خطاب به "حازم الببلاوی" گفت: به زودی تنها شما را وزرای سابق می‌نامند. در ادامه اعتراض‌های خیابانی حامیان مرسی در منطقه سیدی جابر با اهالی این منطقه درگیر شدند، که مخالفان مرسی با تشکیل گروه‌های بسیج مردمی با آن ها مقابله کردند.

• وزیر خارجه جدید مصر گفت که قاهره از حق ملت فلسطین برای برپایی دولت در مرزهای ۱۹۶۷ از جمله قدس شرقی حمایت می‌کند.
به گزارش خبرگزاری به نقل از شبکه خبری المیادین، "نبیل فهمی" وزیر خارجه جدید مصر در کنفرانسی مطبوعاتی در قاهره ، بازگشت مصر به جایگاهش در جهان عرب را از اولویت‌های دولت جدید این کشور دانست.
وی همچنین بر حق و حقوق این کشور از سهم آبی رود نیل تاکید کرد و گفت: از امنیت آبی و حق تاریخی مصر در آب‌های رود نیل حمایت خواهیم کرد.
وزیر خارجه جدید مصر با اشاره به موضوع فلسطین از حقوق فلسطینیان در تشکیل کشور مستقل فلسطین حمایت کرد و گفت: از حق ملت فلسطین برای برپایی دولت در مرزهای 1967 از جمله قدس شرقی حمایت می‌کنیم.
فهمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات منطقه و سوریه ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود در منطقه از حل سیاسی بحران سوریه حمایت کرد.
وزیر خارجه دولت جدید مصر تاکید کرد: ما راه حل سیاسی را تنها راه حل برای حل و فصل مسئله سوریه می‌دانیم که می‌تواند حافظ حاکمیت و دولت این کشور باشد.
نبیل فهمی گفت که مصر قصد ندارد در سوریه اعلام جهاد کند و موضع قاهره حمایت از مردم سوریه و حق آن ها در برخورداری از آزادی است.
وی افزود: کنسولگری‌های مصر و سوریه در دو کشور برقرار هستند و وظایف خود را انجام می دهند. وزیر خارجه مصر در این کنفراس خبری متعهد شد که با گروه های تندرو مقابله خواهد کرد و روابط مصر را با کشورهای جهان فعال و از روابط موجود نیز بهره خواهد گرفت.
وی همچنین از تشکیل ساختار جدید در وزارت خارجه مصر که از انعطاف بیشتری در تعامل با حوادث برخوردار باشد، خبر داد.

• معاون سابق وزیر خارجه مصر با اشاره به تحصن و تظاهرات اخوان‌المسلمین به منظور بازگشت مجدد "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر به قدرت، این اقدام را ناممکن دانست.
"مجدی بسیونی" معاون سابق وزیر خارجه مصر افزود: ادامه تظاهرات اخوانی‌ها که از مرز 22 روز گذشته فایده‌ای نخواهد داشت زیرا بازگشت محمد مرسی غیر ممکن است چرا که مصر اکنون صاحب حکومت مدنی است و در دوره انتقالی به سر می برد.
وی تصریح کرد: تظاهرات مسالمت آمیز حق همه بوده و پلیس نیز از آن حمایت می کند اما محل تظاهرات باید مشخص باشد و نباید آن را تغییر داد تا پلیس بتواند امنیت تظاهرات کنندگان را تامین کند.
بسیونی افزود: تحصن اخوانی‌ها که بازگشت محمد مرسی را به قدرت خواستار هستند، به هیچ وجه کار درستی نیست.
وی ملت مصر را به حمایت از نیروهای مسلح و پلیس در تأمین امنیت کشور فراخوانده و تصریح کرد:مصری ها باید به مثابه چشم پلیس و نیروهای ارتش عمل کنند و در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوک و یا اقدامات عجیب از سوی برخی افراد، به منظور حفظ جان مردم، بلافاصله آن را به پلیس اعلام کنند.

• یکی از رهبران پیشین گروه اخوان المسلمین و دبیر کل انجمن وحدت اسلامی در اروپا پیش بینی کرد که "مرسی" به قدرت باز نخواهد گشت.
به گزارش پایگاه خبری «اخبار مصر»، "کمال الهلباوی" یکی از رهبران پیشین گروه اخوان المسلمین و دبیر کل انجمن وحدت اسلامی در اروپا، پیش بینی کرد که محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر به قدرت باز نخواهد گشت.
وی همچنین دخالت ارتش در تحولات اخیر کشور را کودتا ندانست و افزود: اقدام ارتش کودتا نبود بلکه حمایت و جانبداری از 30 میلیون شهروند مصری بود که در روز 30 ژوئن به خیابان‌ها آمده بودند.
هلباوی همچنین از ادامه درگیری‌ها در کشور و اقدامات افراطی برخی رهبران اخوان و گروه‌های اسلامگرا در واکنش به تحولات کشور، ابراز نگرانی کرد و گفت: در صورتی که شرایط فعلی ادامه پیدا کند سناریوهای مختلفی ممکن است در کشور روی دهد.
وی یادآور شد که یکی از بزرگترین اشتباهات مرسی و گروه اخوان المسلمین نداشتن چشم انداز کاملی نسبت به بخش‌های مختلف کشور و افزایش حزب گرایی و تکیه به افراد مورد اعتماد به جای افراد با تجربه و کارشناس بوده است. دبیر کل انجمن وحدت اسلامی تأکید کرد که بی توجهی به خواسته ملت در تغییرات ایجاد شده در دادستانی کل و تدوین قانون اساسی، اعلام قانون اساسی فرعونی در سال 2012 و کوچک شمردن جریان‌ها و حرکت‌های مردمی «تمرد» و «30ژوئن» در شکست مرسی تأثر گذار بوده است.
وی افزود، تحولات اخیر کشور بر گروه اخوان المسلمین در سطح جهان تأثیر گذار خواهد بود؛ زیرا نقش اخوان مصر در سطح جهانی این گروه انکار نشدنی است و ممنوع الخروج شدن و اعمال فشار بر آن ها بدون شک بر فعالیت‌های جهانی این گروه تأثیر خواهد گذاشت.
هلباوی از مردم مصر خواست برای عبور از بحران فعلی کشور، متحد شوند و تفرقه را کنار بگذارند.

• روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی درباره اوضاع مصر بعد از برکناری "مرسی" نوشت: فضای کنونی حکومت مصر بسیار آشناست و شبیه به دوران حکومت "حسنی مبارک" است.
به گزارش، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی راجع به اوضاع مصر بعد از برکناری رئیس جمهور منتخب مردم از قدرت نوشت؛ به دنبال برکناری "محمد مرسی" اولین رئیس جمهور منتخب مصر توسط ارتش، "حسن ابراهیم" یک گوسفند قربانی کرد و از فرط خوشحالی جشن به راه انداخت.
بر اساس این گزارش، حسن ابراهیم که از نمایندگان پارلمان در دوران حاکمیت حسنی مبارک و عضو حزب دموکراتیک ملی است که اکنون منحل شده است در طول یک سال حکومت محمد مرسی در حاشیه زندگی می‌کرد.
روزنامه واشنگتن پست نوشت: جابجایی جدید قدرت در مصر به دنبال کودتای 3 جولای که منجر به برکناری مرسی شد به طور مرموزی آشنا است و چهره غریبی ندارد. «رفته‌ها (برکنار شده‌ها) حاکمان اسلام گرای منتخب هستند که دوباره از قدرت منع شدند و برگشته‌ها از چهره‌های گارد قدیمی و افراد بسیار نزدیک به مبارک یا در ارتباط با حکومت سابق هستند.
این روزنامه در این باره می‌نویسد؛ ژنرال‌های قدرتمند و آرایش به ظاهر گسترده‌ای از مصری‌ها، این دقیقا همان مسیری است که آن ها می‌خواهند.
براندازی حکومت محمد مرسی، فراخوانی مجدد یک حکومت نظامی است که اخیرا برانداخته شده بود و بازگشت قابل توجه به مسیر قبل از انقلاب 2011 علیه حکومت حسنی مبارک بود.
بزرگترین نشانه خیزش گارد قدیمی در کابینه جدید مصر جایی است که افراد دوران مبارک فراوان و اسلام گراها غایبند.
"ژنرال عبدالفتاح السیسی" مردی که خبر برکناری و اخراج مرسی از قدرت را از تلویزیون ملی اعلام کرد در حال حاضر در نقش معاون نخست وزیر است ضمن اینکه همچنان وزیر دفاع و فرمانده نیروهای مسلح مصر نیز است.
در رسانه‌های دولتی مصر شاهد بازگشت ویژه ادبیات، اظهارات و سخنان مرتبط با گارد قدیمی و حکومت 30 ساله مبارک از جمله پخش کلیپ‌های وطن پرست انه و ستایش فراوان از نیروهای مسلح هستیم.
واشنگتن پست در پایان نوشت؛ فارغ از اعتراضات اخوان المسلیمن و هواداران مرسی، به نظر می‌رسد اعتراضات اندکی به بازگشت به مسیر قدیمی دیده می‌شود.

• از زمانی که ارتش مصر، رئیس‌جمهور این کشور را برکنار کرده، آمریکایی‌ها از به کار بردن واژه کودتا خودداری کرده‌اند چراکه چنین امری آن ها را ملزم می‌سازد کمک‌های خود به این کشور را قطع کنند.
به گزارش شبکه خبری بی‌بی‌سی در مطلبی به بررسی موضوع خودداری آمریکا از به کار بردن واژه «کودتا» در قبال اوضاع مصر پرداخت و نوشت: جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر از توصیف اقدام ارتش مصر در برکناری "محمد مرسی"، به عنوان کودتا خودداری کرد.
بی‌بی‌سی افزود: تردید واشنگتن در استفاده از این واژه موجب شده اردوگاه حامی مرسی، آمریکا را به همدستی در این کودتا متهم کند. برای کاخ سفید، این اوضاع، یک اتفاق پیچیده‌ی در حال رخداد است که دارای دلالت‌های قانونی و امنیتی‌ است. با توجه به همین نگرش بود که جان کری در کنفرانس خبری در امان، پایتخت اردن گفت؛ «شرایط به وضوح پیچیده و دشوار است. موضوع این است که به خاطر پیچیدگی شرایط، برای ارزیابی اوضاع لازم است زمان صرف شود».
در ادامه این مطلب آمده: کری و سایر مقامات آمریکایی بارها گفته‌اند که مهم است زمان بگذرد تا دقیقا مشخص شود در مصر چه رخ داده است، هر چند برخی قانون‌گذاران آمریکایی نظیر جان مک‌کین، تحلیلگران و حامیان مرسی، گفته‌اند این رخداد، به وضوح یک کودتا بوده است.
به نوشته بی‌بی‌سی، طبق قانون آمریکا، بیشتر کمک‌ها به کشوری که ارتش علیه دولت منتخب آن دست به کودتا می‌زند، باید متوقف شود. آمریکا سالانه 1.15 میلیارد دلار به مصر کمک می‌کند که 1.13 میلیارد دلار آن متعلق به ارتش است.
بی‌بی‌سی در بخش دیگری از گزارش خود آورده: البته «قانون کودتا»، ضرب‌الاجلی تعیین نکرده بنابراین دولت می‌تواند پیش از رسیدن به تصمیم قانونی، از تاکتیک‌های به تاخیر انداختن استفاده کند و در حالی که احتمال مجاز بودن ادامه کمک‌رسانی به این کشور را بررسی می‌کند، به بهبود اوضاع مصر امیدوار باشد.
جان کری نیز درباره بی‌ثباتی در مصر ابراز نگرانی کرده و خواستار پایان دستگیری‌های سیاسی شده اما با این حال، گفته بسیار زود است که قضاوت کرد اوضاع چگونه پیش می‌رود.
بی‌بی‌سی نوشت: در شرف برکناری مرسی، آمریکا به وضوح از دورنمای کودتا ناخشنود بود اما نتوانست مرسی را به توافق با مخالفان متقاعد کند و یا ارتش را به انتخاب راه دیگری وادار سازد. با این حال، واشنگتن هرگز با مرسی به عنوان رئیس جمهور راحت نبود، به همین دلیل است که اکنون آماده پذیرش مرحله جدیدی است. در همین راستا بود که ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در دیدار از قاهره گفت: «به‌رغم نگرانی‌های ما درباره تحولات دو هفته گذشته،‌ معتقدیم انتقال قدرت فرصت دیگری است برای ایجاد کشوری دموکراتیک که از حقوق بشر و حکومت قانون حمایت می‌کند».
وی افزود: امیدواریم فرصتی برای یادگیری برخی درس‌ها و تصحیح برخی مشکلات دو سال گذشته فراهم شود.
بی‌بی‌سی در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: هر چند تقریبا همه در واشنگتن متفق‌القول هستند که دولت باراک اوباما باید می‌گفت که کودتا رخ داده، اما این اختلاف‌نظر وجود دارد که آیا آمریکا باید کمک‌های خود را قطع کند یا راهی برای ادامه این روند بیابد.
"مروان معاشر"، وزیر خارجه سابق اردن و معاون بنیاد کارنیج می‌گوید، «اکنون بهترین راهبرد این است که با توجه به قانون آمریکا، اتفاق اخیر را کودتا بنامیم»
در بخش دیگری از این مطلب آمده: در «قانون کودتا»، چشم‌پوشی‌ای در این باره وجود ندارد اما کنگره به دنبال تصویب لایحه‌ای است که اگر کنار گذاشتن مرسی، کودتا نام گرفت، کمک‌های آمریکا ادامه یابد. چنین قانونی سال 2001 برای پاکستان نیز به تصویب رسید.
بی‌بی‌سی نوشت: زمانی که مرسی در قدرت بود، مخالفان او، آمریکا را به همدستی با اخوان المسلمین متهم می‌کردند. اکنون قطع کمک‌های آمریکا صرفا این دیدگاه مخالفان مرسی را مورد تایید قرار می‌دهد.

• یک پایگاه آمریکایی با اشاره به تحولات اخیر مصر تأکید کرد ترکیه بزرگترین بازنده کودتای نظامی «قاهره» بود که به خلع "محمد مرسی" از قدرت منتهی شد.
به گزارش پایگاه اینترنتی اخبار آمریکا به قلم "استفان لارابی"، کودتای نظامی مصر که به خلع محمد مرسی رئیس‌جمهور منتخب این کشور منتهی شد، تغییر مهمی در توازن قدرت منطقه‌ای در خاورمیانه به وجود آورد.
بر اساس این گزارش، خلع مرسی از قدرت، ضربه محکمی به محور «طرفدار تغییر»، «ترکیه- قطر- مصر» و همچنین امیدهای ترکیه برای ایفا کردن نقش بیشتر در خاورمیانه وارد آورد.
ترکیه، بازنده بزرگ تغییرات قاهره است. حزب عدالت و توسعه ترکیه (AKP)، که ریشه‌های اسلامی دارد، روابط نزدیکی را با اخوان المسلمین مصر به وجود آورده است و به دنبال ایجاد روابط راهبردی قوی با این کشور بوده است.
دولت اردوغان به شدت کودتای مصر را محکوم کرد و تأکید داشت که مرسی از طریق یک فرایند دموکراتیک مجدداً در سمت خود ابقا شود. احتمال وقوع چنین امری بعید است.
بر اساس این گزارش، واکنش ترکیه به خلع مرسی از قدرت تا حد بسیار زیادی تحت تأثیر تجارت خود ترکیه از قانون نظامی قرار گرفته است. ارتش ترکیه از جنگ جهانی دوم به مدت چهار بار برای خلع دولت‌های منتخب دموکراتیک مداخله کرده است.
در حالیکه "مصطفی آکیول"، یکی از روزنامه‌نگاران جوان برجسته ترکیه به طور مستعدانه اشاره کرده است: ترکیه به مصر علاقه دارد زیرا وقتی به رخدادهایی که در این کشور به وقوع پیوسته، می‌نگرند، در واقع خودشان را می‌بینند. حزب عدالت و توسعه که جدال بسیار زیادی برای کاهش قدرت نظامی صورت داده است، تمایلی به چشم‌پوشی از اقدامی ندارد که می‌تواند به مداخله مشابه در ترکیه مشروعیت بخشد.
پایگاه اخبار آمریکا ادامه داد که دولت موقت در رویکرد قاهره در قبال امنیت منطقه تغییرات مهمی را به وجود خواهد آورد و افراد می‌توانند شاهد سیاست خشن‌ ترین در قبال حماس و همچنین تقویت همکاری مصر با رژیم صهیونیستی باشد.
این گزارش ادامه می‌دهد که در دولت موقت مصر، رابطه با عربستان سعودی به احتمال زیاد تقویت می‌شود. عربستان سعودی و امارات عربی متحده خیلی سریع تلاش کردند تا از تغییرات قاهره به نفع خود استفاده کنند و بسته‌های کمکی زیادی را برای کمک به دولت جدید مصر برای رویارویی با مشکلات اقتصادی پیشنهاد دادند.
دو کشور عربستان و امارات عربی متحده، جنبش‌های اسلامی همچون اخوان المسلمین را بعنوان یک تهدید برای مشروعیت سلطنتی خود می‌دانستند و به دنبال حفظ نظام‌های سیاسی استبدادی قدیمی هستند.
دو سال پیش، ترکیه ظاهراً به صورت ایده‌آل تلاش کرد تا از تغییراتی که با انقلاب‌های منطقه‌ای به وجود آمد، منفعت کسب کند و در آن زمان از آنجایی که تأکید زیادی بر دموکراسی و رشد بالای اقتصادی داشت، توسط بسیاری از اعراب به ویژه مصر بعنوان مدل بالقوه‌ای دیده شد که تصمیم گرفتند از آن پیروی کنند و "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر و "احمد داوداغلو" وزیر خارجه ترکیه با اعتماد به نفس از ترکیه به عنوان یک قدرت در حال پیدایش منطقه‌ای سخن به میان می‌آوردند.
این گزارش سپس با اشاره به این مطالب ادامه داد، امروز اوضاع کمی تفاوت پیدا کرده است. بحران سوریه، محدودیت‌هایی را برای توانایی آنکارا به منظور شکل دادن تحولات خاورمیانه به وجود آورده است. حمایت آشکار اردوغان از مخالفان سوریه به طرز چشمگیری بعنوان یک اشتباه راهبردی تلقی می‌شود که امنیت ترکیه را خدشه‌دار کرده و خطرات جدیدی را برای این کشور به همراه داشته است.
ورود بیش از 400 هزار پناهنده به ترکیه منجر شده است که ظرفیت آنکارا برای تهیه پناهگاه و غذا به یک نقطه بسیار حساس برسد و بحران سوریه مسئله کردها را بدتر کرده است و برای حل این موضع فوریت ایجاد کرده است. بسیاری از ترک‌ها نگران هستند که تقاضای استقلال کردهای سوریه تأثیر زنجیره‌ای داشته باشد و تقاضای مشابه کردهای ترکیه را به همراه داشته باشد.
این پایگاه آمریکایی ادامه داد که مخالفت ترکیه با کودتای مصر از نظر سیاسی درست است اما بعید است که تأثیر چندانی داشته باشد. اکثر بازیگران منطقه‌ای و بخش عمده‌ای از جمعیت مصر، احساس می‌کنند که بازگشت اخوان المسلمین به قدرت، اوضاع را بدتر می‌کند و تمایل دارند به دولت موقت نظامی این کشور یک شانس بدهند بنابراین فریاد آنکارا به جایی نمی‌رسد.
این گزارش در پایان نتیجه‌گیری کرد که با این شرایط، بهتر است ترکیه انرژی دیپلماتیکی خود را صرف ثبات بخشیدن به همسایه نزدیک خود کند. اولویت برتر باید مذاکره برای پایان دادن به شورش سه دهه‌ای حزب «پ ک ک» و همچنین تقویت رابطه با عراق و دولت منطقه‌ای کردستان باشد. پایان دادن به شورش‌های پ ک ک، نقش مهمی در امنیت خاورمیانه ایجاد می‌کند و همچنین اعتبار بین‌المللی ترکیه را بهبود می‌بخشد و بنیاد تغییرات مثبت در دیگر مناطق را به وجود می‌آورد.

• یک پایگاه خبری آمریکایی بر این باور است علت برکناری رئیس جمهور سابق مصر نادیده گرفتن لیبرال‌ها یا تلاش برای اسلامی‌ کردن این کشور نبوده بلکه علت آن دستکم گرفتن قدرت عناصر رژیم "حسنی مبارک" بوده است.
به گزارش پایگاه خبری «مرکز بلفر» در مطلبی به بررسی علل سقوط رئیس جمهور برکنار شده مصر پرداخت و نوشت: مدت کوتاهی بعد از اینکه "محمد مرسی" از سمت ریاست جمهوری خلع شد، سفیر او در واشنگتن در تلویزیون آمریکا حاضر شد تا بیان کند، مرسی سرنگون شد چراکه او «رئیس جمهور همه مصری‌ها نبوده است.»
در این گزارش ادعا شده، این عقیده که مرسی برکنار شده چون دستورکار اسلامی‌کردن مصر را دنبال می‌کرده و از انتخاب لیبرال‌ها در کابینه خود خودداری می‌کرده، موضوعی عقلانی است. به عنوان مثال، "توماس فرایدمن" از رئیس جمهور سابق مصر انتقاد کرده زیرا (به باور او) مرسی بر اکثریت حکومت می‌کرد اما مخالفان لیبرال خود را تحت فشار قرار می‌داد، در حال اسلامی کردن کشور بود و بر منتقدان خود اعمال فشار می‌کرد.
در ادامه این مطلب، با بیان موارد فوق، آمده: با توجه به این نکات آنچه ما در 30 ژوئن شاهد آن بودیم واکنش به آن چیزی بود که 25 ژانویه 2011 مشاهده کردیم؛ انقلابی به دست لیبرال‌ها که به دنبال ایجاد مصری آزاد و دموکراتیک بودند.
مرکز بالفر در بخش دیگری از مطلب خود آورده: هر چند این روایت تا اندازه‌ای درست است، 30 ژوئن بیشتر «ضدانقلاب» بود تا انقلابی که دو سال و نیم گذشته به دست جوانان در میدان تحریر رقم خورد چراکه این بار بازماندگان رژیم قبلی، اتفاق اخیر را به وجود آوردند. گناه مرسی این نبود که می‌خواست کشور را اسلامی کند. گناه او حتی این نبود که لیبرال‌هایی نظیر "محمد البرادعی" را از دولت کنار گذاشت.
بر اساس این گزارش، حتی گناه اخوان المسلمین این نبود که از همکاری با لیبرال‌ها سرباز زد بلکه اشتباه این گروه آن بود که با رژیم قبلی همکاری نکرد. اخوان المسلمین در کل دوران قدرت خود، رفتاری سرسختانه و سرکوبگرانه با حیات سیاسی حزب دموکرات ملی دوران مبارک داشت. مرسی در یکی از سخنرانی‌های خود گفت، «یکسال کافی است تا دست‌ها رو شود و به زودی پاکسازی (از عناصر رژیم گذشته) صورت گیرد. اما در پایان خود او کسی بود که پاکسازی شد.
در بخش دیگری از این گزارش تحلیلی آمده: حتی منحل کردن حزب حاکم دوران مبارک نیز برای اخوان المسلمین کافی نبود و آنها می‌خواستند خاکستر حزب قبلی را نیز به باد دهند. پیش از برگزاری انتخابات قانونگذاران اسلامگرا، علاوه بر زندانیان، بیماران روانی و ورشکستگان، گروه چهارمی را از رای دادن منع و اعلام کردند، «هر کسی که طی 10 سال گذشته، قبل از 11 فوریه 2011، به عنوان دبیرکل یا عضوی از دفتر سیاسی یا نخست وزیر یا رئیس حزب ملی دموکرات فعالیت کرده‌اند، حق رای دادن ندارند.»
مرکز بالفر با بیان مطالب فوق نوشت: تراژدی ریاست جمهوری مرسی این نبود که او توانایی عناصر سابق برای خرابکاری را دستکم گرفت بلکه علت این بود که او درباره توانایی خود برای مقابله با آن ها بسیار مبالغه کرد. شاید حزب مبارک بعد از فوریه 2011 کنار رفت، اما هرگز ناپدید نشد. علاوه بر این، نمی‌توان بدون ایجاد ائتلافی همه‌گیر به اندازه مبارک بر مردم حکومت کرد.

• وزیر خارجه روسیه در تماس تلفنی با همتای مصری خود تأکید کرد که کشورش از مصر در این مرحله حساس تاریخی حمایت می‌کند و امیدوار است که خواسته‌ها و مطالبات مردم مصر محقق شود.
به گزارش خبرگزاری «اونا»، "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه در تماس تلفنی با "نبیل فهمی" وزیر خارجه دولت موقت مصر تأکید کرد که مسکو از خواسته‌های ملت مصر در این مرحله حساس تاریخی حمایت می‌کند و امیدوار است مردم این کشور بتوانند خواسته‌های خود را محقق کنند.
دو طرف در این تماس آخرین تحولات منطقه از جمله پرونده فلسطین و از سرگیری مذاکرات سازش و بحران سوریه را بررسی کردند.
فهمی نیز در این تماس توضیحاتی درباره روند مرحله انتقالی و گام‌هایی که بر اساس زمانبندی موجود برداشته شده است را ارائه داد.
وزیر خارجه دولت موقت مصر همچنین تأکید کرد که قاهره متعهد است که دموکراسی واقعی در کشور ایجاد کند بدون اینکه جریان و یا حزب خاصی را تا زمانی که در چهارچوب قانون عمل می‌کند از صحنه سیاسی خارج کند.

• شاه اردن که در سفری اعلام نشده به قاهره رفته بود در دیدار با رئیس جمهور موقت مصر بر حمایت امان از گزینه‌های ملت مصر تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، "عبدالله دوم" شاه اردن حمایت از گزینه‌های ملی ملت مصر به منظور دستیابی به امنیت و ثبات در این کشور را مورد تاکید قرار داد. دفتر پادشاهی اردن به دنبال سفر عبدالله دوم به قاهره، بیانیه‌ای صادر و طی آن تاکید کرد: شاه اردن در دیدار با "عدلی منصور" در کاخ الاتحادیه تاکید کرد که اردن دائما بر حمایت از گزینه‌های ملی ملت مصر و یاری این کشور برادر به منظور عبور از شرایط کنونی و دستیابی به امنیت و ثبات حریص است.
عبدالله دوم همچنین در این دیدار بر اهمیت همکاری همه گروه‌های سیاسی مصر به منظور حفظ وفاق و توافق ملی در مرحله آینده به گونه‌ای که جایگاه مصر و نقش مهم آن در محیط عربی و منطقه‌ای را تقویت کند، تاکید کرد.
دو طرف همچنین مسائل منطقه خاورمیانه از جمله تلاش‌های صورت گرفته برای ازسرگیری مذاکرات سازش با هدف تحقق تشکیل دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی و تحقق امنیت و ثبات کشورهای منطقه و ملت‌های آن را مورد بررسی قرار دادند.
عبدالله دوم و عدلی در این دیدار اوضاع سوریه را نیز بررسی کرده و بر ضرورت دستیابی به راه‌حل فراگیرد بحران سوریه تاکید کردند.
دو طرف همچنین تصریح کردند که نسبت به تداوم هماهنگی و مشورت در خصوص مسائل مختلف عربی و منطقه‌ای به منظور مقابله با چالش‌های مختلف، حریص هستند.

• منابع آگاه امنیتی تأکید کردند مقامات مصری در چند هفته گذشته از تحرکات گروه‌های مسلح تندرو برای مقابله با ارتش این کشور، مطلع شده‌اند.
به گزارش پایگاه خبری «الخبر پرس»، منابع آگاه امنیتی تأکید کردند که مقامات مصری در چند هفته گذشته از آغاز فعالیت‌های گروه‌های جهادی تندرو در کشور برای اجرای عملیات علیه ارتش مصر و حمایت از "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده، با خبر شدند.
این منبع که نخواست نامش فاش شود تأکید کرد که گروه‌های تندرو که از اتباع کشورهای مختلف تشکیل شده‌اند و نمونه‌ آنها در سوریه حضور دارند به وسیله یک تاجر عربستانی حمایت مالی می‌شوند.
این منبع تأکید کرد که کمک‌ها و نیروهای این گروه‌ها از طریق سودان و با اشراف آمریکا وارد مصر می‌شوند و ممکن است نبرد خونینی که در سوریه در جریان است، به مصر نیز کشیده شود.
اخیرا نیز نهادها و موسسات نظامی ارتش مصر بارها مورد حمله مسلحانه افراد ناشناس قرار گرفته است که ارتش نیز بارها نسبت به پیامدهای حمله به نهادهای نظامی هشدار داده است.

• نیروهای امنیتی مصر عصر با حضور در دفتر شبکه خبری العالم در شهر قاهره، احمد السیوفی رئیس دفتر شبکه را تحت بازجویی قرار دادند و وسایل و دستگاه‌های موجود در دفتر را توقیف کردند.
به گزارش العالم، نیروهای امنیتی مصر با حضور در دفتر شبکه خبری العالم در شهر قاهره، "حمد السیوفی"رئیس دفتر شبکه را تحت بازجویی قرار دادند و وسایل و دستگاه‌های موجود در دفتر را توقیف کردند.

 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶