نگاه آفران > آفران: تحولات مصر (58)

آفران: تحولات مصر (58)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۸/۷

تحولات مصر 58



وقایع مهم مصر از تاریخ 22/7/92 الی 29/7/92


• ائتلاف حمایت از مشروعیت در مصر مردم این کشور را به مشارکت در تظاهرات در شهرهای مختلف این کشور دعوت کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، ائتلاف ملی حمایت از مشروعیت در مصر از مردم این کشور خواست در چارچوب فعالیت های موسوم به «تظاهرات میلیونی دعا برای مصر» در تظاهراتی که در همه میدان ها برگزار می شود، شرکت کنند.
این تظاهرات از ظهر دوشنبه (92.07.22) که مصادف با روز عرفه است آغاز می شود و تا مغرب ادامه خواهد داشت. این تظاهرات به تبعیت از وقوف حجاج بیت الله الحرام در عرفات و دعا و نیایش در آنجا، برگزار می شود. این ائتلاف همچنین تاکید کرد نماز عید باید در همه میدان ها برگزار شود.

• قاضی تحقیق دادگاه تجدید نظر مصر بازداشت مرسی را برای تکمیل بازجویی‌ها، سی روز دیگر تمدید کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، "حسن سمیر"، قاضی تحقیق دادگاه تجدید نظر قاهره در پرونده جاسوسی برای حماس و یورش به زندان ها، مدت بازداشت "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر را به مدت سی روز دیگر تمدید کرد.
قاضی تحقیق بازداشت مرسی را برای ادامه بازجویی از وی در خصوص پرونده یورش به زندان وادی نطرون در جریان انقلاب 25 ژانویه تمدید کرد.
قاضی تحقیق همچنین دستور داد نسخه هایی از پرونده جاسوسی برای حماس به دادستانی امنیت کشور ارسال شود تا درباره آن ها تحقیقاتی صورت گیرد.

• سخنگوی کمیته تغییر قانون اساسی مصر گفت رأی گیری مقدماتی درباره پیش نویس قانون اساسی جدید این کشور درنیمه ماه نوامبر امسال دراین کمیته صورت می گیرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی النیل مصر، "محمد سلماوی" درکنفرانسی خبری افزود این کمیته پنجاه نفره ابتدا اصول قانون اساسی پیشنهادی را طی هفته های آینده مورد بحث قرار می دهد تا زمینه برای رأی گیری در این باره دراین کمیته فراهم شود. وی تصریح کرد سازوکار فعالیت کمیته تغییر قانون اساسی بدین گونه است که درصورت امکان، موافقت همه اعضاء برای هریک از اصول این قانون اساسی پیشنهادی کسب شود اما درصورت عدم موافقت همه اعضاء، موافقت حداقل 75 درصد ازاعضای این کمیته دراین باره ضروری خواهد بود. محمد سلماوی گفت پیش نویس قانون اساسی جدید مصر که شامل حدود دویست اصل است پس از مشورت و مذاکره با نهادها ودستگاه های دولتی ونیز کمیته های مشورتی تهیه شده است، دراین پیش نویس، برخی اصول قانون اساسی پیشین کنار گذاشته شده وبرخی دیگر تغییر یافته است. وی فاش کرد اختلاف نظرهایی درباره اصول مربوط به جایگاه ارتش،حقوق کارگران وکشاورزان، ساختار مجلس شورا و سازوکار انتخابات این مجلس وجود دارد که مورد بحث اعضای کمیته تغییر قانون اساسی قرار خواهد گرفت.

• در پی سرکوب اخوان المسلمین توسط مقامات جدید مصر خانواده "محمد مرسی"، رئیس جمهور مخلوع این کشور روز یکشنبه (92.07.21) اعلام کردند مرسی با مقامات هیچ مذاکره ای نخواهد کرد و هیچ گونه سازشی را نخواهد پذیرفت.
در پی تظاهرات گسترده علیه اخوان المسلمین، محمد مرسی نخستین رئیس جمهور مصر که به صورت آزادانه انتخاب شده بود ، سوم ژوئیه از سوی ارتش برکنار شد.
مقامات مصر پس از برکناری مرسی، اخوان المسلمین را به شدت سرکوب کردند. هنگام پراکنده کردن تحصنی در قاهره، صدها عضو این حزب کشته و دو هزار فعال اسلامگرا دستگیر شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، خانواده محمد مرسی در بیانیه ای که در پایگاه اینترنتی اخوان المسلمین قرار گرفت اعلام کرد : رئیس جمهور به خصوص پس از کشته و مجروح شدن، بازداشت و ناپدید شدن بسیاری از مردم، عقب نشینی نخواهد کرد ، او نه مذاکره ای خواهد کرد و نه سازشی.
خانواده مرسی در این بیانیه که به مناسبت عید قربان منتشر شد، اعلام کرد: رئیس جمهور از مسیر دموکراتیک عقب نشینی نخواهد کرد، حتی اگر بهای این مسیر دموکراتیک، به قیمت جان او باشد.
محمد مرسی که از زمان برکناری در مکانی نامعلوم نگهداری می شود و در انظار عمومی دیده نشده است، قرار است چهارم نوامبر به اتهام تحریک به خشونت محاکمه شود.

• رئیس جنبش اسلامی النهضه تونس اعلام کرد "محمد مرسی" رئیس جمهور مخلوع مصر، همچنان رئیس جمهور قانونی این کشور است .
"راشد الغنوشی" روز یکشنبه (92.07.21) گفت: از دیدگاه من محمد مرسی رئیس جمهور قانونی مصر است و تحولاتی که در مصر رخ داد در واقع کودتای نظامی علیه مشروعیت و دولت قانونی این کشوراست.
الغنوشی تاکید کرد درخواست "منصف المرزوقی" رئیس جمهور تونس از مقامات مصر برای آزادی محمد مرسی کمترین خواسته در برابر رئیس جمهور قانونی این کشور است که با کودتای نظامی از قدرت برکنار و زندانی شد .
رئیس جنبش اسلامی النهضه تونس در ادامه گفت حوادثی که در مصر روی داد و به برکناری محمد مرسی رئیس جمهور قانونی و مشروع مردم این کشور منجر شد، نقض آشکار قانون است.
به گزارش خبرگزاری نهرین از تونس، راشد الغنوشی افزود حوادث پس از کودتای نظامی در مصر از جمله بازداشت و ارعاب افراد و فعالان سیاسی وابسته به گروه اخوان المسلمین هرگز پذیرفتنی نیست .
وی خاطر نشان کرد چنین اقدامات و رفتار ها ، مخالفت آشکار با ساده ترین اصول روند دموکراسی در کشور است .

• کمک های آمریکا که زمانی نجات دهنده اخوان المسلمین در مصر بود دیگر از این گروه دور شده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه چند ماه پیش وقتی که مردم مصر علیه اخوان المسلمین شورش و هرج و مرج کردند این کشور حالت ثبات به خود نگرفته است. زیرا اخوان المسلمین نمی خواهد اراده ملت را بپذیرد و افراط گرایی های خود را که در حکومت مصر ایجاد کرده است نمی خواهد رها کند. اخوان المسلمینی که با رئیس جمهور برکنار شده محمد مرسی حکومت مصر را در دست داشت .
سرنگونی حکومت و دولت اخوان المسلمین باعث شد کمک های آمریکا به اخوان المسلمین با شکست روبرو شود زیرا بزرگترین عامل خود را در کشور مهمی مانند مصر از دست داد و تلاش کرد با روش های متعدد به قاهره فشار بیاورد تا مردم از تصمیم خود در زمینه سرنگونی اخوان المسلمین عقب نشینی کنند و دوباره اخوان المسلمین دولت را در دست بگیرد زیرا توافقنامه های متعددی که با اخوان المسلمین امضا کرده بود با قیام مردم مصر از بین رفت.
روزنامه المنار مقدسی حقایقی را از منابع آگاه در این زمینه منتشر کرد که مسئولان مصری شرط های آمریکا را نپذیرفتند و آن ها را به دخالت غیر قابل قبول در امور داخلی مصر متهم کردند. مقامات مصری تاکید کردند که روابط بین واشنگتن و قاهره باید در زمینه منافع مشترک برقرار شود نه اینکه شروطی بر قاهره تحمیل شود.
کاخ سفید می خواست با این اقدام راه نجاتی برای اخوان المسلمین بیابد و رهبران آن ها را از زندان آزاد کند. در حالی که رهبران اخوان المسلمین جنایت هایی را در حق مردم مصر مرتکب شده اند.
تلاش های زیاد آمریکا برای بازگردان اخوان المسلمین نتیجه بیم و ترس از شخصیت "عبدالفتاح السیسی" است. زیرا وی در مصر و جهان به شخصیتی معروف تبدیل شده است. به همین علت مردم مصر تصمیم های سختی را در زمان سرنوشت سازی گرفته اند. بدون اینکه به اراده آمریکا اهمیتی قائل باشند. بنابراین به اذهان مردم مصر بازگشت رهبری همچون جمال عبدالناصر در نیمه قرن گذشته تداعی شد.
این مسئله را دکتر "عماد جاد" معاون مرکز پژوهش های راهبردی و سیاسی الاهرام بر آن تاکید کرده و یادآور شده است که اظهارات اخیر "جان مک کین" سناتور درباره نگرانی ایالت متحده از بازگشت دوباره عبدالناصر دلیل آن ظهور ژنرال عبدالفتاح السیسی است. زیرا وی شخصیتی تاثیر گذاری مشابه شخصیت عبدالناصر دارد و در زمینه جمع شدن مردم به دور وی نیز شبیه جمال عبدالناصر است مصر هم اکنون در شرایط ویژه ای قرار دارد که در نهایت از زیر سلطه آمریکا درخواهد آمد. این در حالی است که آمریکا به قطع کمک های خود به مصر تهدید کرده است . آن ها طبق تصورات خود از انفجارها و کشتار مردم راهی برای انتشار دموکراسی می یابند و به روش هایی روی آورده اند که آن روی سکه جنگی است که علیه سوریه تحمیل شده است تا به اهداف خود در مصر برسند.

• ائتلاف ملی دفاع از مشروعیت در مصر روز یکشنبه (92.07.21) از طرفدارانش خواست در تظاهرات میلیونی روز دوشنبه (92.07.22) در این کشور شرکت کنند.
ائتلاف ملی دفاع از مشروعیت که گروه اخوان المسلمین با مشارکت دیگر گروه های اسلام خواه در حمایت از محمد مرسی رییس جمهور برکنار شده مصر آن را ایجاد کرد در بیانیه ای از طرفدارانش خواست در تظاهرات میلیونی که قرار است تحت عنوان « دعا برای مصر » در سرتاسر این کشور برگزار شود شرکت کنند.
گروه اخوان المسلمین در این بیانیه اعلام کرد این تظاهرات که صد روز ( از زمان برکناری مرسی ) است ادامه دارد و گروه های مختلفی از مردم در آن شرکت می کنند دلیل قاطعی بر اصرار و درخواست ملت برای سرنگونی رژیمی است که بر اثر کودتای خونین به قدرت رسیده است.
این گروه که محمد مرسی نیز به آن وابسته است ادامه تظاهرات گسترده در همه مناطق مصر را خواستار شد و معتقد است کودتا علیه مشروعیت در آستانه فروپاشی قرار دارد.
از سوی دیگر مقامات قضایی مصر تصمیم گرفتند حکم زندان مرسی را برای سی روز دیگر تمدید کنند.
به گزارش خبرگزاری شین هوا از قاهره، خانواده مرسی اعلام کرد وی مقاوم است و تحت هیچ فشاری دست از مشروعیت برنمی دارد.

• يك روزنامه نگار مصري گفت تصاويري از ژنرال السيسي وجود دارد كه اگر منتشر شود وي تحت فشار افكار عمومي مصر مجبور به كناره گيري از وزارت دفاع خواهد شد.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره "سامي كمال الدين" روزنامه نگار مصري طرفدار اخوان المسلمين در گفتگو با اين شبكه گفت اخوان المسلمين نمي‌تواند مردم را در خيابان ها كنترل كند مگر آن كه زمينه مناسب واقعي براي آن ها فراهم شود و اوضاع مصر تغيير كند و "عبدالفتاح السيسي" وزير دفاع از حكومت در مصر كناره گيري كند و محاكمه شود و دولتي كه پس از كودتا روي كار آمده است بركنار شود و همه زندانيان سياسي آزاد شوند و وزير كشور محاكمه شود.
وي افزود اگر مي خواهيم اوضاع سياسي و امنيتي مصر به ثبات برسد بايد كساني كه از 25 ژانويه گذشته تاكنون در قتل انقلابيون دست داشته اند محاكمه شوند. در يوتيوب تصاوير از كشته شدن يك مهندس به دست يك افسر ارتش ديده مي شود مطمئنا اين افسر محاكمه نخواهد شد.
وي در بخش ديگري درخصوص محاكمه "محمد مهدي عاكف" رهبر جماعت اخوان المسلمين گفت من صداي ضبط شده او را گوش داده ام. او ممكن است به علت كبر سن اشتباهاتي كرده باشد و گفته باشد كه دستگاه قضائي فاسد است اما كسي را به صورت مشخص متهم نكرده است.
وي گفت مصر متعلق به ژنرال سيسي نيست بلكه متعلق به تظاهركنندگاني است كه در خيابان حضور دارند. السيسي طي يكصد روز گذشته در اداره كشور ناتوان بوده است و كشور مصر در همه عرصه ها فروپاشيده است اكنون پرسش اين است كه سيسي در اين يكصد روز چه كرده است.
وي ابراز عقيده كرد كه با فاش شدن محتواي نوارهاي ويدئويي ژنرال السيسي به سبب حضور مردم در خيابان ها وي مجبور به عقب نشيني خواهد شد. آن مردمي كه در خيابان ها هستند با اخوان المسلمين ارتباطي ندارند آن ها شهروندان مصري هستند كه حقوق خود را مطالبه مي كنند و با حكومت نظاميان مخالفند. وي گفت در اين نوار ژنرال السيسي درباره "ابوالفتوح" و "حمدين صباحي" و "عمرو موسي" سخن گفته است.

• كارشناس سياسي مصر تاكيد كرد: شايستگي عبدالفتاح السيسي باعث خواهد شد وي در انتخابات رياست جمهوري مصر نامزد شود.
شبكه تلويزيوني الحياه اليوم گزارش داد، "مصطفي بكري" در مصاحبه با اين شبكه گفت: بازگشت توان نظامي و روحيه جنگندگي و دفاعي نيروهاي ارتش مصر حد اقل به سه تا پنج سال نياز داشت اما عبدالفتاح السيسي از ساعت پنج صبح از نيروهاي ارتش و پايگاه هاي مختلف آن ها بازديد مي كرد تا اينكه توانست ارتش را به اين درجه برساند. وي ادامه داد: وقتي كه ما براي بازرسي از لشكر نهم به پايگاه اسقرار آن رفتيم احساس كرديم كه ارتش توان جنگندگي بسيار بالاي خود را به دست آورده است؛ از اينرو اين مرد (السيسي) در اين زمينه هاي مختلف موفق بوده است وي اجماعي در موسسه نظامي ايجاد كرده است وي با خود صداقت دارد كه شخصيتي دموكراتيك است و حكومت را در اختيار دولتي غير نظامي گذاشت و فورا حكومت را تحويل داد . بنابراين وي به يقين رئيس جمهور خواهد شد زيرا نامزد خواهد شد و محبوبيت السيسي باعث راي آوردن وي مي شود .
وي در بخش ديگري از اظهارات خود گفت: ما در حال حاضر در دولت انتقالي به سر مي بريم كه با شرايط سختي مواجه است زيرا با دسيسه هاي داخلي و خارجي روبرو هستيم .كشور مصر هدف حملات بيگانگان قرار گرفته است و بايد امنيت و معيشت مردم براي ما اهميت داشته باشد.

• منابع مصری گزارش دادند مسئولان این کشور بار دیگر گذرگاه مرزی رفح را به مناسبت عید سعید قربان تعطیل کردند.
پایگاه الیوم السابع گزارش داد، یک منبع مسئول در گذرگاه مرزی رفح در اظهاراتی گفت که گذرگاه زمینی رفح از صبح دوشنبه (92.07.22) تا روز جمعه (92.07.26) تعطیل است و از صبح روز شنبه (92.07.27) آینده بازگشایی خواهد شد.
مسئولان مصری همچنین گذرگاه زمینی العوجه در مرکز سینا را از صبح روز دوشنبه (92.07.22) تا شنبه آینده (92.07.27) تعطیل کردند و قرار است یکشنبه آینده این گذرگاه که برای موارد تجاری استفاده می‌شود، بازگشایی شود.
پس از عزل "محمد مرسی" در تیرماه گذشته مسئولان مصری بیشتر مواقع گذرگاه مرزی رفح را مسدود کرده و از سوی دیگر تخریب تونل‌های واقع در مرز مصر و نوار غزه را تشدید کرده‌اند که این کار بحران نوار غزه تحت محاصره رژیم صهیونیستی را بیشتر کرده است.

• موسس جریان مردمی مصر و یکی از رهبران جبهه نجات ملی تأکید کرد اغلب رهبران این جبهه بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش از انتخابات پارلمانی پافشاری می‌کنند.
پایگاه خبری "الیوم السابع" گزارش داد، "حمدین صباحی" موسس جریان مردمی و یکی از رهبران جبهه نجات ملی مصر تأکید کرد که اغلب رهبران این جبهه بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش از انتخابات پارلمانی پافشاری می‌کنند.
وی که نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری مصر نیز هست و تصمیم دارد که در انتخابات آینده نیز حضور داشته باشد گفت: رهبران و اعضای جبهه نجات ملی می‌خواهند که اجرای نقشه راه مصر با بیشترین حضور ملی همراه شود و جریان‌های مذهبی نیز در آن مشارکت داشته باشند.
صباحی همچنین خواستار شد که با کسانی که در حق کشور مرتکب جرم شده‌اند با قاطعیت برخورد شود و افرادی که اقدام به نقض قانون نکرده‌‌اند بتوانند در فعالیت‌های سیاسی کشور حضور داشته باشند.
بر اساس توافق حاصل شده بر نقشه راه مصر بعد از برکناری مرسی قرار شده بود که بعد از تعدیل قانون اساسی، انتخابات پارلمانی و بعد از آن انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.
اخیرا کمیته 50 نفره قانون اساسی به ریاست "عمرو موسی" اعلام کرد که به جای تعدیل قانون اساسی، قصد نگارش قانون اساسی جدیدی را دارد.

• خبرگزاري شين‌هوا در گزارشي به قلم "ايهاب عبدالهادي" از قاهره نوشت: "عدلي منصور"، رئيس جمهور موقت مصر، اعلام كرده است قصد دارد پروژه استفاده از انرژي هسته اي براي اهداف صلح آميز را از سر گيرد.
اين اظهار نظر رئيس جمهور موقت مصر نشان دهنده آن است كه مصري ها اميد به تحقق روياي هسته اي را جاني دوباره بخشيده اند.
برخي كارشناسان بر اين باورند كه مصر نيازي به ساخت راكتور هسته اي ندارد،‌ زيرا اين كشور به لحاظ برخورداري از انرژي هاي تجديدپذير در وضعيت خوبي قرار دارد. به گفته اين كارشناسان،‌ مصر از ظرفيت خوبي براي بهره برداري از انرژي خورشيدي و انرژي باد برخوردار است.
از سوي ديگر، شمار ديگري از كارشناسان و تحليل گران بر اين باورند كه مصر در شرايط كنوني كه با بحران هاي گسترده سياسي و اقتصادي روبروست توان اجراي چنين پروژه اي را ندارد.
"كريم الادهم"،‌ رئيس سابق مركز ملي ايمني و كنترل تشعشع هسته اي،‌ با اشاره به كمبود انرژي برق و كاهش ذخاير نفت خام مصر مي گويد: مصر به طور جدي به اجراي اين پروژه نيازمند است و بايد در اسرع وقت آن را اجرايي كند.
وي در گفتگو با خبرگزاري شين‌هوا گفت:‌ با وجودي كه مصر از ظرفيت هاي بالايي در زمينه بهره برداري از انرژي هاي تجديد پذير،‌ مانند انرژي خورشيدي و انرژي باد،‌ برخوردار است، اين كشور بايد منابع انرژي خود را
تا آن جا كه مي تواند متنوع سازد. اين كاري است كه بسياري از كشورها، حتي كشورهاي برخوردار از منابع غني سوخت فسيلي، انجام مي دهند.
الادهم مي افزايد مصر از زيرساخت هاي لازم و نيز تيم هاي آموزش ديده براي اجراي اين پروژه برخوردار است و بايد به خريد راكتورهايي مبادرت ورزد كه از سطوح بالاي ايمني برخوردار باشند.
مصر كه توان تامين هزينه هاي سنگين واردات سوخت از خارج را ندارد،‌ به تازگي با بحران انرژي روبرو شده است. اما كمك هايي كه كشورهاي عرب همسايه به مصر كردند باعث شد اين كشور به طور موقت از بحران انرژي نجات يابد.
مصر يكي از امضا كنندگان معاهده منع توليد و تكثير تسليحات هسته اي (ان پي تي) است. به همين دليل، اين كشور در استفاده از انرژي هسته اي براي اهداف صلح آميز و به صورت شفاف هيچ گونه مشكل حقوقي ندارد.
با اين حال،‌ الادهم هشدار مي دهد دولت مصر بايد هزينه حدودا سه ميليارد دلاري و زمان چند ساله مورد نياز براي اجراي چنين پروژه اي را مد نظر داشته باشد.
طبق برنامه ريزي هاي انجام شده،‌ قرار است اين تاسيسات هسته اي در شهر ساحلي الدبه،‌ واقع در شمال مصر،‌ ساخته شود. بنا بر گزارش رسانه هاي محلي،‌ "احمد امام"،‌ وزير برق مصر،‌ ظرف چند روز آينده با شركت هاي مشاور گفتگو خواهد كرد تا جدول زماني اجراي چنين پروژه اي را مشخص كرده و سپس ساخت چهار راكتور مورد نياز اين تاسيسات را به مناقصه بگذارد.
مصر بلند پروازي هاي هسته اي اش را از دهه 1950 آغاز كرد. اين كشور اولين راكتور هسته اي اش را كه ظرفيتي معادل دو مگاوات داشت در سال 1961 از اتحاد شوروي دريافت كرد. به دنبال شروع جنگ سال 1967 بين مصر و رژیم صهیونیستی،‌ مناقصه ساخت راكتور هسته اي در اين كشور جهت توليد انرژي برق از دستور كار خارج شد. به دنبال فاجعه هسته اي راكتور هسته اي چرنوبيل در اوكراين در سال 1986،‌ پروژه ساخت راكتور هسته اي در مصر نيز از دستور كار خارج شد.
مصر در سال 2006 اعلام كرد برنامه هسته اي صلح آميز خود را در الدبه احيا خواهد كرد. الدبه در 150 كيلومتري غرب اسكندريه قرار دارد.
ساكنان محلي الدبه در سپتامبر سال 2012 زيرساخت هايي را كه پيشتر براي اجراي اين پروژه ايجاد شده بود نابود كردند. قبايل محلي بعد از چند ماه مكاني را كه براي اجراي اين پروژه در نظر گرفته شده بود به نيروهاي ارتش مصر بازپس دادند.
"علي الصيدي"،‌ وزير سابق برق و انرژي مصر،‌ مي گويد:‌ احساس من اين است كه اين بار دولت درباره اجراي اين پروژه جدي تر است و به همين دليل است كه رئيس جمهور آن را يك پروژه ملي اعلام كرده است.
الصيدي گفت اين پروژه نه تنها به توليد برق كمك مي كند،‌ بلكه به ارتقاي سطح فناوري در صنعت مصر، به ويژه شركت هاي محلي مشاركت كننده در فرآيند ساخت آن، نيز ياري مي رساند.
"نبيل عبدالمنعم"، استاد مهندسي دانشگاه قاهره،‌ مي گويد نسل جديد راكتورهاي هسته اي از سطح ايمني بالايي برخوردار هستند و محلي كه در الدبه در نظر گرفته شده است براي اجراي چنين پروژه اي بسيار مناسب است.
وي مي افزايد: اين محل سال هاست كه مورد مطالعه قرار گرفته است. محلي كه براي اجراي اين پروژه در نظر گرفته شده است در ساحل درياي مديترانه واقع است و از خاك مناسب برخوردار مي باشد. همچنين،‌ اين محل زلزله خيز نبوده و از فرودگاه ها نيز دور است. تمام اين شرايط باعث شده است كه الدبه مكان مناسبي براي اجراي اين پروژه تلقي گردد.
المنعم اميدوار است مصر بتواند به فناوري هايي دست يابد كه امكان توليد برق از انرژي خورشيدي را براي اين كشور فراهم آورند. او معتقد است انرژي هسته اي در زمان حاضر ارزان تر و اقتصادي تر به نظر مي رسد.

• منابع مصری از کشف جسد به دار آویخته یک افسر آمریکایی در داخل سلول وی در زندانی در مصر خبر دادند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد، منابع امنیتی گزارش دادند که جسد یک تبعه آمریکا در حالی که در سلول یک زندان وابسته به مرکز پلیس در شهر اسماعیلیه به دار آویخته شده بود، پیدا شد.
منابع امنیتی گفتند که این فرد احتمالا خودکشی کرده است.
بر اساس این گزارش، این تبعه آمریکا «جیمز هنری» (55 ساله) نام دارد که جسد وی در حالی که در سلولش در زندان به دار آویخته شده بود، پیدا شد.
برخی رسانه‌های مصری نیز گزارش دادند که این فرد اخیرا در العریش به دلیل نقض مقررات منع آمد و شد در سینا بازداشت و از سوی دادستانی العریش به مرکز پلیس اسماعیلیه ارجاع داده شده بود.

• عضو شوراي ملي حقوق بشر مصر در قاهره تاكيد كرد: ملت اين كشور با وجود انقلاب 25 ژانويه هنوز نتوانسته است به آزادي و عدالت اجتماعي برسد.
"محمد الزارع" در مصاحبه با شبكه تلويزيوني بي بي سي عربي، درباره محدود شدن آزادي ها در مصر گفت: ملت مصر با شعار آزادي و عدالت اجتماعي انقلاب كرد. ملت مصر در واقع پيش از انقلاب از آزادي برخوردار نبود و اميدوار بود كه پس از انقلاب به آن دست پيدا كند، اما تاكنون خواست ملت مصر محقق نشده است. متاسفانه نظام مصر به برخوردهاي امنيتي با مخالفان ادامه مي دهد و گفتگوهاي ملي وجود ندارد. ما در اين مدت شاهد محاكمه شخصيت هاي سياسي و بازداشت روزنامه نگاران بوديم.
الزارع افزود: مردم مصر احساس مي كنند كه به آزادي و كرامت انساني نياز دارند و هنوز به آن ها دست پيدا نكرده اند. چه در زمان حكومت نيروهاي مسلح، چه در زمان "محمد مرسي" و چه در شرايط كنوني شاهد بازداشت و سركوب مخالفان سياسي در مصر بوده ايم. متاسفانه گروه هاي مصري در كشمكش هاي سياسي غرق شده اند و اهداف انقلاب را فراموش كرده اند.
به اعتقاد من اگر هر دولتي براي بهبود وضع ملت مصر تلاش مي كرد، اكنون شرايط بسيار بهتري داشتيم. اوضاع اقتصادي مصر هم همچنان وخيم است. قوانين مصر فعاليت گروه هاي غيردولتي را محدود كرده است.

• دانشجویان مصری با برگزاری تظاهرات کشته شدن یک دانشجو توسط نیروهای امنیتی را محکوم کردند.
شبکه خبری الجزیره، دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه عین الشمس قاهره درپی کشته شدن بلال علی جابر شمس از دانشجویان این دانشکده، تظاهرات کردند.
این تظاهرات به سطح شهر هم کشیده شد و دانشجویان با شعار علیه ژنرال عبدالفتاح السیسی، خواستار پایان حملات نیروهای امنیتی به معترضان شدند.
این دانشجو روز جمعه (92.07.19) در تیراندازی نیروهای امنیتی مصر در منطقه نصر قاهره در تظاهرات طرفداران اخوان المسلمین در مقابل دفتر دادستان کل، کشته شد.

• شبكه سعودي العربيه در جديدترين اقدام ضدشيعي خود، با دعوت از افرادي كه آنان را نمايندگان شيعيان مصر ناميد، تلاش كرد شيعيان مصر را "گروهك قانون‌گريز" و تابع كشورهاي خارجي قلمداد كند.
شبكه العالم گزارش داد؛ شبكه العربيه در يكي از بخش هاي سلسله برنامه "مهمة خاصة" (مأموريت ويژه) با عنوان "شيعيان مصر و بحران هويت"، تلاش كرد با ارائه چهره اي مخدوش از شيعيان مصر و باورها و عقايد آنان، افرادي را به عنوان نماينده و سخنگوي شيعيان مصر معرفي كند كه از گرايش شيعيان مصر به طرف هاي خارجي، دريافت كمك مالي و حمايت سياسي از ايران و ديگر مقوله هاي تفرقه انگيز سخن مي گويند.
العربيه در اين برنامه مي كوشد شيعيان مصر را اقليتي معرفي كند كه نه بر اساس حقايق و مباني تشيع، بلكه با "احساسات شيعه گري" زندگي مي كنند.
افرادي كه در اين برنامه به عنوان "سخنگوي" شيعيان مصر معرفي شده بودند، از جمله "محمد الدريني"، هيچ شباهتي به علما يا بزرگان شيعه ندارند و اين در حالي است كه در كشورهايي كه در آن اقليت شيعه زندگي مي كنند، اصولا كسي به عنوان "سخنگوي شيعيان" وجود ندارد و معمولا علما يا ائمه جمعه و جماعات هستند كه در برنامه هاي مشابه، به اظهار نظر مي پردازند.
به نظر مي رسد علت گزينش افرادي همچون الدريني، ستيز آنان با ايران و امكان بهره برداري العربيه از اين رويكرد آن هاست كه موجب شده عناوين جديدي چون "سخنگوي شيعيان" ابداع كنند!
فرد مورد استناد العربيه، نه تنها به علما و سخنوران شيعه شباهت ندارد، بلكه از قدرت بيان عادي و معمولي هم برخوردار نيست، چنان كه بيننده احساس مي كند سطح سواد و جايگاه اجتماعي وي پايين تر از "متوسط" است.
اما بخش مهمتر و شگفت آور اين برنامه، تلاش براي ايجاد ارتباط ميان تفكر سلفيان مصر با انديشه مهدويت است! سازندگان اين برنامه با طرح افكار افرادي چون حازم ابو اسماعيل (از رهبران سلفي مصر) و اشاره به اين كه هوادارانش وي را "صاحب مصر" يا به تعبيري، نجات دهنده مصر مي دانند، به شيوه اي مضحك تلاش كرد ميان انديشه مهدويت و "صاحب الزمان(عج)" و پندارهاي سلفيان مصر رابطه اي برقرار كند.
رويكردهاي شيعه ستيزانه العربيه تازگي ندارد، اما روي آوردن به اين قبيل روش هاي ابتدايي كه نشانه بي اطلاعي سازندگان اين برنامه ها از ابتدايي ترين اصول و مباني تشيع است، نتيجه اي جز آشكار شدن اهداف پشت پرده آنان در بر نخواهد داشت.

• سردبير المشهد گفت اعضاي بازداشت شده اخوان المسلمين متهم به اعمال خشونت هستند.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره "مجدي شندي"‌ سردبير هفته نامه المشهد گفت جماعت اخوان‌المسلمين كه متهم به استفاده از سلاح و توسل به خشونت است بايد با صدور اطلاعيه اي صريح به طرفداران خود بگويد كه در تظاهرات به هيچ وجه خشونت بخرج ندهند و هركس را كه به گفته آن ها در ميان طرفداران اخوان نفوذ كرده است دستگير كنند.
وي افزود مقامات مصري نيز بايد اقدامات قانوني صورت گرفته عليه اعضاي اخوان المسلمين را بررسي كنند تا معلوم شود كداميك از بازداشت شدگان تحت تعقيب دستگاه قضائي است و كداميك تحت تعقيب نبوده است و اگر تحت تعقيب نبوده اند تعدادشان چقدر است .
وي افزود مقامات دولت موقت مي گويند هيچ كس را بدون حكم قضائي بازداشت نكرده اند اما ما ده ها سال است كه خواستار كنترل قضائي بر بازداشتگاه ها هستيم تا فقط وزارت كشور اجازه كنترل اين اماكن را برعهده داشته باشد.
وي در بخش ديگري گفت برخي اعضاي اخوان المسلمين و طرفداران آن ها مثل "محمد الظواهري" در رسانه ها دولت موقت و "ژنرال السيسي" را تهديد مي كنند و مي گويند از خودروهاي بمب گذاري شده و سلاح استفاده خواهند كرد و اين مسئله موجب مي شود زمينه برخورد جدي با آن ها فراهم شود.

• كارشناس مسائل گروه هاي اسلامي با تاكيد بر اين كه سركرده القاعده از طريق پيام اخير خود قصد داشت با توجه به ادامه درگيري ها در مصر و سوريه، به اعضاي القاعده روحيه بدهد و از آن ها حمايت معنوي كند افزود آثار پيام وي در افزايش انفجارها و حملات به نيروهاي ارتش و نهادهاي دولتي مصر بروز خواهد كرد.
به گزارش شبكه تلويزيوني الميادين، منير اديب در گفتگويي با اين شبكه درباره پيام اخير "ايمن الظواهري" رهبر شبكه القاعده و علت اين كه اين زمان را براي ارسال چنين پيامي انتخاب كرده است گفت: شايد علت اين كه اين زمان را براي ارسال پيام انتخاب كرده است اين باشد كه درگيري ها در سوريه و مصر ادامه دارد و وي احساس كرده است اعضاي اين شبكه به حمايت معنوي و همچنين هدايت نظامي نياز دارند. شايد يكي ديگر از مفاهيم پيام الظواهري اين باشد كه ارتباط تنگاتنگي بين مسئولان شبكه القاعده در افغانستان و اعضاي آن در همه كشورهاي عربي و بخصوص سوريه و مصر وجود دارد. بر همين اساس مي بينيم الظواهري اين زمان را براي ارسال اين پيام با چنين عباراتي انتخاب كرده است. وي در واقع با گفتن اين كه اين نزاع بين اهل حق و اهل باطل است قصد داشت احساسات اعضاي شبكه القاعده را تحريك كند.
وي در ادامه درباره اهميت عملي سخنان الظواهري در اين پيام و پيامدهاي عملي آن گفت: انفجار خودروهاي بمب گذاري شده، ترور شخصيت هاي سياسي و فرهيختگان و افراد وابسته به نظام، گسترش اقدامات مسلحانه و... از جمله پيامدهاي عملي است كه پيام الظواهري به دنبال خواهد داشت.
بدون شك پس از ين پيام اتفاقات بيشتري در مصر خواهد افتاد و در روزهاي آينده شاهد اقدامات مسلحانه و انفجارهاي گسترده تري عليه نيروهاي مسلح و پليس مصر و موسسه ها و نهادهاي دولتي در سينا و ديگر استان هاي مصر خواهيم بود.

• منابع مصری از نشست محرمانه برخی از رهبران جهانی اخوان المسلمین و مسئولان القاعده با هدف تشکیل "ارتش آزاد مصر" خبر دادند.
روزنامه مصری الیوم السابع به نقل از "منابع آگاه" گزارش داد که این نشست نزدیک به یک هفته پیش میان چند تن از رهبران جهانی اخوان المسلمین و برخی مسئولان القاعده در خاک اردن برگزار شده است.
بنا بر گزارش الیوم السابع هدف از این نشست فراهم کردن مقدمات برای "تشکیل ارتش آزاد مصر" به تبعیت از "ارتش آزاد سوریه" بود و که این ارتش باید به کمک نیروهای تندرو در سوریه و عراق تشکل شود.

• رئيس‌جمهوري سوريه در مصاحبه با مجله الاهرام با بيان اين‌كه خيانت عليه سوريه علني شده است تاكيد كرد: قاهره و دمشق امروز با يك دشمن واحد روبرو هستند.
مجله الاهرام اخيرا مصاحبه‌اي را از بشار اسد، رئيس‌جمهوري سوريه منتشر كرد كه در آن اسد تاكيد كرده ارتش سوريه و مصر در حال حاضر و بعد از گذشت 40 سال از يك جنگ اكتبر با يك دشمن واحد روبرو هستند، اما اين بار از داخل كشور و آن دشمن يك عرب مسلمان است. اما خيانتي كه پيش از اين به شكل محرمانه عليه سوريه انجام مي‌شد در حال حاضر به گزينه‌اي علني براي برخي از كشورها و گروه‌ها تبديل شده است.
اسد در ادامه گفت: در سوريه رسانه‌ها نقش نظارتي دارند و در كنار ديگر نهادهاي نظارتي در سوريه به فعاليت مي‌پردازند.
وي در اين مصاحبه همچنين ديدگاه خود را درباره بازسازي سوريه بيان كرد و گفت: به نظر من بهتر است خود مردم سوريه بازسازي در كشور را بر عهده بگيرند و سرمايه‌داران سوري براي به عهده گرفتن پروژه‌هاي كوچك‌تر تشويق شوند.

• در حالي كه يكصد روز از بركناري محمد مرسي از سمت رياست جمهوري مصر مي گذرد ، وي همچنان چهره اي مهم در صحنه سياسي و ناآرامي هاي اين كشور محسوب مي شود.
به گزارش شبكه تلويزيوني سي ان ان، "محمد مرسي" نخستين رئيس جمهور مصر بود كه به شيوه اي دموكراتيك انتخاب شده بود و اكنون در جايي نامشخص نگهداري مي شود.
"بن ويدمن" خبرنگار شبكه در گزارشي در اين خصوص گفت هوداران "محمد مرسي" رئيس جمهور بركنار شده مصر روز جمعه (92.07.19) در شهر اسكندريه در حال تظاهرات بودند كه يك خودرو زرهي نيروهاي امنيتي به آن ها يورش برد و از ميان جمعيت عبور كرد. وي گفت چنين حوادثي نشان مي دهد كه هواداران مرسي تا چه حد رژيم كنوني مصر را به چالش مي گيرند و رژيم مصر هر روزه با چنين چالش هايي دست و پنجه نرم مي كند.
خبرنگار شبكه افزود: در حالي كه يكصد روز از بركناري محمد مرسي از جانب ارتش مصر مي گذرد ، تظاهرات هوادارانش تا حدودي آرام بوده است اما تظاهرات روز يكشنبه هفته گذشته خشونت آميز بود و حدود شصت نفر در درگيري هاي قاهره كشته شدند.
تاكنون دو هزار نفر شامل صدها نفر از سران اخوان المسلمين در اعتراضات هوادران مرسي در مصر بازداشت شده اند و اين گروه اكنون گروه غيرقانوني به شمار مي رود.
خبرنگار شبكه افزود در عين حال هواداران مرسي نشانه اي از كوتاه آمدن در اعتراضات خود بروز نمي دهند و رژيم جديد را نمي پذيرند.
يك زن تظاهركننده حامي مرسي گفت ما به ژنرال السيسي مي گوييم كه بايد قدرت را رها كنيد و محمد مرسي را به سمت رياست جمهوري بازگردانيد.
بن ويدمن گفت در عين حال نشانه هاي مشاهده مي شود مبني بر اينكه اخوان المسلمين تلاش مي كند از خونريزي هاي بيشتر جلوگيري شود بطوري كه اين گروه روز جمعه (92.07.19) يك گردهمايي برنامه ريزي شده در ميدان التحرير را لغو كرد .

• سازمان عفو بین‌الملل نیروهای امنیتی مصری را متهم کرد در جریان متفرق کردن معترضان در تظاهرات بزرگداشت ششم اکتبر از ابزار کشنده و گلوله جنگی علیه معترضان استفاده کرده است.
پایگاه خبری «روسیا الیوم» گزارش داد، سازمان عفو بین‌الملل نیروهای امنیتی مصری را متهم کرده که در جریان متفرق کردن معترضان حامی مرسی در روز بزرگداشت ششم اکتبر از ابزارهای کشنده و گلوله‌های جنگی استفاده کرده است.
این سازمان در گزارش خود اعلام کرده که در اسناد و مدارکی که از مقامات پزشکی و شاهدان عینی و مجروحان این روز جمع آوری کرده‌اند مشخص شده که نیروهای امنیتی مصری در برابر اعتراضات مسالمت آمیز اخوانی‌ها از گلوله جنگی استفاده کرده‌اند که منجر به کشته شدن دستکم 49 نفر تنها در قاهره شده است.
در ادامه این گزارش آمده است: با وجود اینکه معترضان نیز به سوی نیروهای امنیتی سنگ پرتاب کرد‌ه و اقدام به آتش زدن ابزارهای آتش بازی کرده‌اند اما استفاده از ابزارهای کشنده از سوی نیروهای امنیتی ضروری نبوده و در این حادثه هیچ کدام از نیروهای امنیتی کشته نشده‌اند در حالی که شدیدترین درگیری‌ها در منطقه الدقی و خیابان رامسس بوده که در هر کدام از این مناطق به صورت جداگانه 27 و 16 نفر از معترضان کشته شده‌اند.

• رئیس حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی گروه اخوان‌المسلمین از محل حبس خود تأکید کرد رهبران اخوان که در بند و حصر قرار دارند، از پایداری و ایستادگی مردم مصر الهام می‌گیرند و پایان کودتا نزدیک است.
پایگاه خبری «الشرق» گزارش داد، "محمد سعد الکتاتنی" رئیس حزب «آزادی و عدالت» شاخه سیاسی گروه اخوان المسلمین در پیامی از محل حبس خود تأکید کرد که رهبران اخوان المسلمین از جمله "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر و همه اعضای اخوان که در حبس و حصر نیروهای امنیتی قرار دارند از ایستادگی و پایداری ملت مصر که در مقابله با ظلم دست از اعتراض های خود برنداشته‌ا‌ند الهام می‌گیرند.
وی همچنین ضمن تبریک عید قربان به همه مردم مصر و ملت‌های مسلمان و عربی جهان گفت: جانفشانی‌های ملت بزرگ مصر و پایداری و ایستادگی‌اش در برابر خیانت‌ها منجر به پایان کودتا و محاکمه قاتلان و خائنان خواهد شد.
از سوی دیگر نیز گروه اخوان المسلمین در بیانیه‌ای اعضای کمیته 50 نفره تعیدل قانون اساسی را که دست به نگارش قانون اساسی جدید زده‌اند به مخالفت با اسلام و تلاش برای ایجاد دولتی سکولار در مصر متهم کرد.
در ادامه این بیانیه آمده که موضع افرادی که عضو کمیته هستند نشان می‌دهد که این افراد نمی‌خواهد مصر کشوری اسلامی باشد و تلاش می‌کنند که این مسئله را القا کنند که این کشور هیچگاه دین مدار نبوده بلکه اصولا کشوری سکولار است.
این در حالی است که "شوقی علام" مفتی مصر، "محمد عبدالسلام" (مشاور قانونی شیخ الازهر)، "عبدالله مبروک النجار" ( استاد دانشکده شریعت و قانون دانشگاه الازهر)، "الانبا پولا" (اسقف طنطا)، "الانبا انطونیوس" (اسقف کاتولیک‌های مصر) و "صفوت البیاضی" (کشیش فرقه انجیلی‌های مصر) اعضای هیئت مذهبی کمیته 50 نفره را تشکیل می‌دهند.

• جریان تمرد در بیانیه‌ای اعلام کرد از تصمیم وزیر دفاع این کشور برای عدم حضور در انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر حمایت می‌کند؛ از سوی دیگر نیز حامیان مرسی بعد از برگزاری نماز عید قربان در قاهره تظاهرات کردند.
پایگاه خبری «انباء مسکو» گزارش داد، «جریان تمرد» در بیانیه‌ای اعلام کرد که از تصمیم "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع این کشور برای عدم حضور در انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر حمایت می‌کند.
این جریان تأکید کرد که تلاش برخی برای حضور وی در انتخابات به این دلیل است که افکار عمومی را قانع کنند که آنچه در 30 ژوئن اتفاق افتاده کودتا بوده است.
در ادامه این بیانیه آمده که حضور وزیر دفاع در انتخابات به معنای نابودی ارتش مصر به عنوان تنها ارتش عربی در منطقه بعد از نابودی ارتش عراق و سوریه است.
از سوی دیگر نیز بعد از برگزاری نماز عید قربان در قاهره، ده‌ها تن از حامیان مرسی و گروه اخوان المسلمین با حضور در برابر مسجد عمرو عاص در بخش قدیمی قاهره به حصر محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر اعتراض کردند و آن را کودتا علیه مشروعیت دانستند.
در همین راستا و از بیم تظاهرات حامیان مرسی نیروهای امنیتی مصری میدان النهضه را مسدود کرده اند و تدابیر شدید امنیتی در ورودی‌ها و خروجی‌های اطراف سد اسوان اتخاذ شده است.
نیروهای امنیتی همچنین در میدان‌های طلعت حرب و عبدالمنعم ریاض مستقر شده‌اند و اعتراضات حامیان مرسی در برابر مسجد «الاستقامه» در جیزه ادامه دارد.

• کارشناس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام مصرگفت: نباید دولت مصر بر جماعت اخوان المسلمین اعمال فشار کند چرا که این گروه با فشار داخلی و مردمی روبروست.
"سامح راشد" در گفتگو با شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی از قاهره درباره درخواست اخوان المسلمین مصر برای تظاهرات در این کشور گفت: گروه موسوم به ائتلاف حمایت از مشروعیت این درخواست را مطرح کرده است و به نظر می رسد این درخواست جدی نیست. بیشتر خیابان های قاهره خالی از تظاهرکننده است و فکر نمی کنم تظاهرات جدی برگزار شود. شاید هدف این گروه برای تشدید تدابیر امنیتی جهت تظاهرات سه شنبه (92.07.23) باشد به ویژه آنکه قرار است سه شنبه نماز عید قربان برگزار شود و پس از آن شاید این تظاهرات گسترده برگزار شود ولی امشب تظاهراتی برگزار نخواهد شد.
اخوانی ها با برگزاری این تظاهرات می خواهند این مسئله را القاء کنند که همچنان از حمایت مردمی برخوردارند و با تحولات رخ داده در مصر پس از حوادث روز سی ام ژوئن گذشته مخالفت می کنند. تحولات چند ماه گذشته در مصر نشان می دهد حمایت مردمی از اخوان المسلمین کاسته شده است.
نیروهای امنیتی مصر به شدت تلاش می کنند درگیری و رویایی با مردم رخ ندهد و فردی کشته یا زخمی نشود. فکر می کنم رهبران سازمان دهنده تظاهرات سه شنبه (92.07.23) در محاسبات خود اشتباه کرده اند. مردم مصر به ارزش های دینی خود پایبند هستند و می خواهند در اعیاد دینی خود شرکت کنند ولی نمی خواهند به آن بعدی سیاسی دهند.
فکر نمی کنم شمار زیادی در این تظاهرات مورد درخواست اخوان المسلمین شرکت کنند. متاسفانه این گروه نمی خواهد از گفتگو و مذاکره برای حل اختلافات استفاده کند. نیروهای امنیتی مصر با اخوانی ها درباره متوقف کردن دو تجمع میدان النهضه و رابعه العدویه گفتگو کردند ولی این گروه خود را به اموری پایبند کرده است که مانع از ادامه مذاکره با دولت مصر می شود. وی افزود: اخوانی ها فکر می کنند در صورتی که از مواضع خود عقب نشینی کنند و وضع موجود را به رسمیت بشناسند این گروه از داخل فروپاشیده خواهد شد. دوم این که اختلافاتی میان اعضای ارشد اخوان المسلمین درباره شیوه مدیریت بحران کنونی وجود دارد و سوم این که این گروه شروط غیر قابل اجرایی را مطرح کرد و چهارم این که دولت کنونی در مصر نیز خود را از گفتگو با اخوان المسلمین بی نیاز می بیند. کسی وارد مذاکره می شود که می خواهد هدفی را محقق کند ولی دولت کنونی مصر خود را بی نیاز از خواسته ای در گفتگو با اخوان المسلمین می داند.
این وضع باعث شده است این گروه با وضع دشواری روبرو شود. این گروه تنها این چاره را برای خود دیده است تا سقف خواسته های خود را افزایش دهد و در مذاکرات آینده بتواند حداقلی از این خواسته را محقق کند ولی من بعید می دانم این خواسته ها محقق شود. این گروه چاره ای ندارد جز اینکه وضع موجود در مصر را بپذیرد و مردم را در سیاست های خود ملاک قرار دهد. همچنین نباید دولت مصر به صورت کامل جماعت اخوان المسلمین را به حاشیه براند. باید حاشیه ای از گفتگو و انعطاف با این گروه در نظر گرفته شود تا اخوانی ها و دیگر گروه های اسلامی برای ورود به حیات سیاسی مصر تشویق شوند و نباید دولت مصر تنها بر مسئله تدابیر امنیتی در تعامل با اخوان المسلمین تاکید داشته باشد.
سامح راشد در پاسخ به این پرسش که زمانی که جماعت اخوان المسلمین در مصر منحل شده است چگونه می توان این گروه را به حیات سیاسی مصر بازگرداند؟گفت: ده ها سال است که حکم قضایی انحلال این گروه صادر شده است و این حکم تاثیری بر عملکرد آن نداشته است. اقدام دولت مصر در انحلال رسمی این گروه بیشتر از آنکه یک مسئله قضایی و اجرایی باشد یک مسئله نمادین بوده است. هنوز فرصت پایان نیافته است و هنوز حزب آزادی و عدالت پابرجاست و می توان با اتخاذ اقداماتی این فرصت را برای اخوان المسلمین ایجاد کرد تا بار دیگر وارد روند سیاسی مصر شود و آرامش در این کشور حاکمفرما شود. مسئله مهم این است که تنها تدابیر امنیتی کافی نیست و باید از تعامل سیاسی نیز استفاده کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم مصر اخوان المسلمین را با همین ساختار کنونی می پسندند؟گفت: من فکر نمی کنم بیشتر مردم مصر اخوان المسلمین را با ساختار، شیوه تصمیم گیری و رویکردهای آن را بپذیرند. به نظر می رسد این گروه در مرحله بازنگری خود است. اخوان المسلمین در سال های گذشته با فشارهای داخلی روبرو شده است و نیروهای جوان این گروه بر آن اعمال فشار می کنند و مخالف اقدامات کادر ارشد این گروه هستند. هیچ ضرورتی ندارد دولت مصر بر اخوان المسلمین اعمال فشار کند چرا که این گروه در شرایط کنونی با فشارهای داخلی و مردمی روبروست. این پیش بینی وجود دارد که اخوان المسلمین در سازوکار فکری و تصمیم گیری خود بازنگری کند.

• مسلمانان مصر سه شنبه (92.07.23) مراسم عید قربان را تحت تدابیر شدید امنیتی در حالی برگزار کردند که میادین اصلی قاهره در محاصره نیروهای امنیتی قرار داشت.
نیروهای امنیتی دسترسی به محوطه میدان تحریر قاهره و میدان های رابعه العدویه و نهضه را مسدود کرده بودند.
مسئولان سرویس های امنیتی و شاهدان نیز اعلام کردند شرکت کنندگان در نماز عید قربان در داخل و اطراف مسجدی نزدیک میدان مصطفی محمود نماز عید قربان را اقامه کردند.
همین منابع افزودند با وجود این که به مناسبت عید قربان معمولا شمار زیادی از مسلمانان در این میدان تجمع می کنند اما در مراسم امسال نماز عید قربان حادثه خاصی اتفاق نیفتاد.
در حالی که ائتلاف مخالف کودتا (هواداران مرسی رئیس جمهوری مخلوع مصر) برای برگزاری تظاهرات در میادین و خیابان های مصر فراخوان داده بودند، مسئولان امنیتی نیز اعلام کردند هواداران مرسی در پایان مراسم نماز عید قربان امسال تظاهراتی برگزار نکردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره،‌ به گفته مسئولان امنیتی در مسجد القاعد ابراهیم در اسکندریه نیز که قبلا هواداران و مخالفان مرسی باهم درگیر شده بودند، ‌نماز عید قربان بدون بروز هیچ حادثه ای برگزار شد.
بر اساس اعلام تلویزیون دولتی مصر "عدلی منصور" رئیس جمهوری موقت مصر و سرهنگ "عبدالفتاح السیسی" فمرانده ارتش این کشور نیز در نماز عید قربان در مسجدی در شرق قاهره شرکت کردند.

• منابع مصري اعلام كردند:ده ها نفر از طرفداران گروه اخوان المسلمين مصر پس از پايان نماز عيد قربان در برابر مسجد عمروعاص در منطقه قديمي قاهره تظاهرات برگزار كردند.
پايگاه اليوم السابع گزارش داد، تظاهرات كنندگان طرفدار "محمد مرسي" رئيس جمهوري عزل شده شعارهايي عليه ارتش و پليس سر دادند و آنچه كودتا عليه رئيس جمهوري منتخب خواندند را محكوم كردند.
در اين منطقه درگيري هايي ميان طرفداران اخوان المسلمين و مخالفان آن ها درگرفت كه "احمد سلامه" امام و خطيب مسجد عمرو عاص از طريق بلندگو از طرفين خواست كه از تفرقه و درگيري در روز عيد پرهيز كنند.
از سوي ديگر منابع مصري از برگزاري تظاهراتي از سوي طرفداران گروه اخوان المسلمين در اطراف مسجد الاستقامه پس از برگزاري نماز عيد قربان سر دادند و علائم و نماد رابعه العدويه را حمل كردند و شعارهايي عليه ارتش و پليس و علي جمعه مفتي سابق اين كشور سر دادند.
از سوي ديگر منابع مصري از بسته شدن ميدان النهضه در اولين روز عيد قربان و به اجراي درآمدن تدابير امنيتي ويژه در آن از بيم تظاهرات اخوان المسلمين خبر دادند.
اين در حالي است كه گروه اخوان المسلمين تظاهراتي كه قرار بود در شهرك نصر قاهره برگزار كند را لغو كرد.

• رئیس حزب اسلام‌گرای النهضه تونس اعلام کرد "محمد مرسی" رئیس‌جمهور برکنارشده مصر، همچنان رئیس‌جمهور قانونی این کشور است.
روزنامه المصری الیوم گزارش داد، "راشد الغنوشی" در گفت‌وگو با روزنامه البلد الجزایر گفت: درخواست "منصف المرزوقی" رئیس جمهور تونس از مقامات مصر برای آزادی محمد مرسی کمترین خواسته در برابر رئیس جمهور قانونی این کشور است که با کودتای نظامی از قدرت برکنار و زندانی شد.
راشد الغنوشی گفت: به عقیده من محمد مرسی رئیس جمهور قانونی مصر است و تحولاتی که در مصر روی داد در واقع کودتای نظامی علیه مشروعیت و دولت قانونی این کشور است.
رئیس حزب اسلام گرای النهضه گفت:حوادث پس از کودتای نظامی در مصر از جمله بازداشت و ارعاب افراد و فعالان سیاسی وابسته به گروه اخوان المسلمین هرگز قابل قبول نیست.
وی تاکید کرد: چنین اقدامات و رفتار ها ، مخالفت آشکار با ساده ترین اصول روند دموکراسی در کشور است.

• "چاك هيگل" وزير دفاع آمريكا تلفني با وليعهد امارات عربي متحده و وزير دفاع مصر درباره مسايل امنيتي منطقه گفتگو كرد.
شين هوا گزارش داد، "جرج ليتل" سخنگوي پنتاگون اعلام كرد هيگل در گفتگو با "محمد بن زايد آل نهيان" بر تعهد آمريكا درباره امنيت خاورميانه تاكيد و اضافه كرد مناسبات دو جانبه آمريكا و امارات عربي متحده وابستگي مستقيم به ثبات منطقه دارد.
هيگل همچنين بر تعهد آمريكا براي شراكت استراتژيك با مصر تاكيد و درباره تصميم اخير آمريكا درباره كمك هاي امنيتي به مصر با وليعهد امارات گفتگو كرد.
هيگل همچنين درباره برنامه هسته اي ايران اشاره كرد آمريكا قصد دارد گزينه ديپلماسي با ايران را بيازمايد.
وي با اين حال به وليعهد امارات اطمينان داد واشنگتن همزمان با تلاش براي حل و فصل صلح آميز اين مسئله بر تعهد خود درباره امنيت منطقه و جلوگيري از دستيابي ايران به تسليحات هسته اي به شدت پايبند است.
سخنگوي پنتاگون افزود هيگل همچنين در گفتگو با "عبدالفتاح السيسي" وزير دفاع مصر بر اهميت مناسبات مصر و آمريكا براي امنيت دو كشور و منطقه تاكيد كرد. دو طرف همچنين به گفتگو درباره اهميت همكاري هاي منطقه اي به ويژه در شبه جزيره سينا پرداختند.
اين نخستين تماس مستقيم ميان آمريكا و مسئولان بلندپايه مصري از زمان تصميم واشنگتن براي تعليق بخشي از كمك سالانه به مصر به شمار مي رود.
سخنگوي وزارت خارجه آمريكا نيز در بيانيه اي اعلام كرد تحويل سامانه هاي نظامي به مصر را به پيشرفت ملموس درباره فرايند دموكراسي در مصر و انتخاب يك دولت غيرنظامي منتخب در مصر از طريق انتخابات آزاد و عادلانه منوط خواهد كرد.
دولت اوباما تصميم تعليق بخشي از كمك به مصر را پس از آن اتخاذ كرد كه ارتش مصر در ماه ژوئيه دولت محمد مرسي رييس جمهور مصر كه به طور دموكراتيك انتخاب شده بود بركنار كرد.

• آمريكا از زمان شروع تحولات سياسي كشورهاي عربي سعي مي كند تحولات را در اختيار خود بگيرد؛ به ويژه كشورهايي را كه در طول بيست سال از متحدانش بودند و در دفاع از منافع خود و حمله به دشمنانش به آنان تكيه مي‌كرد.
روزنامه الحيات گزارش داد؛ به عنوان مثال "حسني مبارك" در درگيري هاي عربي و رژیم صهیونیستی در دوران حكومت خود موضع بي طرفي اتخاذ كرد.
در اين دوره جهان شاهد تجاوز رژيم صهيونيستي به لبنان و سپس اشغال عراق و جنگ عليه لبنان در 2006 و جنگ هاي كوچك و انتفاضه هاي ديگري نيز بود و ياسر عرفات هم ترور شد.
مصر از زمان معاهده كمپ ديويد در بيهوشي به سر مي برد و جنگ 1973 آخرين جنگي بود كه وارد آن شد. در اين جنگ تحولات امنيتي خطرناكي عليه رخ داد. اين تهديدات از سومالي شروع و متوجه ليبي وسودان و اتيوپي و نيجريه و ديگر كشورهاي حوزه نيل شد. حتي نيل مصر نيز كه شريان زندگي اش به حساب مي آيد در معرض خطر قرار گرفت. عمق اين تحولات در سرزمين هاي شام بود كه نيروهاي بين المللي و منطقه اي با هم درگير شدند. اما مصر حتي يك كلمه هم در مورد اين تحولات سخن نگفت و هيچ نقشي ايفا نكرد و اين رژیم صهیونیستی بود كه به جاي سرزمين مصر در همه اين تحولات صدايش شنيده مي شد و به توطئه خود ادامه مي داد.
اين واقعيت مصر تا قبل از سي ژوئن بود. كشوري كه به كمك هاي طبقه حاكم تكيه مي كرد در حالي كه بيشتر مردم در فقر و بيكاري به سر مي بردند، كشوري كه بحران تند بادها را ناديده مي گرفت در حالي اين طوفان ها در چشمش خار و خاشاك فرو مي كرد.
بعد از سرنگوني رژيم مبارك، ايالات متحده سعي كرد با ايجاد تفاهم با اخوان المسلمين كه به قدرت رسيده بودند، تحولات را مهار و آن ها را مورد كنترل خود قرار دهد. اخواني ها هم تلاش كردند سياست هاي نظام سابق را از ابتدا تا اخر به مزايده بگذارند. محمد مرسي اعلام كرد كه معاهده كمپ ديويد را حفظ مي كند و با صهيونيست ها در سينا هماهنگ شد، حماس را به اعتدال دعوت كرد و به جهاد در سوريه فرا خواند و بدون اينكه به تحولات سياسي ملاحظه اي داشته باشد عليه ايران موضع گيري كرد. اين موضع گيري ها امريكا را راضي كرد اما مردم و ارتش مصر را راضي نكرد، به ويژه اينكه مرسي مي خواست حكومت را هم اخواني كند از اين رو ارتش از خشم مردم عليه وي استفاده كرد و او را بركنار كرد.
امريكا از اين اقدام ارتش مصر عصباني شد و سعي كرد مرسي را به حكومت برگرداند، وقتي كه از تحقق اين خواسته اش نااميد شد قاهره را تنبيه كرد و چند صد مليون دولار كمك هايش به مصر را كاهش داد و تهديد كرد كه اگر ارتش موضع خود عليه مرسي را ادامه دهد كل اين كمك ها را قطع مي كند و شرط كرد كه در صورتي مساعدات آمريكا به قاهره از سر گرفته مي شود كه دموكراسي در اين كشور اجرا شود.
حقيقت اين است كه امريكا در حال تغيير سياست هاي خود در قبال خاورميانه است، اين امر زماني خود را بيشتر نشان داده كه از حمله به سوريه منصرف شد و به نفوذ ايران در منطقه اعتراف كرد. اين واقعيت جديد از قاهره مي طلبد كه سياست متفاوتي نسبت به سياست انور سادات و مبارك و اخواني ها اتخاذ كند.
همه اين ها موقعيت مصر و بزرگي و تاثير آن را بر جهان، فداي چند ميليون دلاري كردند كه تنها به جيب عده اي خاص و شركت هاي آمريكايي مي رفت كه كمك هاي نظامي به مصر ارائه مي دادند. علاوه بر اين چنين كمك هايي در مقايسه با بودجه مصررقم قابل ملاحظه اي نيست. تنها كمك نماديني است كه آمريكا به واسطه آن تحكم خود بر سياست ها و پيمان هاي قبلي اش را تقويت كرد و اينك نيز آشكارا از ميزان آن كاسته است و مصر را تهديد به قطع كمك ها مي كند.

• رئیس کمیته نظام حکومتی کمیته پنجاه قانون اساسی مصر گفت: بررسی بسیاری از مسائل مربوط به قانون اساسی به مراحل پایانی خود نزدیک شده است اما موضوع ارتش و محاکمه‌های نظامی همچنان در حال بررسی است.
"عمرو الشوبکی" رئیس کمیته نظام حکومتی کمیته پنجاه اظهار داشت: 90درصد مواد اساسنامه حکومتی قانون اساسی جدید تهیه شده است اما اعضای کمیته پنجاه و نمایندگانی از نیروهای مسلح هنوز در حال بررسی مواد مربوط به ارتش و محاکمه‌های نظامی در قانون جدید هستند.
وی ضمن تاکید بر پایبندی کمیته پنجاه به نقشه راه تصریح کرد، هنوز موضوع برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش از انتخابات پارلمانی مورد بررسی قرار نگرفته است.
الشوبکی اظهار داشت، ما در تلاش برای ارائه شکل جدیدی از نظام حکومتی هستیم که تا حدودی شبیه نظام ریاست جمهوری و مبتنی بر هماهنگی بین نهادهای مختلف مجریه و قضائیه و نیز مقننه است.
وی تصریح کرد، موضوع سلب اعتماد از رئیس جمهور با اجرای همه‌پرسی پس از موافقیت اکثریت دو سوم اعضای پارلمان، در دست بررسی است اما تا کنون نتیجه قطعی نداشته است به این معنی که هنوز مشخص نشده که آیا مجلس به شکل کنونی باقی خواهد ماند یا به یک اتاق پارلمانی کفایت خواهد شد. وی در توضیح این مطلب افزود، مایلم مجلس لغو شود و اتاق پارلمانی تشکیل شود اما هنوز در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد و بی‌تردید در نهایت، تمام پیشنهادها به طور جدی مورد بررسی قرار می‌گیرد زیرا هدف این است که قانون اساسی جدید مورد اعتماد همه مردمی باشد که در 30 ژوئن انقلاب کردند.
این عضو کمیته پنجاه قانون اساسی در مورد نظام انتخابات پارلمانی گفت: در این خصوص دو دیدگاه متفاوت وجود دارد به این ترتیب که یک گروه برگزاری آن بر اساس فهرست‌های انتخاباتی را خواستار هستند و برخی دیگر بر لیست تک‌نفره و فردی تاکید دارند اما به نظر می‌رسد در شرایط کنونی، نظام فردی بهتر باشد. اعضای کمیته‌ پنجاه، مسئولیت تهیه و تدوین قانون اساسی جدید برای مصر را برعهده دارند.

• مصر پیش‌نویس قانونی را تقدیم پارلمان کرده که بر اساس آن تظاهرات تنها با صدور مجوز قبلی امکان پذیر است و پلیس می‌تواند راهپیمایی‌ها را لغو کند.
به گزارش پایگاه خبری العهد، وزارت دادگستری مصر پیش نویس قانون تظاهرات را تهیه کرده و به کابینه ارائه داد و کابینه پس از موافقت با پیش نویس آن را به مجلس شورا ارائه داد تا به تصویب برساند.
قانون جدید تظاهرات در مصر با محکومیت شمار زیادی از فعالان مصری روبه رو شده است. ممنوعیت تحصن، ممنوعیت حمل سلاح‌های گرم و ممنوعیت پوشاندن صورت توسط شرکت‌کنندگان در تظاهرات از جمله بندهای این لایحه هستند.
"محمد زارع" فعال حقوقی مصر گفت: قانون جدید تظاهرات که "حازم الببلاوی" نخست‌وزیر آن را تصویب و به "عدلی منصور"، رئیس جمهور مصر، ارائه کرد پاسخی به قوانین نظام استبدادی حسنی مبارک است.
"جمال عید عادل" مدیر شبکه عربی حقوق بشر در مصر نیز تاکید کرد: عادل عبدالحمید وزیر دادگستری بر اساس تمایل وزارت کشور لایحه صادر می‌کند.
وی افزود: وزارت کشور به دنبال تصویب قانون‌هایی خطرناک همچون قانون تمدید حبس احتیاطی، قانون توسعه مفهوم تروریسم و قانون بازداشت‌های قضاییاست. این مسئول مصری گفت: این ننگی برای حکومت است اگرچه حکومت می‌خواهد بگوید این قانون برای مقابله با گروهی خاص ارائه شده است اما قوانین برای همه شهروندان لازم الاجرا است.

• وزیر خارجه مصر تأکید کرد که این کشور نیازهای حیاتی امنیتی خود را چه از ایالات متحده و یا از منابع مختلف خارجی دیگر تأمین خواهد کرد.
"نبیل فهمی" وزیر خارجه مصر در گفتگو با شبکه خبری «سی ان ان»، تأکید کرد که تصمیم واشنگتن در قبال کمک ‌های نظامی و امنیتی به مصر در شرایطی که این کشور درگیر جنگی علیه تروریسم به ویژه در سینا است، کاملا غیر منطقی است.
وی افزود، تصمیم آمریکا به معنای کم کردن و یا کاهش کمک‌های سالانه آمریکا نیست بلکه به معنای تأخیر در تحویل دادن برخی کمک‌های ویژه در شرایط فعلی است.
وزیر خارجه مصر گفت: در صورتی که ایالات متحده بر اساس اصل تحقق منافع دو طرف به تعهدات خود در قبال قاهره پایبند باشد مصر نیز به تعهدات خود در قبال واشنگتن پایبند خواهد بود اما با این وجود برای تأمین نیازهای حیاتی مرتبط با امنیت ملی خود به دیگر منابع خارجی متوسل خواهد شد.
پیشتر وزیر خارجه مصدر گفتگو با روزنامه مصری «الاهرام» نیز گفته بود که آشفتگی روابط دو کشور می‌تواند بر شرایط خاورمیانه و منافع آمریکا در این منطقه تأثیر مستقیم بگذارد.
ایالات متحده بعد از برکناری مرسی به دست ارتش و نیروهای انقلابی، بخشی از کمک‌های نظامی خود به مصر را که بعد از توافق کمپ دیوید تا کنون جاری بوده را تعلیق کرد.

• در آستانه تظاهرات حامیان اخوان‌المسلمین در قاهره و دیگر شهرهای مصر تدابیر شدید امنیتی اتخاذ شده و نیروهای امنیتی در اطراف وزارت کشور مصر مستقر شده‌اند.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، در آستانه تظاهرات حامیان اخوان المسلمین و "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر، تدابیر شدید امنیتی در اطراف وزارت کشور، ساختمان مجلس شورا و شورای وزرای مصر اتخاذ شده است.
در همین راستا خودروهای زرهی نیروهای ارتش در میدان «التحریر» مستقر شده‌اند و ورودی‌های این میدان را با استفاده از مانع‌های فلزی و سیم خاردار مسدود کرده‌‌اند. خیابان‌های «عبدالمنعم ریاض»، «محمد محمود» و میدان‌های «طلعت حرب» و «سیمون بولیوار» نیز که به پل «قصر النیل» و میدان التحریر منتهی می‌شود مسدود شده‌اند.
خیابان‌های منتهی به میدان «النهضه» و خود این میدان نیز با حضور نیروهای امنیتی مسدود شده و حرکت عبور و مرور ممنوع در آن اعلام شده است.
جریان «همپیمانی ملی در حمایت از مشروعیت» طی فراخوانی از حامیان اخوان خواسته که در تظاهراتی برای اعتراض به گذشت 100 روز از حصر مرسی توسط نیروهای امنیتی، حضور پیدا کنند.

• ائتلاف حمایت از مشروعیت در مصر از مردم این کشور خواست با شعار «تعیین تکلیف» در مخالفت با کودتای نظامی در قاهره تظاهرات کنند.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، ائتلاف ملی حمایت از مشروعیت در مصر از طرفدارانش خواست ‌به مناسبت گذشت بیش از سه ماه از زمان برکناری محمد مرسی رئیس جمهور این کشور، تظاهرات کنند.
این ائتلاف در بیانیه‌ای از طرفدارانش خواست جمعه با شعار«تعیین تکلیف» در میدان «روکسی» و خیابان المعادی در قاهره و میدان المحطه در استان جیزه غرب قاهره ‌ تظاهرات کنند.
این بیانیه افزود: از نشانه‌های این 100 روز بدتر شدن اوضاع امنیتی، ‌رسانه‌های پر شده از دروغ و نیرنگ،‌ سرکوب تظاهرات،‌ فقدان آزادی،‌ بازداشت سیاستمداران مخالف کودتا، چیرگی مجدد نظامیان بر همه امور کشور و وضعیت بد اقتصادی است.
در این بیانیه آمده است: بدی‌های کودتا در مصر قابل شمارش نیست ولی ما به عنوان مخالفان آن تاکید می‌کنیم همچنان به فعالیت‌های مسالمت آمیز خود علیه این اقدام ادامه می‌دهیم و مطمئن هستیم که به هدف خود خواهیم رسید.

• تظاهرات حامیان گروه اخوان المسلمین و مرسی رئیس‌جمهور برکنار مصر در حالی آغاز شده است که وزارت کشور مصر ضمن محدود خواندن اعتراضات، هشدار داده که با «بی قانونی‌ها» مقابله خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، تظاهرات حامیان گروه اخوان المسلمین و "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر در نقاط مختلف قاهره آغاز شده است. در همین راستا وزارت کشور مصر ضمن محدود خواندن اعتراضات حامیان گروه اخوان المسلمین اعلام کرد که با افرادی که از چهارچوب قانون خارج شوند برخورد شدیدی خواهد شد.
"هانی عبداللطیف" سخنگوی این وزارت خانه تأکید کرد که نیروهای امنیتی آماده مقابله با هرگونه اقدام حامیان اخوان برای ایجاد درگیری بعد از تظاهرات هستند.
تظاهرات اخوان از برابر مسجد «الاستقامه»، خیابان «خاتم المرسلین»، مسجد «العزیز بالله» در منطقه «زیتون» آغاز شده است.
از سوی دیگر یک منبع امنیتی از کشته شدن یک افسر پلیس 27 ساله به دست افراد مسلح در منطقه العریش در سینا خبر دادند. بعد از برکناری مرسی تا کنون بارها نیروهای امنیتی در جنوب سینا هدف افراد مسلح قرار ‌گرفته‌اند.

• افسران اطلاعاتی و امنیتی ترکیه و قطر در نشستی دو روزه در دوحه تصمیم‌ها و دستورهای لازم برای گروهک های تروریستی تحت فرماندهی خود در سوریه و مصر صادر کردند.
هفته نامه فلسطینی المنار در گزارشی با اشاره به ادامه دخالت های نظامی ترکیه و قطر در سوریه و مصر نوشت: پایتخت قطر هفته گذشته شاهد یک نشست اطلاعاتی با حضور شماری از افسران امنیتی ترکیه و قطر بود که دو روز به طول انجامید.
شرکت کنندگان پس از اختتام نشست به دربار امیر قطر رفتند تا وی را در جریان تصمیم های اتخاذ شده در نشست قرار بدهند.
یک منبع حوزه خلیج فارس به المنار گفت: ریاست هیئت ترکی را معاون رئیس سرویس اطلاعات این کشور برعهده داشت که پرونده تروریست ها در سوریه را در دست دارد.
در این نشست اطلاعاتی در دوحه، ترکیه و قطر دستورهای لازم به گروه های تروریستی در سوریه را که تحت حمایت مالی آن ها کار می کنند صادر کردند.
بر اساس تصمیم های این نشست گروه های تروریستی عملیات های انفجاری خود را در سوریه و بخصوص دمشق شدت می بخشند و شلیک بی هدف خمپاره به دمشق ادامه می یابد تا حالتی از رعب و وحشت در پایتخت ایجاد کند بخصوص در شرایطی که گروهک های تروریستی با شکست های پی در پی مواجه هستند و ارتش عربی سوریه در عملیات پاکسازی مناطق سوریه پیشرفت داشته است.
این منبع افزود، افسران اطلاعاتی ترکیه و قطر راه های تشدید حملات تروریستی و خشونت ها به دست گروهک های تروریستی علیه نیروهای ارتش و امنیت در مصر و بخصوص در صحرای سینا را بررسی کردند و تصویب کردند که سلاح و نیروی بیش تری به مصر اعزام کنند تا این کشور را بی ثبات نگاه دارند.
این منبع فاش کرد: دیدارهایی محرمانه هر چند وقت یک بار در دوحه با مشارکت رهبرانی از گروه های تندرو برگزار می شود که به موضوع بررسی ادامه عملیات های تروریستی در سوریه و مصر می پردازند.

• رئیس سابق مرکز مطالعاتی «الاهرام» با اشاره به کمک‌های اقتصادی و نظامی آمریکا به مصر تاکید کرد قاهره باید در روابط خود با واشنگتن تجدیدنظر کند.
"عبدالمنعم سعید"، رئیس سابق مرکز مطالعات سیاسی الاهرام، ضمن تاکید بر لزوم بازنگری در روابط با آمریکا، اظهار داشت: باید از کمک‌های اقتصادی آمریکا بی‌نیاز شد.
وی افزود، با توجه به روند تحولات در سطح بین المللی و منطقه‌ای، دولت مصر نه تنها باید در روابط خود با آمریکا بلکه به طور کلی با کشورهای غربی تجدید نظر کند. سعید تاکید کرد: باید از کمک‌های اقتصادی آمریکا به مصر بی‌نیاز شد، به ویژه اینکه این کمک‌ها 200 میلیون دلار بوده و در اقتصاد مصر تاثیری ندارد.
وی در توضیح این مطلب افزود، نباید برای بهره‌مندی از این کمک‌ها در برابر شروط آمریکا سر تسلیم فرود آورد، بلکه باید عزت مصری‌ها را حفظ کرد، به ویژه اینکه کمک‌های آمریکا به طور مستقیم دخالت آن را در مسائل مصر به دنبال دارد و این به هیچ وجه قابل قبول نیست.
این کارشناس مصری در خصوص کمک‌های نظامی آمریکا به ارتش مصر که به صورت تجهیزات نظامی در اختیار آن قرار می‌گیرد، تصریح کرد: باید در منابع تامین تسلیحات، تنوع ایجاد کرد هرچند در شرایط حاضر امکان بی‌نیازی از سلاح آمریکا وجود ندارد، زیرا سلاح‌هایی که مصر از آمریکا دریافت می‌کند، در کشورهای شرقی وجود ندارد.
وی در ادامه گفت: به هر حال باید روند دریافت سلاح از آمریکا مبتنی بر اصول تجاری باشد، همانطور که روابط تسلیحاتی کشورهای بزرگ نیز با آمریکا مبتنی بر همین اصل است.

• یکی از اعضای ارشد جمعیت اسلامی مصر تاکید کرد احزاب اسلامی حامی مشروعیت "محمد مرسی" رئیس‌جمهور برکنارشده مصر، تا بازگشت وی به قدرت، در انتخابات و همه‌پرسی اصلاح قانون اساسی شرکت نخواهند کرد.
"محمد ابوسمره"، عضو ارشد جمعیت اسلامی مصر با تاکید بر اینکه همه‌پرسی قانون اساسی قبلا انجام شده و بیش از 65 درصد از آراء مصری‌ها را از آن خود کرده است، گفت: احزاب اسلامی حامی مشروعیت "محمد مرس"، تا بازگشت او به قدرت، در هیچ همه‌پرسی‌ای شرکت نخواهند کرد.
وی با ابراز مخالفت کامل با نقشه راه نیروهای مسلح در مصر، تصریح کرد: مشارکت در همه‌پرسی و یا انتخابات پارلمانی از یک سو به معنی به رسمیت شناختن اقدامات آنان و از سوی دیگر به مثابه موافقت با برکناری مرسی است. ابوسمره تاکید کرد، شرکت در انتخابات و یا همه‌پرسی، فقط با بازگشت مرسی به قدرت ممکن است، زیرا او نخستین رئیس جمهور مدنی و منتخب مصر است که با خواست مصری‌ها به قدرت رسید و با کودتای نظامی کنار رفت.

• فرزند رئیس‌جمهور برکنارشده مصر تأکید کرد در پیامی که اخیرا از پدر خود دریافت کرده، مرسی وعده داده به زودی کودتای نظامی سقوط خواهد کرد و انتقام خون شهدا گرفته خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری «الشرق»، "اسامه مرسی" فرزند "محمد مرسی" رئیس جمهور برکنار شده مصر اعلام کرد که پیامی از پدر خود دریافت کرده که در آن وعده پیروزی، انتقام خون شهدا و سقوط کودتای نظامی را به آن ها داده است.
اسامه مرسی بدون ارائه جزئیاتی از نحوه دریافت چنین پیامی افزود: به زودی حق بر باطل پیروز می‌شود و هرآنچه که بر سر انقلابی‌های پایدار آمده به خوبی به پایان خواهد رسید.
از سوی دیگر نیز بخش «احزاب» دادگاه عالی اداری مصر پرونده انحلال حزب «آزادی و عدالت» شاخه سیاسی گروه اخوان المسلمین مصر را بررسی خواهد کرد. پرونده انحلال حزب «نور» شاخه سیاسی «الدعوه السلفیه» نیز بررسی خواهد شد.
این جلسه بنا بر دادخواست "جمال صلاح" یکی از وکلای مصری برای انحلال حزب‌های آزادی و عدالت و حزب نور با توجه به اینکه این احزاب بر پایه‌های دینی بنا نهاده شده‌اند و این مسئله مغایر با قانون اعلام شده است، برگزار خواهد شد.

• سفیر مصر در نیجریه با اشاره به تهدید آمریکا علیه مصر مبنی بر قطع کمک‌ های خود به قاهره گفت: این تهدیدها بازی سیاسی برای فشار بر قاهره است.
"أشرف سلامة" سفیر مصر در نیجریه اظهار داشت: آمریکا با تهدید به قطع کمک‌ های خود به مصر در تلاش برای اعمال فشار بر قاهره است در حالی که از تهدید فراتر نخواهد رفت و هرگز کمک‌ های خود را قطع نخواهد کرد.
وی که برای تعطیات عید قربان به قاهره آمده است، با تاکید بر اینکه اگر آمریکا در صدد قطع این کمک‌ها بود، پس از برکناری "محمد مرسی" این کار را می‌کرد، تصریح کرد، واشنگتن به خوبی از جایگاه مصر در منطقه با خبر است و با قطع کمک‌ها، ریسک نخواهد کرد بنابراین اکنون به یک بازس سیاسی متوسل شده است تا قاهره را تحت فشار قرار دهد.
سلامه اظهار داشت: رخدادهای مصر را نمی‌توان کودتای نظامی دانست و هم اکنون دولت مصر در تلاش است، با انسجام و هماهنگی کامل، نقشه راه را عملی کند.
سفیر مصر افزود، سران برخی کشورها از بیم اینکه انقلاب مردمی مصر به کشورهای آنان نیز منتقل شود، مخالفت خود را با روند تحولات مصر اعلام کرده‌اند.
وی در مورد روابط مصر با کشورهای آفریقایی اظهار داشت: مصر باید با تبادل دیدارها با سران این کشورها، نقش گذشته خود را بازیابد به ویژه اینکه تمام کشورهای جهان به نوعی با کشورهای آفریقایی در ارتباط هستند و از منابع موجود در آن بهره‌برداری می‌کنند، در حالی‌که مصر در زمان "حسنی مبارک" به تدریج از کشورهای مزبور دور شد تا اینکه درپی تلاش برای ترور مبارک در آدیس آبابا، این روابط قطع شد.

• "حسنی مبارک" و پسرانش و وزیر کشور پیشین مصر برای ادامه محاکمه در پرونده حوادث 25 ژانویه و خسارت به دارایی‌های ملی وارد دادگاه جنائی قاهره در آکادمی پلیس شدند.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، "حسنی مبارک" دیکتاتور پیشین مصر و "علاء" و "جمال مبارک" پسران وی به همراه "حبیب العادلی" وزیر کشور پیشین مصر برای ادامه محاکمه در پرونده موسوم به «پرونده قرن» وارد دادگاه جنائی قاهره در آکادمی پلیس شدند.
مبارک و پسرانش و عادلی به اتهام قتل معترضان در جریان حوادث انقلاب 25 ژانویه مصر و خسارت به دارایی‌های ملی از طریق صادرات گاز به سرزمین های اشغالی دوباره محاکمه می‌شوند.
این جلسه دادگاه به ریاست قاضی "محمود الرشیدی" در روز‌های 19 و 20 و 21 اکتبر (27و 28و 29 مهر) برگزار می‌شود و به دستور الرشیدی پخش زنده تلویزیونی جلسات محاکمه لغو شده است.
تعدادی از مخالفان مرسی نیز در اطراف آکادمی پلیس تجمع کرده و خواستار اعدام مبارک شده‌اند.

• دانشجویان هوادار اخوان المسلمین در دانشگاه الازهر قاهره تظاهراتی اعتراض آمیز برگزار کردند.
شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی گزارش داد، شماری از دانشجویان وابسته به جماعت اخوان المسلمین تظاهرات اعتراض آمیزی در دانشگاه الازهر قاهره به راه انداختند. هدف آن ها از برگزاری این راهپیمایی تعطیل کردن کلاس ها در اولین روز سال تحصیلی بود. در این تظاهرات دانشجویان با سردادن شعارهایی علیه ارتش و پلیس مصر دفتر رئیس دانشگاه را محاصره کردند.
همچنین صدها دانشجو با بستن خیابان النصر در مقابل دانشگاه موجب اختلال در عبور و مرور عابران شدند اما پلیس فورا مسیر بسته شده را باز کرد.
این شبکه افزود از سوی دیگر مدیریت دانشگاه از دانشجویان خواست به کلاس های خود بروند و با اشاره به اینکه این اقدامات منجر به تاخیر افتادن درس ها می شود گفت از دعواهای سیاسی پرهیز کنند.

• برخي از شهرهاي مصر شاهد راهپيمايي شبانه عليه کودتاي نظامي بود.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره عربی شهر سوئز مصر شاهد راهپیمایی شبانه در حمایت از "محمد مرسی" بود.
راهپیمایان برای محکوم کردن کودتای نظامی به خیابان آمده بودند. آن ها همچنین اقدام های سرکوبگرانه ای را که علیه هواداران مرسی صورت می گیرد نیز محکوم کردند. راهپیمایان خواهان بازگشت مصر به مسیر دموکراتیک خود شدند.

• «جنبش دانشجویان مخالف کودتا» قرار است یکشنبه (92.07.28) در محکومیت عزل "محمد مرسی" و کشتار و بازداشت هواداران او راهپیمایی گسترده ای در دانشگاه الازهر برگزار کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره عربی این جنبش با صدور بیانیه ای اعلام کرد تظاهرات شنبه به صورت خودجوش برگزار شد و یکشنبه قیام بزرگ در دانشگاه الازهر انجام خواهد شد.
راهپیمایان خواهان برکنار "احمد الطیب" شیخ الازهر و "اسامه العبد" شدند. راهپیمایان شعارهایی علیه ارتش و پلیس مصر سر دادند.
دانشجویان تهدیدات اخیر که علیه آن ها صورت گرفته و آن ها را به تعلیق تحصیل تهدید کرده است محکوم کرده و اعلام کردند راهپیمایی حقی از حقوق آن هاست. دانشجویان همچنین تاکید کردند فعالیت های خود را در روزهای آینده افزایش خواهند داد.
یکی از دانشجویان گفت: قانون با راهپیمایی دانشجویان مخالفتی ندارد و اینکه رئیس دانشگاه با راهپیمایی دانشجویان مخالفت کرده است حرف درستی نیست.

• معاون سردبیر روزنامه الاهرام مصر تاکید کرد، قانون ساماندهی به تظاهرات مصر با آزادی بیان مغایرت دارد.
"سالم عبدالغنی" در مصاحبه با شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی درباره پوشش گسترده خبر حادثه انفجار در اسماعیلیه و خطر ورود خودروهای بمب گذاری شده به صحنه خشونت ها در مصر گفت: منحنی عملیات های تروریستی در مصر شکل دیگری به خود گرفته است. عملیات های تروریستی از مناطق مشخص شده درگیری که میان ارتش و گروه های تروریستی در صحرای سینا ادامه داشت شروع به حرکت کرد و خطر این اقدام های تروریستی زمانی بالا رفت که تروریست ها با سلاح آر پی جی به منطقه صنعتی قمر در المعادی حمله کردند این منطقه یک منطقه بسیار مهم تلقی می شود. انفجار تروریستی که ساختمان سازمان اطلاعات نظامی اسماعیلیه را هدف قرار داده بود محور جبهه جدیدی محسوب می شود. این مساله حاکی از آن است که فعالیت تروریست ها به اسماعیلیه منتقل شده است و از 10 روز پیش که حملات علیه افسران و سربازان مصری صورت گرفت نشانه های این امر به چشم می خورد.
عبدالغنی در ادامه افزود، با توجه به اهمیت منطقه کانال سوئز ارتش مصر به شدت بر حفظ امنیت این منطقه تاکید دارد و نیروهای خود را به صورت گسترده ای در این منطقه مستقر کرده است و تمامی تدابیر امنیتی لازم را برای حفظ این آبراهه مهم به کار بسته است. در این شرایط حتی نزدیک شدن تروریست ها به کانال سوئز امری دشوار است.
معاون سردبیر روزنامه الاهرام مصر همچنین درباره مشکلات قانون سامان دهی راهپیمایی ها و تجمعات اظهار داشت: زمانی که برای تصویب این قانون انتخاب شده است زمان مناسبی نیست. برخی از مواد این قانون نیز مشکل دارد و مسائل عجیبی در مواد این قانون آمده است. همچنین بسیاری از مواد این قانون مخالف آزادی بیان است در حالی که آزادی بیان یکی از دستاوردهای مهم انقلاب محسوب می شود. این قانون در واقع تلاشی برای مقابله با هرج و مرجی است که هم اکنون مصر با آن دست به گریبان است.

• خبرگزاري رويترز روز شنبه (92.07.27) در گزارشي از قاهره از زخمي شدن حداقل چهار شهروند مصري در جريان انفجار يك خودرو بمب گذاري شده در شهر اسماعيليه اين كشور خبر داد.
اين گزارش به نقل از منابع مصري حاكي است كه حداقل چهار نفر در بر اثر انفجار مزبور در حوالي يكي از ساختمان هاي وزارت اطلاعات مصر در اسماعيليه زخمي شده اند.
يك منبع ديگر كه خواست نامش فاش نشود، گفت: شدت اين انفجار در شمال غرب مصر به حدي بود كه حتي بخشي از ديوار اين ساختمان امنيتي فرو ريخت.

• رئیس حزب «الحر» مصر اظهار داشت که کمک‌های آمریکا به مصر، بیشتر به نفع آمریکا و رژیم صهیونیستی است تا مصر.
"محمد مصطفی" رئیس حزب الحر مصر، آمریکا را به پایان دادن به اظهارات مداخله‌جویانه در مصر فراخوانده و تاکید کرد: کمک‌های واشنگتن به قاهره، بیشتر به نفع آمریکا و رژیم صهیونیستی است تا مصر.
وی نقشه راه را که در مصر به اجرا گذاشته شده، موضوعی کاملا داخلی دانسته و گفت: نباید هیچ کشوری در این خصوص، دخالت داشته باشد.
مصطفی درباره تصمیم آمریکا به قطع کمک‌های خود به مصر اظهار داشت، با فاش شدن نقشه‌های واشنگتن در قبال خاورمیانه و نیز در خصوص منطقه «سینا» و امنیت سرزمین های اشغالی، این تصمیم طبیعی است، از همین رو دولت مصر باید هر چه زودتر مخالفت خود را با دریافت کمک‌های آمریکایی اعلام کرده و دیگر چنین درخواستی از آن نداشته باشد.

• رئیس جمهور موقت مصر صدور قانون جدید تظاهرات را به تعویق می اندازد.
به گزارش شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، این تصمیم "عدلی منصور" در پی گسترش اعتراضات مردمی به قانون جدید تظاهرات در مصر، اتخاذ شد.
جنبش تمرد مصر تهدید کرده بود خواستار برگزاری تظاهرات در مخالفت با قانون جدید خواهد شد. رئیس جمهور مصر درباره این قانون با احزاب مختلف گفتگو خواهد کرد تا توافق درباره آن به دست آید. عدلی منصور تاکید دارد قانون تظاهرات باید به گونه ای باشد که مانع از تبدیل شدن تظاهرات به خشونت و آشوب شود.

• سفیر مصر در ریاض تاکید کرد قاهره از تصمیم عربستان سعودی درباره عضویت در شورای امنیت حمایت می کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الاخباریه سعودی، "عفیفی عبدالوهاب" گفت: این تصمیم عربستان اعلام مخالفت با برخوردهای دوگانه شورای امنیت و در جهت برآورده کردن خواست کشورهای در حال توسعه از این شورا بود.
عبدالوهاب بیانیه وزارت امور خارجه عربستان در این باره را قاطعانه و شجاعانه توصیف کرد.
سفیر مصر افزود: این اقدام عربستان در واقع بیان موضع امت عربی و اسلامی و پیام قوی برای کشورهای غربی بود که باید ساختار شورای امنیت اصلاح شود. کشورهای عربی و اسلامی بیشتری باید به عضویت شورای امنیت درآیند و حق وتو منحصر به پنج عضو دائم این شورا نباشد.
وی خاطر نشان کرد: عربستان و مصر باید در شورای امنیت از حق وتو برخوردار باشند. من اطمینان دارم امت عربی و اسلامی از این تصمیم عربستان حمایت می کنند. شورای امنیت برای حفظ صلح و امنیت جهانی باید اصلاح شود.
عفیفی عبدالوهاب گفت: این تصمیم عربستان پیامی برای کشورهای غربی بود که کشورهای در حال توسعه خواهان اصلاح منشور ملل متحد و افزایش شمار اعضای شورای امنیت هستند. کشورهای در حال توسعه باید عضو شورای امنیت باشند تا بتوانند مشکلات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود را پیگیری کنند. همه کشورهای عربی و اسلامی به همین علت باید از موضع ریاض حمایت می کنند.

• وزارت امور خارجه مصر مي گويد از ليبي خواسته است آزادي ده ها راننده مصري گروگان گرفته شده توسط يك گروه شبه نظامي مسلح درآن كشور را تضمين كند.
به گزارش آسوشيتدپرس ازقاهره، "بدر عبدالعاطي" يك سخنگوي وزارت خارجه مصر روز شنبه گفت: تعداد مصري هاي به گروگان گرفته شده پس ازمتوقف شدن بيش از۷۰ خودرو طي هفته جاري درشهر عجبيه درشمال ليبي دقيقا مشخص نيست .
مقامات امنيتي ليبي گفته اند: حدود ۲۰۰ راننده مصري توسط يك گروه شبه نظامي كه خواستار آزادي بستگان دستگير شده خود در مصر هستند، گروگان گرفته شده اند.
شبه نظاميان مسلح پس ازسرنگوني رژيم "معمر قذافي" ديكتاتور ليبي و كشته شدن وي درسال ۲۰۱۱ ازنظر تعداد ونيرو تقويت شده اند. به دنبال اين سرنگوني، به سمت مصر سرازير شده اند درحالي كه مقامات مي كوشند مانع ازيك شورش در اين كشور شوند.

• به دستور مقام های امنیتی مصر گذرگاه مرزی این کشور با لیبی تا اطلاع ثانوی تعطیل شد.
به موجب این دستورگذرگاه سلوم، مهم ترین گذرگاه مرزی میان مصر و لیبی، به دلایل امنیتی مسدود شده است.
پس از آنکه افراد مسلح در منطقه اجدابیای لیبی ده ها راننده مصری را به گروگان گرفتند، مقام های امنیتی مصر این گذرگاه را از روز شنبه (92.07.27) تا زمان بهبود شرایط امنیتی به روی شهروندان مصری بستند.
به گزارش پایگاه خبری البشیر، سرلشکر "عنانی حموده" مدیر اداره امنیت استان مطروح در مصر در این باره گفت: این گذرگاه به دستور دولت مصر به روی مسافرانی که از مصر به لیبی می روند و همچنین به روی کامیون های حامل کالاهای صادراتی مصر بسته شده است و دلیل صدور این دستور نیز حفاظت از جان شهروندان مصری است.
وی همچنین افزود، به رانندگان مصری که در خاک لیبی هستند توصیه کرده ایم در اماکن امن باقی بمانند تا مشکل گروگان های مصری در لیبی که تعداد آنها به حدو70 نفر می رسد حل شود.
تلویزیون مصر به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور اعلام کرد، "بدر عبدالعاطی" سفیر مصر در لیبی پیگیر قضیه گروگان های مصری است و رایزنی های او با مقام های دولتی و شیوخ قبایل در لیبی ادامه دارد.
• نخست وزیر مصر با تاکید بر اینک قانون منع تظاهرات به زودی صادر خواهد شد گفت که دولت موقت کنونی برای سال‌های آتی حکومت در این کشور برنامه ریزی می‌کند.
به گزارش روزنامه الشروق مصر، "حازم الببلاوی"، نخست وزیر مصر گفت که دولت کنونی مصر موقتی است و ممکن است که تنها شش ماه دیگر دوام داشته باشد اما معنایش این نیست که تفکرات و عقاید دولت محدود به دوره حکومت موقت است بلکه این دولت موقت برای سال های آتی برنامه ریزی می کند.
ببلاوی در اظهاراتی به برنامه «اینجا پایتخت است» که از شبکه سی بی سی پخش می شود گفت: دولت کنونی و دولت های آتی باید راهبردی دراز مدت را وضع می کنند تا ثمره آن را نسل های آتی در 30 سال آینده احساس کنند. نخست وزیر مصر تاکید کرد: وضعیت کنونی در مصر از سه ماه پیش که دولت جدید روی کار آمده رو به بهبود است و اوضاع امنیتی روز به روز بهتر می شود و مردم به طور بی سابقه ای با پلیس همبستگی پیدا کرده است.
ببلاوی با اشاره به بهبود پرونده سیاسی در مصر گفت: روند اجرای نقشه راهی که احزاب سیاسی و ملی آن را تایید کرده اند به خوبی پیش می رود و کمیته تدوین قانون اساسی جدید برای تدوین نهایی قانون منطبق با خواسته ملت و انقلاب کار می کند.
حازم الببلاوی همچنین گفت: قانون تظاهرات که قرار است به زودی صادر شود باید قاطعانه اجرا شود و استفاده از حق برپایی تظاهرات باید با قید و بندهایی همراه باشد که مقامات را آزار ندهد و امنیت را حفظ کند. وی در عین حال گفت که آماده مذاکره بر سر این قانون است.
ببلاوی گفت: قانون مبارزه با تروریسم نیز آماده شده اما هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. نخست وزیر مصر دولت خود را قدرتمند، قاطع و دوراندیش دانست.
وی دخالت "عبدالفتاح السیسی" در امور دولت را رد کرد و در همین حال تاکید کرد که حالت فوق العاده در مصر به زودی لغو شود.

• تعدادی از دانشجویان الازهر با تظاهرات در محوطه این دانشگاه خواستار بازگشت "محمد مرسی" به قدرت شدند.
به گزارش پایگاه خبری «الیوم السابع»، تعدادی از دانشجویان دانشگاه الازهر با حضور در تظاهراتی موسوم به «دانشجویان علیه کودتا» در دانشگاه الازهر در شرق قاهره خواستار «قیام عظیم» دانشجویی در دانشگاه و بازگشت محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر به قدرت شدند.
دانشجویان معترض همچنین همزمان با تظاهرات در دانشگاه مسیر خیابان نصر منتهی به میدان رابعه العدویه را مسدود کردند و خواستار آزادی زندانیان اخوانی نیز شدند که با مقابله نیروهای امنیتی مواجه شدند نیروهای امنیتی از گاز اشک آور برای پراکنده کردن معترضان استفاده کردند.
با توجه به تلاش دانشجویان برای حرکت به سوی میدان رابعه العدویه و حضور نیروهای امنیتی انتظار می‌رود درگیری‌های گسترده‌ای در این منطقه ایجاد شود و به نظر می‌رسد که دانشگاه الازهر نیز تا زمان نامعلومی تعطیل اعلام شود.
از سوی دیگر نیز "علاء و جمال" مبارک فرزندان "حسنی مبارک" دیکتاتور پیشین مصر و "حبیب العادلی" وزیر کشور وقت مصر برای ادامه محاکمه به اتهام قتل معترضان و وارد کردن خسارت به اموال ملی از طریق صادرات گاز به سرزمین های اشغالی به دادگاه جنائی قاهره در آکادمی پلیس حاضر شدند.

• خودروهای زرهی نیروهای امنیتی مصر به دانشگاه الازهر حمله کردند تا ده‌ها دانشجوی معترض حاضر در محوطه دانشگاه را سرکوب کنند.
به گزارش پایگاه خبری «شرق»، خودروهای زرهی پلیس و نیروهای امنیتی مصر به دانشگاه الازهر حمله کردند تا تجمع اعتراضی دانشجویان در این دانشگاه را سرکوب وپراکنده کنند.
نیروهای امنیتی همچنین با شلیک گاز اشک آور در میان معترضان به دنبال جلوگیری از حرکت دانشجویان معترض به سوی میدان رابعه العدویه بودند که این اقدام منجر به ایجاد ده‌ها مورد خفگی و بیهوشی در میان دانشجویان شده است.
دانشجویان معترض همچنین در دانشگاه عین الشمس و محوطه خوابگاه‌های این دانشگاه تجمع کرده‌اند و خواستار آزادی دانشجویان زندانی شدند و شعارهایی علیه ارتش و نیروهای وزارت کشور مصر سر دادند.

• یکی از رهبران حزب «سازندگی و توسعه» مصر با بیان اینکه قانون اساسی دولت کودتاچی را به رسمیت نمی‌شناسیم، تاکید کرد که تعدیل قانون اساسی 2012 مصر به دنبال نابود ساختن جریان‌ اسلامگرا به طور کامل است.
"طه الشریف" یکی از رهبران حزب «سازندگی و توسعه» شاخه نظامی جماعت اسلامی مصر، با اعلام مخالفت خود با فعالیت کمیته 50 نفره تدوین قانون اساسی که هم اکنون به تعدیل قانون اساسی 2012 می‌پردازد، گفت: قانون اساسی 2012 نزد ملت مصر به رأی گذاشته شده و توسط یک کمیته منتخب تدوین شده بود ولی کودتا رأی ملت را سرنگون کرد. رأی مردمی که با قانون اساسی (2012) موافقت کرده بودند.
وی با بیان اینکه تعدیلات قانون اساسی مصر به دنبال نابود ساختن جریان اسلامگرا به صورت کامل، نه نابودی اخوان المسلمین است، افزود، شنیده‌ها از بندهایی در قانون اساسی جدید حکایت دارد که فعالیت احزاب اسلامی را ممنوع می‌کنند. همچنین حرف و حدیث‌هایی مبنی بر لغو هویت اسلامی کشور وجود دارد. چنین امری کاملا مطرود است و نمی‌توان با آن موافقت کرد.
الشریف با بیان اینکه قانون اساسی مصر همان قانون اساسی 2012 است که به همه پرسی گذاشته بود، افزود، این قانون اساسی را نمی‌توان لغو کرد و هیچ قانون اساسی جدیدی را به رسمیت نمی‌شناسیم. این امر برای محافظت بر هویت اسلامی خودمان است که اجازه نمی‌دهیم خدشه دار شود.
وی در پایان از وجود رویکردی در بین اعضای جماعت اسلامی و حزب «سازندگی و توسعه» جهت تحریم همه پرسی قانون اساسی جدید مصر سخن گفت و دولت جدید را دولت کودتاچیان نامید.

• هماهنگ‌کننده جریان مردمی مصر و رئیس حزب «الجیل»، مخالفت خود را با اظهارات مسئولان آمریکا مبنی بر تعلیق کمک به مصر ابراز داشته و دولت مصر را به مخالفت هرچه سریعتر با دریافت این کمک‌ها فرا خواند.
"ناجی الشهابی"، هماهنگ‌کننده جریان مردمی مصر و رئیس حزب «الجیل» اظهار داشت: دولت مصر باید هرچه زودتر بی‌نیازی خود را از کمک‌های آمریکا اعلام کرده و آن را نپذیرد.
وی افزود، این کمک‌ها عامل دخالت آمریکا در مسائل داخلی مصر است و این چیزی است که به هیچ قیمتی قابل قبول نیست.
الشهابی تصریح کرد: وضعیت آمریکا در منطقه، دستخوش تغییر شده است، از همین رو واشنگتن بار دیگر با اقدامات تاکتیکی و فریبکارانه در قبال تحولات منطقه، در تلاش برای اجرای نقشه صهیونیستی - آمریکایی تحت عنوان خاورمیانه جدید است و همین رویکرد را در قبال مصر، سوریه و پرونده اتمی ایران در پیش گرفته است.
وی در توضیح این مطلب افزود: آمریکا دریافته است که توسل به زور و سلطه جویی دیگر سودی ندارد، از همین رو به دیپلماسی نرم متوسل شده، غافل از اینکه این نقشه نیز هرگز سودی برایش نخواهد داشت.

• فرستاده ویژه سازمان ملل در پرونده سوریه در دیدار با وزیر خارجه مصر در قاهره تأکید کرد که همه طرف‌ها باید در ساخت سوریه‌ای جدید همکاری کنند و راهکار سیاسی تنها راه حل بحران سوریه است.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه»، "اخضر ابراهیمی" فرستاده ویژه سازمان ملل در پرونده سوریه در دیدار با "نبیل فهمی" وزیر امور خارجه مصر در قاهره تأکید کرد که عناصر متعددی در کنترل بحران فعلی سوریه دست دارند و همه طرف‌های سوری باید برای ایجاد دولتی جدید همکاری داشته باشند.
وی افزود، تلاش‌های زیادی از سوی طرف‌های مختلف در سطح بین المللی و منطقه‌ای برای برگزاری نشست ژنو2 به کار گرفته شده تا سوری‌ها در مسیر راهکار سیاسی که تنها راه حل این بحران «کشنده» است قرار بگیرند و برای آن ها استقلال و آزادی را فراهم کند.
ابراهیمی گفت: امیدواریم که این نشست برگزار شود و مصر می‌تواند نقش طبیعی خود به عنوان یک کشور پیشرو در منطقه را در این میان بازی کند.
از سوی دیگر نیز وزیر خارجه مصر گفت: گفتگو با ابراهیمی بر مسئله سوریه متمرکز شده بود و مصر از راهکار سیاسی برای حل بحران سوریه و ایجاد کشوری که در آن همه مردم از آزادی و دموکراسی بهره مند شود و کشوری متحده و با ثبات ایجاد کند، حمایت می‌کند.
ابراهیمی در ادامه دیدار با مقامات مصری با "نبیل العربی" دبیرکل اتحادیه عرب نیز دیدار کرد و وی را در جریان تلاش‌های بین المللی برای برگزاری نشست ژنو۲ قرار داد. ابراهیمی بعد از قاهره به دمشق و تهران سفر خواهد کرد.


 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶