نگاه آفران > آفران: تحولات مصر

آفران: تحولات مصر

تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۹/۱۹


تحولات مصر 15

 

وقایع مهم مصر از تاریخ 06/09/91 تا 19/09/91

• به گزارش پايگاه المصري اليوم، "احمد جمال الدين" وزیر کشور گفت: "محمد مرسي" رئيس جمهوري مصر از ما نخواسته است كه براي خالي كردن ميدان التحرير به زور متوسل شويم.
وي افزود: وزارت كشور بر احترام به تظاهرات مسالمت آميز تاكيد دارد و مردم نبايد به شايعات مغرضانه توجهي نشان دهند. وزير كشور مصر تاكيد كرد، همه تظاهرات كنندگان مسالمت آميز مورد احترام هستند اما برخي به دنبال آشوب و درگيري با نيروهاي امنيتي هستند كه تاكنون 23 نفر از آن ها دستگير شده اند.
وي افزود: سياست وزارت كشور مصر بي طرفي و برخورد با اقدامات غيرقانوني كساني است كه قصد ضربه به تاسيسات و دارايي هاي عمومي را داشته باشند. از سوي ديگر "عصام العريان" معاون رئيس حزب آزادي و عدالت مصر گفت: روز شنبه (91.09.11) روز انزواي طرفداران رژيم سابق و بيوه ها و يتيمان مبارك است. وي ضمن تكذيب نگراني محمد مرسي رئيس جمهوري مصر درباره تحركات مخالف با وي افزود، اين تحركات به دموكراسي مربوط مي شود و همه حق دارند كه ديدگاه هاي خود را به طور مسالمت آميز و به دور از خشونت مطرح كنند. العريان با اشاره به دعوت هاي مخالفان مرسي براي كناره گيري اش از قدرت بيان كرد، رئيس جمهوري هنگامي كه دوره اش به اتمام برسد كنار مي رود. اين درحالي است كه يك منبع وابسته به گروه اخوان المسلمين به پايگاه المصري اليوم گفت: اخوان المسلمين همچنان موضوع برگزاري تظاهرات ميليوني روز شنبه را بررسي مي كند و اگر احساس شود كه با توجه به حضور مخالفان در ميدان التحرير ثبات مصر به مخاطره مي افتد از آن صرف نظر خواهد كرد.

• رئیس دادگاه استیناف قاهره و عضو جنبش "قضات به خاطر مصر" تاکید کرد که نظارت قضات بر همه‌پرسی قانون اساسی وظیفه ملی است.
"ایمن الوردانی" بر آمادگی کامل خود برای نظارت بر همه ‌پرسی قانون اساسی تاکید کرد و گفت که این کار وظیفه ملی و قومی است و اگر کسی از آن تخلف کند، شایسته زندگی در خاک این کشور نیست.
وی افزود: ما نظر خود را به صراحت اعلام می‌کنیم و به هیچ جریان و گروه خاصی وابستگی نداریم و ما همگی بر اساس مصلحت عالی وطن عمل می‌کنیم.
الوردانی از قضات مصر خواست تا مصلحت کشور را بالاتر از همه منافع خود قرار دهند. وی همچنین هر گونه تاثیرگذاری یک گروه سیاسی بر قضات مصر را رد و تصریح کرد که هدف از این سخن بدنام کردن جنبش قضات به خاطر مصر است.
اعضای مجلس موسسان پس از چند ساعت متوالی رأی‌گیری در مورد مفاد پیش نویس نهایی قانون اساسی آن را تصویب کردند و قرار است این پیش‌نویس برای تعیین زمان همه پرسی به رئیس جمهور مصر تقدیم شود. پیش‌بینی می‌شود رئیس جمهور شهروندان مصری را طی چند روز آینده به همه‌پرسی قانون اساسی فرابخواند و این نخستین همه‌پرسی پس از انقلاب 25 ژانویه خواهد بود.

• سفارت آمريكا در قاهره فعاليت هاي خود را متوقف كرد.
رسانه هاي عرب زبان از تعليق فعاليت هاي سفارت آمريكا در قاهره به دنبال ادامه ناآرامي و تنش در اين كشور خبر دادند. به گزارش، شبكه الميادين از تعليق فعاليت هاي سفارت آمريكا در قاهره خبر داد. شايان ذكر است كه اخيرا اطراف سفارت آمريكا صحنه درگيري ميان نيروهاي امنيتي و تظاهرات كنندگان بوده است

• وزير امور خارجه مصر، بر لغو كامل محاصره غزه تاكيد كرد و گفت: حصر غزه بايد هرچه زودتر به طور كامل رفع شود تا مردم اين منطقه با پايان رنج و مشقت ها، يك زندگي عادي داشته باشند.
"محمد كمال عمرو" كه به منظور ديدار و گفتگو با همتاي آلماني خود به برلين سفر كرده است، عصر پنج شنبه (91.09.09) در نشست خبري مشترك با "گيدو وستروله" با اشاره به نقش قاهره در برقراري آتش بس در نوار غزه، خاطرنشان كرد، مردم غزه حق دارند در آرامش و عزت زندگي كنند و همه بايد براي برقراري آتش بس دائمي در منطقه تلاش كنند.
وزيرخارجه مصر در ادامه اين نشست خبري در پاسخ به سوالي درخصوص ناآرامي ها و اعتراض هاي اخير در واكنش با تصميمات جديد رييس جمهور اين كشور، گفت: يكي از نتايج مهم انقلاب مردمي مصر برگزاري انتخابات آزاد و مشروع بوده و آنچه مهم است اينكه در اعتراض هاي اخير هيچكس حتي مخالفان "محمد مرسي"، مشروعيت وي را به عنوان رييس جمهور زير سوال نبرده اند. محمد عمرو در ادامه سخنان خود با اشاره به راي گيري در سازمان ملل متحد درمورد درخواست ارتقاي جايگاه سياسي فلسطين در اين سازمان از دولت آلمان خواست با دادن راي مثبت به اين درخواست،به فلسطيني ها در تحقق اين خواسته مهم و بزرگ كمك كند.
وزير امور خارجه آلمان نيز در اين نشست خبري از مصر به عنوان كشور مهمي در منطقه خاورميانه نام برد و بر گسترش روابط با قاهره در زمينه هاي مختلف تاكيد كرد. گيدو وستروله با اشاره به تحولات اخير در اين كشور، افزود: تغييرات و تحولات در منطقه خاورميانه وقتي موفق خواهد بود كه تحولات مصر با موفقيت همراه باشد. وزيرخارجه آلمان در ادامه بر تلاش براي بوجود آمدن اجماع ملي در مصر تاكيد كرد و گفت: براي حل بحران داخلي پيش آمده در اين كشور نكات مهمي همچون اتحاد ملي، احترام به قانون، برقراري دمكراسي و ايجاد مشاركت مردمي بايد مورد توجه قرار گيرد. وستروله افزود، رعايت قانون و احترام به آن شاخص اصلي دمكراسي است و وجود يك دستگاه قضايي مستقل در هر كشوري از جمله مصر، اجتناب ناپذير است.
وي در ادامه سخنان خود از آنچه سياست فعال مصر در زمينه صلح در منطقه خواند، تمجيد كرد و از تلاش هاي قاهره در راه برقراري آتش بس در نوار غزه قدرداني كرد. وزير امور خارجه آلمان افزود، نقش و مسووليت مصر در اين موضوع تحسين برانگيز بود و اميدوارم با ادامه تلاش ها شاهد برقراري يك آتش بس دائمي و برقراري صلح و ثبات و آرامش كامل در منطقه باشيم.
"وستروله" در پاسخ به درخواست همتاي مصري خود درمورد موافقت اين كشور با خواسته فلسطين براي ارتقاي سياسي جايگاه در سازمان ملل، گفت كه آلمان به اين درخواست راي ممتنع خواهد داد.
در نشست خبري مشترك وزيران خارجه مصر و آلمان همچنين اعلام شد كه محمد مرسي، رييس جمهور مصر اواخر ماه ژانويه به آلمان سفر خواهد كرد.
وزير خارجه مصر همچنين در رابطه با درخواست كشورش براي دريافت كمك هاي مالي از صندوق بين المللي پول تاكيد كرد كه براي پرداخت اين كمك ها نبايد پيش شرطي تعيين شود. پيشتر برخي از مقام هاي اتحاديه اروپا در سخناني با اشاره به ناآرامي هاي اخير در مصر، رييس جمهور اين كشور را تهديد كرده بودند كه ادامه اين وضعيت ممكن است موجب محدود شدن پرداخت كمك هاي مالي به قاهره شود.

• مدرسه "سيمون بوليوار" قاهره كه ساختمانش از بناهاي تاريخي پايتخت مصر است در درگيري هاي ميان معترضان به بيانيه قانون اساسي با نيروهاي امنيتي آتش گرفت و خسارات جدي ديد.
به گزارش پايگاه خبري روزنامه المصري اليوم، سرلشكر "حسام ابومجد" رئيس اداره امنيتي وزارت آموزش و پرورش مصر اعلام كرد: آتش سوزي در اين دبيرستان دخترانه در پي پرتاب كوكتول مولوتوف بوده است، ضمن اين كه اموال اتاق نگهباني مدرسه به غارت رفته است. اين مدرسه كه در ميدان سيمون بوليوار قاهره قرار دارد با نظارت وزارت آثار تاريخي مصر در حال بازسازي بود در نتيجه در زمان آتش سوزي دانش آموزي در آن حضور نداشته است.
در حال حاضر براي تعيين خسارت وارد آمده به اين مدرسه كميته ويژه اي تشكيل داده شد اما بازسازي مدرسه به پس از بازگشت آرامش به پايتخت مصر موكول خواهد شد. تاكنون چندين مدرسه در درگيري هاي مصر دچار آتش سوزي شده اند.

• "محمد البرادعي" در بيانيه اي از رييس جمهوري مصر خواست دولتي با عنوان «نجات ملي» تشكيل دهد.
به گزارش پايگاه خبري الاخباريه، رييس حزب «الدستور» مصر در ادامه اين بيانيه افزود، هم اكنون در كشور شرايط بحراني حاكم شده است و تشكيل يك دولت نجات ملي تنها راه حل خروج از اين بحران است .مرسي اعلام كرده است به هيچ وجه از تصميمات خود چشم پوشي نخواهد كرد .

• "عمرو موسي" دبيركل سابق اتحاديه عرب درباره بروز درگيري هاي خونين در مصر هشدار داد.
به گزارش شبكه تلويزيوني سوريه؛ "عمرو موسي" دبيركل سابق اتحاديه عرب گفت: قانون اساسي جديد مصر، ناقص الخلقه متولد شد و باعث بروز فتنه، درگيري هاي خونين و اختلافات شديد سياسي خواهد شد.

• برخي از مطبوعات چين طي روزهاي اخير ضمن توجه نشان دادن به تحولات مصر، معتقدند دولت "محمد مرسي" با چالش هاي بسياري كه بي ثباتي ايجاد مي كند، روبرو شده است.
"گوانمينگ ديلي" يك نشريه چيني روز جمعه (91.09.10) در گزارشي آورده است، درپي دستور مرسي براي تغيير قانون اساسي، جامعه مصر شكافي بزرگ را تجربه كرد و ناآرامي هاي اجتماعي بار ديگر اين كشور را فراگرفت.
اين نشريه خاطر نشان مي سازد كه به رغم اين ناآرامي ها به نظر مي رسد، ريیس جمهور مصر كسي نيست كه بخواهد فرمانش را تغيير دهد و همين موجب صف آرايي مخالفان و موافقان و شكل گيري مناقشات جديد شده است.
اين روزنامه با اشاره به جنگ هاي خياباني و تنش هاي سياسي در مصر مي نويسد، از روزي كه مرسي بر تخت رياست جمهوري نشست تنش هاي سياسي مصر را در برگرفت.
این نشريه چيني تاكيد مي كند كه تصميم هاي وي در خصوص مسايل نظامي و مجلس و حالا تغيير در قانون اساسي چالش هاي زيادي در جامعه ايجاد كرده است. گوانمينگ ديلي مي نويسد كه مصر اكنون بار ديگر در خطر اضمحلال و فروپاشي قرار گرفته است و نبود مجلس و تفرقه در كميته قانون اساسي، تدوين قانون جديد را غيرممكن ساخته است.
اين روزنامه چيني تصريح كرد كه بي ثباتي در سطح جامعه، تنش هاي سياسي و مشكلات مالي و اقتصادي چالش هاي بزرگ دولت مرسي است.
گوانمينگ ديلي با اشاره به اينكه بحران ها آينده مصر را در هاله اي از ابهام فرو برده، نوشت: اگر بر اوضاع مصر بدرستي مديريت نشود اين كشور دور تازه اي از تنش هاي گسترده را تجربه خواهد كرد.

• نخستين نشست ائتلاف مخالفان سوريه در قاهره، به صحنه رقابت و اختلاف شديد گروه‌هاي عضو و به ويژه اخوان المسلمين جهت دستيابي به سلطه و قدرت بيشتر تبديل شد.
به گزارش شبكه العالم؛‌ ائتلاف جديد مخالفان سوريه نخستين نشست خود را در قاهره درحالي برگزار كرد كه سلطه طلبي گروه هاي عضو و به ويژه اخوان المسلمين، بر ديگر برنامه هاي اين نشست از جمله تشكيل "دولت انتقالي" سايه افكند.
اين درحالي است كه ائتلاف جديد پس از شكست همه طرح ها و توطئه ها براي برانداي نظام سوريه؛ به درخواست آمريكا و با همكاري هم پيمانان منطقه‌اي غرب، جهت متحد كردن مخالفان ضد اين نظام تشكيل شده است. نشست قاهره با حضور 60 نماينده مخالفان در خارج، قبل از كنفرانس موسوم به "دوستان سوريه" برگزار شد.
انگليس، فرانسه و چند كشور عربي هم پيمان غرب اين ائتلاف را به رسميت شناخته اند. "ميدل ايست آنلاين" به نقل از يكي از اعضاي گروه موسوم به شوراي ملي و از حاضران در اين نشست كه خواست نامش فاش نشود تأكيد كرد؛ نشست قاهره هيچ نتيجه اي براي حل مسائل نداشت.
يك نماينده ديگر نيز خاطرنشان كرد، اين ائتلاف سالاد نيست كه بخواهيم آن را طبق دلخواه خودمان مخلوط كنيم و بر آن بيافزاييم. وي تأكيد كرد: گروه اخوان المسلمين در حالي كه نيمي از كرسي هاي ائتلاف را در دست گرفته، همچنان بسياري از اعضاي خود را به اين ائتلاف تزريق مي كند؛ به صورتي كه بسياري از افرادي كه عضو ائتلاف نبودند در نشست قاهره حاضر شدند.

• اداره زندان‌های مصر اعلام کرد که منشی "حسنی مبارک" رئیس جمهور مخلوع این کشور که دوره محکومیت خود را سپری می‌کرد، در بیمارستان نظامی درگذشت.
به گزارش روزنامه مصری اخبار، "جمال عبدالعزیز" منشی مبارک که بنا به چندین اتهامات در زندان حبس بود، در بیمارستان نظامی عادی درگذشت.
سرلگشر "محمد ابراهیم" معاون وزیر کشور در امور اداره زندان ‌های مصر گفت که عبدالعزیز از چندین بیماری از جمله نارسایی کلیه، بیماری‌های کبدی و چندین بیماری ناعلاج رنج می‌برد. بر اساس این گزارش، کمیته پزشکی پیش از این به دلیل بیماری عبدالعزیز و وضعیت نامناسب جسمی وی، خروج وی از زندان را خواستار شده بود.

• رئیس مجلس موسسان تدوین قانون اساسی مصر به همراه تعدادی از اعضای اصلی و ذخیره این مجلس به کاخ ریاست جمهوری می‌رود تا پیش‌نویس قانون اساسی را به رئیس جمهور تحویل دهد.
به گزارش خبرگزاری پایگاه الیوم السابع، پس از ارائه پیش‌نویس قانون اساسی به "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر، مرسی پس از بررسی آن دستور برگزاری همه‌ پرسی را صادر خواهد کرد.
پیش‌نویس قانون اساسی جدید مصر هفته گذشته توسط مجلس موسسان قانون اساسی این کشور به پایان رسید تا پس از گذاشته شدن به همه پرسی مورد تصویب مردم مصر نیز قرار گیرد، در واقع این مردم مصر هستند که با حضور در پای صندوق‌ های رای موافقت یا عدم موافقت خود با این قانون را اعلام خواهند کرد.
پیش‌نویس قانون اساسی جدید مصر حاوی 13 باب، 24 فصل و 234 ماده به اضافه 8 بند مربوط به احکام انتقالی است و اکثر بندهای قانون اساسی پس از مطرح شدن آن برای اعضا با موافقت اکثریت اعضا مواجه شد و اعتراض‌ها تنها به یک کلمه و یا یک جمله داخل این بندها بود.
مهمترین بندهای مصوب در این پیش‌نویس را می‌توان در موارد زیر ملاحظه کرد:
بخش اول به این اختصاص داشت که اسلام تنها منبع قانونگذاری مصر و مردم تنها منبع قدرت است.
بخش دوم توهین به پیامبران را ممنوع و آزادی ‌های ارائه شده در قانون را برای شهروندان مصری تضمین می‌کرد.
بخش سوم بر استقلال دستگاه قضائی و طرح استیضاح دولت با درخواست 30 عضو مجلس تاکید داشت.
پیش‌نویس قانون اساسی جدید مصر در بخش چهارم مدت دوره ریاست جمهوری در این کشور را دو دوره 4 ساله اعلام کرد و تاکید کرد که رئیس جمهوری نمی‌تواند، مجلس نمایندگان را جز به دلیل خاص و گذاشتن آن به همه پرسی عمومی منحل کند.
در بخش پنجم نیز اشاره شد که هر عضو دولت باید از آغاز بر عهده گرفتن سمت وزارتی و در زمان ترک این منصب و در پایان هر سال لیست اموال و دارایی‌های خود را به مجلس نمایندگان ارائه دهد و در قسمت ششم نیز اشاره شد که نهاد قضایی دولت و نهاد قضایی نظامی مستقل هستند و ریاست شورای امنیت و دفاع ملی مصر بر عهده رئیس جمهور است.
در بخش هفتم بر ممنوعیت فعالیت سیاسی اعضای حزب ملی منحله این کشور تا مدت 10 سال تاکید داشت.

• "آن پاترسون" سفير آمريكا در قاهره اعلام كرد كه در چارچوب برقراري روابط هرچه بيشتر با جامعه مدني مصر با رهبران گروه هاي سياسي مختلف اين كشور گفتگوهايي انجام داده است.
روزنامه "الوسط" چاپ قاهره روز يكشنبه (91.09.12) به نقل از سفير آمريكا در مصر گزارش داد كه چشم انداز روابط واشنگتن و قاهره پس از تحولات مصر بسيار روشن است .
به گفته وي، آمريكا همواره تلاش خواهد كرد تا روابط تنگاتنگي با احزاب و نهادهاي مدني مصر داشته باشد و در خصوص مسايل مختلف اين كشور با گروه هاي سياسي مصر رايزني خواهد كرد .
كارشناسان سياسي مصر، اظهار نظر مقامات آمريكايي در مورد تحولات داخلي اين كشور بخصوص پس از سرنگوني "حسني مبارك" را دخالت آشكار در امور داخلي مصر مي دانند و خواستار عدم دخالت واشنگتن در مسايل داخلي اين كشور شده اند .
الوسط افزود، سفير آمريكا اعلام كرده كه كشورش در هنگام وقوع بحران امنيتي و سياسي مصر، تلاش خواهد كرد در اين مورد با مقامات قاهره گفتگو كند .

• مخالفان مصری برای تحت فشار قرار دادن "محمد مرسی"، کاخ ریاست جمهوری را به محاصره خود در می آورند.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی، "سعد الدوسری" خبرنگار شبکه گفت صدور متمم قانون اساسی مصر باعث دودستگی و جبهه بندی گروه های سیاسی در این کشور شد. تظاهرات ده ها هزار مصری در میدان التحریر قاهره، چند ساعت پس از آن انجام شد که اسلام خواهان پیش نویس نهایی قانون اساسی این کشور را تصویب کردند. طرفداران مرسی امیدوارند تصویب این پیش نویس به بحرانی که پس از صدور متمم قانون اساسی آغاز شد، پایان دهد. در تظاهرات میدان التحریر شعارهایی برای سرنگونی "محمد مرسی" مطرح شد. در ادامه این گزارش آمده است: اسکندریه، کفرشیخ، سوئز، اسماعیلیه و اسیوط از دیگر شهرهایی است که شاهد تظاهرات علیه متمم قانون اساسی بود. در این شرایط مخالفان مصری از بررسی تحصن در برابر کاخ ریاست جمهوری خبر دادند و مسئول اوضاع کنونی را "محمد مرسی" دانستند. حالت انتظار و خفقان در جامعه مصر همچنان ادامه دارد.
"حسین عبدالغنی" سخنگوی جبهه نجات ملی مصر گفت: این جبهه به طور جدی حرکت به سوی کاخ اتحادیه و تحصن در برابر آن را بررسی می کند.
تحصن میدان التحریر به اطراف کاخ اتحادیه منتقل خواهد شد تا رئیس جمهور برای لغو متمم قانون اساسی زیر فشار قرار گیرد. جبهه نجات همچنین نافرمانی مدنی در مصر را بررسی می کند. این جبهه معتقد است پیش نویس قانون اساسی از توافق ملی لازم برای تصویب آن برخوردار نیست. این پیش نویس را یک گروه سیاسی به تنهایی تدوین کرد و مجلس موسسان غیرقانونی آن را بدون مشارکت طیف های مختلف ملت مصر تصویب کرد.

• ناظران مي گويند مصر در دو راهي سرنوشت سازي قرار گرفته است كه به گفتگو يا درگيري ختم مي شود.
به گزارش شبكه تلويزيوني الميادين، با اعلام اين مطلب در گزارشي از اوضاع ناآرام مصر افزود: "محمد مرسي" رئيس جمهور مصر پيش نويس قانون اساسي جديد را تحويل گرفت و گفت از ملت مصر براي همه پرسي قانون اساسي دعوت خواهد كرد و زمان اين همه پرسي را نيز 15 دسامبر (91.09.15) اعلام كرد.
گزارشگر الميادين گفت در خارج از محل سخنراني مرسي، اوضاع متفاوت بود.
الميادين با پخش تصاويري از تظاهرات عليه مرسي افزود اين يكي از چندين تظاهراتي بود كه در مخالفت با پافشاري مرسي بر بيانيه قانون اساسي و همه پرسي قانون اساسي جديد برگزار شده بود. مخالفان مرسي از اظهارات وي به شدت انتقاد كردند و به گفته "محمد البرادعي"، ادامه حركت مرسي در عمل به طرحش باعث پايمالي حقوق مصريها و آزادي هاي آنان است.
گزارشگر الميادين گفت تحصن كنندگان در ميدان التحرير قاهره به گام هاي تنش آفرينانه در روزهاي آينده تهديد مي كنند كه شايد به حد نافرماني مدني برسد. مخالفان مي گويند بيانيه قانون اساسي دست دستگاه قضايي را مي بندد و دست رئيس جمهور را باز مي گذارد.
يكي از مخالفان گفت: محمد مرسي نشان داد كه دنبال وحدت ملت نيست و باعث دو دستگي شده است. گزارشگر الميادين گفت اما صحنه ديگري در مصر وجود دارد. دسته ديگري با تجمع از تصميمات مرسي حمايت مي كنند و مي گويند بيانيه قانون اساسي به معناي پيروزي خون قربانيان انقلاب است علاوه بر اينكه آغازگر مرحله جديدي خواهد بود.
يكي از حاميان مرسي گفت: مرسي تو رئيس جمهور ما هستي و واجب است كه از تو تبعيت كنيم و به تو آنچه را مي گوييم كه صالحان مي گويند يعني بر خدا توكل كن. دامنه اختلافات بين موافقان و مخالفان گسترش يافته است و ناظران مي گويند مصر در دو راهي گفتگو يا درگيري قرار گرفته است.

• احزاب اسلام‌گرای مصر در تلاش هستند تا پیش از برگزاری همه ‌پرسی سراسری موافقت مردم و آرای مثبت آن ها به قانون اساسی جدید را جلب کنند.
به گزارش «المصری الیوم»، حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی اخوان المسلمین و حزب سلفی «الدعوه» در تلاش هستند تا پیش از برگزاری همه ‌پرسی سراسری مردم مصر را تشویق نمایند که به پیش‌نویس قانون اساسی جدید رای مثبت بدهند.
از سوی دیگر رئیس مجلس موسسان تدوین قانون اساسی مصر به همراه تعدادی از اعضای اصلی و ذخیره این مجلس به کاخ ریاست جمهوری می‌رود تا پیش ‌نویس قانون اساسی را به رئیس جمهور تحویل دهد.
در این رابطه، «مختار العشری» رئیس کمیته حقوقی حزب آزادی و عدالت گفت: گروه‌های اسلام‌گرا درباره مفاد قانون اساسی به رای دهندگان اطلاع ‌رسانی خواهند کرد و آن ها را از اقدامات منفی گروه‌های لیبرال آگاه خواهند ساخت.
وی همچنین ابراز اطمینان کرد که برگزاری همه‌پرسی ثابت خواهد کرد مجلس موسسان تلاش بسیاری برای تدوین پیش‌نویس قانون اساسی نموده که بیانگر آرا و نظرات همه اقشار ملت است. پیش‌نویس قانون اساسی جدید مصر هفته گذشته توسط مجلس موسسان قانون اساسی این کشور به پایان رسید تا پس از گذاشته شدن به همه ‌پرسی مورد تصویب مردم مصر نیز قرار گیرد، در واقع این مردم مصر هستند که با حضور در پای صندوق‌های رای موافقت یا عدم موافقت خود با این قانون را اعلام خواهند کرد.

• "محمد البرادعی" راه حل مشکلات اخیر مصر را در بازگشت به روزهای قبل از صدور بیانیه قانون اساسی و آغاز گفتگوی ملی در کشور دانست.
رئیس حزب قانون اساسی مصر در برابر جمعیت حاضر در تظاهرات مخالفان بیانیه قانون اساسی در میدان تحریر سخن می گفت ضمن رد مفاد این بیانیه، پیش نویس نهایی قانون اساسی را که اخیرا مجمع موسسان قانون اساسی تهیه کرد باطل خواند و گفت: مجمع موسسان نماینده مردم مصر نبوده است. وی با بیان این که جبهه نجات انقلاب (ائتلاف مخالفان در مصر) دستهایش را برای همکاری جهت پایان یافتن بحران در کشور به سوی همه گروه ها دراز کرده است، مسئولیت کامل پیامد بحران اخیر را در کشور متوجه رئیس جمهوری مصر دانست و افزود، "محمد مرسی" با این اقدامات مشروعیت قانونی اش را در معرض آزمایش گذاشته است.
به گزارش پایگاه خبری محیط، سخنان محمد البرادعی با شعارهایی در کناره گیری محمد مرسی از قدرت و سقوط نظام سیاسی کنونی مصر، از طرف حاضران در میدان تحریر قاهره تایید شد.

• 11 روزنامه مصري در اعتراض به تصميم اخير "محمد مرسي" اعلام كردند كه در روز سه شنبه (91.09.13) اعتصاب خواهند نمود.
به گزارش اهرام آنلاين، چندين شبكه خصوصي ماهواره مصر نيز از اين اقدام حمايت كرده و اظهار داشته كه با آن همراهي مي كند.
در ميان اين روزنامه ها نام «المصري اليوم»، «التحرير»، «الوفد»، «الوطن»، «اليوم»، «السباعي» و «الاحرار» به چشم مي خورد. در ميان شبكه هاي ماهوراه اي اعتصاب كننده نيز شبكه هاي «دريم تي وي»، «سي بي اس»، «الحياط» و «المحور» حضور دارند.
در اوايل اين ماه نيز اعضاي سنديكاي روزنامه نگاران مصر از شركت در جلسه تهيه پيش نويس قانون اساسي مصر خودداري ورزيدند. آنان معتقدند كه در قانون جديد توجهي به خواست و حقوق روزنامه نگاران و آزادي بيان نشده است.

• معاون دبیرکل حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان‌المسلمین مصر اعلام کرد که 22 حزب و جنبش اسلامی در تظاهرات میلیونی تحت عنوان «یاری شریعت» شرکت می‌کنند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، "عمرو زکی" گفت که تظاهرات میلیونی همه را غافلگیر خواهد کرد به گونه‌ای که تا کنون نظیر آن را ندیده‌اند.
وی افزود که شمار زیادی از ملت مصر که طرفدار تصمیمات "محمد مرسی" رئیس جمهور هستند در این تظاهرات شرکت خواهند کرد. وی تصریح کرد، بیش از22 حزب و جنبش اسلامی در تظاهرات میلیونی حمایت از تصمیمات رئیس جمهور شرکت خواهند کرد و از جمله احزاب شرکت‌کننده در این تظاهرات احزاب غیر نظامی هستند که تصمیمات مرسی را تائید می‌کنند.
زکی اظهار داشت که جماعت اخوان‌المسلمین با هماهنگی حزب النور و دعوت سلفی‌ها و دیگر احزاب اسلامی از تعدادی از مساجد قاهره و الجیزه راهپیمایی خود را با حضور گسترده مردمی آغاز می‌کنند و همه جمعیت‌ها به سمت میدان دانشگاه قاهره حرکت خواهند کرد.

• قائم مقام وزیر اشتغال و اسکان دولت منتخب فلسطین به نخست‌وزیری "اسماعیل هنیه" از عقد توافقنامه با مصر و باز شدن گذرگاه رفح با هدف دریافت کمک ‌های بازسازی غزه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «معا»، "یاسر الشنطی" گفت: وزارت اشتغال عمومی و اسکان غزه ظرف چند هفته آینده با هدف دریافت کمک ‌های ارسالی برای بازسازی این منطقه با مقامات مصر توافقنامه‌ای برای باز کردن گذرگاه رفح منعقد می‌کند.
وی افزود، این وزارتخانه سه‌شنبه (91.09.14) یا چهارشنبه (91.09.15) هفته جاری یادداشت ‌تفاهم فیمابین با همتای مصری را نهایی خواهد کرد.
الشنطی همچنین یادآور شد، گذرگاه رفح تنها مرز نوار غزه است که تحت کنترل نیروهای صهيونيست قرار ندارد.
قائم مقام وزیر اشتغال و اسکان دولت منتخب فلسطین تصریح کرد، با عقد این توافقنامه، امکان ورود مصالح ساختمانی برای بازسازی غزه پس از بمباران رژيم صهيونيستي در جنگ هشت روزه فراهم می‌شود. وی همچنین اظهار داشت: مصر هنوز در حال بررسی سازوکاری برای انتقال این مواد به غزه است که البته شامل تجهیزات پیشرفته نیز می‌ شود.
• اتحادیه قضات مصر اعلام کردند که در صورت عقب ننشستن "محمد مرسی" از اعلامیه قانون اساسی بر روند همه پرسی قانون اساسی جدید نظارت نخواهند کرد.
به گزارش تلویزیون مصر، "احمد الزند" رئیس اتحادیه قضات مصری اعلام کرد که قضات این اتحادیه تصمیم گرفته اند در صورتی که محمد مرسی رئیس جمهور این کشور از اعلامیه قانون اساسی خود عقب‌نشینی نکند، بر روند همه پرسی قانون اساسی جدید نظارت نکنند.
"علا قندیل" معاون دبیر اتحادیه قضات نیز با اعلام این خبر به خبرگزاری فرانسه گفت که این اتحادیه تصمیم گرفته است در همه پرسی قانون اساسی جدید که قرار است در 15 دسامبر (25 آذر) برگزار شود، در اعتراض به اعلامیه قانون اساسی محمد مرسی نظارت نکند.

• نتایج تازه‌ترین نظرسنجی که مرکز سنجش افکار عمومی مصر (بصیرة) بعمل آورده است، نشان داد که 57 درصد شهروندان مصری از رئیس جمهور جدید خود راضی هستند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، پس از گذشت 5 ماه از روی کار آمدن "محمد مرسی"، مرکز سنجش افکار عمومی مصر (بصیره) نظرسنجی بعمل آورده است که نشان می‌دهد 57 درصد مصری‌ها از مرسی راضی هستند و این در حالی است که در نظرسنجی قبلی که پس از 100 روز حکومت مرسی بعمل آمد، 78 درصد از عملکرد وی ابراز رضایت کرده بودند.
"ماجد عثمان" رئیس این مرکز گفت که این نظرسنجی در روزهای 28 و 29 نوامبر در همه استان‌ها و از 2008 شهروند رده سنی 18 سال به بالا بعمل آمده است و در مقابل 15 درصدی که طی 100 روز نخست حکومت وی ابراز نارضایتی کرده بودند اکنون این رقم به 33 درصد افزایش یافته است و 10 درصد نیز اعلام کردند که نمی‌توانند در مورد عملکرد مرسی قضاوت کنند.
نظرسنجی‌شوندگان در پاسخ به این سوال که آیا دوباره حاضرند در انتخابات بعدی ریاست جمهوری مرسی را انتخاب کنند؟ 43 درصد از مصری‌ها گفتند که باز هم مرسی را انتخاب می‌کنند و این در حالی است که این رقم در 100 روز نخست حکومت مرسی 58 درصد بود.

• در حالی که "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر در سخنرانی خطاب به مردم کشور خواستار وحدت، گفتگوی ملی و شرکت در همه پرسی پیش نویس قانون اساسی شد، مخالفان در میدان التحریر قاهره همچنان علیه وی شعار می دانند.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، در بحبوحه بزرگترین بحران سیاسی در مصر پس از انقلاب این کشور، محمد مرسی رئیس جمهور مصر پیش نویس قانون اساسی جدید را از مجمع تدوین قانون اساسی تحویل گرفت و روز پانزده دسامبر یعنی دو هفته دیگر را برای همه پرسی پیش نویس قانون اساسی تعیین کرد. مرسی خواستار گفتگوی جدی و ملی شد.
پس از یک هفته تظاهرات علیه محمد مرسی روز گذشته هواداران وی به خیابان ها ریختند و در حمایت از وی تظاهرات کردند.
"رضا سیاح" خبرنگار سی ان ان از قاهره گزارش داد: مدافعان مرسی می گویند همه مردم می توانند در همه پرسی قانون اساسی شرکت کنند و رای خود را بدهند و این کاملا دموکراسی است.
"اهاب مصطفی" از هواداران محمد مرسی، گفت این مصر واقعی است؛ مخالفان هم تظاهرات می کنند و این دموکراسی است. ما هیچ گاه نمی توانستیم آزادانه عقیده خود را این چنین ابراز کنیم.
"ابراهیم حسن" یکی دیگر از هواداران مرسی، گفت: دمکراسی انتخابات است و به مردم اجازه داده می شود تا انتخاب کنند. رضا سیاح ادامه داد: نمی توان در هیچ کجای دنیا مردمی را دید که تا این اندازه از نظر سیاسی فعال باشند؛ همه درباره سیاست صحبت و از عقیده خود دفاع می کنند. این فعالیت در نتیجه انقلاب مصر است و در خلع قدرت همه احزاب به دنبال قدرت هستند و می خواهند که دیدگاه آن ها آینده مصر را رقم بزند.
سیاح ادامه داد: در آینده مشخص می شود که چه کسی قدرت بیشتری پیدا می کند، اما امروز محمد مرسی و هوادارانش پیروز بودند و تعداد زیادی در حمایت از مرسی تظاهرات کردند. تعداد هواداران مرسی و اخوان المسلمین بسیار بیشتر از مخالفان وی بوده است.
وی ادامه داد: ممکن است دادگاه قانون اساسی رای به انحلال مجلس موسسان که پیش نویس قانون اساسی را تصویب کرده است بدهد و این اقدام می تواند اوضاع را در مصر پیچیده تر کند.
خبرنگار سی ان ان در قاهره ادامه داد، در بحبوحه این بحران، نظامی ها بسیار ساکت هستند؛ برخی می گویند این نشانه ای است که شرایط به سوی فاجعه پیش نخواهد رفت و برخی دیگر می گویند که این نشانه ای است که نظامیان از سیاست کناره گیری کرده اند؛ همچنین تئوری توطئه وجود دارد که سکوت نظامیان را نشانه زد و بند مرسی با آن ها می داند. اتهامی که اخوان المسلمین و ارتش تایید نکرده اند.

• خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره عربی در میدان التحریر قاهره گفت: مخالفان رئیس جمهور مصر همچنان به تجمع اعتراض آمیز خود در میدان التحریر ادامه می دهند.
"احمد الکیلانی" در گفتگو با این شبکه تلویزیونی گفت: تجمع کنندگان در این میدان واکنش های خشمگینانه ای به سخنان "محمد مرسی" داشته اند. آن ها احساس می کنند مرسی خواسته های آن ها را نادیده گرفته است. برخی تجمع کنندگان می گویند همه پرسی را تحریم خواهند کرد و برخی دیگر می گویند در این همه پرسی شرکت می کنند اما رأی «نه» به صندوق رای گیری می اندازند. وی افزود، یک از سخنران میدان التحریر خطاب به گروه اخوان المسلمین گفت به یاد بیاورید زمانی که همه با هم در یک جبهه درمیدان التحریر تجمع کرده بودیم و علیه رژیم سابق مبارزه می کردیم. این سخنران به شدت از اینکه هواداران مرسی تجمع کنندگان در میدان التحریر را بقایای حزب ملی سابق خوانده اند ابراز ناخرسندی کرد.

• وزارت امور خارجه مصر در بیانیه ای سفر دوره ای "محمد کامل عمرو" وزیر خارجه این کشور را به سه کشور اروپایی اتریش، آلمان و ترکیه موفقیت آمیز توصیف کرد.
"عمرو حلمی" معاون وزیر خارجه مصر که کامل عمرو را در این سفر دوره ای همراه می کرد، گفت: کامل عمرو در چارچوب دومین نشست کمیته همکاری‌های مشترک مصر - آلمان با شماری از مسئولان آلمانی ملاقات کرد.
حلمی افزود محمد کامل عمرو با مقامات مصر همچنین درباره تقویت روابط و همکاری دو جانبه در موضوعات مختلف و مقدمات سفر "محمد مرسی" به برلین که قرار است در اواخر ماه ژانویه صورت گیرد، گفتگو کرد .
وزیر امور خارجه مصر با مقامات آلمان درباره اجرای برخی طرح های مشترک، استرداد اموال و دارائی های رژیم سابق مصر از آلمان، از سرگیری فعالیت شورای مشترک بازرگانان مصر و آلمان و توسعه همکاری در بخش های آموزش، قضایی، انتقال فن‌ آوری، محیط زیست و برخی مسایل دیگر گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری ‌المان از قاهره، حملی تاکید کرد محمد کامل عمرو در سفر به ترکیه در کنفرانس مشترک عربی - ترکیه سخنرانی و دیدگاه مصر را درباره تحولات اخیر در منطقه و راه های پشتیبانی از همکاری هر چه بیشتر بین کشورهای عربی و ترکیه بیان کرد .

• دیدگاه احزاب سیاسی درباره همه‌پرسی قانون اساسی جدید مصر
"محمد بلتاجی" یکی از سران بارز حزب «آزادی و عدالت» گفت که احزاب سیاسی مخالف با قانون اساسی که شورای موسسان آن را تهیه کرده تلاش دارند تا مردم را متقاعد کنند که رای مخالف به این قانون اساسی بدهند.
بلتاجی همچنین افزود در صورتی که اکثریت مردم با قانون اساسی که رای گیری بر آن در تاریخ 15 دسامبر برگزار خواهد شد مخالف باشند، شورای موسسان دوباره به صورت مستقیم توسط خود مردم مصر انتخاب خواهد شد.
وی ابراز امیدواری کرد که بحران بیانیه قانون اساسی در مصر هرچه سریعتر پایان یابد و گفت که همه بیانیه های قانون اساسی از جمله بیانیه بحث برانگیز اخیر که احزاب سیاسی آن را دیکتاتوری می دانند به محض تصویب قانون اساسی جدید همه آن بیانیه ها باطل خواهد شد و باید به اراده ملت احترام گذاشت.
بلتاجی پیش بینی کرد که درصد تایید قانون اساسی بین 70 یا 75 درصد خواهد بود و از احزاب سیاسی خواست که به دموکراسی پایبند باشند.
در همین راستا "محمود حسین" دبیر کل جماعت «اخوان المسلمین» گفت که "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر با به رای گذاشتن قانون اساسی بهترین کار را انجام داده و این کار به اختلافات مصر پایان می دهد و تاکید کرد که در صورت موافقت ملت با قانون اساسی، همه بیانیه های مربوط به قانون اساسی باطل خواهند شد.
دکتر حسین تصریح داشت؛ کسانی که با قانون اساسی مخالف هستند باید به صندوق های رای بیایند و مخالفت خود را اعلام دارند چرا که این درست نیست که اقلیت حاضر در میدان التحریر نظر خود را بر اکثریت مردم مصر تحمیل کنند.
حسین تاکید کرد که هر شهروندی حق دارد دیدگاه خود را به روش مسالمت آمیز بیان کند و کسانی که قصد دارند رو به روی قصر الاتحادیه که متعلق به ریاست جمهوری است تظاهرات کنند باید این کار را مسالمت آمیز انجام دهند.
وی ضمن بیان اینکه هیچ کس حق ندارد فضای دموکراسی کشور را بر هم بزند، گفت: دموکراسی یعنی احترام به اراده ملت و صندوق رای باید به این اختلافات پایان دهد و احزاب سیاسی مخالف با قانون اساسی باید به صندوق های رای بیایند و نظر منفی خود را اعلام کنند و در صورت مخالفت مردم با قانون اساسی جدید؛ مردم شورای موسسان جدیدی تشکیل دهند و قانون اساسی جدیدی را به رای بگذارند.
وی در پایان گفت رای گیری به قانون اساسی ثابت خواهد کرد رئیس جمهور و شورای موسسان کاملا بر حق بودند و پیش بینی کرد ده ها میلیون برای رای دادن به پای صندوق های رای بیایند و درصد موافقان را بیش از 70 درصد عنوان کرد.
در همین راستا "محمد عبدالهادی" نماینده ستاد اطلاع رسانی انجمن قضات در در رابطه با دعوت محمد مرسی از قضات برای نظارت بر عملکرد انتخابات قانون اساسی جدید گفت که دعوت مرسی در دست بررسی است و ظرف 24 ساعت آینده تصمیم نهائی در این مورد اتخاذ خواهد شد و بیانیه رسمی در این رابطه منتشر می شود.
از سوی دیگر "عمرو حمزاوی" رئیس حزب «مصر آزادی» در مخالفت با بیانیه قانون اساسی مرسی گفت که محمد مرسی رئیس جمهور مصر ملت خود را خوار می شمارد و شرعیت مردم را از بین می برد و از ملت مصر می خواهد تا به قانون اساسی رای بدهند که مورد توافق نیست و حقوق و آزادی‌ها را سلب می کند.
وی این قانون اساسی را کودتای جدید علیه دموکراسی خواند و خطاب به مردم مصر گفت: مقاومت کنید و تن به این قانون اساسی ندهید.

• یکی از تظاهرکنندگان مصری که دو هفته پیش در درگیری ها در خیابان محمد محمود از خیابان های منتهی به میدان التحریر قاهره زخمی شده بود یکشنبه (91.09.12) بر اثر شدت جراحات وارده جان باخت.
با مرگ این تظاهرکننده مصری شمار کشته های درگیری های اخیر این کشور به دو نفر رسید. به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره، خبرگزاری رسمی الشرق الاوسط مصر با اعلام این خبر به نقل از "محمد شناوی" رئیس بیمارستان دولتی الهلال در قاهره افزود "احمد نجیب" 18ساله پس از دو هفته بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را دست داد.
در درگیری های دو هفته پیش یک تظاهرکننده دیگر به نام جابر صلاح کشته شد و صدها نفر دیگر زخمی شدند.

• وزیران امور خارجه مصر، عربستان سعودی و ترکیه در شهر استانبول درباره آخرین تحولات بحران سوریه گفتگو کردند.
به گزارش خبرگزاری آلمان از قاهره، وزارت خارجه مصر یکشنبه (91.09.12) در بیانیه‌ای اعلام کرد "محمد کامل عمرو"، "سعود الفیصل" و "احمد داود اوغلو" در حاشیه همایش اعراب و ترکیه در شهر استانبول دیدار کردند.
در این بیانیه آمده است این دیدار سه جانبه در چارچوب هماهنگی بین سه کشور عضو ابتکار چهارجانبه که "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر آن را برای حل و فصل بحران سوریه مطرح کرده است برگزار شد و وزرای خارجه مصر و عربستان و ترکیه درباره آخرین تحولات مربوط به بحران سوریه و رویدادهای میدانی و بین المللی بحث و تبادل نظر کردند. آن ها همچنین درباره تشدید هماهنگی تا زمان برگزاری نشست گروه دوستان سوریه که قرار است در مراکش برگزار شود به توافق رسیدند.

• "مارتین شولتز"،‌ رئیس پارلمان اروپا، خواستار قطع همکاری های سیاسی و اقتصادی این اتحادیه با مصر شد.
این درخواست شولتز بعد از آن مطرح می شود که "محمد مرسی"،‌ رئیس جمهور مصر،‌ طی اقدامی اختیارات رئیس جمهور را گسترش داد. رئیس پارلمان اروپا گفت: اتحادیه اروپا باید این مسئله به روشنی تبیین کند که بدون وجود دمکراسی تکثرگرا در مصر امکان ادامه همکاری سیاسی و اقتصادی این اتحادیه با قاهره وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از برلین، شولتز با تشبیه اقدام مرسی در گسترش اختیارات رئیس جمهور به کودتا تصریح کرد: ما نمی توانیم با چنین کودتایی کنار بیاییم.
رئیس پارلمان اروپا گفت‌: تنها چیزی که چنین رژیمی می فهمد فشار اقتصادی است.

• معاون "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر شامگاه جمعه (91.09.17) اعلام کرد مرسی برای موافقت مشروط با تعویق همه پرسی قانون اساسی آمادگی دارد.
"محمود مکی"، معاون رئیس جمهور مصر، با اعلام این خبر افزود، رئیس جمهور برای موافقت با تعویق همه پرسی قانون اساسی آمادگی دارد به شرط آنکه قدرتهای سیاسی که تمایل دارند این همه پرسی به زمان دیگری موکول شود تضمین دهند که پس از آن به تصمیم رئیس جمهور اعتراض نکنند و وی را به نقض بیانیه قانون اساسی متهم نکنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره،‌ در حال حاضر قرار است همه پرسی در پانزدهم دسامبر برگزار شود. معاون رئیس جمهور مصر همچنین گفت کمیته انتخابات این کشور دو روز پیش از وزارت امور خارجه خواست رای گیری از مصری های خارج از کشور را که قرار بود در روز شنبه (91.09.18) انجام شود به روز چهارشنبه موکول کند. محمد مرسی، رئیس جمهور مصر، روز پنجشنبه اعلام کرده بود همه پرسی را طبق برنامه برگزار خواهد کرد.

• هزاران تن از اسلامخواهان مصری جمعه شب (91.09.17) در حمایت از "محمد مرسی" رئیس جمهور و در واکنش به تظاهرات ضد رئیس جمهوری مقابل کاخ ریاست جمهوری ، بیرون از مسجد معروف شهرک نصر در قاهره، اجتماع کردند.
خبرگزاری رسمی مصر، با اعلام این خبر افزود تظاهرکنندگان طرفدار مرسی پارچه نوشته هایی را در حمایت از وی با خود حمل می کردند که در آن ها نوشته شده بود، « مصر اسلامی باقی خواهد ماند » ، « مرسی به راهت ادامه بده .
آن ها تأکیدکردند تجمع شان در مقابل مسجد «رابعه العدویه» ادامه خواهد یافت و قصد ندارند به طرف کاخ ریاست جمهوری راهپیمایی کنند.
به گزارش خبرگزاری شین هوا از قاهره، در همین حال هزاران نفر از تظاهرکنندگانی که درحال حاضر مقابل کاخ ریاست جمهوری مصر تجمع کرده اند، از وی خواستند بیانیه جنجال برانگیز قانون اساسی را که باعث درگیری های خونین بین مخالفان و هوادارانش شده است لغو کند و از طرفی دیگر همه پرسی قانون اساسی را که برای پانزدهم دسامبر در نظر گرفته شده است ، به تعویق اندازد.

• سخنگوی اخوان المسلمین مصر با انتقاد از مخالفان رئیس جمهوری مصر، جبهه نجات ملی( ائتلاف وابسته به مخالفان) را گروهی معرفی کرد که با بقایای رژیم سابق در ارتباط است.
"محمود غزلان" گفت: عامل بحران در کشور عده ای هستند که می خواهند به هر نحو ممکن رئیس جمهوری را سرنگون کنند و خود به طور غیر قانونی این سمت را تصاحب کنند به همین منظور از اراذل و اوباش بهره می گیرند.
وی افزود، برای سرنگونی مرسی وحدتی میان ائتلاف موسوم به جبهه نجات ملی با برخی از بقایای رژیم به ویژه "احمد شفیق" نامزد ناکام انتخابات دیده می شود، آنان می خواهند چهره گروه ها و جریان های اسلامی را که در انتخابات برگزار شده رای اکثریت را تصاحب کرده اند مخدوش کنند در نتیجه به مردم هشدار می دهیم از این گروه ها که می خواهند نظام منتخبشان را بد نام کنند دوری کنند.
غزلان که در گفتگو با روزنامه الشرق عربستان سخن می گفت افزود، این گروه ها می خواهند وطن را به آتش بکشند و دلیل آشوب طلبی هایشان، طمع به سمت ریاست جمهوری است و در این راه قانون اساسی یا شعار دموکراسی بهانه ای بیش نیست بلکه هدفشان برکناری رئیس جمهوری از طریق گسترش نفرت علیه جریان های اسلامی است.

• خبرنگار شبکه تلویزیونی بی بی سی در قاهره گفت: اعتراض های مردم مصر به سمت درخواست حذف مرسی سوق پیدا کرده است.
"جان لاین" گفت: به نظر می رسد ناآرامی ها در مصر ادامه پیدا خواهد کرد البته اگر نخواهیم بگوییم که بر شدت آن افزوده خواهد شد. مرسی سخنرانی کرد اما بسیاری از مردم مصر این سخنان را نه تنها اظهاراتی مصالحه جویانه نمی دانند بلکه آن را اظهاراتی آتشین توصیف کرده اند. مرسی هواداران رژیم مبارک را متهم کرد در مشکل آفرینی های اخیر دست دارند و حتی گفت این افراد تلاش می کنند سلاح را وارد تظاهرات مردمی کنند. این سخنان، سخنانی نیست که سبب همکاری مسالمت آمیز با مخالفان شود. افزون بر این، باید توجه داشت مرسی در سخنانش هیچ امتیاز بزرگی نداد که مخالفان مصری خواستار آن بوده اند. مخالفان مصری می گویند باید برگزاری همه پرسی درباره متن پیش نویس قانون اساسی جدید مصر به تاخیر بیفتد و اختیارات جنجالی که مرسی دو هفته پیش برای خودش وضع کرد به حال تعلیق دربیاید.
جان لاین در ادامه افزود؛ مخالفان مصری بار دیگر تظاهرات برپا می کنند. تظاهرات با عنوان کارت قرمز نامگذاری شده است به این معنا که مردم مصر همانند داوری هستند که به مرسی در بازی، کارت قرمز می دهند. نکته جالب توجه این است که مرسی به صورت فزاینده ای در کانون اعتراض ها قرار می گیرد. معترضان مصری نه تنها می خواهند اعلامیه مرسی درباره اختیارات رئیس جمهور لغو شود و برگزاری همه پرسی درباره متن جدید قانون اساسی مصر به تعویق بیفتد بلکه می خواهند از شر مرسی خلاص شوند. به هر حال، فعلا هیچ نشانه ای دال بر مصالحه سیاسی در مصر به چشم نمی خورد. به احتمال زیاد، این همه پرسی از جانب مخالفان تحریم خواهد شد.

• شبکه العالم اعلام کرد "عمرو موسی" دبیرکل سابق اتحادیه عرب از جبهه نجات ملی مصر که گروه مخالفان دولت مصر را تشکیل می دهد جدا شد و آمادگی خود را برای گفتگو با "محمد مرسی" رئیس جمهور اعلام کرد.

• چهار حزب مصری در تلاشی برای خروج از بحرانی که گریبانگیر مصر شده است طرحی ارائه کردند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره عربی این احزاب عبارتند از حزب الوسط، فردای انقلاب، مصر قوی و الحضاره (تمدّن) که طرحی نو برای برون رفت از بحران سیاسی کنونی مصر ارائه کردند.
این طرح متضمن صدور بیانیه قانون اساسی جدیدی با اصلاح ماده دوم و لغو ماده ششم بیانیه قانون اساسی "مرسی" است.
همچنین این طرح شامل بازگرداندن پیش نویس قانون اساسی به شورای موسسان برای بازنگری است. خبرنگار الجزیره عربی اعلام کرد به عنوان بخشی از این طرح به سفارتخانه های مصری دستور داده شده تا همه پرسی قانون اساسی در خارج از مصر را به تاخیر انداخته و در روز چهارشنبه آینده برگزار کنند. گفتنی است قرار بود همه پرسی قانون اساسی در خارج از مصر شنبه (91.09.18) برگزار شود. این احزاب تماس هایی با نیروهای سیاسی مخالف برقرار و آن ها را برای شرکت در گفتگوی ملی که رئیس جمهور مصر پیشنهاد آن را داده بود تشویق کرده اند. خبرنگار الجزیره خاطرنشان کرد کمیته میانجیگری متشکل از شخصیت های برجسته بی طرف برای حل بحران مصر با محمد مرسی و نیروهای مخالف دیدار کرده است.

• "محمد البرادعی" اصلاح طلب برجسته و یکی از اعضای جبهه نجات ملی مصر در صفحه توییتر خود از نیروهای سیاسی این کشور خواست گفتگو با "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر را رد کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، خبرگزاری رسمی مصر (منا) نیز گزارش داد حزب لیبرال الوفد نیز اعلام کرد در این مذاکرات شرکت نمی کند.
"احمد سعید" یکی از از اعضای برجسته ائتلاف مخالفان مصر نیز اعلام کرد، جبهه نجات ملی در این گفتگوها شرکت نمی کند و این موضع رسمی این حزب است. این اظهارات در حالی بیان شد که مرسی پیشنهاد برگزاری مذاکراتی را در روز شنبه (91.09.18) با حضور رهبران و شخصیت های مخالف مصر برای پایان دادن به بحران کنونی پیشنهاد کرده بود.

• "احمد شفيق" رقيب اصلي محمد مرسي در انتخابات رياست جمهوري مصر با اشاره به پرونده حمله شترسواران به انقلابيون در روزهاي پر التهاب انقلاب مصر «موقعه الجمل»، گفت: اخوان المسلمين در اين حمله نقش داشته است.
به گزارش پايگاه خبري المحيط؛ نامزد دور دوم رياست جمهوري مصر گفت:‌ براي اثبات اين ادعا دلايل كافي در اختيار دارم و اين دلايل دست داشتن اخواني ها در اين مسئله را به خوبي آشكار مي سازد.
شفيق كه در گفتگو با شبكه تلويزيوني «اون تي وي» سخن مي گفت افزود، اخواني ها براي ايجاد رعب و وحشت در ميان مردم، شبه نظاميانشان را رو كردند در نتيجه حال نوبت ملت است كه در برابر اين شبه نظاميان بايستند .

• یکی از گروه های مخالف دولت مصر به درخواست "محمد مرسی" برای برگزاری گفتگوی ملی پاسخ منفی داد.
شبکه الاخباریه عربستان گزارش داد، جنبش ششم آوریل مصر اعلام کرده است، دعوت محمد مرسی را برای گفتگوی ملی نمی پذیرد. این جنبش تاکید کرده است تظاهرات گسترده ای را برای برکناری محمد مرسی برگزار خواهد کرد. از سوی دیگر جبهه نجات ملی مصر درباره پیشنهاد محمد مرسی اعلام کرد با وجود اینکه پیشنهادهای مرسی پاسخگوی خواسته های مخالفان نیست، اما ما پیشنهادهای وی را بررسی خواهیم کرد.

• گروه موسوم به اتحادیه جوانان انقلاب در مصر دعوت رئیس جمهوری این کشور از مخالفان را برای گفتگو رد و اعلام کرد تا زمانی که همه پرسی قانون اساسی لغو نشود مذاکره ای در میان نخواهد بود.
گروه مذکور این سئوال را مطرح کرد وقتی که رئیس جمهوری اعلام می کند همه تصمیمات اعم از همه پرسی قانون اساسی و بیانیه قانون اساسی در اختیار منست آیا می توان مذاکرات را جدی خواند و اگر هم مذاکراتی انجام بگیرد باید بر سر چه موضوعی باشد؟.
"احمد حنفی" عضو دفتر اجرایی اتحادیه جوانان انقلاب درخواست رئیس جمهوری برای گفتگو را جدی ندانست و گفت:‌ هدف این است که وقت کشی شود تا قانون اساسی جدیدی که به رئیس جمهوری اختیارات دیکتاتور ما با نه می دهد نهایی شود.
وی افزود، پیش از این نیز محمد مرسی در دیدار با برخی از شخصیت ها از جمله نامزدهای ریاست جمهوری تعهداتی داده بود اما به هیچ کدامشان عمل نکرد، یکی از این توافقات این بود که پیش نویس قانون اساسی توافقی است و حتی درخواست برای همه پرسی قانون اساسی نیز توافقی است اما دیدیم که هیچکدام عملی نشده است چنانچه هیچ یک از وعده های انتخاباتی اش عملی نشده است.
به گزارش پایگاه خبری محیط، "هیثم خطیب" یکی از سخنگویان اتحادیه جوانان انقلاب نیز در این باره گفت:‌ ‌رئیس جمهوری در سخنان اخیرش نشان داد تا چه حد به مخالفان بدبین و در مقابل تا چه حد به اخوان المسلمین وابسته است.

• سیاستمدار مصری به "محمد مرسی" رئیس جمهور این کشور هشدار داد در شرایط التهاب سیاسی در داخل، مراقب تحرکات مزدوران خارجی باشد.
به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، "عبدالله الاشعل" نامزد سابق انتخابات ریاست جمهوری مصر در گفتگو با این شبکه گفت: محمد مرسی رئیس جمهور با دستورهایی که درباره افزایش اختیارات رئیس جمهور داده و بحث همه پرسی درباره قانون اساسی جدید مصر سبب بروز التهاب جدید در کشور شده است. مرسی اگر می خواهد تنش ها فروکش کند باید دستور اختیارات خودش را لغو کند و همه پرسی را به تعویق بیندازد. درغیراینصورت، تنشها در مصر ادامه خواهد داشت و شدت پیدا خواهد کرد. محمد مرسی باید به خواسته های مخالفان توجه کند. دکتر مرسی باید بداند که چه اقداماتی به نفع مصر است و چه کارهایی به ضرر کشور تمام می شود. او باید بداند ناآرامی های داخلی در مصر به نفع برخی طرف های خارجی است. او باید به تعامل روی بیاورد. مرسی باید واقعیت های مصر را کاملا درک کند. مرسی باید نقش آفرین فعال باشد و نه اینکه از منظر انفعالی عمل کند.
باید مراقب تحرکات گروه هایی بود که به حلقه های خارجی مرتبط هستند و با اقداماتش منافع و امنیت مصر را به خطر می اندازند. اقدامات این افراد مجرمانه است و باید با آن ها برخورد شود. البته نباید اقدامات این افراد را با مخالفان اصیل در مصر اشتباه گرفت. مرسی فردی اسلامگرا اما در عین حال فردی ملی گرا است. او که قبلا در پارلمان حضور داشته است به خوبی می داند چه عواملی می خواهند به مصر خدمت کنند و چه عواملی مخالف منافع ملی مصر حرکت می کنند.

• روسای جمهور ترکیه و مصر تلفنی گفتگو کردند.
به گزارش پایگاه اینترنتی تلویزیون «تی آر تی» ترکیه، این گفتگوی تلفنی به درخواست "عبدالله گل" رئیس جمهور ترکیه صورت گرفت.
مرکز امور رسانه های ریاست جمهوری ترکیه با صدور بیانیه ای اعلام کرد، عبدالله گل و "محمد مرسی" روسای جمهور ترکیه و مصر در این گفتگوی تلفنی درباره تحولات منطقه تبادل نظر کردند.

• "گیدو وستروله" وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه (91.09.17) پایان خشونت ها در قاهره را خواستار شد و هشدار داد انقلاب مصردر خطر است.
مخالفان و هواداران محمد مرسی رییس جمهور مصر در این کشور با یکدیگر درگیر هستند. این وزیر آلمانی در بیانیه ای تصریح کرد، ما گفتگوهای منطقی،‌ اعتدال و گفتگوی همه گروه های مصری را خواستاریم. انقلاب مصر در خطر است. پوپایی مثبت تغییر، ممکن است از بین برود.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه از برلین، وستروله افزود، ما آنچه در مصر روی می دهد را با نگرانی پیگیری می کنیم. خشونت های شب های گذشته که تعدادی کشته و صدها مجروح برجا گذاشته است، نباید تکرار شود. در خشونت های سحرگاه روز پنجشنبه میان طرفداران و مخالفان محمد مرسی هفت نفر کشته شدند. دو طرف مسئولیت این درگیری را متوجه دیگری می دانند.
وزیر امور خارجه آلمان گفت: نیروهای سیاسی مصر باید با یکدیگر گفتگو و نقشه راه سیاسی را که همه گروه های سیاسی این کشور را شامل شود، اجرا کنند. ما از رییس جمهور مصر می خواهیم دعوتش به گفتگو را با اراده واقعی مذاکره، عملی کند.

• کارشناس فرانسوی خاطر نشان کرد "محمد مرسی" رئیس جمهور مصر بر پیروزی در همه پرسی شرط بسته است.
به گزارش شبکه تلویزیونی «بی اف ام تی وی» فرانسه، "ژیل کپل" تحلیلگر سیاسی و کارشناس اسلام در فرانسه گفت حضور دوباره مخالفان مصری در خیابان ها به معنای بخش دوم انقلاب مصر است. مبارک سقوط کرده و مرسی در انتخابات به پیروزی رسیده است. در برابر او مخالفانی حضور دارند که با افزایش اختیارات او موافق نیستند و طرح او را برای قانون اساسی که موجب تقویت ماهیت اسلامی کشور می شود نمی پذیرند.
دو سال پس از سرنگونی حسنی مبارک، باردیگر نسیم انقلاب بر فراز مصر مشاهده می شود. آیا مرسی نیز ممکن است سقوط کند؟
ژیل کپل گفت فعلا او از حامیان مستحکمی برخوردار است زیرا از طریق آرا روی کار آمده است و نیروهای مسلح امروز واقعا در موضع سرنگون کردن محمد مرسی قرار ندارند.
اما راهبرد محمد مرسی دقیقا چیست؟ کپل افزود محمد مرسی امیدوار است که توده هایی که اخوان المسلمین و سلفی ها بسیج کرده اند، به طور گسترده در همه پرسی شرکت کنند و از سوی دیگر مصری هایی که از هرج و مرج به ستوه آمده اند خواهان بازگشت نظم شوند و منافع کوتاه مدت خود را مد نظر قرار دهند. مرسی همچنین می خواهد بین مخالفان تفرقه بیندازد، در حال حاضر گروه هایی با منافع ضد و نقیض علیه مرسی متحد شده اند.


 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶