نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۹/۲۷

واقعه مهم سنگال از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         "حسین امیر عبداللهیان" معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان در حاشیه برگزاری چهلمین اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی در کوناکری با مانکور ایندای وزیر امور خارجه سنگال دیدار کرد.

در این دیدار وزیر امور خارجه سنگال آمادگی کشورش را برای گسترش روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها اعلام کرد و توافقات به دست آمده در مذاکرات جمهوری اسلامی با 5+1 در ژنو را تبریک گفت.

وی همچنین مواضع حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان را برای پیشبرد مسائل از طریق صلح آمیز مورد ستایش قرار داد.

در این امیر عبداللهیان ضمن ابلاغ سلام‌های گرم حسن روحانی و ظریف به همتایان سنگالی اظهار داشت: کشور سنگال در غرب آفریقا از جایگاه والایی در آفریقا برخوردار است و مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه‌ای به کشورهای آفریقایی به خصوص کشور سنگال دارند.

 

واقعه مهم سومالی از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         رئیس جمهوری سومالی عبدالولی شیخ احمد کارشناس اقتصادی را مامور تشکیل دولت جدید این کشور کرد.

روزنامه القدس العربی گزارش داد، "حسن شیخ محمود" رئیس جمهوری سومالی در کنفرانس مطبوعاتی در مقر ریاست جمهوری در شهر مگادیشو، عبدالولی شیخ احمد را مامور تشکیل دولت کرد.

وی به جای "عبد فارح شردون" روی کار آمده که پارلمان سومالی در آغاز ماه جاری میلادی از وی سلب اعتماد کرده بود.

نخست وزیر جدید در شهر بارطیری در منطقه غدو در جنوب غربی سومالی در سال 1959 میلادی بدنیا آمد و عضو قبیله دارود است که فارح شردون نیز عضو آن بود.

شیخ احمد کارشناس اقتصادی است که در چند سازمان بین المللی و منطقه ای از جمله بانک اسلامی و بانک جهانی و اتحادیه آفریقا کار کرده است.

وی بعد از سرنگونی نظام مرکزی در سومالی به کانادا پناه برد که دارای تابعیت این کشور است.

 

وقایع مهم کنیا از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         پليس نايروبي اعلام كرد تعداد تلفات انفجار روز شنبه در يك اتوبوس در نايروبي به شش نفر افزايش يافت.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از نايروبي، رئيس پليس نايروبي با اعلام كشته شدن دو تن از زخمي هاي اين حادثه اعلام كرد مظنون اين حمله درحال بازجويي است.

بنسون كيبو رئيس پليس نايروبي گفت: ما دو تن از 30 زخمي اين حادثه را در بيمارستان از دست دادیم.

وي افزود افسران پليس در حال تحقيق درباره اين حمله هستند.

وي ادامه داد: ما يك مظنون داريم كه بلافاصله بعد از اين حادثه بازداشت شد. او به ما در اين تحقيقات كمك مي كند.

پليس در تلاش براي فهميدن اين مسئله است كه آيا اين حادثه بر اثر انفجار نارنجك يا بمب دست سازي رخ داده يا حادثه بر اثر انفجار مواد منفجره در داخل اتوبوس يا مواد منفجره اي كه يك مسافر به داخل اتوبوس برده، رخ داده است.

 

·         مقامات کنیا از کشته شدن حداقل پنج تن و زخمی 15 شخص دیگر بر اثر هجوم با نارنجک‌های دست ساز به یک مجتمع تجاری در پایتخت این کشور خبر دادند.
شبکه‌ سی‌.ان.ان گزارش داد، وزارت کشور کنیا شنبه (92.09.23) با اعلام این خبر افزود: یکی از مهاجمان در هجوم کشته شده است. یک فرد سودانی در میان مهاجمان حضور داشته است

بر اساس این گزارش، نیروهای پلیس کنیا بعد از وقوع این هجوم در کوی «بانگالی» در منطقه حضور به هم رسانده و امنیت آن را تأمین کردند.

هیچ فرد یا گروهی تا کنون مسئولیت این هجوم را برعهده نگرفته است.

 

·         قائم‌مقام وزیر امور خارجه، در رأس یک هیأت سیاسی به منظور شرکت در مراسم پنجاهمین سالگرد استقلال جمهوری کنیا به نایروبی سفر می‌کند.

"مرتضی سرمدی"، قائم مقام وزیرامور خارجه بنا به دعوت خانم "امینه محمد" وزیر امورخارجه کنیا، به نمایندگی از سوی کشورمان، در راس یک هیأت سیاسی و به منظور شرکت در مراسم پنجاهمین سالگرد استقلال جمهوری کنیا و انجام دیدارهای سیاسی با مقامات بلندپایه در آن کشور به نایروبی عزیمت خواهد کرد.

مناسبات سیاسی و دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کنیا همواره در طول سه دهه گذشته در سطح بسیار خوبی قرار داشته است و سرمدی در واقع اولین مقام سیاسی بلند پایه در دولت جدید است که به نایروبی سفر رسمی خواهد داشت.

شایان ذکر است دولت "اهورو کنایاتا" نیز از فروردین‌ماه سال جاری زمام امور را در آن کشور به دست گرفته است.

  

وقایع مهم آفریقای مرکزی از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         "لوران فابيوس" وزير امور خارجه فرانسه روز يكشنبه (92.09.24)گفت پاريس براي جلب حمايت از مداخله در جمهوري آفريقاي مركزي روز دوشنبه (92.09.25) در بروكسل در شوراي وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا، حمايت بيشتر شركاي اروپايي خود را درخواست مي كند.

فابيوس به خبرنگاران گفت: من متعجب نخواهم شد اگر اروپايي ها مشاركت بيشتري در اين مداخله نظامي داشته باشند.

وي گفت: من روز دوشنبه حمايت مستحكم تر و بيشتر از مداخله در جمهوري آفريقاي مركزي را درخواست خواهم كرد.

وي افزود : لهستاني ها، انگليسي ها، آلماني ها، اسپانيايي ها و بلژيكي ها در بخش تداركاتي با ما خواهند بود.

وزير امور خارجه فرانسه در پاسخ به پرسشي درباره اينكه برخي از اين كشورها ممكن است فراتر از حمايت تداركاتي عمل كنند و نظامياني را در محل مستقر كنند گفت : دو كشور از اين كشورها در حال رايزني هستند. اميدوارم آنها اين موضوع را اعلام كنند.

فابيوس با اشاره به اينكه فرانسه خود را در داشتن توانايي لازم براي مداخله تنها مي بيند،‌ گفت: اين مشكل بزرگي است.

وي با وجود اين به ايجاد نيروهاي آفريقايي واكنش سريع كه تا دو سال ديگر قادر خواهند بود در چنين بحراني مداخله كنند اشاره كرد.

فابيوس همچنين از خبرنگاري كه نيروهاي آفريقايي حاضر در جمهوري آفريقاي مركزي را فاقد قدرت بالاي عملياتي توصيف كرده بود، انتقاد كرد و گفت اين نيروها بسيار شجاع و فوق العاده هستند.

وي همچنين اتهاماتي را كه براساس آن ارتش فرانسه خلع سلاح اعضاي گروه سلكا را در اولويت قرار داده است رد كرد و بار ديگر با تأكيد بر «خلع سلاح بي طرفانه» گفت:‌ اين سخن صحيح نيست. سلكا سلاح هاي سنگين در اختيار دارد. بنابراين نخستين تلاش بايد براي خلع سلاح آنها صورت گيرد و سپس بايد به خلع سلاح مسيحيان پرداخت.

 

·         شبكه تلويزيوني فرانس 24 گزارش داد آوارگان جنگ در آفريقاي مركزي وضع اسفناكي دارند.

اين شبكه گزارش داد اوضاع در جمهوري آفريقاي مركزي و به خصوص در بانگي، پايتخت آن همچنان پرتنش است. به رغم درخواست مقامات محلي و سازمان ملل براي حفظ آرامش، خونريزي در اين كشور ادامه دارد. گفته مي شود رئيس جمهور موقت آفريقاي مركزي براي گفتگو با شبه نظاميان مسيحي اعلام آمادگي كرده است.

خشونت ميان مسلمانان و مسيحيان تنها در يك هفته بيش از 600 كشته برجاي گذاشته است. حدود 160 هزار نفر نيز تنها در بانگي مجبور به ترك خانه هاي خود شده اند. اما اوضاع در اردوگاه آوارگان نيز بسيار اسفناك است به گونه اي كه هيچ امكاناتي براي آنان فراهم نيست.

يكي از امدادگران در اين باره مي گويد اين آوارگان از داشتن سرويس بهداشتي، آب ، لباس و سرپناه محروم هستند. خطر شيوع بيماري وجود دارد. آنچه بيشتر مشاهده مي شود مالارياست. كودكان كمتر از پنج سال واقعا آسيب پذيرند. به شمار زخمي ها نيز همچنان افزوده مي شود.

در اين وضع اسفناك، امدادگران منتظر رسيدن كمك هاي بين المللي هستند و در اين، در حالي است كه همچنان به شمار آوارگان افزوده مي شود. تخمين زده مي شود بيش از نيم ميليون نفر در سراسر آفريقاي مركزي مجبور به ترك خانه هايشان شده اند.

 

·         توزیع غذا در میان آوارگان در بانگی،پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی به علت فقدان امنیت متوقف شده است.

توزیع غذا در میان آوارگان جنگ به علت فقدان امنیت در بانگی متوقف شده است. یکی از امدادگران در این باره می گوید می دانیم برخی از افراد بیش از هشت روز است که غذا نخورده اند.

این بسیار دشوار است اما بحث امنیت نیز مطرح است. باید تلاش کرد راه حلی برای برقراری امنیت پیدا شود.

ما نیروی کافی نداریم. در تلاشیم از کمیته های مردمی -که از افراد داوطلب تشکیل شده است- برای کنترل جمعیت استفاده کنیم.

 

·         رئیس‌جمهور فرانسه از تمایل کشورش برای ایجاد صندوق برای بودجه نظامی در منطقه خبر داد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد، فرانسه بودجه نظامی مخصوصی برای هزینه کردن در زمینه اقدامات نظامی مانند آنچه در آفریقای مرکزی رخ داد، درخواست کرده است.

"فرانسوا اولاند" رئیس‌جمهور فرانسه در این مورد گفت که این درخواست را هفته آینده در نشست سران اروپا در بروکسل مطرح می‌کند.

وی گفت: ما به بودجه‌ای دائمی نیاز داریم، نه آنچه از صندوق برداشت می‌شود.

فرانسه به خصوص با توجه به اقدام نظامی در آفریقای مرکزی به طور ویژه تحقق این بودجه را مورد توجه قرار داده است.

 

·         سه وزير در دولت جمهوري آفريقاي مركزي روز يكشنبه (92.09.24) بر اساس حكم رياست جمهوري بركنار شدند.

بر اساس اين حكم، "ژوزوئه بينوا" وزير امنيت داخلي، "كريستوف برمايدو" وزير دارايي و بودجه و "ژوزف بندونگا" وزير دامپروري كشور جمهوري آفريقاي مركزي بر اساس حكم رياست جمهوري از سمت خود بركنار شدند. اين در حالي است كه گفته مي شود "نيكلا جفري گورنا دوات" مدير كل سازمان خزانه داري و حسابرسي كل كشور نيز بر اساس همين حكم بركنار شد. مطابق با اين حكم دولتي، همه معاملات مالي و حساب هاي خزانه داري تا اطلاع ثانوي مسدود و معلق شده اند.

یك مقام دولتي در جمهوري افريقاي مركزي علت بركناري اين سه وزير و مدير رتبه بالا را غيبت اين افراد در محل كارشان عنوان كرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بانگي، ژوزوئه بينوا كه در سال 2005 نامزد رياست جمهوري بود و مليت فرانسوي هم دارد، پس از آنكه ارتش فرانسه وي را به اردوگاه امپوكو فرستاد، از چند روز پيش به فرانسه رفته است. گفته مي شود مقاديري سلاح در محل زندگي وي پيدا شده ولي خود او مي گويد اين سلاح ها متعلق به ماموران امنيتي بوده و از همه آنها فهرست تهيه شده است.
بينوا در تماسي تلفني با خبرگزاري فرانسه گفت : تصميم براي بركناري من، تعجب آور نيست؛ آنها من را به جرائمي متهم كرده اند و خود را محق مي دانند، من به دليل اين تهديدها ديگر نمي توانم در آفريقاي مركزي بمانم.

وزارت خانه اي كه او آن را اداره مي كرد و حكم وزارت كشور را دارد، منصبي كليدي و مهم در كشوري است كه اكنون به صحنه خشونت هاي قومي و مذهبي بدل شده و 600 نفر تاكنون در اين خشونت ها كشته شده اند.
كريستوف برمايدو كه در گذشته از مخالفان سرسخت فرانسوا بوزيزه رئيس جمهور سرنگون شده افريقاي مركزي بود و اكنون رياست حزژب ائتلاف براي همبستگي و توسعه را عهده دار است و نيز مدير سازمان خزانه داري و حسابرسي كشور، قطعا قرباني وضع مالي فاجعه بار كشور شده اند. اين كشور در آستانه توقف كامل پرداخت هاي مالي قرار دارد.

 

·         انگیزه رئیس جمهوری موقت جمهوری آفریقای مرکزی از برکناری ناگهانی سه وزیر اعلام نشده است.

شبکه تلویزیونی فرانس 24 گزارش داد: سه وزیر دولت موقت جمهوری آفریقای مرکزی از سمت خود برکنار شدند. مجری از "ماتیو مابن" گزارشگر این شبکه سوال کرد: این وزیران چه کسانی بودند و چرا برکنار شدند؟ مابن پاسخ داد: انگیزه برکناری این وزیران هنوز اعلام نشده است. به این معنی که در بخشنامه میشل جوتودیا رئیس جمهوری به دلیل برکناری اشاره نشده است. علاوه بر ژوزوئه بینوآ وزیر امنیت، وزیر دارایی، وزیر دامداری و همچنین مدیر خزانه داری نیز در این بخشنامه از سمت خود برکنار شده اند. در بانگی گفته می شود، کشف مقادیر زیادی سلاح و لباس نظامی از وزیر امنیت دلیل برکناری وی بوده است.

 این تجهیزات می بایست بین پلیس و نیروهای ژاندارمری توزیع می شد. وی این سلاح ها را بدون آن که دولت درجریان باشد، در اختیار گرفته بود. به هر حال باید توجه داشت که شخصیت های برکنار شده بیشتر از سایر اعضای دولت مورد اعتراض قرار داشته اند. این بخشنامه از نظر قانون اساسی وجاهت قانونی ندارد و نخست وزیر نیز در این باره سکوت کرده است.

 

·         "ژان مارک اِرو" نخست وزیر فرانسه در مصاحبه با روزنامه‌های الجزایری که روز دوشنبه (92.09.25) منتشر شد، اعلام کرد به رغم مداخله نظامی فرانسه در مالی و همکاری با الجزایر تهدید تروریسم در منطقه ساحل آفریقا از بین نرفته است.

نخست وزیر فرانسه در مصاحبه با روزنامه‌های الوطن، الخبر و ت اس اَ الجزایر گفت: بحرانی که مالی پشت سر گذاشت همچنین حمله به تأسیاست أن امناس الجزایر متأسفانه تهدیدهایی را که فرانسه از مدت‌ها پیش به جامعه بین الملل در مورد آن ها هشدار می داد، تأیید کرد.

اِرو که برای دیدار رسمی از الجزیره و وهران به الجزایر رفته است، افزود: عملیات سروال در مالی باعث شد گروه‌های تروریستی حاضر در ساحل از جمله القاعده مغرب عربی تا حد زیادی تضعیف شوند اما تهدید هنوز از بین نرفته است و این موضوع ادامه بسیج بین المللی را توجیه می کند.

وی افزود: فرانسه مدام با الجزایر در حال تبادل نظر و اطلاعات است.

وی همچنین گفت: من بهای سنگینی را که الجزایر برای مبارزه با تروریسم پرداخت کرده است، فراموش نمی کنم.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از الجزیره، اِرو خاطر نشان کرد: همکاری در زمینه دفاعی با الجزایر اهمیت زیادی دارد. همکاری ما تمرین‌های مشترک، اقدامات آموزشی به نفع ارتش ملی خلق و گفتگوی راهبردی را شامل می شود.

منابع رسمی الجزایر اطمینان دادند هیچ سرباز الجزایری در خارج از مرزهای این کشور وارد جنگ نخواهد شد اما همکاری به ویژه در زمینه تبادل اطلاعات فعالانه با کشورهای همسایه ادامه خواهد داشت.

 

·         "جان مارک آیرلوت" نخست‌وزیر فرانسه گفت که مساله دخالت در آفریقای مرکزی فقط برای چند ماه است.

شبکه خبری المنار گزارش داد، "جان مارک آیرلوت" نخست وزیر فرانسه گفت که مساله دخالت در آفریقای مرکزی بیشتر از چند ماه طول نخواهد کشید.

وی که در جلسه مجمع عمومی پارلمان و یک روز بعد از کشته شدن دو سرباز فرانسوی در آفریقای مرکزی صحبت می‌کرد گفت: رئیس جمهور فرانسه گفته است که دخالت ما در آفریقای مرکزی سریع خواهد بود و زیاد به طول نخواهد انجامید.

نخست وزیر فرانسه افزود: فرانسه نمی‌خواهد به عنوان پلیس آفریقای مرکزی عمل کند.

آیرلوت گفت که رفتن فرانسه به آفریقای مرکزی در پاسخ به درخواست شرکای آفریقایی صورت گرفت و برای مقابله فوری با گرداب کشتارها در این کشور است.

ارتش فرانسه از جمعه گذشته عملیات نظامی خود را بعد از مجوز شورای امنیت به صورت رسمی در کشور آفریقای مرکزی آغاز کرده است.

فرانسه بعد از مجوز شورای امنیت سازمان ملل به صورت رسمی عملیات نظامی خود را در آفریقای مرکزی شروع کرده است.

وزارت دفاع فرانسه اعلام کرده بود که تعداد نیروهای فرانسوی در آفریقای مرکزی هزار و 600 نفر است.

 

·         رئیس‌جمهور فرانسه در بازگشت از مراسم ماندلا به آفریقای مرکزی می‌رود.

خبرگزاری رویترز گزارش داد، "فرانسوا اولاند" رئیس‌جمهور فرانسه امروز به آفریقای مرکزی می‌رود.

دفتر وی با انتشار بیانیه‌ای در پی افزایش شمار نظامیان فرانسوی در این کشور با اعلام این خبر افزود که چنین اقدامی برای تثبیت ثبات در کشور صورت می‌گیرد.

این سفر در بازگشت از آفریقای جنوبی و در پی حضور در مراسم «نلسون ماندلا» رهبر فقید آفریقای جنوبی صورت می‌گیرد.

پاریس شمار نیروهای نظامی خود را در آفریقای مرکزی طی روزهای گذشته به هزار و 600 نفر رسانده است.

این در حالی است که رسانه‌ها از کشته شدن ۲ سرباز فرانسوی در آفریقای مرکزی خبر می‌دهند.

 

·         وزیر دفاع فرانسه از آغاز خلع سلاح گروه های مسلح در جمهوری آفریقای مرکزی خبر داد.

"ژان-ایو لودریان"، وزیر دفاع فرانسه روز یکشنبه (92.09.17) اعلام کرد خلع سلاح گروه های مسلح از روز دوشنبه (92.09.18) آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، وی با تاکید بر این که دوران فرار از مجازات در افریقای مرکزی به پایان رسیده است، اظهار داشت نیروهای فرانسوی سرگرم گشت زنی در شهرها و مناطق جنگلی این کشور هستند.

لودریان با بیان این که دورانی فرار از مجازات به پایان رسیده است و افریقای مرکزی وارد مرحله خلع سلاح شده است، تاکید کرد همه گروه های مسلح باید سلاح های خود را زمین بگذارند، در غیر این صورت برای مجبور کردن آنان به خلع سلاح، از زور استفاده خواهد شد.

 

·         آمریکا روز یکشنبه (92.09.17) از "میشل جوتودیا" رئیس جمهور آفریقای مرکزی خواست برای برقراری آرامش و مجازات عاملان خشونت های اخیر در کشورش تلاش و از عملیات نظامی فرانسه حمایت کند.

هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه ای در نیویورک اعلام کرد سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، در تماسی تلفنی با میشل جوتودیا نگرانی عمیق دولت آمریکا را از تشدید خشونت در آفریقای مرکزی به اطلاع وی رساند.

"سامانتا پاور" به اصرار از رئیس جمهور آفریقای مرکزی خواست اطمینان دهد که عوامل خشونت ها و خونریزی های اخیر در این کشور بازداشت، محاکمه و مجازات خواهند شد. پاور از جوتودیا خواست از قدرت و اختیارات خود برای متوقف کردن خشونت ها استفاده کند و همه مردم را به آرامش و بازگشت به نظم و قانون دعوت نماید.

اوایل سپتامبر امسال حملات گروههای مسلح نزدیک به یکصد کشته در منطقه بوسانگوآ در شمال غربی آفریقای جنوبی برجا گذاشت. اواخر اکتبر نیز درگیری های جدیدی میان این گروهها و شورشیان سلکا در منطقه بوآر در غرب آفریقای مرکزی روی داد که حدود چهل قربانی گرفت. این خشونت ها چرخه ای از حملات و اقدمات تلافی جویانه خونین در آفریقای مرکزی به راه انداخت.

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد از رئیس جمهور آفریقای مرکزی خواست از نفوذ و قدرت خود برای آرام کردن تنش ها و درگیریهای فرقه ای و همچنین حفاظت از غیرنظامیان استفاده کند. پاور همچنین جوتودیا را ترغیب کرد از عملیات نظامی فرانسه و اتحادیه آفریقا در آفریقای مرکزی حمایت کامل را به عمل آورد.

جوتودیا که پس از سرنگونی رژیم فرانسوا بوزیزه رئیس جمهور پیشین آفریقای مرکزی در مارس گذشته، قدرت را در این کشور به دست گرفت و خود را رئیس جمهور معرفی کرد، در گذشته سرکرده شورشیان سلکا بوده است. جوتودیا پس از به دست گرفتن قدرت، این گروه شورشی را منحل کرد.

 

·         خبرگزاری فرانسه در گزارشی از لیبروویل پایتخت گابن اطلاعاتی درباره عملیات نظامی «سانگاری» ارائه کرد که قرار است ارتش فرانسه در کشور آشوبزده آفریقای مرکزی به اجرا گذارد.

این عملیات نظامی قرار است در کشوری به اجرا گذاشته شود که مساحتش بیشتر از فرانسه است اما فقط چهار و نیم میلیون نفر جمعیت دارد. این کشور آفریقایی به رغم برخورداری از معادن بزرگ الماس، طلا و نفت، بی نهایت فقیر است. آفریقای مرکزی که از مستعمرات سابق فرانسه است در سال هزار و نهصد و شصت به استقلال دست یافت اما از آن سال تا کنون دستخوش شورش ها و کودتاهای متعددی بوده است. از سال ها پیش، حکومت آفریقای مرکزی بخش عمده ای از کشور را به حال خود رها کرده به طوری که این مناطق به کانون فعالیت گروههای مسلح و شبه نظامی تبدیل شده است.

فرانسه با تاکید بر این که در آفریقای مرکزی اهداف بشردوستانه و امنیتی را دنبال می کند، به این کشور نیروی نظامی گسیل کرده است. بنا به اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، فائو، نزدیک به یک میلیون و سیصد هزار تن از ساکنان آفریقای مرکزی که یک سوم از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، به کمکهای غذایی فوری نیاز دارند و دهها هزار نفر نیز که برای در امان ماندن از خشونت ها و درگیریهای مسلحانه از خانه های خود فرار کرده و به جنگل ها و بوته زارها پناه برده اند در وضعیت شکننده ای به سر می برند.
میشل جوتودیا رئیس پیشین شورشیان سابق سلکا که در حال حاضر قدرت را در آفریقای مرکزی در دست دارد، در تامین امنیت بانگی، پایتخت این کشور، و برخی مناطق دیگر در داخل کشور ناتوان بوده است. گروه های مسلح با اقدامات خشونت بار ،خرابکاری ها، قتل و غارت ها، بدرفتاری ها و تجاوزهای جمعی در این مناطق وحشت حکمفرما کرده اند. این پدیده پیامدهایی راهبردی داشته است. خلاء امنیتی در آفریقای مرکزی که میان کشورهای کامرون، کنگو برازاویل، جمهوری دموکراتیک کنگو، ‌چاد و سودان محصور شده، اوضاع امنیتی و ثبات منطقه را به خطر انداخته است. بیم آن می رود که در چنین اوضاعی با استفاده از هرج و مرج کنونی در آفریقای مرکزی عناصر افراط گرا به این کشور نفوذ کنند و این کشور آشوبزده به پایگاهی برای گروه های مسلحی تبدیل شود که در کشورهای مجاور فعالیت می کنند. ارتش مقاومت مسیح یکی از این گروه های مسلح است که در اوگاندا تحت فرماندهی جوزف کانی فعالیت می کند.

عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی بر تامین امنیت راه های مواصلاتی و جاده ها و خلع سلاح گروههای مسلح که مرتکب اقدامات خشونت بار می شوند، متمرکز خواهد شد. نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی به طور ویژه ماموریت دارند امنیت دو جاده ای را که به مناطق شمالی چاد و غرب کامرون منتهی می شود، تامین کنند. علاوه بر شرکت در درگیریها در مناطق شهری و تامین امنیت شهرهای بانگی یا بوآر در شمال غربی آفریقای مرکزی، نظامیان فرانسوی باید در مناطق شمالی این کشور نیز که از ماه ها پیش به صحنه درگیریهای فرقه ای تبدیل شده است، امنیت و ثبات برقرار سازند.

تا روز یکشنبه نزدیک به یک هزار و 600 نظامی فرانسوی در آفریقای مرکزی مستقر شدند این در حالی است که فرانسه ابتدا اعلام کرده بود یک هزار و دویست نظامی به این کشور خواهد فرستاد. بخش عمده این نیروها در شهر بانگی مستقر شده اند اما شماری از یگان های ارتش فرانسه نیز در مناطق غربی آفریقای مرکزی حضور دارند. این نیروها برای انجام عملیات تامین امنیت می توانند روی پوشش هوایی هواپیماهای رافال که در انجامنا پایتخت چاد مستقر شده اند، حساب کنند. این هواپیماها روز جمعه (92.09.15)  برای نشان دادن قدرت خود ماموریتی پیشگیرانه بر فراز شهر بانگی انجام دادند.

نظامیان فرانسوی در عملیات خود در آفریقای مرکزی می توانند از حمایت یک نیروی آفریقایی موسوم به «میسکا» که از نظامیان کامرون، جمهوری دموکراتیک کنگو، گابن و چاد تشکیل شده است، برخوردار شوند. اتحادیه آفریقا به تازگی تصمیم گرفت شمار نظامیان خود را که در آفریقای مرکزی مستقر هستند (میسکا) از دو هزار و 500 نفر به شش هزار نفر برساند اما تاریخ دقیقی برای این کار تعیین نشده است. نیروهای آفریقایی مستقر در آفریقای مرکزی آموزش های خوبی ندیده اند و تجهیزات مناسبی نیز در اختیار ندارند.

وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد پس از چراغ سبز شورای امنیت سازمان ملل به فرانسه برای مداخله نظامی در آفریقای مرکزی، مقامات لندن با مقامات پاریس مذاکره می کنند و آمادگی خود را برای ارائه کمک تدارکاتی محدود به عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی اعلام کرده اند. وزارت دفاع انگلیس در عین حال تاکید کرد اعزام نیروی نظامی به آفریقای مرکزی از گزینه های مدنظر لندن نیست. انگلیس توضیحات بیشتری درباره نحوه کمک های مورد نظر خود به عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی ارائه نکرده است

آلمان نیز آمادگی خود را برای حمایت تدارکاتی از عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی اعلام کرد. آلمان حاضر است با اعزام چند فروند ایرباس ای سیصد و ده در زمینه حمل و نقل نیروها به ارتش فرانسه در آفریقای مرکزی کمک کند.

اصلی ترین گروه مسلحی که نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی با آن خواهند جنگید شورشیان سابق این کشور موسوم به سلکا هستند. سلکا گروهی ناهمگن است که از شورشیان محلی و مزدوران چادی یا سودانی تشکیل شده است. همین گروه بود که مارس گذشته فرانسوا بوزیزه رئیس جمهور پیشین آفریقای مرکزی را از قدرت ساقط کرد.

"ژان ایو لودریان" وزیر دفاع فرانسه درباره دشمن نیروهای فرانسوی در آفریقای مرکزی گفت : نیروهای دشمن در آفریقای مرکزی متغییر هستند و گاهی اوقات به راحتی نمی توان آن ها را شناسایی کرد. ما در آفریقای مرکزی با خشونت ها و قتل و غارت های زیادی روبرو می شویم که گاهی برای برخی از آن ها انگیزه و هدف مشخصی نمی توان پیدا کرد و این احتمال هم وجود دارد که شرایط برای بروز و تشدید درگیری های فرقه ای در این کشور فراهم گردد.

ساکنان برخی از مناطق مسیحی نشین به ویژه در شمال غربی آفریقای مرکزی از سپتامبر گذشته برای مقابله با حملات احتمالی گروههای مسلح اقدام به تشکیل گروه های شبه نظامی دفاع از خود کردند. گفته می شود این گروهها مسئول برخی از قتل و غارت هایی هستند که در بانگی اتفاق افتاده است. عناصر این گروه ها که به تفنگ و قمه مجهز هستند به غیرنظامیان مسلمان، بازرگانان و دامداران بومی حمله می کنند. همین حملات و انتقام جویی ها بود که به تدریج آفریقای مرکزی را به چرخه خشونت های قومی و فرقه ای وارد کرد و مسیحیان را که 80 درصد از جمعیت آفریقای مرکزی را تشکیل می دهند در برابر مسلمانان این کشور قرار داد و شرایط را به حدی وخیم کرد که سرانجام شورای امنیت سازمان ملل متحد به فرانسه برای مداخله نظامی در این کشور چراغ سبز نشان داد.

 

·         استقرار نیروهای فرانسوی و اتحادیه آفریقا در مناطق بحران زده جمهوری آفریقای مرکزی تشدید شده است.

به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، رئیس جمهور آفریقای مرکزی تایید کرد کنترل کامل کشور را در دست ندارد. سربازان فرانسوی و اتحادیه آفریقا اکنون در خیابان های این کشور مشغول گشت زنی هستند و تلاش می کنند پس از چند روز خشونت مرگبار بین شبه نظامیان که در آن صدها نفر جان باختند، آرامش را برقرار کنند.

به گزارش خبرنگار این شبکه از بانگی پایتخت این کشور، ناآرامی های اخیر موجب شده است دهها نفر خانه های خود را ترک کنند و به کلیساها پناه برند.

سیمپلیس یکی از شهروندان بانگی درباره ناباوری خود درخصوص حمله به زنان و کودکان می گوید: من خانه خود را ترک کردم اما به شدت نگران بودم. زمانی که بازگشتم مشاهده کردم دو پسر و همسرم کشته شده اند. آنها نوزاد دو ماهه مان را روی تخت قرار داده بودند و او را زیر لباس ها پنهان کرده بودند.

نیروهای فرانسوی به شکلی بی سابقه در بانگی مستقر شده اند. هدف ماموریت آنها تا خلع سلاح شبه نظامیان تعریف شده است. این نیروها فقط زمانی که هدف حمله قرار گیرند، اجازه شلیک دارند.

در این درگیری ها فقط مسیحی ها قربانی نمی دهند، مسلمانان نیز کشته داده اند. یکی از مسلمانان شهر بانگی می گوید می خواهد سربازان فرانسوی در این کشور باقی بمانند اما نمی خواهد در روند سیاسی آن دخالت کنند.

این شهروند مسلمان می گوید: فرانسه باید به ما تا زمان برگزاری انتخابات و برگزیدن رئیس جمهوری که شایستگی داشته باشد، کمک کند و پس از آن نیروهای فرانسوی باید کشور ما را ترک کنند.

افرادی در این کشور هستند که شرایط فعلی کشورشان را با رواندا در سال هزار و نهصد و نود و چهار مقایسه می کنند. نسل کشی که در آن سال رخ داد، هزاران کشته برجا گذاشت. البته تفاوت هایی نیز وجود دارد. درگیری روندا، درگیری قومی بود اما در این کشور درگیریها فرقه ای است. رهبران مذهبی مردم را به جای نفرت به حفظ آرامش و صلح دعوت می کنند.

کشیش کاتولیک در بانگی می گوید: شرایط موجود را هنوز نمی توان نسل کشی خواند. اما با ادامه این شرایط جامعه دیگر اوضاع سابق خود را بازنمی یابد.

 

·         وزیر خارجه اسبق فرانسه عقیده دارد فرانسه به درستی در آفریقای مرکزی مداخله کرده است.

به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، "میشل بارنیه" وزیر خارجه اسبق فرانسه و کمیسر اروپا در امور بازار داخلی و خدمات گفت فرانسه در عملیات نظامی در آفریقای مرکزی تنها نیست. در آفریقای مرکزی فرانسه در خط مقدم قرار دارد اما نباید فراموش کرد اتحادیه آفریقا نیز در این مداخله حضور دارد و سازمان ملل در چارچوب قوانین بین المللی این ماموریت را تعیین کرده است. پس از پایان عملیات ، فرانسه این کشور را ترک می کند. اما نباید فراموش کرد اتحادیه اروپا مهمترین کمک کننده برای توسعه، بازسازی، حمایت های آموزشی و غذایی آفریقا است. فرانسه در آفریقا تنها نیست.

وی ادامه داد سیاست های خارجی و دفاع مشترک اروپا نوپا هستند اما پیشرفت می کنند همانطور که در خصوص پرونده هسته ای ایران همه مشاهده کردند که کاترین اشتون مسئول بلندپایه سیاستهای خارجی اتحادیه اروپا به خوبی این سیاست مشترک را پیش برد.

در شورای اروپا باید درباره دفاع مشترک اروپا به پیشرفتهایی دست یافت.

بارنیه درباره اعتراضهای اوکراینی ها برای نزدیک شدن به اتحادیه اروپا گفت ما در سال 1950 پس از پایان جنگ جهانی دوم وعده داده بودیم با ایجاد اتحادیه اروپا به صلح، دموکراسی و ثبات دست یابیم و این وعده عملی شد. همین مسئله الگویی برای ملت های اطراف اتحادیه اروپا شده است. از آنجا که این ملت ها این وعده ها و این اتحاد را ندارند، می خواهند به عضویت اتحادیه اروپا درآیند. مشکل دموکراسی، حقوق بشر و صلح و ثبات برای بسیاری از کشورهای شرق اروپا مطرح است. بیست سال پیش در منطقه بالکان همه شاهد جنگی فاجعه آمیز بودیم. طرح اروپا، طرحی برای پیشرفت تمدن است. واقعا باید این جوانان را که در نزدیکی اروپا با پرچمهای اتحادیه اروپا تظاهرات می کنند، ستود.

هدف ما این نیست که اوکراین بین روسیه و اتحادیه اروپا یکی را انتخاب کند بلکه هدف این است که پیمانی برای بازار مشترک ایجاد شود. باید این مشارکت در دراز مدت به دست آید.

 

·         پنتاگون روز دوشنبه (92.09.18) اعلام کرد آمریکا دو هواپیمای ترابری سی 17 خود را برای انتقال نیروهای نظامی آفریقایی به آفریقای مرکزی اختصاص خواهد داد.

پنتاگون ضمن اعلام این مطلب تصریح کرد اعزام این دو هواپیما بنابه درخواست کمک فرانسه صورت می‌گیرد.

وزارت دفاع آمریکا با انتشار بیانیه‌ای خاطر نشان کرد این تصمیم پس از گفتگوی تلفنی "ژان ایو لودریان" وزیر دفاع فرانسه و چاک هیگل همتای آمریکایی وی اتخاذ شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، در این بیانیه آمده است: فرانسه در کوتاه مدت خواستار کمک در حوزه حمل و نقل هوایی شده است تا امکان انتقال سریع نیروهای نظامی آفریقایی به آفریقای مرکزی فراهم شود.

بر اساس این تصمیم، قرار است حدود هشتاد نیروی نظامی بروندی با دو هواپیمای ترابری سی 17 طی روزهای آینده به آفریقای مرکزی اعزام شوند.

یک مقام وابسته به وزارت دفاع آمریکا که خواست نامش فاش نشود ضمن اعلام این خبر اظهار امیدواری کرد اعزام این نیروها ظرف 24 ساعت آینده انجام گیرد.
اتحادیه آفریقا تصمیم گرفته شمار نیروهای خود در آفریقای مرکزی را از سه هزار و 600 نفر به شش هزار نیرو افزایش دهد.

در بیانیه وزارت دفاع آمریکا تصریح شده که این کشور نیز به تلاش‌های بین‌المللی در آفریقای مرکزی می‌پیوندد تا از فاجعه انسانی در این کشور جلوگیری کند.

 

واقعه مهم اوگاندا از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         يك ژنرال ارتش اوگاندا كه از مخالفان دولت اين كشور شمرده مي شود روز شنبه  (92.09.23) حزب مخالف راه اندازي كرد.

ژنرال"ديويد سجوسا" که زماني از مقامات ارشد اطلاعاتي اوگاندا بود در اين باره گفت هم اكنون زمان آن فرا رسيده است تا حاكميت 28 ساله "يووري موسوني" رئيس جمهور اوگاندا پايان يابد.

بـه گـزارش خبرگـزاري رويترز از لندن، «سجوسا» در حاشيه جلسه تاسيس حزب خود كه «جبهه آزادي و اتحاد» نام دارد در اين باره گفت: وي (موسوني) به اندازه كافي رئيس جمهور بوده است. او ديگر مي تواند از سمت خود كناره گيري كند. ما نيز فرآيند جديد بهبود ملي را آغاز خواهيم كرد. ما در حال سازماندهي خود و حاكم كردن قانون اساسي هستيم، در حالي كه او (موسوني) قانون اساسي را نابود كرد. «سجوسا» ماه مه گذشته پس از انتقاد از رشد سريع پسر «موسوني» در ارتش و به وجود آمدن درگيري هايي در اين خصوص، از اوگاندا به انگليس گريخت. بر اساس گمانه زني هاي منتقدان، پسر «موسوني» قرار است جانشين پدر خود شود.
در جريان اين نشست، يك زن با طرح پرسش «جنايتهاي جنگي» در زماني كه «سجوسا» در دولت اوگاندا داراي سمت بود، او را به چالش كشيد. اين زن توسط سازمان دهندگان نشست به بيرون هدايت شد.

بيشتر احزاب اوگاندا كوچك و از قدرت بسيار محدودي برخوردار هستند. تحليلگران عقيده دارند هر كس قصد داشته باشد موضع «موسوني» را به چالش بكشد به حمايت ارتش نيازمند خواهد بود.

موسوني در سال 1986 و با حمايت مردم اوگاندا به قدرت رسيد. مردم اين كشور از او بابت برقرار كردن دوباره نظم در اوگاندا خرسند هستند، در حالي كه مخالفان عقيده دارند وي به يك رهبر قلدر مآب آفريقايي تبديل شده است كه مخالفان را سركوب مي كند.

موسوني پس از به قدرت رسيدن، فعاليت ديگر احزاب سياسي اوگاندا را ممنوع اعلام كرد و تنها به حزب خود موسوم به جنبش مقاومت ملي اجازه فعاليت داد. وي سپس در سال 2005 اجازه فعاليت احزاب سياسي را صادر و براي دوره هاي رياست جمهوري محدوديتهاي تعيين كرد.

 

وقایع مهم آفریقای جنوبی از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         در حالي كه نلسون ماندلا رهبر فقيد مبارزه با آپارتايد و رئيس جمهور پيشين آفريقاي جنوبي امروز خاكسپاري مي شود، نتايج يك نظرسنجي جديد نشان مي دهد ميزان حمايت عمومي از جاكوب زوما وارث سياسي وي و رئيس جمهور كنوني آفريقاي جنوبي كاهش يافته است.

نتيجه اين نظرسنجي كه در روزنامه ساندي تايمز منتشر شده است نشان مي دهد 51 درصد راي دهندگان كنگره حاكم ملي آفريقا (ANC) ، خواستار كناره گيري زوما از قدرت هستند.

نتايج اين نظرسنجي كه شركت تحقيقاتي ايسوس ماركت آن را انجام داده است ، همچنين نشان مي دهد از ميان يك هزار پرسش شونده كنگره ملي آفريقا، 33 درصد گفتند به دليل طرح برخي اتهامات مبني بر استفاده زوما از اموال عمومي براي بالا بردن سطح زندگي خصوصي خود و رفاه بيشتر در اقامتگاه مجللش ، احتمال كمي دارد كه از كنگره ملي حاكم حمايت كنند و به آن راي دهند.

خبرگزاري فرانسه از ژوهانسبورگ گزارش داد بر اساس اين نظرسنجي ، 42 درصد نيز گفتند به اعتقاد آنان زوما از پول ماليات دهندگان سوء استفاده هاي شخصي كرده است.

 

·         بعد از ۱۰ روز عزاداری ملی و برگزاری مراسم بزرگداشت، پیکر "نلسون ماندلا" رهبر فقید آفریقای جنوبی برای خاکسپاری به روستای محل تولدش منتقل شد.

بعد از 10 روز سوگواری ملی به مناسبت درگذشت نلسون ماندلا رهبر مبارزات ضدنژادپرستی آفریقای جنوبی، پیکر یکشنبه (92.09.24) توسط هواپیما و در آخرین مرحله از مراسم پیش از دفن، به منطقه کیپ شرقی آفریقای جنوبی انتقال داده شده است.

قرار است جسد ماندلا در روستای اجدادی اش در «کونو» که یک روستای دور افتاده است دفن شود.

براساس گزارش بی بی سی، تعدادی از بستگان و نزدیکان نلسون ماندلا و همچنین افراد ارشد قبیله‌ وی در فرودگاه و در کنار تابوت حاضر شدند.

تابوت با انجام مراسم احترام نظامی به داخل هواپیما منتقل شد. دو جنگنده نیز به نشانه احترام، هواپیمای سی‌130 حامل جسد ماندلا را اسکورت کردند.

تابوت حامل پیکر نلسون ماندلا با پرچم کنگره ملی آفریقای جنوبی پوشیده شده است.

نلسون ماندلا روز 5 دسامبر بعد از مدتها تحمل بیماری ریوی درگذشت.

در مراسم رسمی احترام به این رهبر جنبش ضد آپارتاید، رهبران کنونی و سابق حدود 100 کشور جهان شرکت کردند. باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نیز در این مراسم در ستایش ماندلا سخنرانی کرد.

جسد ماندلا برای بازدید مردم و احترام به او در تابوتی در جلوی یکی از ساختمان‌های دولتی در پرتوریا نگهداری شد.

 

·         براساس گزارش ها، حداقل 100 هزار نفر از پیکر ماندلا دیدار و ادای احترام کردند.

نتانياهو به بهانه هزينه گزاف سفر به آفريقاي جنوبي، از شركت در مراسم تدفين "نلسون ماندلا" خودداري كرد.

اين در حالي است كه سالانه تنها هزينه‌اي بالغ بر 2 هزار دلار براي شمع‌هاي معطر اقامتگاه وي صرف مي شود. يكي از كارشناسان راديوي رژیم صهیونیستی پيشنهاد داد كه در غياب حضور رهبران صهیونیستی در مراسم ماندلا، نتانياهو يكي از شمع‌هاي معطر خود را به ياد ماندلا روشن كند.
پايگاه خبري تحليلي "گلوبال پست" در اين مقاله‌ به بررسي دلايل عدم حضور مقامات این رژیم در مراسم تدفين نلسون ماندلا مي‌پردازد. در اين مقاله مي‌خوانيد كه چطور يك مسئله ساده مثل حضور در مراسم نلسون ماندلا، يك بار ديگر موجب انزواي اين رژيم شده و سيل عناوين تند و انتقادي روزنامه‌ها، از «ديلي بيست» گرفته تا «نيويورك تايمز» را به خود اختصاص داده است.

در داخل سرزمین های اشغالی نيز، رسانه‌ها با كنايه و انتقاد به عدم حضور نتانياهو در مراسم ماندلا، واكنش نشان دادند. روز دوشنبه (92.09.25)، روزنامه صهيونيستي هاآرتص در ستون آزاد خود، مقاله‌اي را با عنوان طولاني «هزينه شركت در مراسم نلسون ماندلا بسيار بالاست، نتانياهو به دنيا نشان داد كه واقعا چه كسي است: نخست‌وزير اسرائيل ثابت كرد كه او از خود راضي، حقير، كينه توز و گزافه گو و توهين كننده نيست. او ثابت كرد كه خيلي بدتر از اين حرف‌هاست» منتشر كرد.

سايت صهيونيستي از خوانندگان خود درخواست كرد تا به نتانياهو، براي رفتن به مراسم ماندلا كمك كنند

سايت ماندوويس، وابسته به جناح چپ، در اقدامي خنده دار و كمدي، از خوانندگان خود درخواست كرد تا  به نتانياهو، براي رفتن به مراسم ماندلا كمك كنند.

به راستي تمام اين كارها براي چيست؟ «نوگا تارنوپولسكي»، گزارشگر ارشد «گلوبال پست» در بيت المقدس، رفتار احمقانه و شرم آور اخير نتانياهو را ارزيابي مي‌كند.

***مشكل دولت رژیم صهیونیستی با ماندلا چيست؟

با وجود پيشينه رابطه نه چندان گرم اسرائيل و آفريقاي جنوبي، دولت اسرائيل به واقع مشكل خاصي با شركت در مراسم نلسون ماندلا نداشت. در حقيقت مشكل در شخصيت نتانياهو، نخست‌وزير اين رژيم و بي‌كفايتي كاركنان وي نهفته است. هنگامي كه مرگ ماندلا اعلام شد، نتانياهو بلافاصله در بيانيه‌اي اظهار تاسف خود را نشان داد. شيمون پرز، رئيس‌جمهور رژيم صهيونيستي نيز در بيانيه‌اي جداگانه اعلام كرد كه اسرائيل نيز در مراسم ماندلا شركت خواهد كرد.

از آن لحظه به بعد، «داستان»، يا به عبارتي «افتضاح» رهبران صهیونیستی شروع شد. ابتدا نتانياهو اعلام كرد كه در مراسم تدفين نلسون ماندلا شركت مي‌كند؛ دفتر رئيس‌جمهور نيز كه قبلا تيم 5 نفره خود را به آفريقاي جنوبي فرستاده بود، مجبور شد كه يك گام به عقب باز گردد.

در مرحله بعد، 36 ساعت پيش از برگزاري مراسم، و بدون هماهنگي قبلي با دفتر رياست‌جمهوري يا كس ديگري، نتانياهو نظر خود را عوض كرد و اعلام كرد كه به دليل هزينه گزاف اين سفر، در مراسم ماندلا شركت نخواهد كرد. گفتني است كه اين سفر حدود 2 ميليون دلار هزينه در برداشت.

پس از گذشت چند ساعت، بدون اينكه برنامه ديگري پيش رو باشد، و با وجود ابتلاي شيمون پرز به آنفولانزا، معلوم شد كه هيچ يك از مقامات رسمي اسرائيل قادر به شركت در مراسم تدفين نلسون ماندلا نيستند.

نكته جالب اينجاست كه اخيرا نتانياهو به خاطر علاقه خود به سيگارهاي كوبايي و تمايل وي به نوشيدني الكلي «كنياك»، و صرف هزينه‌ سالانه بالغ بر 2000 دلار براي شمع‌هاي معطر اقامتگاهش و همچنين 2700 دلار براي بستني‌هاي مورد علاقه او، با سيلي از انتقادات مواجه شده است.

در آوريل گذشته، نتانياهو بدون هيچ دليل قانع كننده‌اي، 450000 هزار دلار از بودجه عمومي ـــشامل 127000 دلار براي خوابگاه خصوصي خود درهواپيما‌ـــ را براي حضور خود و همسرش سارا در مراسم تدفين مارگارت تاچر در لندن هزينه كرد. اما رفتار اخير نتانياهو، مردم اسرائيل را در بهت و حيرت فرو برد. سوال اصلي گويندگان خبر صبح روز سه شنبه اين بود: آيا نتانياهو واقعا نمي‌فهمد كه اين هزينه قابل توجيه است؟

نتانياهو يكي از شمع‌هاي معطرش را به ياد ماندلا روشن مي‌كند.

بالاخره در واپسين لحظات، سخنگوي مجلس اسرائيل گفت كه وي مايل به شركت در اين مراسم بود اما «مشكلات فني» مانع از انجام اين سفر شد.

اين مشكلات زماني به وجود آمدند كه او فرصت چنداني نداشت و هيئت نمايندگان وي در لحظه مراسم، در راه يك پرواز تجاري به آفريقاي جنوبي بودند. اين بهانه در حالي مطرح شد كه راه حل ساده‌اي براي اين مسئله وجود داشت؛ با اجاره يك هواپيماي العال، اين مشكل قابل حل بود.

اين داستان ناشيانه به طور زنده و با كنايه‌هاي تند، توسط رسانه‌هاي اسرائيلي گزارش شد. دوشنبه شب، يكي از كارشناسان راديويي اسرائيل پيشنهاد داد كه در غياب حضور رهبران اسرائيل در مراسم ماندلا، شايد نتانياهو يكي از شمع‌هاي معطر خود را به ياد ماندلا روشن كند.

چرا اين تصميم براي دولت اسرائيل تا اين اندازه حساس بود؟

مدت زيادي است كه روابط بين اسرائيل و آفريقاي جنوبي دچار مشكل شده و در ماه‌هاي اخير رو به وخامت رفته است. اسرائيل از معدود كشورهايي بود كه ــ در كنار آمريكا ــ در دهه‌هاي 1970 و 1980، به رژيم آپارتايد در آفريقاي جنوبي اسلحه فروخت و به همين خاطر، بسياري از مردم آفريقاي جنوبي رژیم صهیونیستی را هرگز به اين خاطر نمي‌بخشند. به علاوه، در دوران پس از ماندلا، دولت‌هاي بعدي آفريقاي جنوبي، به خاطر ظلم و ستمي كه اسرائيل به مردم فلسطين روا مي‌دارد، اين رژيم را مورد انتقاد شديد قرار داده‌اند.

نتانياهو با هيچ بهانه‌اي نمي‌تواند رفتار احمقانه اخير خود را توجيه كند.

حتي در سرزمین های اشغالی نيز عقيده عموم بر اين است كه اقدام اخير نتانياهو، تنها آخرين نمونه از بي‌نزاكتي و بي‌ادبي و ناتواني او در سنجيدن واكنش بين المللي به رفتارش و همينطور بي‌كفايتي كاركنان وي است.

اين تقريبا براي نتانياهو غير ممكن است كه بتواند به هر دليلي رفتارهاي احمقانه و خنده دار خود را توجيه كند. «زف كرنگل» رهبر يهودي جامعه يهوديان در آفريقاي جنوبي، در مورد اين حقيقت كه بهانه ساختگي نتانياهو براي لغو اين سفر، كليشه‌اي را كه در مورد خساست يهوديان وجود دارد ثابت مي‌كند، اظهار تاسف كرد.

يكي از خاخام‌هاي يهودي در آفريقاي جنوبي، در مصاحبه‌اي با برنامه اخبار صبح راديو صهیونیستی در مورد آسيبي كه به تصوير این رژیم در آفريقاي جنوبي وارد شده و فرصتي كه براي بهبود روابط از هم گسسته‌ و ابراز همبستگي با مردم آفريقاي جنوبي از دست رفته است، صحبت كرد. وي گفت: حتي دوستان آفريقايي ما نيز مي‌پرسند كه اسرائيل چطور توانست اينگونه به ماندلا بي‌احترامي كند؟

 

·         دولت آفریقای جنوبی از حضور ۵۹ رهبر دولتی و حکومتی خارجی در مراسم خاکسپاری نلسون ماندلا خبر داد.

رویترز گزارش داد، دولت آفریقای جنوبی اعلام کرد که 59 نفر از رهبران دولتی و حکومتی در مراسم تشییع پیکر نلسون ماندلا رهبر مبارزه با نژادپرستی شرکت خواهند کرد.

 

·         وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در سفارت آفریقای جنوبی در تهران دفتر یادبود نلسون ماندلا را امضا کرد.

"محمدجواد ظریف" وزیر امور خارجه کشورمان بعدازظهر سه‌شنبه (92.09.19) با حضور در سفارت آفریقای جنوبی در تهران دفتر یادبود نلسون ماندلا مبارز ضد آپارتاید را امضاء کرد.

 

·         رئیس‌ جمهوری آمریکا به منظور شرکت در مراسم ادای احترام به رهبر فقید آفریقای جنوبی که هفته گذشته در ۹۵ سالگی درگذشت، وارد این کشور شد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، "باراک اوباما" رئیس‌جمهور آمریکا به منظور شرکت در مراسم ادای احترام به "نلسون ماندلا" رهبر مبارز و ضدآپارتاید آفریقای جنوبی وارد «آفریقای جنوبی» شد.

وی در صدد است به مدت 20 دقیقه در «ژوهانسبورگ» پایتخت آفریقای جنوبی سخنرانی کند. در این محل ده‌ها هزار نفر از مردم آفریقای جنوبی و ده‌ها نفر از شخصیت‌های برجسته برای ادای احترام به «نلسون ماندلا» در یک استادیوم ورزشی حاضر می‌شوند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد در خصوص نفوذ ماندلا در آفریقای جنوبی و زندگی وی سخنرانی کند.

اوباما، "جرج بوش" رئیس‌جمهور سابق آمریکا به همراه همسرانشان بعد از یک سفر 16 ساعته از واشنگتن، وارد یک پایگاه نظامی در نزدیکی ژوهانسبورگ شدند.

 

·         "رائول کاسترو" رئیس جمهور کوبا در مراسم خاکسپاری "نلسون ماندلا" رهبر جنبش ضد تبعیض نژادی افریقای جنوبی شرکت خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از هاوانا به نقل از بیانیه ای رسمی که از تلویزیون دولتی کوبا پخش شد، رائول کاسترو رئیس جمهور و رئیس شورای وزیران در رأس هیئتی از کوبا در مراسم خاکسپاری این رهبر تاریخی افریقای جنوبی شرکت خواهند کرد.

 

واقعه مهم زیمبابوه از تاریخ 18/9/92 الی 25/9/92

·         تلويزيون سراسري اس اي بي سي آفريقاي جنوبي روز يكشنبه (92.09.24) درگزارشي از هراره پايتخت زيمبابوه به نقل از رييس جمهور آن كشور خبر داد كه وي از هم حزبي هاي خود خواست به فكر جانشين او باشند.

بر اساس اين گزارش، "رابرت موگابه" 89 ساله كه 1980 پست رياست جمهوري كشورش را عهده دار است پس از شركت در مراسم يادبود نلسون ماندلا رهبر ضدتبعيض نژادي جهان و رهبر فقيد آفريقاي جنوبي از اعضاي حزب حاكم زانو-پي اف خواست تا در فكر تعيين يك جانشين پس از او (موگابه) باشند.

بنا به اين گزارش، وي به عنوان تنها رهبر آفريقايي كه طولاني ترين دوره رياست جمهوري را در سطح اين قاره داشت پيش از برگزاري كنگره سالانه حزب حاكم زانو-پي اف، بدون تعيين قيد زماني براي تعيين جانشيني خود تلويحا براي كناري از قدرت اعلام آمادگي كرد.

موگابه كه از زمان استقلال رودزياي سابق (زيمبابوه فعلي) تحت استعمار انگليس و حاكميت ˈيان اسميتˈ به قدرت رسيد در اين اواخر از بيماري سرطان نيز رنج مي برد. وي در يك گفت وگوي درون حزبي، بدون نام بردن از فرد خاصي گفت كه رهبري بعدي حزب بايد دريك كنگره حزبي توسط مردم تعيين شود لذا اين مردم هستند كه تعيين مي كنند چه كسي بر حزب حاكم باشد و بر آن ها حكومت كند.

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶