نگاه آفران > آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۹/۲۰

تحولات آفریقای غیر عربی 65



واقعه مهم آفریقا از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92

• خبرنگار شبکه تلویزیونی فرانس 24، مساله تروریسم را موضوع اصلی نشست فرانسه و رهبران کشورهای آفریقایی در پاریس اعلام کرد.
گوینده فرانس بیست و چهار در مقدمه این گزارش گفت: نشست سران کشورهای آفریقایی و رئیس جمهور فرانسه در پاریس برگزار می شود. در این نشست راه های تضمین امنیت کشورهای آفریقایی در برابر تهدید های تروریستی بررسی خواهد شد. این اولین نشست موسوم به فرانسه-آفریقا در دوره ریاست جمهوری فرانسوا اولاند است. آفریقایی کردن نیروهای نظامی که تضمین کننده این امنیت هستند و تقویت مجوزهای مداخله در این کشورها دو رکن اساسی دکترین فرانسوا اولاند است.
"ژان کریم فال" خبرنگار فرانس 24 در محل کاخ الیزه درباره تحت الشعاع قرار گرفتن این نشست به علت درگذشت نلسون ماندلا گفت: درگذشت نلسون ماندلا بر این نشست که تا دقایقی دیگر آغاز می شود سایه افکنده است.
پرچم ها نیمه افراشته شده اند و فرانسوا اولاند این نشست را با ادای احترام خاص به ماندلا آغاز خواهد کرد. اولاند در حضور بیست و هفت نفر از سران کشورهای آفریقایی، دوازده نخست وزیر و 14 وزیر از جمله وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی که ریاست هیئت این کشور در این نشست بر عهده دارد به ماندلا ادای احترام خواهد کرد. قرار است هیئت آفریقای جنوبی نیز سخنرانی کند. در ادامه در طول ساعات بعدازظهر، نشست به طور رسمی و در پشت درهای بسته آغاز خواهد شد. این نشست به مسائل صلح و امنیت اختصاص خواهد داشت. این دو موضوع موضوعات محوری این نشست است و به همین علت است که فرانسوا اولاند این نشست را برگزار می کند.
این خبرنگار در این باره که مداخله در آفریقای مرکزی نیز از موضوعات مورد بحث در این نشست خواهد بود گفت: این سوالی سخت است. در نشست غیرعلنی که به مسائل صلح و امنیت اختصاص خواهد داشت، شرکت کنندگان به طور گسترده از نیروی آفریقایی ذخیره سخن به میان خواهند آورد. هدف از این نیروی ذخیره، تدارک شماری از یگان ها از کشورهای مختلف آفریقایی برای مداخله در زمان بروز بحران هاست. مساله نیروهای ذخیره آفریقایی مساله ای است که از ده سال پیش کشورهای آفریقایی درگیر آن هستند اما به جز چند یگان در آفریقای غربی، این نیروها در حال حاضر عملا وجود ندارند. به این ترتیب در این نشست از این مساله سخن به میان خواهند آورد. اما پشت همه این حرف ها مساله ترویسم وجود دارد. تروریسم موضوعی خاص برای فرانسه است. اکنون کشورهای حوزه ساحل در خط اول این نبرد هستند. اینها کشورهایی هستند که بویژه با اقدامات افراطی القاعده در مغرب اسلامی و در کشورهای ساحل مواجهند که نمونه آن سوء قصد در مرکز تجاری نایروبی بود. از سوی دیگر مساله الشباب نیز مطرح است. به این ترتیب مساله تروریسم بخش مهمی از مذاکرات پشت پرده فرانسه و کشورهای آفریقایی خواهد بود.

واقعه مهم گینه کوناکری از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به منظور شرکت در چهلمین اجلاس وزرای امور خارحه سازمان همکاری های اسلامی وارد کوناکری پایتخت جمهوری گینه در غرب آفریقا شد.
یکشنبه مورخ 17 آدز 92 "حسین امیر عبداللهیان" معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان در رآس هیاتی به منظور شرکت در چهلمین اجلاس وزرای امور خارحه سازمان همکاریهای اسلامی وارد کوناکری پایتخت جمهوری گینه در غرب آفریقا شد و در فرودگاه مورد استقبال وزیر امور خارجه این کشور قرار گرفت.
این اجلاس از دوشنبه (92.09.18) به مدت سه روز در پایتخت این کشور برگزار خواهد شد.


واقعه مهم ساحل عاج از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• مقامات سازمان ملل متحد خواستار رسیدگی به موارد نقض حقوق بشر در ساحل عاج شدند.
سازمان ملل متحد با ارائه گزارشی از بازداشت، زندانی، کشتار و اعدام فوری صدها نفر از شهروندان ساحل عاج توسط غارتگران قبیله ای موسوم به دوزوس خبر داد. نیروهای دوزوس که از حامیان دولت "الحسن واتارا" بودند از مارس 2009 تا مه 2013 در اجرای وظایف امنیتی خود مرتکب جنایات فراوانی شدند.
براساس گزارش ها، مقامات سازمان ملل متحد گفتند: در خلال سال های 2009 تا 2013 دست کم 228 نفر از شهروندان ساحل عاج کشته، 164 نفر زخمی و 162 نفر دیگر از سوی نیروهای دوزوس بطور غیر قانونی بازداشت و یا زندانی شدند. همچنین 274 فقره غارت، آتش سوزی و اخاذی از دیگر موارد نقض حقوق بشری نیروهای دوزوس دراین کشور به شمار می رود.
به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس از سازمان ملل متحد، "نوی پیلی"، کمیسر عالی حقوق بشر در سازمان ملل متحد افراد قبیله ای دوزوس را مسئول کشتار و نقض حقوق بشر علیه شهروندان ساحل عاج معرفی کرد. وی افزود، مقامات این کشور موظفند ضمن گسترش امنیت در سراسر ساحل عاج مانع از دخالت نیروهای دوزوس در استقرار امنیت در این کشور شوند. وی ضمن مخالفت با هرگونه بخشودگی افراد قبیله ای دوزوس، چنین اقدامی را غیر قابل پذیرش توصیف کرد.
افراد قبیله ای دوزوس که طی چند صد سال گذشته در این کشور زندگی می کنند در دهه 90 میلادی و اوج دوران بی ثباتی ساحل عاج مرتکب جنایات فراوانی شدند.

• حزب وابسته به لوران باگبو رئیس جمهور پیشین ساحل عاج روز پنجشنبه (492.09.1) اعلام کرد از انتشار گزارش اخیر سازمان ملل متحد که در آن دولت ساحل عاج به اعزام ماموران مخفی به غنا برای ترور یا ربودن طرفداران باگبو متهم شده، به شدت شوکه شده است.
آفی انگوئسان، در فاصله سال های دو هزار تا 2003 نخست وزیر ساحل عاج بوده است و در حال حاضر رئیس جبهه مردمی ساحل عاج وابسته به "لوران باگبو" است، اعلام کرد: انتشار گزارش سازمان ملل متحد در خصوص اعزام ماموران مخفی از ساحل عاج به غنا برای ترور طرفداران لوران باگبو برای ما تکان دهنده بود.
این مقام جناح مخالف ساحل عاج تاکید کرد: ما هم اسناد و دلایلی داریم که نشان می دهد در این زمینه اتفاقاتی افتاده است به ویژه این که ما نیز در ساحل عاج هر روز با چنین شرایطی روبرو هستیم.
رئیس جبهه مردمی ساحل عاج که خود نیز به مدت دو سال در کشورش بازداشت بود و سرانجام اوت گذشته در چارچوب تلاش برای تحقق آشتی ملی در ساحل عاج آزاد شد، افزود این اولین بار نیست که رژیم حاکم در ساحل عاج به ربودن فعالان سیاسی تبعید شده به خارج کشور اقدام می کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از ابیجان، این مقام حزبی ساحل عاج که برای اولین بار پس از آزادشدنش از زندان در کنفرانسی مطبوعاتی سخنی می گفت، افزود: ده ها و شاید هم صدها تن از رفقای ما در حزب جبهه مردمی ساحل عاج در حال حاضر در زندان های رژیم الحسن واتارا، رئیس جمهور کنونی سال عاج، به سر می برند و حتی محل بازداشت بسیاری از آن ها معلوم نیست.

واقعه مهم جمهوری دموکراتیک کنگو از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• مسئولان سازمان ملل متحد روز دوشنبه (92.09.11) اعلام کردند اولین هواپیماهای بدون سرنشین این سازمان که قرار است بر اوضاع مناطق ناامن شرق جمهوری دموکراتیک کنگو نظارت کنند، روز سه شنبه از شهر گوما در شرق کنگو عملیات خود را آغاز خواهند کرد.
انتظار می رود این هواپیماهای بدون خلبان که مسلح نیستند به تقویت نیروهای صلحبان سازمان ملل متحد مستقر در جمهوری دموکراتیک کنگو که مسئولیت اصلی شان حفاظت از غیرنظامیان این منطقه است، کمک کنند. این اولین بار است که از هواپیماهای بدون خلبان در عملیات صلحبانی سازمان ملل متحد در کنگو استفاده می شود.
"مارتین نسیرکی"، سخنگوی سازمان ملل متحد، اعلام کرد اولین هواپیماهای بدون خلبان سازمان ملل متحد از روز سه شنبه (92.09.12) در شهر گوما، مرکز استان ناامن کیووی شمالی در شرق کنگو به پرواز درخواهند آمد. اروه لادسو رئیس بخش صلحبانی سازمان ملل متحد که در حال حاضر در گوما به سر می برد، در مراسم آغاز عملیات این هواپیماها حضور خواهد داشت.
نسیرکی تصریح کرد این هواپیماها ابزار موثری هستند که می توانند به نیروهای صلحبان سازمان ملل متحد در تامین امنیت غیرنظامیان مناطق شرق کنگو کمک کنند. پس از آغاز عملیات این هواپیماهای بدون سرنشین، اروه لادسو به همراه مارتین کوبلر نماینده ویژه سازمان ملل متحد در جمهوری دموکراتیک کنگو، در کنفرانسی مطبوعاتی در شهر گوما به سوالات روزنامه نگاران پاسخ خواهد داد.
یک مسئول دیگر سازمان ملل متحد نیز اعلام کرد روز سه شنبه دو هواپیمای بدون خلبان این سازمان عملیات خود را در شرق کنگو آغاز خواهند کرد. به گفته وی قرار است در مجموع پنج فروند از این هواپیما در این منطقه از کنگو به کار گرفته شوند.
"ژنرال کارلوس آلبرتو دوس سانتوس کروز"، رئیس نظامی عملیات صلحبانی سازمان ملل متحد در جمهوری دموکراتیک کنگو، پیش از این اعلام کرده بود نیروی صلحبان بین المللی در کنگو به زودی به ابزار و امکانات جدیدی مجهز خواهد شد به طوری که بتواند از مارس یا آوریل سال 2014، در 24 ساعت شبانه روز در مناطق شرقی کنگو نظارت هوایی انجام دهد.
استان کیووی شمالی در شرق کنگو از ماهها پیش دستخوش فعالیت های خشونت بار گروههای مسلح است. جنبش بیست و سوم مارس یکی از این گروهها بود که اوایل نوامبر خود را تسلیم کرد. سازمان ملل متحد کشورهای رواندا و اوگاندا را که در مجاورت کنگو قرار دارند به حمایت از شورشیان جنبش بیست و سوم مارس متهم کرده است اما این دو کشور چنین اتهامی را بی اساس می دانند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد اجازه داده است برای نظارت بر مرزهای رواندا و کنگو از هواپیماهای بدون خلبان در مناطق مرزی شرق کنگو استفاده شود. پل کاگامه رئیس جمهور رواندا که کشورش عضو غیردایم شورای امنیت سازمان ملل متحد است، اعلام کرده است استقرار این هواپیماها هیچ مشکلی برای کشورش به وجود نخواهد آورد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، سازمان ملل اولین هواپیماهای بدون سرنشین مورد نیاز خود در کنگو را به شرکت ایتالیایی سلکس ای اس Selex ES که شعبه ای از شرکت بزرگ فینمکانیکا Finmeccanica است، سفارش داد.
اگر طرح استفاده از این هواپیماها در شرق کنگو مفید واقع شود سازمان ملل از این هواپیماها در سودان جنوبی یا ساحل عاج نیز استفاده خواهد کرد.

واقعه مهم کنیا از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• مسئولان دیوان کیفری بین المللی اعلام کردند دولت کنیا از دادن برخی اطلاعات مربوط به موارد مهم پرونده اوهورو کنیاتا رئیس جمهور این کشور که به اتهام ارتکاب جنایت برضد بشریت تحت پیگرد دادگاه لاهه قرار گرفته است، خودداری می کند.
"فاتو بن سودا"، دادستان دیوان کیفری بین المللی، روز دوشنبه (92.09.11) اعلام کرد دولت کنیا به درخواست دفتر دادستانی دیوان کیفری بین المللی که آوریل سال دو هزار و دوازده به نایروبی ارسال شد، عمل نکرده است. در این درخواست از مقامات نایروبی خواسته شده است اطلاعات مالی مربوط به رئیس جمهور کنیا و دیگر اطلاعات مربوط به پرونده را در اختیار قضات دادگاه لاهه قرار دهند.
بن سودا تصریح کرد این اطلاعات به موارد تعیین کننده پرونده کنیاتا مرتبط است چرا که کنیاتا در این پرونده متهم شده است از عاملان جنایات ضدبشری که در کنیا اتفاق افتاده، حمایت مالی به عمل آورده است.
انتقاد دیوان کیفری بین المللی از دولت کنیا تازه ترین اقدامی است که این نهاد قضایی بین المللی برضد کشورهای آفریقایی که به شدت از این نهاد فرت دارند، انجام داده است.
رسیدگی به پرونده رئیس جمهور کنیا که تا کنون چند بار به تعویق افتاده است، پنجم فوریه آینده آغاز خواهد شد
"ویلیام روتو"معاون رئیس جمهور کنیا نیز از طرف دیوان کیفری بین المللی به دست داشتن در خشونت های پس از انتخابات سال دو هزار و هفت- دو هزار و هشت کنیا تحت پیگرد قرار گرفته است. رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور کنیا در پرونده های جداگانه به اتهام دست داشتن در خشونت های پس از انتخابات سال دو هزار و هفت- دو هزار و هشت که بیش از یک هزار قربانی و ششصد هزار آواره برجا گذاشت، تحت پیگرد دیوان کیفری بین المللی قرار گرفته اند.
از دهم سپتامبر گذشته که پرونده ویلیام روتو در دیوان لاهه باز شد، مسئولان این دادگاه رسیدگی به این پرونده را به تاخیر انداخته و به روتو اجازه داده اند در جلسات حضور نیابد تا بتواند به کنیا بازگردد و برخی امور مهم کشورش را اداره نماید. دولت کنیا خواستار آن است دیوان کیفری بین المللی مصونیت سران کشورهایی را که در حال حاضر زمام امور را در دست دارند، به رسمیت بشناسد.
بن سودا خاطر نشان کرد دادستانی لاهه برای به دست آوردن اطلاعات لازم در پرونده کنیاتا همه تلاش خود را به کار گرفته است اما در حالی که تنها دو ماه دیگر تا آغاز رسیدگی به پرونده کنیاتا باقی مانده است، هنوز اطلاعات مربوط به دارایی های شخصی متهم را در اختیار ندارد.
دادستانی لاهه از قضات دیوان کیفری بین المللی خواسته است اعلام کنند دولت کنیا به یکی از تعهدات خود عمل نکرده است بنابراین مسئله باید به مجمع کشورهای عضو «منشور رم» ( پیمانی که بر اساس آن دیوان کیفری بین المللی تاسیس شد) ارجاع داده شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لاهه، انتقاد دیوان کیفری بین المللی از دولت کنیا در رابطه با پرونده کنیاتا در حالی صورت گرفته است که اعضای اتحادیه آفریقا به شدت از این نهاد قضایی بین المللی انتقاد می کنند چرا که معتقدند پرونده هایی که این نهاد تا کنون باز کرده صرفا به کشورهای آفریقایی مربوط بوده است.

وقایع مهم آفریقای مرکزی از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• در حالی که گزارش‌ها از وخامت اوضاع امنیتی در کشور آفریقای مرکزی حکایت دارد؛ بیش از ۲۰۰ نظامی فرانسوی به عنوان نیروی تقویتی و پشتیبانی وارد شهر بانگی پایتخت این کشور شدند.
وزارت دفاع فرانسه اعلام کرد که بیش از 200 نظامی در دو روز اخیر به عنوان نیروی تقویتی و پشتیبانی نظامی وارد شهر بانگی شدند که با احتساب آن ها شمار نظامیان فرانسوی مستقر در پایتخت آفریقای مرکزی به بیش از 600 نفر افزایش یافت. ورود این نیروها قبل از آغاز عملیات نظامی برای بازگرداندن امنیت به این کشور صورت گرفته است.
ریاست ستاد مشترک ارتش فرانسه در پایگاه اینترنتی وزارت دفاع این کشور اعلام کرد: این گردان از نیروهای تقویتی فرانسوی در فرودگاه مستقر خواهند شد و خصوصا شامل کارشناسان عملیات اعزام و خدمات سوخت رسانی هستند.
پاریس هفته گذشته اعلام کرد که حدود یک هزار نظامی خود را مستقر کرده است که ماموریت آن ها حمایت از نیروهای آفریقایی و بین المللی مستقر در آفریقای مرکزی است.
ریاست ستاد ارتش فرانسه گفت: در روزهای آینده، هواپیماهای غول پیکر آنتونف 124 تجهیزات و ادوات لازم برای استقرار این گردان فرانسوی را منتقل خواهند کرد و اگر شرایط اقتضا کند، این نیروها همچنین قادر به حفاظت از همه اتباع فرانسوی خواهند بود.
درهمین راستا، روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گزارش خود از وخامت اوضاع امنیتی در آفریقای مرکزی خبر داد و نوشت: آفریقای مرکزی که تقریبا کسی در جهان شناخت چندانی از آن ندارد و اهالی آن به زبان انگلیسی صحبت می کنند، از زمان استقلال خود در سال 1960 میلادی شاهد پنج کودتا بوده است.
در آغاز سال جاری میلادی، آفریقای مرکزی صحنه جنگ داخلی بود که شورشیان به همراه باندهایی از چاد و سودان این جنگ را علیه دولت فرانسوا بوزیزی به راه انداختند و این امر باعث کناره گیری وی از قدرت و خروجش از کشور شد.
این روزنامه افزود: شورشیان که رهبر خودشان را به عنوان رئیس جمهور تعیین کردند؛ به سرقت و چپاول و آتش زدن دارایی های اکثریت مسیحی نشین این کشور دست زدند و مسیحیان نیز به نوبه خود به خشونت روی آوردند و این امر درها را به روی درگیری های طائفه ای باز کرد که شمار زیادی قربانی برجای گذاشت.

گاردین نوشت: وضعیت آفریقای مرکزی به سطح نسل کشی نرسیده است اما با نگاهی به افزایش خشونت و گسترش تنش های طائفه ای به طور حتم در این مسیر حرکت می کند.
به نوشته این روزنامه، تصمیم شورای امنیت برای اعطای ماموریت به نیروهای آفریقایی به منظور حفظ صلح باعث بهبود فوری اوضاع نخواهد شد زیرا استقرار این نیروها زمان می برد و همچنین تاریخ نیروهای آفریقایی در انجام اینگونه ماموریت ها درخشان نیست.
گاردین نوشت: قصد فرانسه برای اعزام یک هزار نیرو به آفریقای مرکزی نیز دربردارنده خطراتی است که ممکن است تنش و بحران در این کشور را تعمیق بخشد زیرا دخالت نیروهای فرانسوی در مستعمره های سابق خودش همواره نتایج معکوسی به همراه داشته است؛ همانطور که در ساحل عاج و مالی روی داد زیرا اهالی به آن ها به عنوان نیروهای اشغالگر نگاه می کنند و همچنین سازمان ملل در بازگرداندن ثبات و امنیت به کنگوی دموکراتیک با وجود استقرار 20 هزار نیرو در آنجا و هزینه میلیاردها دلار شکست خورد.

• گروه مدافع حقوق بشر عفو بین الملل روز دوشنبه (92.09.11) از سازمان ملل متحد خواست به سرعت اقدام کند و به «‌یک نیروی صلح بان قدرتمند» اجازه و ماموریت دهد موج خشونت هایی که جمهوری آفریقای مرکزی را فرا گرفته است، فرو بنشاند.
فرانسه هفته گذشته اعلام کرد هزار نظامی را به منظور متوقف کردن مجموعه ای از بدرفتاری های گروه های شبه نظامی و اعضای سابق ائتلاف شورشی سلکا که ریاست جمهوری آفریقای مرکزی را ماه مارس از قدرت برکنار کرد، به این کشور اعزام خواهد کرد.
این نظامیان فرانسوی در کنار حدود دو هزار و 600 نظامی اتحادیه آفریقا که در حال حاضر در جمهوری آفریقای مرکزی مستقرند، فعالیت خواهند کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است این هفته در خصوص قطعنامه ای که فرانسه با هدف تقویت نیروی برقراری ثبات آفریقایی ارائه کرده است، رای گیری کند.
با این حال، این گروه مدافع حقوق بشر که مقر آن در لندن قرار دارد، اعلام کرد ممکن است به واکنش قوی تر و جدی تری نیاز باشد.
سلیل شتی Salil Shetty دبیر کل عفو بین الملل گفت : پیامدهای این تصمیم مرتبط با مرگ و زندگی بر کل کشور تاثیر خواهد گذاشت.
وی افزود : اگر شورای امنیت هم اکنون برای ریشه کن کردن این چرخه وحشتناک خشونت در جمهوری آفریقای مرکزی اقدام نکند، این کوتاهی برای چندین سال بر دوش جامعه بین المللی سنگینی خواهد کرد
عفو بین الملل اعلام کرد یک عملیات صلح بانی تمام عیار سازمان ملل متحد ممکن است برای مهار نیروهای امنیتی و گروه های مسلح که به گفته این گروه مدافع حقوق بشر مسئول «نقض حقوق بشر» هستند، ضروری باشد
شتی خاطر نشان کرد : شورای امنیت باید درخواست کند که دبیر کل سازمان ملل متحد آماده سازی هایی را برای اعزام و استقرار یک نیروی صلح بان قدرتمند فورا آغاز کند.
وی افزود: نیروهایی که در حال حاضر در جمهوری آفریقای مرکزی مستقرند، باید منابع ضروری را برای متوقف کردن نقض های کنونی حقوق بشر و مهار گروه های مسلح داشته باشند.
جامعه بین المللی بارها نگرانی خود را در خصوص اوضاع در جمهوری آفریقای مرکزی ابراز کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لندن، ائتلاف سلکا فرانسوا بوزیزه رئیس جمهور سابق جمهوری آفریقای مرکزی را سرنگون کرد.
سازمان ملل متحد تخمین می زند که خشونت های اخیر موجب شده است 400 هزار نفر یا ده درصد جمعیت جمهوری آفریقای مرکزی خانه های خود را ترک کنند.

• فرانسه حضور نظامي اش را در جمهوري آفريقاي مركزي، مستعمره سابق اين كشور، تقويت كرده است.
تلويزيوني جوييش نيوز گزارش داد، فرانسه هدف از اين اقدام را مبارزه با خشونت هاي فرقه اي عنوان مي كند. خشونت هايي كه از مارس امسال و پس از بركناري رئيس جمهور فرانسوآ بوزيزه به دست شورشياني كه اغلب از چاد و سودان آمده بودند فرا گير شد. منابع ديپلماتيك مي گويند، چهارصد نيروي فرانسوي كه هم اكنون در بانگي، پايتخت آفريقاي مركزي حضور دارند، پس از تصويب قطع نامه سازمان ملل متحد به هزار تن افزايش خواهند يافت.
از هم اكنون ماشين آلات سنگين مشغول آماده سازي زيربناي ايستگاه سوخت گيري جديدي ويژه هواپيما در فرودگاه پايتخت هستند.
حدود چهار و شصت هزار تن از اتباع جمهوري آفريقاي مركزي، يك دهم جمعيت كشور، از زمان به قدرت رسيدن شورشيان سلكا، از بيم خشونت هاي فرقه اي فرار كردند. قدرت هاي جهاني از بيم شعله ور شدن جنگ داخلي تمام عيار بين شورشيان مسلمان كه تعدادشان به بيست هزار تن رسيده بود و اكثريت مسيحي دست به مداخله نظامي در آفريقاي مركزي زدند.
بر اساس برآورد برنامه جهاني غذا، كمي بيش از يك ميليون تن در آفريقاي مركزي با مشكل كمبود غذا روبرو هستند. نهادهاي حقوق بشري از بيم حمله شبه نظاميان فعاليت هاي انسان دوستانه خود را متوقف كرده اند.
در ژانويه امسال نيز چندين هزار سرباز فرانسوي در مالي مستقر شدند تا جنگجويان جهادي را از شمال اين كشور بيرون كنند.

• نيكلا تيانگايه نخست وزير جمهوري آفريقاي مركزي و مخاطب جامعه بين المللي در بحراني كه اين كشور در آن غوطه ور است، دوشنبه (92.09.11) اطمينان داد به فرانسه براي برقراري امنيت در اين كشور اميد بسته است.
نخست وزير جمهوري آفريقاي مركزي كه سه شنبه (92.09.12) به عنوان نماينده كشورش در نشست سران آفريقايي درباره امنيت اين قاره به پاريس مي رود گفت: اوضاع امنيتي و انساني در جمهوري آفريقاي مركزي هنوز نگران كننده است . اين علتي است كه براي آن ما بر تعهد جامعه بين المللي به ويژه با مداخله فرانسه و كشورهاي آفريقايي در درون نيروي آفريقايي آفريقاي مركزي براي برقراري امنيت بيشتر در سرتاسر خاك كشور اميد بسته ايم .
وي گفت: براي اين مداخله اميدوارم نيروهاي فرانسوي و آفريقايي از شوراي امنيت سازمان ملل متحد مجوزي را تحت « منشور هفتم» شوراي امنيت سازمان ملل متحد به دست آورند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بانگي، نخست وزير جمهوري آفريقاي مركزي اعلام كرد: بايد اين نيروها به امكانات تنبيهي براي برقراري صلح و امنيت در اين كشور مجهز شوند.


• ژان فرانسوا کوبه رئیس اتحاد برای جنبش مردمی فرانسه که به آمریکا سفر کرده است روز دوشنبه (92.09.11) اعلام کرد مداخله نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی کاملا توجیه شده است اما لازم است که فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه اهداف این ماموریت را به صورت روشن مشخص کند.
فرانسوا کوپه پس از سخنرانی خود در یک اندیشکده در واشنگتن در کنفرانسی مطبوعاتی حضور یافت و خاطر نشان کرد به محض این که سازمان ملل متحد با ماموریت بین المللی در آفریقای مرکزی موافقت کرد، مداخله اعضای جامعه بین المللی از جمله فرانسه در این کشور کاملا توجیه شده است و ما نیز از آن حمایت می کنیم. این مقام فرانسوی بار دیگر همانند هفته پیش بر ضرورت تعیین یک نقشه راه برای مداخله نظامی در آفریقای مرکزی تاکید کرد تا به گفته وی اهداف این ماموریت کاملا مشخص باشد.
کوپه تاکید کرد آنچه من خواستار آن هستم این است که فرانسوا اولاند اطلاعات بیشتری درباره مداخله نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی بدهد. حق همه مردم فرانسه است که بدانند اهداف مداخله نظامی کشورشان در آفریقای مرکزی چیست و این که این ماموریت چگونه صورت خواهد گرفت. وی تصریح کرد به اعتقاد من با توجه به وخامت اوضاع امنیتی و انسانی در آفریقای مرکزی، بی تحرکی فرانسه در قبال این کشور نمی تواند گزینه مناسبی باشد.
ژان فرانسوا کوپه تا روز شنبه (92.09.16) در آمریکای شمالی خواهد ماند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، بنا به اعلام وزارت دفاع فرانسه بیش از 600 نیروی نظامی این کشور در حال حاضر در بانگی پایتخت آفریقای مرکزی حضور دارند و خود را برای عملیاتی که هدفش برقراری صلح و ثبات در این کشور اعلام شده است، آماده می کنند. روز گذشته نیز اعلام شد یگانی مرکب از حدود 350 سرباز نیروی زمینی و 100 وسیله نقلیه نظامی ارتش فرانسه از طریق دریا در وارد کامرون شد تا در صورت لزوم در عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی که در همسایگی کامرون قرار دارد،‌ مشارکت کند.

• در حمله شبه نظامیان در 95 کیلومتری شمال بانگی، پایتخت آفریقای مرکزی، دست کم 12 نفرکشته و ده نفر دیگر زخمی شدند.
منبعی نظامی چهارشنبه (92.09.13) اعلام کرد شبه نظامیان دوشنبه شب (92.09.11) به چادر دامپروران که اکثرا مسلمان بودند ، نزدیک شهر بوئالی حمله کردند و 12 تن از آنان را کشتند. به گفته وی چند کودک و یک زن باردار جزو قربانیان هستند.
این منبع افزود حدود ده نفر نیز زخمی شدند که به بیمارستان بانگی انتقال یافته‌اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بانگی، مهاجمان از شبه نظامیان مسیحی موسوم به آنتی بالاکا بودند که با شورشیان سابق سلکا که اکثرا مسلمان هستند و از ماه مارس قدرت را در جمهوری آفریقای مرکزی به دست گرفته‌اند مبارزه می‌کنند.
از ابتدای ماه سپتامبر دست کم 150 نفر در خشونت‌های این شبه نظامیان ناشناس، در شمال و غرب جمهوری آفریقای مرکزی کشته شده‌اند و این خشونت‌ها به ایجاد چرخه خشونت در منطقه منجر شده است.

• فرانسه اعلام آمادگی کرد هزار سرباز دیگر به جمهوری آفریقای مرکزی اعزام کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، 350 سرباز فرانسوی حاضر در کامرون آماده مداخله در آفریقای مرکزی هستند.
پاریس امیدوار است شورای امنیت سازمان ملل تا پنجشنبه صبح موافقت خود را برای اعزام نیرو به آفریقای مرکزی اعلام کند.
در صورت چراغ سبز سازمان ملل، نیروهای فرانسوی از مسیر زمینی از کامرون به آفریقای مرکزی خواهند رفت. در حال حاضر ششصد سرباز فرانسوی در بانگی پایتخت آفریقای مرکزی مستقر هستند.
علاوه بر گشت زنی در پایتخت، نظامیان فرانسوی در نظر دارند فرودگاه را برای ورود نیروهای خارجی جهت مداخله در این کشور آماده سازند.
بر اساس قطعنامه ای که فرانسه به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده است، نیروهای فرانسوی، نیروهای پشتیبانی میسکا (نیروی مداخله آفریقایی در آفریقای مرکزی) خواهند بود تا نظم در این کشور برقرار شود.
پاریس امیدوار است تا پنجشنبه (92.09.14) این متن به تصویب برسد.
ژرار آرو سفیر فرانسه در سازمان ملل گفت: هدف ما این است که زمانی که نیروهای آفریقایی عملیاتی شدند، فرانسوی ها دیگر در خط مقدم جبهه نباشند بلکه به کمک نیروهای آفریقایی بیایند.
ماموریت دیگر نیروهای فرانسوی ایمن سازی محورهای جاده ای برای ایجاد دسترسی کمک های بشردوستانه و بازگشت آوارگان خواهد بود. بیش از چهارصد هزار نفر به علت خشونت ها، از روستاهای خود فرار کرده اند. درگیری ها بین مسیحیان و مسلمانان و نیز بین گروه های دفاع شخصی و شورشیان سلکا، تلفات زیادی برجا گذاشته است.

• فرانسه روز سه شنبه (92.09.12) ابراز امیدواری کرد شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه (92.09.14) پیش نویس قطعنامه پیشنهادی این کشور را در مورد اوضاع نابسامان و بحرانی جمهوری آفریقای مرکزی تصویب کند.
"ژرار آرو"، نماینده فرانسه در سازمان ملل در این باره گفت : پس از گفتگوهای فشرده و دشوار، اینک تقریبا به توافق در مورد این پیش نویس نزدیک شده ایم و امیدواریم شورای امنیت بامداد پنجشنبه آن را تصویب کند.
در حالی که فرانسه ریاست دوره ای شورای امنیت را در ماه دسامبر بر عهده دارد، سفیر این کشور در سازمان ملل یادآور شد در پیش نویس قطعنامه پیشنهادی این کشور، به نیروی اتحادیه آفریقا در جمهوری آفریقای مرکزی اختیار داده می شود از غیرنظامیان حمایت و ثبات را در کشور برقرار کند؛ در این پیش نویس همچنین به نیروهای نظامی فرانسه اجازه داده می شود از نیروهای اتحادیه آفریقا در آفریقای مرکزی حمایت کنند.
فرانسه در پیش نویس قطعنامه پیشنهادی خود از بان کی مون دبیر کل سازمان ملل نیز خواسته است ظرف شش ماه، گزارشی در مورد تغییر شکل احتمالی عملیات نیروی اتحادیه آفریقا در جمهوری آفریقای مرکزی به عملیات صلحبانی سازمان ملل در صورت لزوم و با توجه به اوضاع در منطقه، تهیه و ارائه کند.
آرو در این باره هم گفت : این تغییر شکل به طور خودکار صورت نخواهد گرفت؛ فعلا دانستن این مسئله که آیا نیروی اتحادیه آفریقا با حمایت نیروهای فرانسوی قادر است چنین کاری را انجام بدهد یا خیر، کار دشواری است اما اگر قادر به انجام چنین کاری باشد، دیگر اعزام یک نیروی صلحبان به منطقه ضرورتی ندارد.
سازمان ملل به تازگی در گزارشی اعلام کرد این نیرو باید شش تا نه هزار نفر عضو داشته باشد تا بتواند کارآمد عمل کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، این در حالی است که دیپلمات ها می گویند آمریکا در مورد اجرای فوری یک عملیات صلحبانی در منطقه تردید دارد و می گوید راه حلی مشابه با اعزام نیروی اتحادیه آفریقا به سومالی آمیسوم در جمهوری آفریقای مرکزی کارساز نیست.
در پیش نویس قطعنامه پیشنهادی فرانسه همچنین تشکیل یک کمیسیون تحقیق برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در جمهوری آفریقای مرکزی، تحریم فروش سلاح به آن کشور و تهدید به اعمال تحریم های هدفمند علیه عاملان جرم و جنایت در این کشور بحران زده آفریقایی پیش بینی شده است.
آرو در پایان اظهارات خود گفت: نیروی نظامی فرانسه در جمهوری آفریقای مرکزی وظیفه برقراری نظم در بانگی پایتخت و ایمن سازی جاده ها را برای دسترسی آسان تر سازمان های بشردوستانه به افراد نیازمند بر عهده دارد.

• 15 کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد سه شنبه شب (92.09.12) درباره پیش نویس قطعنامه ای برای حل و فصل بحران جمهوری آفریقای مرکزی به توافق رسیدند و پیش بینی می شود این قطعنامه روز پنجشنبه (92.09.14) به اتفاق آرا در شورای امنیت به تصویب برسد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک به نقل از دیپلمات های سازمان ملل متحد، به موجب پیش نویس این قطعنامه که فرانسه آن را پیشنهاد کرده است نیروی اتحادیه آفریقا با هدف حمایت از غیر نظامیان و بازگرداندن نظم و امنیت در آفریقای مرکزی به مدت دوازده ماه در این کشور مستقر خواهد شد.
در این قطعنامه بندی نیز آمده است که بعد از شش ماه درباره ادامه حضور نیروهای اتحادیه آفریقا که از حمایت نیروهای فرانسوی بهره مند خواهند بود می توان تجدید نظر کرد.
این متن بر اساس فصل هفت منشور سازمان ملل تدوین شده است که در آن توسل به زور پیش بینی شده است.
در این قطعنامه همچنین از بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد خواسته شده است طی سه ماه آینده پیشنهادهای خود را برای جایگزینی احتمالی نیروی اتحادیه آفریقا در آفریقای مرکزی با نیروی حافظ صلح سازمان ملل متحد در صورت فراهم بودن شرایط سیاسی و امنیتی لازم در این کشور ارائه دهد.
ژرار آرو سفیر فرانسه در شورای امنیت تاکید کرد این انتقال نیرو به صورت خودبه خود انجام نمی گیرد و در شرایط فعلی دانستن این مطلب که آیا نیروی اتحادیه آفریقا با حمایت نیروهای فرانسوی قادر به کار است یا خیر دشوار است.
وی تاکید کرد : اگر نیروی آفریقا بتواند کار خود را انجام بدهد نیازی به نیروی حافظ صلح نیست.
بنا به گزارش اخیر سازمان ملل چنین نیرویی برای کارآمد بودن باید دارای شش تا نه هزار سرباز باشد.
در قطعنامه سازمان ملل برای آفریقای مرکزی همچنین تاسیس کمیسیون تحقیق درباره حقوق بشر، تحریم ارسال سلاح به جمهوری آفریقای مرکزی و تهدید مقامات این کشور که در مسیر انتقال سیاسی در آفریقای مرکزی مانع تراشی می کنند به مجازات های هدفمند پیش بینی شده است.
به گفته دیپلمات ها آمریکا نسبت به ایجاد نیروی حافظ صلح در شرایط فعلی محتاطانه واکنش نشان داد و با ترکیب نیروها نظیر نیروی اتحادیه آفریقا در سومالی که متشکل از نیروهای آفریقایی با تامین مالی سازمان ملل و اتحادیه آفریقاست مخالفت کرد.
فرانسه حضور نیروهای خود را در آفریقای مرکزی افزایش داده است و در نظر دارد طی روزهای آینده عملیاتی را برای برقراری نظم در این کشور آشوب زده آفریقایی آغاز کند.
بنا به گزارش وزارت دفاع فرانسه، بیش از 600 نیروی فرانسوی هم اینک در بانگی مستقر شده اند.

• "بان کی مون" دبیر کل سازمان ملل متحد روز پنجشنبه (92.09.14) خواستار آن شد که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آفریقای مرکزی هر چه زودتر به اجرا گذاشته شود و نیروهای نظامی فرانسه به سرعت در این کشور وارد عمل شوند.
"مارتین نسیرکی" سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرد بان کی مون ضمن استقبال از تصویب قطعنامه دو هزار و 127 شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آفریقای مرکزی آن را « مرحله ای مهم و مناسب» برای حل و فصل مناقشه این کشور می داند. نسیرکی افزود بان کی مون ضمن قدردانی از تلاش های ارتش فرانسه برای بازگرداندن ثبات به آفریقای مرکزی خواستار آن است که هر چه زودتر نیروی بین المللی حمایت از جمهوری آفریقای مرکزی تحت هدایت آفریقا موسوم به میسکا در این کشور مستقر شود تا بتواند از جان و مال غیرنظامیان حفاظت کند.
نسیرکی ادامه داد دبیر کل سازمان ملل متحد معتقد است قطعنامه شورای امنیت باید با سرعت هر چه تمام تر به اجرا گذاشته شود تا مردم آفریقای مرکزی هر چه زودتر از درد و رنج، ناامنی و خشونت رهایی پیدا کنند.
در عین حال دبیر کل سازمان ملل متحد از وخامت روزافزون اوضاع امنیتی و انسانی در آفریقای مرکزی ابراز نگرانی کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با تصویب قطعنامه ای به نیروهای فرانسوی اجازه داد در حمایت از میسکا در آفریقای مرکزی وارد عمل شوند و نظم، ثبات و امنیت را به این کشور بازگردانند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه پنجشنبه شب (92.09.14) اعلام کرد این کشور به زودی عملیات نظامی خود را در آفریقای مرکزی آغاز خواهد کرد. رئیس جمهور فرانسه که در تلویزیون سراسری کشورش سخن می گفت، تاکید کرد اقدام نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی سریع خواهد بود و قرار نیست این عملیات طول بکشد.

• اتحادیه اروپا روز پنجشنبه (92.09.14) از چراغ سبز شورای امنیت سازمان ملل در خصوص اعزام نیروهای فرانسوی به افریقای مرکزی استقبال کرد.
"کاترین اشتون"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر این که جمهوری افریقای مرکزی با بحرانی بسیار گسترده روبروست، از تصویب قطعنامه 2127 شورای امنیت در مورد عملیات صلح بانی در این کشور استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بروکسل، "مایکل مان"، سخنگوی اشتون با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: تصویب این قطعنامه یادآور تعهد جامعه بین الملل در تحولات افریقای مرکزی است که با بحرانی وسیع روبروست.
به گفته مایکل مان، قطعنامه 2127 پاسخی است که شورای امنیت با استناد به فصل هفتم منشور سازمان ملل، به وخامت اوضاع در جمهوری افریقای مرکزی و فوریت بحران در این کشور می دهد.
سخنگوی اشتون در ادامه بیانیه خود افزود: برقراری مجدد امنیت و حفاظت از جان شهروندان غیر نظامی در افریقای مرکزی اقدامی ضروری است. بنابر این، اتحادیه اروپا در نظر دارد به تلاشهای خستگی ناپذیر نیروهای پاسدار صلح اتحادیه اروپا در برقراری ثبات این کشور کمک کند.

• وزارت دفاع انگلیس در بیانیه‌ای برای حمایت از فرانسه جهت مداخله نظامی در کشور آفریقای مرکزی اعلام آمادگی کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه ارتش انگلیس پنجشنبه (92.09.14) اعلام کرد در حال گفت‌وگو با فرانسه برای «حمایت لجستیکی محدود» از فرانسه جهت مداخله نظامی در جمهوری آفریقای مرکزی است.
در همین حال گزارش‌هایی وجود داشته که ادعا می‌کنند احتمال دارد لندن یک جت C-17 به این کشور آفریقایی اعزام کند.
وزارت دفاع انگلیس در بیانیه‌ای اعلام کرد: «پس از توافق شورای امنیت سازمان ملل برای تقویت نقش نیروهای بین‌المللی در جمهوری آفریقای مرکزی، آمریکا در حال مذاکره با فرانسه درباره حمایت لجستیکی محدود است.
این بیانیه افزوده اعزام نیروهای زمینی در دستور کار انگلیس نیست. یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس به خبرگزاری فرانسه گفت که انگلیس هنوز مشخص نکرده قصد فرستادن چه تجهیزاتی را دارد.
در همین حال، یک سخنگوی کابینه انگلیس از ارسال یک فروند جت C-17 خبر داد. پیش از این، اسکای‌نیوز گزارشی از ارسال این نوع هواپیما مخابره کرده بود.
پیش از این خبرگزاری رویترز گزارش داده بود دست‌کم 105 نفر در درگیری‌ها در پایتخت آفریقای مرکزی کشته شده‌اند.
درگیری‌ها بین گروه‌های مبارز مسلح که از ماه مارس کنترل این کشور را به دست گرفتند و کسانی که خواستار بازگرداندن رئیس جمهور قبلی هستند صورت گرفته است.
در همین راستا، شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آراء پنجشنبه (92.09.14) به مداخله نظامی بین‌المللی در جمهوری آفریقای مرکزی رأی داد.
شورای امنیت به نیروهای نظامی فرانسه و آفریقا که به آفریقای مرکزی ارسال شده‌اند چراغ سبز نشان داده تا از زور نظامی استفاده کنند.
این شورا همچنین آفریقای مرکزی را تحریم تسلیحاتی کرد و از سازمان ملل خواست برای ارسال احتمالی یک هیئت صلح‌بان آماده باشد.
هیئت فرانسوی پیشتر به این کشور غنی از مواد معدنی ارسال شده بود تا از خشونت‌ها در آنجا جلوگیری کند.

• "فرانسوا اولاند" رئیس جمهور فرانسه پنجشنبه شب (92.09.14) اعلام کرد این کشور به زودی عملیات نظامی خود را در آفریقای مرکزی آغاز خواهد کرد.
رئیس جمهور فرانسه که سخنرانی کوتاهش از تلوزیون سراسری کشورش پخش می شد، تاکید کرد اقدام نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی سریع خواهد بود و قرار نیست این عملیات طول بکشد. وی تصریح کرد دولت از هفته آینده تمام توضیحات لازم را در این زمینه به پارلمان ارائه خواهد کرد.
رئیس جمهور فرانسه تصریح کرد با توجه به وضعیت اضطراری موجود، ما تصمیم گرفتیم با هماهنگی کشورهای آفریقایی و حمایت شرکای اروپایی خود به سرعت وارد عمل شویم. اولاند ابراز اطمینان کرد که فرانسه با اقدام نظامی خود در آفریقای مرکزی هدف دیگری جز نجات جان انسان ها در این کشور آفریقایی ندارد.
رئیس جمهور فرانسه خاطر نشان کرد شمار نظامیان کشورش که در حال حاضر در خاک آفریقای مرکزی مستقر هستند بالغ بر 650 نفر است و تا چند روز دیگر یا شاید هم تا چند ساعت دیگر شمار آن ها به دو برابر برسد.
اولاند تصریح کرد: بدون تردید مداخله نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی سریع خواهد بود و اصلا قرار نیست این مداخله طول بکشد. من اطمینان دارم که این عملیات موفقیت آمیز خواهد بود.
رئیس جمهور فرانسه ضمن تعهد به این که به طور منظم و پیوسته مردم کشورش را در جریان اخبار مداخله نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی قرار خواهد داد، خاطر نشان کرد از هفته آینده دولت تمام اطلاعات و توضیحات لازم را در این زمینه در اختیار نمایندگان پارلمان خواهد گذاشت.
برخی از مسئولان فرانسه از جمله "ژان فرانسوا کوپه"، رئیس اتحاد برای جنبش مردمی فرانسه تاکید کرده است مداخله نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی کاملا توجیه شده است اما لازم است که فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه اهداف این ماموریت را به صورت روشن مشخص و تحولات مربوط به آن را به اطلاع مردم و پارلمان فرانسه برساند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز گذشته به اتفاق آرا قطعنامه پیشنهادی فرانسه را درباره آفریقای مرکزی تصویب کرد تا فرانسه بتواند به منظور برقراری آرامش و ثبات در این کشور آفریقایی مداخله نظامی کند. قرار است فرانسه در عملیات خود در این کشور از حمایت نیروهای آفریقایی برخوردار شود.
بلافاصله پس از تصویب این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، فرانسوا اولاند کابینه امنیتی خود را برای تصمیم گیری درباره اجرای این قطعنامه تشکیل داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، اقدامات خشونت بار و جنایات شورشیان سابق سلکا که میشل جوتودیا رئیس جمهور سابق آفریقای مرکزی را برکنار کردند، موجب تشدید تنش ها و نگرانی ها در این کشور شده است.

• "الحسن واتارا" رئیس جمهور ساحل عاج روز جمعه (92.09.15) از عملیات نظامی فرانسه در جمهوری آفریقای مرکزی استقبال کرد و آن را سودمند دانست.
واتارا روز جمعه (92.09.15) گفت: مردم جمهوری آفریقای مرکزی در خطر هستند. من حتی اعتقاد دارم این اقدام با تأخیر صورت گرفته است و ما سه ماه را از دست دادیم. وقتی اوضاع اضطراری است، بهتر است فرانسه مداخله کند اما سپس این کشورهای آفریقایی هستند که باید با کمک سازمان ملل متحد مسئولیت تأمین امنیت را به عهده گیرند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، واتارا درباره تصمیم اتحادیه آفریقا در خصوص ایجاد یک نیروی واکنش سریع که قرار است موضوع گفتگوهای اجلاس فرانسه-آفریقا در پاریس باشد، اعلام کرد راه حل های منطقه ای را ترجیح می دهد.
واتارا گفت :‌ یکی از پیشنهادهای ما در اجلاس پاریس این است کسانی که از ثروت آفریقا بهره مند می شوند باید در تأمین امنیت آن مشارکت داشته باشند زیرا با وجود آنکه گفته می شود چین، آمریکا یا برزیل تأثیر بسیاری دارند، این کشورها در زمینه دفاعی و امنیتی در کشور ما متعهد نشده اند و مانند فرانسه در برابر خطرها متعهد نیستند.
وی با اشاره به حفظ پایگاه نظامی فرانسه در ساحل عاج گفت : فرانسه با همکاری انگلیس، یک شریک ویژه برای قاره آفریقاست.
وی اعلام کرد سیاست فرانسه در برابر آفریقا "حمایت از دموکراسی است".
واتارا گفت : این اجلاس فرصتی برای فرانسه است تا نشان دهد راهبردی جدید در قاره آفریقا دارد. این اجلاس همچنین فرصتی برای اتحادیه اروپاست که باید به آفریقا نزدیک شود.
وی افزود :‌ تجربه مالی نشان می دهد هماهنگی بین آفریقایی ها و جامعه بین الملل حائز اهمیت است.

• شبکه تلویزیونی فرانس 24 گزارش داد: "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه و "ژان - ایو لو دریان" وزیر دفاع این کشور در حاشیه اولین روز از اجلاس سران صلح و امنیت پاریس در یک نشست خبری مشترک شرکت کردند. فابیوس شرکت 53 هیات شرکت کننده در این گردهمایی را نشانه تمایل سران کشورهای شرکت کننده در این اجلاس به این بحث دانست.
وی به سخنرانی روسای تشکل های آفریقایی و سران کشورهای این قاره در این گردهمایی اشاره کرد و افزود، مسایل مهمی در این گفتگو ها مطرح شد که اصلی ترین مسایل مطرح شده توسط سخنران ها تمجید از نلسون ماندلا بود. یکی از مسایلی که سخنران ها در باره آن اتفاق نظر داشتند و در بیانیه پایانی نیز به آن اشاره خواهد شد، مسئله قبول حفظ امنیت افریقا از سوی آفریقایی ها بود. همه به این مسئله اشاره کردند. مداخله نظامی بین المللی در جمهوری آفریقای مرکزی و مالی با این مسئله در تناقض است. اما بسیاری از سخنرانها در اظهارات خود تاکید کردند آفریقایی ها هنوز به نقطه ای که بتوانند امنیت قاره آفریقا را تامین کنند، نرسیده اند.
فابیوس خاطرنشان کرد، مسئله مالی برای ایجاد این توانایی و همچنین مشکل تجهیزات از موانعی هستند که در سر راه نیل به این هدف قرار دارند.
وزیر امور خارجه فرانسه سپس به طرح مسئله مبارزه با تروریسم و دزدی های دریایی در این گردهمایی اشاره کرد و افزود، تمامی سخنران ها بر ارتباط توسعه و برقراری امنیت در قاره آفریقا تاکید کردند.
ژان - ایو لو دریان به ضرورت تشکیل نیروی واکنش سریع آفریقایی تحت نظارت اتحادیه آفریقا اشاره کرد و افزود، همه در این خصوص اتفاق نظر داشتند و فرانسه حمایت خود از تشکیل چنین نیرویی را اعلام کرده است. اما تحقق این خواسته تغییر در چگونگی حمایت ما از آفریقا را می طلبد. وی سپس به نقش فرانسه در عملیاتی شدن این نیروها در سال 2015 اشاره نمود.
دریان گفت، مسئله مهم امنیتی دیگر که در این گردهمایی مطرح شد، مسئله دزدی های دریایی در خلیج گینه است. این مسئله در شورای اروپایی که چند روز آینده برگزار می شود، مطرح خواهد شد.

• "ابراهیم بوبکر کیتا"، رئیس جمهور مالی، روز پنجشنبه (92.09.14) حمایت کامل خود را از اقدام نظامی آتی فرانسه در آفریقای مرکزی اعلام کرد.
در حالی که کمتر از یک سال پیش فرانسه برای بازگرداندن آرامش و ثبات به مناطق شمالی مالی به این کشور آشوبزده نیروی نظامی اعزام کرد، ابراهیم بوبکر کیتا روز پنجشنبه (92.09.14) تاکید کرد تعهد فرانسه برای مداخله نظامی در آفریقای مرکزی به منظور برقراری مجدد آرامش و ثبات در این کشور نشانه همبستگی پاریس با مستعمرات پیشین است.
رئیس جمهور مالی که در برنامه ای در تلویزیون سراسری کشورش سخن می گفت، تصریح کرد: به عقیده من فرانسه اعزام نیروی نظامی به آفریقای مرکزی را وظیفه همبستگی خود می داند. روابط فرانسه با کشورهای آفریقایی به گونه ای است که اگر یکی از این کشورها احساس مشکل کند، فرانسه مطابق با وظیفه تاریخی خود وارد عمل خواهد شد.
اگر فرانسه همین الان در آفریقای مرکزی وارد عمل نشود اوضاع این کشور وخیم تر خواهد شد و پیامدهای آن کل آفریقا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از باماکو، رئیس جمهور مالی ادامه داد: فرانسه ژاندارم آفریقا نیست و این کشورهای آفریقایی هستند که باید از خود بپرسند پس از استقلال چه کرده ایم؟ چه مسیری را طی کرده ایم و چه حکومت هایی در کشورهای خود برقرار کرده ایم؟
شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای به فرانسه اجازه داد برای بازگرداندن نظم، ثبات و امنیت به آفریقای مرکزی، در این کشور مداخله نظامی کند. فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه پنجشنبه شب اعلام کرد این کشور به زودی عملیات نظامی خود را در آفریقای مرکزی آغاز خواهد کرد.

• واشنگتن روز جمعه (92.09.15) از «فرماندهی» ارتش فرانسه در جمهوری آفریقای مرکزی به منظور تقویت نیروهای آفریقای برای بازگرداندن امنیت در این کشور استقبال کرد.
"ماری هارف"، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما مطمئنیم که رهبری قدرتمند فرانسه که 800 نظامی دیگر به کشور جمهوری آفریقای مرکزی اعزام کرده است و حمایت آن از نیروهای آفریقایی حاضر در این کشور ، این پیام روشن را به همه طرف ها می رساند که خشونت باید متوقف شود.
ارتش فرانسه روز جمعه (92.09.15) عملیات نظامی خود را در جمهوری آفریقای مرکزی، در مرحله نخست با افزایش گشت زنی ها در بانگی آغاز کرد. مردم بانگی پس از کشتارهای گسترده روز قبل ، از خشونت های جدید بیم دارند.
بنا بر اعلام یک مسئول صلیب سرخ در جمهوری آفریقای مرکزی ، طی دو روز پنجشنبه و جمعه دست کم 300 نفر در خشونت های بانگی کشته شدند.
بنا بر اعلام ستاد مشترک نیروهای ارتش ، شامگاه جمعه حدود یک هزار نظامی فرانسوی در این کشور مستقر شدند. فرانسه قرار است در مجموع شمار نیروهای خود را در خاک آفریقای مرکزی به سرعت به 1200 نفر برساند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن ، ماری هارف گفت : ما از افزایش خشونت ها در جمهوری آفریقای مرکزی به شدت نگرانیم. این خشونت ها موجب افزایش بحران انسانی به مراتب جدی تری می شود و خطر کشتارهای گسترده را در پی دارد.
آمریکا وعده داده است حدود 40 میلیون دلار کمک مالی در زمینه تجهیزات و آموزش و پشتیبانی از نیروهای آفریقایی حاضر در بانگی اختصاص دهد.
آلمان نیز که به شدت در مورد خشونت ها در بانگی، پایتخت آفریقای مرکزی و هرج و مرج در این کشور ابراز نگرانی کرده است ، اعلام کرد آماده است هواپیماهای سوخت رسانی و حمل و نقل در اختیار ارتش قرار دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد درخواست های ویژه برای حمایت نظامی آمریکا اظهار بی اطلاعی و خاطرنشان کرد : اگر چنین درخواست هایی مطرح شود، آن را بررسی خواهیم کرد.

• فرانسه برای کمک به رشد اقتصادی خود بار دیگر به قاره آفریقا روی آورده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی، فرانسه تصمیم دارد به علل اقتصادی و ژئوپلتیک روابط خود را با کشورهای قاره سیاه تقویت کند و دولت فرانسه انتظار دارد آفریقا به سبب رشد اقتصادی و جمعیت زیاد خود، به چرخه اقتصاد فرانسه کمک کند.
بر همین اساس پاریس شاهد برگزاری نشست فرانسه و کشورهای آفریقایی بود که دو روز به طول انجامید و بیست و هفت تن از روسای جمهور و دوازده تن از نخست وزیران کشورهای آفریقایی در آن حضور داشتند.
در گزارش بی بی سی عربی در این باره با اشاره به برگزاری نشست فرانسه و کشورهای آفریقایی در پاریس آمده است: عمر حسن البشیر رئیس جمهور سودان به سبب حکم دادگاه کیفری بین المللی برای بازداشت وی، به این نشست دعوت نشد. این نشست در کاخ الیزه و تنها دو روز پس از کنفرانس اقتصادی همین گروه، در پاریس برگزار شد، که هدف از آن آماده کردن مقدمات این نشست بود. این نشست همچنین دو روز پس از صدور قطعنامه ای برگزار شد که شورای امنیت آن را تحت فشار فرانسه برای تقویت نیروهای پاسدار صلح در آفریقای مرکزی صادر کرد.
در ادامه گزارش آمده است: فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه از آغاز فوری عملیات نظامی در بانگی پایتخت آفریقای مرکزی برای تامین امنیت آنجا خبر داد. این در حالیست که فرانسه پیش از این نیز برای نابود کردن حکومت اسلام خواهان افراطی در شمال مالی، در این کشور دخالت نظامی کرده بود. حضور نظامی در کامرون، چاد و... از دیگر فعالیت های نظامی فرانسه در آفریقا به شمار می رود.
گزارشگر افزود: نشست پاریس با حضور بان کی مون دبیرکل سازمان ملل، رئیس اتحادیه اروپا و نمایندگانی از صندوق بین المللی پول و سازمان های بین اللملی دیگر برگزار می شود و هدف از آن بررسی مسائل امنیتی در آفریقا از جمله مقابله با تروریسم و دزدی دریایی و تامین امنیت مرزها و تشکیل نیروی واکنش سریع آفریقایی است. شراکت اقتصادی و توسعه بین آفریقا و فرانسه از دیگر اهداف نشست پاریس است که مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در واقع هدف اصلی است که فرانسه برای برقراری روابط قوی با آفریقا به آن امیدوار است.
در ادامه گزارش آمده است: "پییر مسکوویسی" وزیر اقتصاد فرانسه اعلام کرد قاره آفریقا که رشد اقتصادی بالایی در حدود پنج درصد داشته است، بازار اقتصادی بزرگی است که اهمیت آن از بازار آسیا بیشتر است بخصوص که شمار جمعیت این قاره تا سال دو هزار و پنجاه به بیش از دو میلیارد نفر می رسد. این امر به اقتصاد فرانسه امکان می دهد به رشد اقتصادی سالانه ای بالغ بر یک درصد دست پیدا کند. مبادلات تجاری فرانسه و آفریقا به میزان 16 درصد رشد داشته است. روی آوردن فرانسه به آفریقا چیز تازه ای نیست. علت گرایش کنونی فرانسه به آفریقا آن است که قصد دارد شریک اصلی توسعه اقتصادی آفریقا باشد اما از سوی دیگر پرسش های زیادی درباره نقش و جایگاه اعراب در استراتژی فرانسه وجود دارد.

• روزنامه فرانسوی لوموند تاکید کرد نتایج عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی با توجه به فضای حاکم بر این کشور مبهم است.
پایگاه خبری الیوم السابع گزارش داد، دادستان دادگاه بانگی به رادیو ملی این کشور خبر داد که طی عملیات بازرسی از منزل خوزه بینوا، وزیر کشور و امنیت جمهوری آفریقای مرکزی یک انبار سلاح در منزل وی کشف شد.
"غیزلان غرایزینغویت" گفت: سلاح و مهمات مختلف و لباس‌های نظامی در انباری در داخل منزل این وزیر آفریقای مرکزی کشف و ضبط شد که با "فرانسوا بوزیزه"، رئیس جمهور سابق این کشور رابطه نزدیکی داشته است.
این قاضی افزود: پس از کشف این زرادخانه جنگی در منزل وزیر دادگاه فورا تحقیق درباره آن را آغاز کرد.
لوموند: نتایج عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی مبهم است. از سوی دیگر روزنامه لوموند فرانسه امروز یکشنبه نوشت که نتایج مداخله نظامی فرانسه در جمهوری آفریقای مرکزی مبهم است.
این روزنامه نوشت عملیات نظامی حساس فرانسه در آفریقای مرکزی نمی تواند به بهبود دائمی اوضاع در این کشور منجر شود.
لوموند نوشت: بی تردید فرانسه با عملیات نظامی خود در جمهوری آفریقای مرکزی به دنبال بازگرداندن امنیت به این کشور و رساندن کمک‌های انسان دوستانه به مردمش است اما اجرای عملیات نظامی و نتیجه سیاسی پس از این عملیات بسیار پیچیده تر از تصمیم سازمان ملل برای مداخله در این کشور است.
این روزنامه نوشت: قبل از فکر کردن فرانسه به بازسازی آفریقای مرکزی که به کشور اشباح مبدل شده است مساله پیچیده تر اینجاست که سربازان فرانسوی از کجا هویت دشمنان خود را بشناسند.
لوموند افزود: یک طرف حملات خونبار و انتقام جویانه در آفریقای مرکزی شبه نظامیان سابق ائتلاف سلکا هستند که با کودتا علیه دولت بوزیزه به قدرت رسیدند و جامعه بین‌المللی و قدرت‌های منطقه همچون چاد و کنگو برازاویل تصمیم گرفتند که با حاکمیت این شورشیان تا زمان برگزاری انتخابات در سال 2015 موافقت کنند.
طرف دیگر در آفریقای مرکزی روستائیان خشمگینی هستند که به دلیل خشمشان از اقدامات شورشیان سابق سلکا مرتکب جرایمی می‌شوند.
لوموند نوشت: در کنار همه مشکلات فنی که عملیات نظامی در آفریقای مرکزی با مشارکت حدود پنج هزار نظامی آفریقایی با آن روبه رو خواهد بود اما قدرت استعماری سابق فرانسه نمی خواهد به طور مستقیم در حل و فصل سیاسی بحران این کشور نقش داشته باشد.
این روزنامه نوشت: فرانسه باید بداند که بحران در بانگی با سرنگونی بوزیزه در بیست و چهارم مارس گذشته پدیده نیامده و این مشکلات ناشی از کم کاری دولت، انتخاباتی غیرشفاف و بروز بحران انسانی در زمانی بسیار پیشتر از کودتای سال گذشته است.
این نشریه فرانسوی نوشت، شاید نظامیان فرانسوی که با هدف پایان دادن به تنش‌ها در جمهوری آفریقای مرکزی به این کشور رفته‌اند در بعد نظامی موفق شوند، اما نفرت حاکم بر قلب‌های گروه‌های مختلف در این کشور پایان تنش‌ها را دور از دسترس قرار داده است.
در درگیری‌های شدیدی که در چند ماه گذشته در بانگی پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی رخ داد، عده زیادی با انگیزه انتقام جویی و نه در جریان درگیری‌ها جان باختند.
لوموند با اشاره به این مطلب افزود: عملیات نظامیان فرانسوی در جمهوری آفریقای مرکزی، با توجه به حس انتقام جویی و درگیری‌های بین مذاهب در جمهوری آفریقای مرکزی و همچنین نزدیکی این کشور به مناطق پر تنشی چون دارفور و منطقه دریاچه‌های بزرگ، احتمال ثمربخش بودن لشکر کشی فرانسه برای پایان دادن به تنش‌ها در این کشور کم می‌کند.
لوموند در پایان تاکید کرد مشخص شدن یک برنامه سیاسی منظم برای آفریقای مرکزی و ترسیم آینده سیاسی این کشور بهترین راه برای حل بحران در این کشور است.

• برخی تحلیلگران آمریکایی معتقدند فرانسه به علت مشکلات داخلی خود به مداخله نظامی در آفریقا روی آورده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی، "لارنس فریمن"، دبیر نشریه "اینتلِجنس اکزکیوتیو ریویو" (بازنگری اجرایی اطلاعاتی) در بالتیمور آمریکا گفت فعالیت های نظامی فرانسه اخیراً بیشتر شده است و به گمانم مشکل در اینجا است که فرانسه و انگلیس هنوز مقاصدشان را برای دستیابی و استفاده از منابع یا ثروت های برخی کشورهای آفریقایی کنار نگذاشته اند. البته فرانسه در اوضاع داخلی خود نیز با مشکلات جدی روبرو است؛ از سوی دیگر کیفیت زندگی در سراسر اروپا نیز به شدت کاهش یافته است. بنابراین، تلفیقی از عوامل بی شمار سبب شده است که فرانسه به برخی تحرکات نظامی روی آورد و اخیراً در مقایسه با گذشته، بیشتر شاهد چنین اقداماتی هستیم.

• وزیر امور خارجه فرانسه که کشورش قصد دارد نظامیان بیشتری به جمهوری آفریقای مرکزی اعزام کند، گفت که طی سه روز گذشته 400 تن در پایتخت این کشور کشته شدند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد، "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه امروز یکشنبه در پاریس اعلام کرد: در درگیری‌های سه روز گذشته در بانگی پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی نزدیک به 400 نفر کشته شدند.
فرانسه برای تقویت مداخله نظامی خود در آفریقای مرکزی آماده می‌شود.
آفریقای مرکزی از ماه مارس گذشته تاکنون در پی کودتا علیه دولت بوزیزه با هرج و مرج و درگیری های خونباری روبه رو است که بیشتر جنبه انتقام گیری دارد.
فرانسه و اتحادیه آفریقا از طرح‌های جدید خود برای استقرار چند هزار سرباز بیشتر در جمهوری آفریقای مرکزی خبر دادند.
فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه دیروز اعلام کرد قرار است میزان سربازان خود در آفریقای مرکزی را به 1600 تن برساند، فرانسه در حال حاضر 400 سرباز در این کشور دارد.
دفتر رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرد که کشورهای اتحادیه آفریقا نیز پذیرفتند تا مجموع نیروهای مستقر خود در آفریقای مرکزی را به شش هزار سرباز برسانند در حالی که این میزان در حال حاضر 2500 سرباز است.
شورای امنیت سازمان ملل روز پنج شنبه در قطعنامه‌ای اجازه به تقویت دخالت نظامی بین‌المللی در آفریقای مرکزی داد تا ناآرامی‌های چند ماهه اخیر این کشور فروکش کند.
فرانسوا اولاند عنوان کرد که این نیروی نظامی قرار است در سریع‌ترین زمان ممکن و در هر نقطه‌ای در آفریقای مرکزی که مردم در خطر قرار دارند مستقر شده و به نیروهای آفریقایی فعلی که حدود 2500 سرباز هستند، بپیوندند.
به گفته رئیس جمهور فرانسه 1600 سرباز فرانسوی برای این کشور کافی است و سرباز بیشتری اعزام نخواهد شد.
وی افزود: آن‌ها براساس برنامه‌ریزی حدود شش ماه در آفریقای مرکزی خواهند ماند و ممکن است پس از آن یک نیروی کوچک متشکل از 500 تا 600 سرباز باقی بمانند.

• کارشناس مسائل آفریقا در پاسخ به این سوال که چرا فرانسه وارد بحران آفریقای مرکزی شده است، گفت: این کشورها پیش از این مستعمره فرانسه بوده‌اند و دلیل اینکه پاریس انتخاب می‌شود و مداخله می‌کند نیز بحث منافع است.
"احمد بخشی" کارشناس مسائل آفریقا در گفت‌وگو با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری فارس، در خصوص تحولات آفریقای مرکزی و بحران شکل گرفته در این کشور که منجر به اشغال پایتخت آن توسط شورشی‌ها و کشته شدن بیش از 300 نفر طی چند روز گذشته با بیان اینکه تحولاتی که در دهه اخیر در قاره آفریقا رخ می‌دهد ناشی از چند بحران است، گفت: بحران هویت، بحران توزیع منابع، بحران مشروعیت و بحران قدرت از جمله آنهاست که وقتی با هم جمع می‌شوند انباشت بحران‌ها را به وجود ‌می‌آورند.
وی افزود: در نتیجه آن فرآیندی که در این کشورها به وجود می‌‌آید به سرنگونی رژیم‌ها یا عدم مشروعیت آن ها می‌انجامد.
این کارشناس مسائل آفریقا با اشاره به اینکه در آفریقای جنوبی هم مانند بسیاری از کشورهای دیگر همچون مالی و آفریقای مرکزی چنین است، یادآور شد: در آفریقا از سال 2003 و مشهود شدن عدم کارآیی سیستم حکومتی، ناتوانی در بحث مدیریت و اقتصاد ضعیف، عدم گردش نخبگان، عدم استفاده از سایر گروه‌ها و قوی بودن بحث تبارگرایی و قبیله‌گرایی در سیاست و حکومت کشورهای آفریقایی به ویژه آفریقای مرکزی و مالی باعث می‌شود که این کشورها دچار بحران شوند.
بخشی این بحران‌ها را متنوع و گوناگون دانست و گفت: در زمان‌های مختلف به عنوان کودتا یا شورش از آن ها یاد می‌شود.
وی ادامه داد: ‌شورشیان مخالف دولت «فرانسوا بوزیزه» توافقنامه‌ای را در سال گذشته میلادی با دولت مرکزی امضا کردند که بحث مداخله کشورهای خارجی ناشی از همین توافقنامه است.
این کارشناس مسائل آفریقا با ذکر این نکته که امروز حمایت از رژیم‌هایی که در آن گردش نخبگان وجود ندارد، یا دارای وضعیت مدیریت یا وضعیت حقوق بشری مطلوبی نیستند در دستور کار است و کشورهای غربی الان تأکید بر اجرای توافقنامه دارند، خاطرنشان کرد: توافقنامه‌ای که در دی ماه سال گذشته امضا شده بر این اساس است که تا سال 2016 فرانسوا بوزیزه رئیس‌جمهور فعلی باقی بماند و در همان سال نخست وزیر را تغییر دادند تا دولت ائتلاف‌ ملی را تشکیل دهند، اما این موضوع چندان رضایت‌بخش نبود و رضایت شورشیان جلب نشد و بر همین مبنا در فروردین امسال شاهد تصرف «بانگوئی» پایتخت این کشور بودیم.
وی با اشاره به قانون اتحادیه آفریقا که بر اساس آن هیچ رژیمی را به رسمیت نمی‌شناسند، مگر اینکه از طریق انتخابات تشکیل شود، اظهار داشت: بر همین مبنا عملاً بحث عضویت آفریقای مرکزی را در اتحادیه آفریقا لغو کردند که این مسائل و نیز عدم توانمندی، عدم توان مدیریت سیاسی و وضعیت نابهنجاری که در این کشور وجود دارد باعث شد که مجوز شورای امنیت، بان‌کی‌‌مون و سایر کشورها به فرانسه برای مداخله را شاهد باشیم.
این کارشناس مسائل آفریقا در پاسخ به این سوال که چرا فرانسه وارد میدان شده است، گفت: این کشورها پیش از این مستعمره فرانسه بوده‌اند و دلیل اینکه فرانسه انتخاب می‌شود و در مالی یا آفریقای مرکزی مداخله می‌کند بحث منافع است و تقسیم قدرتی که مدیریت جهانی را توسط آمریکا و چند کشور اروپایی دنبال می‌کنند.
بخشی ادامه داد: در همین راستا فرانسه جمعه گذشته اعلام کرد که نیروهایش را به 1200 نفر می‌رساند.
وی افزود: دیدگاه‌ آنها این است که شورشیان به این دلیل که ناتوان از مدیریت پایتخت و کشور هستند باید از بین بروند و حمله گسترده‌ای علیه آنها داشته و رئیس‌جمهور قبلی را بازگردانند تا موافقتنامه دی‌ماه سال گذشته را اجرایی کنند.
این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه اصل اساسی این است که مداخله فرانسه اگرچه بر اساس مجوز شورای امنیت است، اما باید به پیش از تحولاتی که در آفریقای مرکزی و مالی به وجود آمده بازگشت، اظهار داشت: بحران اقتصادی به ویژه در کشورهای ضعیف به علاوه عدم پاسخگویی و عدم وجود دولت مطلوب باعث شکل گیری بحران‌هایی می‌شود.
بخشی با اشاره به بخشی از این بحران‌ها همچون بحران مشروعیت به معنای از بین رفتن مشروعیت حکومت سابق یا بحران توزیع منابع به این معنا که دولت متعلق به تبار یا قوم خاصی است و تمام وزرا از آن قوم انتخاب شده و تمام امکانات به آن سمت می‌رود، گفت: در این گونه موارد عملاً سایر بخش‌های کشور این احساس را دارند که دولت به آنها خدمات نمی‌دهد، در نتیجه دست به شورش می‌زنند تا به خواسته‌های خود برسند.
این کارشناس مسائل آفریقا سیاست‌های دوگانه غرب و فرانسه را بر این روند تأثیرگذار خواند و گفت:‌ اگر فرانسه شعار حقوق بشر را مطرح می‌کند باید در همه دوران‌ها و حکومت‌ها بحث حقوق بشر و یا پاسخگویی یا عدالت اقتصادی و یا جغرافیایی را مد نظر قرار دهد.
بخشی افزود: اصل مسئله بر این اساس است که همه پایبند به موافقتنامه دی‌ماه سال گذشته باشند و تا سال 2016 فرانسوا بوزیزه رئیس‌جمهور این کشور باقی بماند، این همان روشی است که در مالی دنبال شد تا بتوانند به نحوی آرامش را به کشور بازگردانند.
وی در این خصوص که کشورهای آفریقایی اگرچه در ظاهر مستقل شده‌اند، اما در عمل همچنان مانند دوران گذشته از سوی غرب استعمار می‌شوند، گفت:‌ حقوق بین‌الملل این موضوع را نمی‌پذیرد، اما در عمل می‌بینیم که اینطور است.
این کارشناس مسائل آفریقا ادامه داد: در این باره موضوع ساحل عاج را در گذشته داشتیم که در آن رقابت فرانسه و آمریکا قابل مشاهده است. اگر بحرانی در شرق آفریقا مطرح می‌شود انگلستان نمایش قدرت می‌دهد یا در کشورهای «فرانکوپول»، فرانسه این فرآیند را دنبال می‌کند و متأسفانه این موضوعات عملاً وجود دارد و هنوز هم امپریالیسم جدید به نحوی دنبال می‌شود.
این کارشناس مسائل آفریقا با اشاره به اینکه کشورهای قاره آفریقا در دهه 60 و کشورهای پرتغالی زبان در دهه 70 مستقل شدند، یادآور شد: اما با همه این فرآیندها به دلیل اینکه ساختار حکومت اقتصادها و سیاست در این کشورها، ضعیف است وقتی بحران شکل می‌گیرد مداخله کشورهای خارجی صورت می‌گیرد.
بخشی این فرآیند را در موضوع سومالی در دهه 90 قابل مشاهده دانست و گفت: هر چند نباید از تنش اتحادیه آفریقا و کشورهای آفریقایی غافل شد.
وی ادامه داد: ‌امروز در عین حال که فرانسه اعلام می‌کند در آفریقای جنوبی مداخله می‌کند، اما رئیس‌جمهور سابق آن یعنی «جاکوب زوما» و روسای جمهور سابق برخی کشورها بحث‌‌ میانجی‌گری را دنبال می‌کنند.
این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه نمی‌توان تنها به تئوری توطئه متوسل شده و گفت که فقط استعمارگران سابق در این بحران‌ها نقش دارند، یادآور شد: در عین حال اتحادیه آفریقا هم این نقش را دارد.
بخشی ادامه داد: ‌ما در این اتحادیه شورای صلح و امنیت را داریم و در آفریقای مرکزی جاکوب زوما به نمایندگی از اتحاد آفریقا میانجی‌گری می‌‌کند و نیز سربازان کنگو و دیگر کشورها تحت عنوان سربازان پاسدار صلح ایفای نقش می‌کنند، اما به دلیل یکسری مشکلات که در قاره آفریقا وجود دارد که از جمله آنها امکانات مالی و تسلیحاتی است، فضا برای مداخله کشورهای خارجی باز می‌شود.
وی افزود:‌ از جمله سیاست تقسیم وظایف بر این است که هر کس با توجه به مستعمره سابق خود مداخله می‌کند و درست است که این موضوع هیچ جا نوشته نشده، اما تقسیم‌بندی نانوشته‌ای است که این اتفاق رخ داده و دنبال می‌شود و به ویژه در چند سال اخیر در کشورهایی که مستعمره سابق فرانسه بودند در ساحل عاج، مالی و آفریقای مرکزی قابل مشاهده است.

وقایع مهم آفریقای جنوبی از تاریخ 11/9/92 الی 18/9/92
• "ژاکوب زوما" رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد که مراسم خاکسپاری نلسون ماندلا در تاریخ ۱۵ دسامبر برگزار می‌شود.
شبکه خبری «اسکای نیوز»، ژاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد که مراسم خاکسپاری نلسون ماندلا در تاریخ 15 دسامبر ( 24 آذر) برگزار می‌شود.
رهبر ضد آپارتاید آفریقای جنوبی و اولین رئیس جمهور سیاه پوست این کشور که در انتخاباتی دموکراتیک به قدرت رسیده بود شب گذشته بعد از ماه‌ها بیماری در سن 95 سالگی درگذشت.

• رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران در پیامی درگذشت "نلسون ماندلا" را به رئیس جمهور افریقای جنوبی و ملت بزرگ این کشور تسلیت گفت.
متن پیام حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی به این شرح است:
جناب آقای جاکوب زوما
رئیس جمهور محترم افریقای جنوبی
با نهایت تأسف و تأثر از درگذشت عالیجناب نلسون ماندلا رئیس جمهور پیشین کشور دوست، افریقای جنوبی مطلع شدم.
نلسون ماندلا به آزادی و برابری انسان‌ها نه تنها در کشورش افریقای جنوبی، بلکه در پهنه جهان، باور شک ناپذیری داشت و در این باور راستین هیچ گاه به خود تردید راه نداد. او در این راه پر فراز و نشیب و سراسر رنج، با تحمل آوارگی، دوری از خانه و خانواده و زندان‌های طویل المدت راه طولانی آزادی را شکوهمندانه معنا بخشید.
او بی تردید شخصیت ممتازی بود که پس از پیروزی و به بار نشستن مبارزات، با پیوند اخلاق و سیاست، شیرینی بخشش در عین فراموش نکردن را حتی به زندانبانان و به بند کشندگان خود چشانید و از خود خاطره کم نظیری برای جهان بشریت به جا گذاشت. شگفتی زندگی او در آن بود که می دانست چگونه زندگی کند.
امروز ما نه فقط شاهد نتایج سیاست‌های خردمندانه او در یکدلی نژادها و یکرنگی رنگ‌های مختلف در تلاش برای ساختن افریقای جنوبی هستیم، بلکه آثار گرانسنگ این زندگی پرامید و نشاط را در کل قاره افریقا برای کسب آزادی و برابری و زدودن آثار شوم به جا مانده از دوران استعمار و استثمار و دمیدن تدبیر در حیات مردم می توان نظاره کرد.
سوگمندانه فقدان این شخصیت بزرگ جهانی را به جنابعالی، خانواده ایشان و ملت بزرگ افریقای جنوبی تسلیت می گویم و برای آن فقید آرامش ابدی مسئلت دارم.

• وزیر امور خارجه در پیامی درگذشت نلسون ماندلا را به مردم و دولت افریقای جنوبی تسلیت گفت.
"محمدجواد ظریف" در این پیام از ماندلا به عنوان رهبری بزرگ در مبارزات ضد تبعیض نژادی یاد کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان نلسون ماندلا را نماد جاودانه آزادی خواهی و مبارزه با آپارتاید توصیف و تصریح کرد: زندگی سراسر مبارزه نلسون ماندلا احترام همه جهانیان را برانگیخت و درس‌های آموختنی بر جای گذاشت.

• رئیس جمهور آمریکا به نلسون ماندلا ادای احترام کرد. به گزارش شبکه ی تلویزیونی سی ان ان؛ "باراک اوباما" که در واکنش به خبر درگذشت نلسون ماندلا صحبت می کرد گفت من جزو میلیون ها نفری هستم که از ماندلا الهام گرفتم .
باراک اوباما گفت: به احتمال زیاد افرادی مثل نلسون ماندلا در تاریخ تکرار نخواهند شد.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا دستور داد در پی درگذشت نلسون ماندلا رئیس جمهور سابق آفریقای جنوبی پرچم آمریکا تا شامگاه دوشنبه (92.09.17) به حالت نیمه افراشته درآید.
اوباما در بیانیه ای رسمی افزود : برای از دست دادن او گریه می کنیم اما یاد او را تا ابد زنده نگاه خواهیم داشت. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن ، اوباما اضافه کرد : امروز آمریکا دوستی نزدیک، آفریقای جنوبی آزاده ای بی همتا و جهان الهام بخش آزادی ، عدالت و کرامت انسانی را از دست داد.
اوباما در اقدامی کم سابقه در خصوص یک شخصیت خارجی دستور داد پرچم آمریکا در ساختمانهای دولتی در آمریکا و خارج از این کشور به حالت نیمه افراشته درآید.

• کاخ سفید خبر داد رئیس جمهور آمریکا هفته آینده برای شرکت در مراسم یادبود قهرمان استعمارستیز آفریقای جنوبی به آن کشور سفر خواهد کرد.
کاخ سفید خبر داد باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا هفته آینده برای شرکت در مراسم‌های یادبود نلسون ماندلا، قهرمان ضدآپارتاید آفریقای جنوبی به این کشور سفر خواهد کرد.
بر اسای این گزارش، آقای اوباما را در این سفر همسرش، "میشل اوباما" همراهی خواهد کرد.

• ماندلا پس از آنکه درگذشت مورد احترام مقامات غربی و آمریکایی قرار گرفت که از او به عنوان تمثال حقوق بشر یاد می‌کردند اما نگاهی به گذشته نه چندان دور نشان می‌دهد که او تا سال ۲۰۰۸ در فهرست تروریسم آمریکا قرار داشته است.
"نلسون ماندلا"، قهرمان استعمار ستیزی آفریقای جنوبی شامگاه پنجشنبه (92.09.14) در سن 95 سالگی درگذشت. در حالی که مقامات کشورهای غربی و آمریکا از او به عنوان تمثال حقوق بشر یاد کردند، نگاهی به گذشته نشان می‌دهد ماندلا تا سال 2008 در فهرست افراد تروریستی ایالات متحده آمریکا قرار داشته است.
در آن زمان "جورج دبلیو بوش"، رئیس جمهور وقت آمریکا با امضای لایحه‌ای وی را از این فهرست خارج کرد.
مطابق با قانون جدید، اعضای حزب کنگره ملی، حزب نلسون ماندلا، می‌توانستند به مقر سازمان ملل در نیویورک سفر کنند، اما هنوز مجوز ورود به واشنگتن یا سایر نقاط آمریکا را نداشتند.
در سال های دورتر یعنی در سال 1986 "دیک چنی"، معاون سابق رئیس جمهور که در آن زمان نماینده کنگره بود همراه با 179 عضو دیگر مجلس نمایندگان تلاش کردند یک قطعنامه غیر الزام‌آور برای به رسمیت شناختن حزب کنگره ملی آفریقا تصویب کرده و سپس از دولت آفریقای جنوبی بخواهند نلسون ماندلا را از زندان آزاد کند. این لایحه قبل از آنکه به تصویب برسد، توسط رونالد ریگان، رئیس جمهور آمریکا وتو شد.
لازم به ذکر است که "مارگارت تاچر"، نخست وزیر وقت انگلیس نیز کنگره ملی آفریقا را در سال 1987 به خاطر مبارزه با نظام قانونی شده تبعیض نژادی در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده بود.


• وزیر خارجه سابق آمریکا تاکید کرد که اعراب و بهار عربی از نلسون ماندلا الهام گرفته اند.
به گزارش تلویزیون الجزیره انگلیسی، "کالین پاول" درباره شخصیت نلسون ماندلا به این شبکه گفت: ما الان در سوگ از دست دادن نلسون ماندلا هستیم اما زندگی الهام بخش او باید موجب شادمانی ما باشد.شخصیت ماندلا الهام بخش ما و نسل های بعدی ما خواهد بود.ماندلا یکی از بزرگترین شخصیت های قرن گذشته بود. او مردی صاحب هدف بود و به کاری که انجام می داد ، ایمان داشت.
او از ابزار خشن و غیرخشن استفاده می کرد اما در نهایت از طریق ابزار مسالمت آمیز و همکاری با رهبران آفریقای جنوبی مسائل را حل و فصل کرد.او بدین طریق آن ها را متقاعد کرد که دوران شان سپری شده و دوره جدید برای آفریقای جنوبی فرا رسیده است. دنیا نیز به او پیوست.ماندلا هدف والا داشت و به کاری که انجام می داد، ایمان داشت و حاضر بود جان خود را فدای هدفش کند.
پاول افزود: تغییر و تحولاتی که در آفریقای جنوبی در نهایت به پایان دوره آپارتاید منجر شد، ناشی از تلاش های نلسون ماندلا بود.دنیا نیز در این مسیر قرار گرفت و ماندلا نشان داد که دوره دیکتاتورها و دوره کسانی که به مردم دیکته می کردند چه کار کنند و نکنند، به پایان رسیده است. به بهار عربی نگاه کنید. من مطمئن هستم که بسیاری از اعراب از ماندلا و فعالیت هایش برای سرنگونی آپارتاید الهام گرفتند.
پاول با اشاره به ویژگی بارز ماندلا یعنی عفو و بخشش گفت: ماندلا وقتی از زندان بیرون آمد، بارها گفت که اگر می خواست دست به انتقام جویی بزند، در زندان باقی می ماند. او زمانی که رئیس جمهور شد با زندانبانان سابق خود دست داد و این مسیر مصالحه و آشتی را باز کرد. با مصالحه می توان به دموکراسی بالنده رسید. این همان کاری بود که ماندلا انجام داد. در یک نظام دموکراتیک باید طرف مخالف نیز در نظر گرفته شود. نفرت در چنین نظامی جا ندارد. با مصالحه و آشتی می توان مسائل را حل و فصل کرد. ماندلا با رهبران سفیدپوست آفریقای جنوبی مصالحه کرد.

• نخست وزیر فرانسه ماندلا را نماد مبارزه بی وقفه با آپارتاید توصیف کرد. به گزارش شبکه پنج تلویزیون فرانسه، "ژان مارک ارو" در حالی که به چین سفر کرده است در واکنش به مرگ نلسون ماندلا گفت این مسئله به شدت تاثر برانگیز است. وی گفت فراتر از شخصیت نلسون ماندلا وی نمادی بود که ما را ترک کرد. ماندلا نماد مبارزه بی وقفه علیه آپارتاید است. "فرانسوا اولاند" رییس جمهور فرانسه نیز از مقاومت فوق العاده و مبارزات ماندلا که عامل غرور همه مردم آفریقاست تقدیر کرد. اولاند همچنین دستور داد در سوگ نلسون ماندلا رئیس جمهور سابق آفریقای جنوبی که پنجشنبه (92.09.14) در ژوهانسبورگ درگذشت پرچم فرانسه به حالت نیمه افراشته درآید.
ژان مارک ارو نخست وزیر فرانسه که به چین سفر کرده است با اعلام این خبر افزود :« بشریت در سوگ است ،‌ فرانسه در این سوگ شرکت می کند و در کنار آفریقای جنوبی که امروز برای این مرد بزرگ گریه می کند ایستاده است.»
ارو افزود :« فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه می خواهد همه فرانسویها در این پیام مشارکت داشته باشند و تصمیم گرفته است پرچم فرانسه در همه جا به حال نیمه افراشته درآید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پکن، وی در دومین روز سفرش به پکن گفت: ماندلا به نماد انسانیت تبدیل شده است ، او میراثی گرانبها باقی گذاشت و همه ما در خصوص این میراث مسئولیت داریم.
اولاند شامگاه پنجشنبه (92.09.14) ماندلا را ستود و گفت او مبارزی فوق العاده بود.
کاخ الیزه در بیانیه ای افزود اولاند گفت : ماندلا تجسم ملت آفریقای جنوبی و اساس وحدت و عزت تمام آفریقا بود.
لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز در بیانیه ای گفت : "با رفتن ماندلا پدر آفریقای جنوبی درگذشت."

• "ناوی پیلای"، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه (92.09.15) به نلسون ماندلا به دلیل حمایت از مردم ستمدیده در دوران حکومت آپارتاید که به جای انتقام گیری درصدد آشتی ملی برآمد، ادای احترام کرد.
ناوی پیلای گفت: ماندلا به ما آموخت که سلاح خود را به دریا بریزیم. کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد همچنین تاکید کرد: « ماندلا به ما گفت که تمایلات خود را برای انتقام گیری کنار بگذاریم و نه تنها برای جلوگیری از نژاد پرستی در آفریقا تلاش کنیم بلکه این منطقه را از همه تبعیض ها رها سازیم.
به گزارش خبرگزاری آلمان از ژنو، ناوی پیلای در ابتدا به عنوان یک وکیل از فعالان ضد نژاد پرستی دفاع می کرد که در آن زمان ماندلا وی را به عنوان اولین قاضی زن سیاهپوست در دادگاه عالی آفریقای جنوبی منصوب کرد.

• سال ها طول کشید تا نظر منفی آمریکا درباره "نلسون ماندلا" تغییر کند. به گزارش تلویزیون الجزیره انگلیسی، درگذشت نلسون ماندلا مردم و دولت آمریکا را تحت تاثیر قرار داد و واکنش های گسترده در این کشور درپی داشت. "باراک اوباما" او را یک مرد بسیار خوب خواند. این در حالی است که آمریکا همیشه به ویژه در دوره حبس ماندلا چنین تصویر مثبتی از او نداشته است زیرا او را یک تروریست می دانست.
"ارل اوفاری هوچینسون" نویسنده و تحلیلگر سیاسی می گوید: این مسئله واقعیت دارد. در دوره ریگان ، نلسون ماندلا یک چهره منفی محسوب می شد و اجازه ورود به آمریکا را نداشت.در واقع ، ماندلا را تحریم کرده بودند زیرا نام او در فهرست تروریستی قرار داشت.همچنین دولت ریگان آن زمان سیاست موسوم به «تعامل سازنده» در پیش گرفته بود و این روش دیگری برای حمایت پشت پرده از رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی بود.نلسون ماندلا در آن دوران یک عنصر نامطلوب در آمریکا شناخته می شد. الان شاهد سرازیر شدن موج ابراز تسلیت ها و همدردها از سوی سیاستمداران ارشد آمریکایی از جمله اوباما و اعضای کنگره هستیم اما نباید فراموش کنیم که برگ دیگری در تاریخ وجود دارد که نمی توان آن را از ذهن ها پاک کرد: سال ها طول کشید تا دولت آمریکا موضع خود را تغییر دهد.سیاستمداران آمریکایی ماندلا را یک کمونیست و تروریست و تهدید برای منافع خود می دانستند.

• "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه روز جمعه (92.09.15) ضمن ابراز تأسف از درگذشت نلسون ماندلا، رئیس جمهور پیشین آفریقای جنوبی اعلام کرد ماندلا یکی از برجسته ترین سیاستمداران عصر ما بود.
کاخ ریاست جمهوری روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: ولادیمیر پوتین درگذشت نلسون ماندلا، رئیس جمهور پیشین آفریقای جنوبی و یکی از برجسته ترین سیاستمداران عصر حاضر را تسلیت می گوید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از مسکو، پوتین گفت ماندلا که از عهده دشوارترین آزمون ها برآمد، تا آخرین لحظات عمر به آرمان هایش برای بشریت و عدالت وفادار ماند.
وی افزود نام ماندلا به همه دوره تاریخ مدرن آفریقا که با پیروزی بر آپارتاید و ایجاد افریقای جنوبی دموکراتیک مشخص می شود ، گره خورده است.

• رهبر ضد آپارتاید آفریقای جنوبی بارها با یاسر عرفات رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و رئیس جمهور پیشین سوریه که از پیشتازان مقاومت علیه رژیم صهیونیستی به شمار می‌رفتند دیدار کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فارس «نلسون ماندلا» رهبر ضد آپارتاید آفریقای جنوبی و اولین رئیس جمهور منتخب سیاه پوست این کشور بارها با «یاسر عرفات» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، رئیس سازمان آزادی‌بخش فلسطین و رئیس و بنیانگذار جنبش فتح در سال 2004 و «حافظ الاسد» رئیس جمهور فقید سوریه در سال 1999دیدار کرده بود. عرفات و اسد دو تن از رهبران عربی و از پیشتازان مقاومت علیه رژیم صهیونیستی به شمار می‌رفتند.
اسرائیل نشنال نیوز (آروتز شوا)، با درگذشت نلسون ماندلا رهبر جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی در گزارشی عنوان کرد که بسیاری از دوستداران وی در سراسر جهان در حال سوگواری و برگزاری مراسم بزرگداشت برای او هستند. اما مطالعه بیوگرافی ماندلا نشان می‌دهد که او دشمن اسرائیل بود.
براساس این گزارش، یکی از میراثهای مشروع نلسون ماندلا، پیوستن آفریقای جنوبی بعد از آپارتاید به تحریم و بایکوت علیه اسرائیل بود.
از نگاه نلسون ماندلا، آفریقای جنوبی و اسرائیل هر دو رژیم آپارتاید بودند، هر دو دارای سیاستهای خصمانه، استفاده از زور و انکار نقض حقوق بشر بودند و هر دو علیه اکثریت جنگیدند.
نلسون ماندلا رئیس جمهور پیشین آفریقا جنوبی شب گذشته ساعت 8:50 دقیقه به وقت محلی در سن 95 سالگی درگذشت. وی مدتی بود که از عفونت ریه رنج می‌برد.به مناسبت درگذشت وی یک روز در فلسطین عزای عمومی اعلام شد.

• یک مبلغ وهابی سعودی گفت که به لحاظ شرعی طلب مغفرت برای «نلسون ماندلا» جایز نبوده و اعمال خیری که او انجام داده در آخرت کمکی به او نخواهد کرد، ولی شاید از مجازات او بکاهد.
پایگاه خبری العالم گزارش داد، "سلمان الماجد" در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سعودی «روتانا» درباره نلسون ماندلا رهبر مبارزه با نژاد پرستی در آفریقای جنوبی گفت: طلب مغفرت برای غیر مسلمان جایز نیست. خداوند پیامبر اکرم (ص) را از طلب مغفرت برای منافقان بازداشت.
وی افزود: بر اساس حدیثی که وجود دارد «کافر از اعمال صالح خود در دنیا بهره منده می شود» و اگر انسان کافری در دفاع از حقوق بشر خوب عمل کند، ستایش از وی حرام نیست.

• جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) که کنترل نوار غزه را در دست دارد به نلسون ماندلا رهبر فقید آفریقای جنوبی ادای احترام کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از رام الله، "موسی ابو مرزوق" سخنگوی حماس گفت: ماندلا یکی از مهمترین نمادهای آزادی و یکی از مهمترین حامیان آرمان مردم فلسطین بود. جنبش حماس وی را مبارزی بزرگ نامید.


• یک پایگاه صهیونیستی نوشت که به طور تاریخی رهبران سیاه پوستان آفریقای جنوبی، به رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از پایه‌های اردوگاه سرمایه داری و در نتیجه بهره کشی از سیاه پوستان نگاه می‌کردند.
اسرائیل نشنال نیوز (آروتز شوا) گزارش داد، با درگذشت "نلسون ماندلا" رهبر جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی بسیاری از دوستداران وی در سراسر جهان در حال سوگواری و برگزاری مراسم بزرگداشت برای او هستند.
اما مطالعه بیوگرافی ماندلا نشان می‌دهد که او دشمن این رژیم بود. براساس این گزارش، یکی از میراث های مشروع نلسون ماندلا، پیوستن آفریقای جنوبی بعد از آپارتاید به تحریم و بایکوت علیه رژیم صهیونیستی بود.
براساس این گزارش، به طور تاریخی رهبران سیاهان در آفریقای جنوبی از جمله «دزموند توتو» به رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از پایه های اردوگاه سرمایه داری و در نتیجه بهره کشی از سیاه پوستان نگاه می‌کردند.
"نئو امنومزاما" رئیس دفتر نمایندگی حزب ماندلا در سازمان ملل، صهیونیسم را به عنوان متحد آپارتاید و حامی جنایات رژیم سابق آفریقای جنوبی علیه سیاه پوستان خواند.
از نگاه نلسون ماندلا، آفریقای جنوبی و رژیم صهیونیستی هر دو رژیم آپارتاید بودند، هر دو دارای سیاست های خصمانه، استفاده از زور و انکار نقض حقوق بشر بودند و هر دو علیه اکثریت جنگیدند.
در سال 2000 یک کمیته یهودی-آمریکایی مراسم تجلیل از نلسون ماندلا را بعد از آنکه گفته بود 13 یهودی که در ایران به جرم جاسوسی بازداشت شده بودن تحت شرایط منصفانه محاکمه شدند را لغو کرد.
این گزارش افزود: ماندلا با حضور در آرامگاه آیت الله خمینی رهبر سابق ایران از وی تجلیل کرد و به دیدار آیت الله خامنه ای رفت و به او گفت که ما مدیون انقلاب اسلامی ایران هستیم.




 

  فرستادن مقاله
مطالب دیگر در این بخش تاریخ انتشار

جهان از آفریقا چه می‌خواهد؟

۱۳۹۶/۶/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران:‌ تحولات مغرب عربی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات سودان (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات لیبی (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات مصر (181)

۱۳۹۵/۸/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (180)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (179)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (178)

۱۳۹۵/۸/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (177)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (176)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات سودان (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات لیبی (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات مصر (175)

۱۳۹۵/۸/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات سودان (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات لیبی (174)

۱۳۹۵/۷/۲۵

آفران: تحولات مصر (174)

۱۳۹۵/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مصر (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات لیبی (173)

۱۳۹۴/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (172)

۱۳۹۴/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (171)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات سودان (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات مصر (170)

۱۳۹۴/۱۲/۱۰

آفران: تحولات لیبی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (169)

۱۳۹۴/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات لیبی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات مصر (168)

۱۳۹۴/۱۱/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات سودان (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات مصر (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات لیبی (167)

۱۳۹۴/۱۱/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات لیبی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات سودان (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات مصر (166)

۱۳۹۴/۱۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات لیبی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات سودان (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران:تحولات مغرب عربی (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات مصر (165)

۱۳۹۴/۱۱/۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مصر (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات لیبی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات سودان (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (164)

۱۳۹۴/۱۰/۲۲

تحولات لیبی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات مصر (163)

۱۳۹۴/۱۰/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (162)

۱۳۹۴/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات لیبی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات مصر (161)

۱۳۹۴/۱۰/۲

آفران: تحولات سودان (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مغرب عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات مصر (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات لیبی (160)

۱۳۹۴/۹/۲۴

آفران: تحولات سودان (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات لیبی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (158)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات مصر (159)

۱۳۹۴/۹/۱۶

آفران: تحولات سودان (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مغرب عربی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات مصر (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات لیبی (157)

۱۳۹۴/۹/۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مصر (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات لیبی (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات سودان (156)

۱۳۹۴/۹/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات سودان (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات لیبی (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات مصر (155)

۱۳۹۴/۸/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مصر (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغربی عربی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (154)

۱۳۹۴/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات مصر (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات سودان (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (153)

۱۳۹۴/۸/۵

آفران: تحولات لیبی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات مصر (152)

۱۳۹۴/۷/۲۷

آفران: تحولات سودان (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات لیبی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (151)

۱۳۹۴/۷/۲۱

آفران: تحولات مصر (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات سودان (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (150)

۱۳۹۴/۷/۱۴

آفران: تحولات لیبی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات مصر (149)

۱۳۹۴/۷/۱۳

آفران: تحولات سودان (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات لیبی (148)

۱۳۹۴/۷/۵

آفران: تحولات مصر (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (147)

۱۳۹۴/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات لیبی (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات سودان (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (146)

۱۳۹۴/۶/۱۷

آفران: تحولات مصر (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات سودان (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات لیبی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (145)

۱۳۹۴/۶/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات سودان (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات لیبی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مصر (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (144)

۱۳۹۴/۶/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات لیبی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (143)

۱۳۹۴/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات لیبی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (142)

۱۳۹۴/۵/۱۹

آفران: تحولات مصر (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات لیبی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات سودان (141)

۱۳۹۴/۵/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات مصر (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (140)

۱۳۹۴/۵/۶

آفران: تحولات سودان (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مصر (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات لیبی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (139)

۱۳۹۴/۴/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات مصر (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات سودان (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات لیبی (138)

۱۳۹۴/۴/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات سودان (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مصر (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (137)

۱۳۹۴/۴/۲۰

آفران: تحولات لیبی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات مصر (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات سودان (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (136)

۱۳۹۴/۴/۱۰

آفران: تحولات لیبی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات سودان (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (135)

۱۳۹۴/۴/۲

آفران: تحولات مصر (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات سودان (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات لیبی (134)

۱۳۹۴/۳/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات مصر (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات لیبی (133)

۱۳۹۴/۳/۲۳

آفران: تحولات سودان (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات لیبی (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مصر (132)

۱۳۹۴/۳/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (131)

۱۳۹۴/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات سودان (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات لیبی (130)

۱۳۹۴/۳/۲

آفران: تحولات مصر (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر غربی (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (129)

۱۳۹۴/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (128)

۱۳۹۴/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات سودان (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (127)

۱۳۹۴/۲/۹

آفران: تحولات مصر (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات سودان (126)

۱۳۹۴/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (125)

۱۳۹۴/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات سودان (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات لیبی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (124)

۱۳۹۴/۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات سودان (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (123)

۱۳۹۳/۱۲/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات سودان (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (122)

۱۳۹۳/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات سودان (121)

۱۳۹۳/۱۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (120)

۱۳۹۳/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات سودان (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (119)

۱۳۹۳/۱۱/۱۴

آفران: تحولات مصر (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (118)

۱۳۹۳/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (117)

۱۳۹۳/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات سودان (117)

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

آفران: تحولات مصر (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات سودان (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (116)

۱۳۹۳/۱۰/۲۳

آفران: تحولات مصر (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (115)

۱۳۹۳/۱۰/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (114)

۱۳۹۳/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات لیبی (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات سودان (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (113)

۱۳۹۳/۹/۲۶

آفران: تحولات مصر (112)

۱۳۹۳/۹/۱۹

آفران: تحولات لیبی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات سودان (112)

۱۳۹۳/۹/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات لیبی (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات سودان (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات مصر (111)

۱۳۹۳/۹/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات سودان (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات لیبی (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مصر (110)

۱۳۹۳/۹/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات لیبی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات سودان (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات مصر (109)

۱۳۹۳/۸/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات لیبی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات سودان (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولان مغرب عربی (108)

۱۳۹۳/۸/۲۰

آفران: تحولات مصر (107)

۱۳۹۳/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات لیبی (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات سودان (107)

۱۳۹۳/۸/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات لیبی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات مصر (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات سودان (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (106)

۱۳۹۳/۸/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مصر (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات لیبی (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات سودان (105)

۱۳۹۳/۷/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (104)

۱۳۹۳/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات مصر (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات سودان (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (103)

۱۳۹۳/۷/۱۵

آفران: تحولات لیبی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات سودان (102)

۱۳۹۳/۷/۷

آفران: تحولات مصر (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات لیبی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (101)

۱۳۹۳/۷/۲

آفران: تحولات سودان (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات لیبی (100)

۱۳۹۳/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات سودان (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات لیبی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (99)

۱۳۹۳/۶/۱۸

آفران: تحولات مصر (98)

۱۳۹۳/۶/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات لیبی (98)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات مصر (96)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (97)

۱۳۹۳/۶/۱۱

آفران: تحولات سودان (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (96)

۱۳۹۳/۵/۲۸

آفران: تحولات لیبی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات سودان (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مصر (95)

۱۳۹۳/۵/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مصر (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات لیبی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات سودان (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (94)

۱۳۹۳/۵/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات مصر (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات سودان (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (93)

۱۳۹۳/۵/۱۱

آفران: تحولات لیبی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مصر (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (92)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات لیبی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات سودان (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران : تحولات مغرب عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (91)

۱۳۹۳/۵/۵

آفران: تحولات مغرب عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (90)

۱۳۹۳/۴/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (89)

۱۳۹۳/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مصر (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات لیبی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات سودان (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (88)

۱۳۹۳/۳/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات مصر (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات لیبی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (87)

۱۳۹۳/۳/۱۰

آفران: تحولات سودان (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات لیبی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مصر (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (86)

۱۳۹۳/۲/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مصر (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (85)

۱۳۹۳/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مصر (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات لیبی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات سودان (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (84)

۱۳۹۳/۲/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مصر (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات لیبی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات سودان (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (83)

۱۳۹۳/۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مصر (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات لیبی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات سودان (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (82)

۱۳۹۳/۲/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات سودان (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (81)

۱۳۹۳/۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات مصر (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات لیبی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات سودان (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (80)

۱۳۹۳/۱/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات سودان (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات لیبی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مصر (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (79)

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات لیبی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات سودان (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (78)

۱۳۹۲/۱۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات سودان (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات لیبی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مصر (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات مغرب عربی (77)

۱۳۹۲/۱۲/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات لیبی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مصر (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (76)

۱۳۹۲/۱۲/۷

آفران: تحولات سودان (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مصر (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی (75)

۱۳۹۲/۱۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مغرب عربي (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات مصر (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات لیبی (74)

۱۳۹۲/۱۱/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربي (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مصر (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات لیبی (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات سودان (73)

۱۳۹۲/۱۱/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات مصر (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات لیبی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (72)

۱۳۹۲/۱۱/۱۲

آفران: تحولات سودان (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات لیبی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مصر (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی (71)

۱۳۹۲/۱۱/۱

آفران: تحولات مغرب عربی(70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات مصر (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات لیبی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات سودان (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (70)

۱۳۹۲/۱۰/۲۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات لیبی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۸

آفران: تحولات مغرب عربی (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات مصر (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات سودان (69)

۱۳۹۲/۱۰/۱۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات سودان (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات لیبی (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مصر (68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات مغرب عربی(68)

۱۳۹۲/۱۰/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات سودان (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات لیبی (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مصر (67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی(67)

۱۳۹۲/۱۰/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات مصر (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات لیبی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات سودان (66)

۱۳۹۲/۹/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات سودان (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات لیبی (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی(65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات مصر (65)

۱۳۹۲/۹/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات مصر (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات لیبی (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات سودان (64)

۱۳۹۲/۹/۱۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مصر (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات لیبی (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات سودان (63)

۱۳۹۲/۹/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات مصر (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (62)

۱۳۹۲/۸/۲۸

نگاه آفران: تحولات مصر 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات لیبی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

نگاه آفران: تحولات سودان 61

۱۳۹۲/۸/۲۵

آفران: آفريقاي جنوبي اولين ايستگاه اجلاس كميسيون مشترك دولت تدبير و اميد

۱۳۹۲/۸/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مصر (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات سودان (60)

۱۳۹۲/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (59)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مغرب عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات مصر (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات لیبی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات سودان (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (58)

۱۳۹۲/۸/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مغرب عربی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات لیبی (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات سودان (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

آفران: تحولات مصر (57)

۱۳۹۲/۷/۲۳

نگاه آفران: تحولات مغرب عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات لیبی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات سودان 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

نگاه آفران: تحولات آفریقای غیر عربی 56

۱۳۹۲/۷/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات سودان (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات لیبی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مصر (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (55)

۱۳۹۲/۷/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات سودان (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات مصر (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (54)

۱۳۹۲/۷/۱

آفران: تحولات لیبی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات سودان (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مصر (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (53)

۱۳۹۲/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

نگاه آفران: تحولات مصر (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات لیبی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات سودان (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (52)

۱۳۹۲/۶/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات لیبی (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات مصر (51)

۱۳۹۲/۶/۱۳

آفران: تحولات سودان (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مصر (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات لیبی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (50)

۱۳۹۲/۶/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات سودان (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات مصر (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (49)

۱۳۹۲/۶/۲

آفران: تحولات لیبی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات مصر (48)

۱۳۹۲/۵/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات سودان (48)

۱۳۹۲/۵/۲۲

آفران: تحولات لیبی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مصر (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات مغرب عربی (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات سودان (47)

۱۳۹۲/۵/۱۵

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات سودان (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات لیبی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مصر (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات مغرب عربی (46)

۱۳۹۲/۵/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات سودان (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات لیبی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مغرب عربی (45)

۱۳۹۲/۵/۶

آفران: تحولات مصر (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات لیبی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات سودان (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (44)

۱۳۹۲/۴/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات مصر (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات لیبی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات سودان (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (43)

۱۳۹۲/۴/۱۸

آفران: گزارش تحليلي بر سفر رئيس جمهور ايالات متحده آمريكا به آفريقا

۱۳۹۲/۴/۱۶

آفران: تحولات لیبی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مغرب عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات سودان (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (42)

۱۳۹۲/۴/۴

آفران: تحولات مصر (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات مغرب عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات لیبی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات سودان (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (41)

۱۳۹۲/۴/۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مصر (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات لیبی (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات سودان (40)

۱۳۹۲/۳/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات مصر (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات سودان (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (39)

۱۳۹۲/۳/۲۰

آفران: تحولات لیبی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات سودان (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مصر (38)

۱۳۹۲/۳/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۶

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات سودان (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات لیبی (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (37)

۱۳۹۲/۳/۴

آفران: تحولات مصر (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات لیبی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات مغرب عربی (36)

۱۳۹۲/۲/۲۸

آفران: تحولات سودان (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات مصر (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات ليبي (35)

۱۳۹۲/۲/۲۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی(34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات مصر (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات لیبی (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات سودان (34)

۱۳۹۲/۲/۱۱

آفران: تحولات ليبي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مصر (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات سودان (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات مغرب عربي (33)

۱۳۹۲/۲/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۳۱

آفران: تحولات مغرب عربی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات لیبی (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات مصر(32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (32)

۱۳۹۲/۱/۲۸

آفران: تحولات سودان (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مصر (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (31)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات مغرب عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات لیبی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (29)

۱۳۹۲/۱/۲۰

آفران: کودتا در آفریقای مرکزی

۱۳۹۲/۱/۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مغرب عربی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات لیبی (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات سودان (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات مصر (28)

۱۳۹۱/۱۲/۲۲

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات لیبی (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات مصر (27)

۱۳۹۱/۱۲/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مغرب عربی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات مصر (26)

۱۳۹۱/۱۲/۹

آفران: تحولات لیبی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (25)

۱۳۹۱/۱۲/۱

آفران: تحولات مصر (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات سودان (25)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات لیبی (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مصر (24)

۱۳۹۱/۱۱/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات لیبی (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات مصر (23)

۱۳۹۱/۱۱/۲۱

آفران: تحولات سودان (23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(23)

۱۳۹۱/۱۱/۱۸

آفران: تحولات مصر (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۴

آفران: تحولات ليبي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات مغرب عربي (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

تحولات آفریقای غیر عربی (22)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات سودان (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مصر (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات ليبي (21)

۱۳۹۱/۱۱/۱۱

آفران: تحولات مغرب عربی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات لیبی (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات سودان (20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(20)

۱۳۹۱/۱۰/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات لیبی (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مصر (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات سودان (19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(19)

۱۳۹۱/۱۰/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات لیبی (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات مصر (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات سودان (18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(18)

۱۳۹۱/۱۰/۱۳

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مغرب عربی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات لیبی(17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات مصر (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات سودان (17)

۱۳۹۱/۱۰/۴

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات سودان (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مغرب عربی(16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات مصر (16)

۱۳۹۱/۹/۲۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۹/۱۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۹/۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۸

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۲۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۱۴

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۸/۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۲۴

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۱۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱۰

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۷/۳

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۷/۳

آفران:تحولات مصر

۱۳۹۱/۷/۱

آفران:حسن الشیخ محمود رئیس جمهور جدید سومالی

۱۳۹۱/۶/۲۷

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات آفریقای غیرعربی

۱۳۹۱/۶/۲۶

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۲۶

دیدگاه اسلام گرایان درباره آینده قبطی ها در مصر

۱۳۹۱/۶/۲۵

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۱۹

تحولات آفریقای غیر عربی

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱۲

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات سودان

۱۳۹۱/۶/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۶/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات لیبی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مغرب عربی

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات مصر

۱۳۹۱/۶/۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۵/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۹

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: انتخابات كشور ليبي

۱۳۹۱/۴/۱۸

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (5)

۱۳۹۱/۴/۱۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: عملکرد حزب اسلامی النهضة پس از انقلاب تونس

۱۳۹۱/۴/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۲

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (4)

۱۳۹۱/۴/۶

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۵

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۴

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۴/۳

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي غير عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۸

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۷

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (3)

۱۳۹۱/۳/۲۴

انتخابات ریاست جمهوری مصر (2012)

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۴

آفران: عواقب پیروزی "احمدشفیق" در انتخابات

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (2)

۱۳۹۱/۳/۲۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: میزان موفقیت اخوان المسلمین در بازیابی پایگاه مردمی خود

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: آفریقا از دیدگاه مقام معظم رهبری (1)

۱۳۹۱/۳/۲۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: حکم دادگاه مبارک به نفع نامزد اخوان تمام شد

۱۳۹۱/۳/۲۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: بروز اعتراضات در مصر و نشانه رفتن نامزدی نخست وزیر مبارک

۱۳۹۱/۳/۱۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۶

آفران:نظرات موافقان و مخالفان مرسی

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: وجوب توافق بین اخوان و نیروهای انقلابی علیه احمد شفیق

۱۳۹۱/۳/۱۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۹

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۸

مصر و تهدیدات عمر سلیمان

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۷

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۶

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: انتخابات مصر صحنه پراکندگی آراء میان دو مجموعه اسلام گرا و مدنی

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: بررسی و تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۳/۳

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۲

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۳/۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۱

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: شعارهای انتخاباتی برخی نامزدهای برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر

۱۳۹۱/۲/۳۰

آفران: تحولات آفريقاي عربي

۱۳۹۱/۲/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.25

۱۳۹۱/۲/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.24

۱۳۹۱/۲/۲۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.23

۱۳۹۱/۲/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.20

۱۳۹۱/۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.19

۱۳۹۱/۲/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.18

۱۳۹۱/۲/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.17

۱۳۹۱/۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.16

۱۳۹۱/۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.13

۱۳۹۱/۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.12

۱۳۹۱/۲/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.11

۱۳۹۱/۲/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.10

۱۳۹۱/۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.09

۱۳۹۱/۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.05

۱۳۹۱/۲/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.04

۱۳۹۱/۲/۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.03

۱۳۹۱/۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.02.02

۱۳۹۱/۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.30

۱۳۹۱/۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.29

۱۳۹۱/۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.28

۱۳۹۱/۱/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.27

۱۳۹۱/۱/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.26

۱۳۹۱/۱/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.23

۱۳۹۱/۱/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.22

۱۳۹۱/۱/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.21

۱۳۹۱/۱/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.20

۱۳۹۱/۱/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.19

۱۳۹۱/۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.16

۱۳۹۱/۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.15

۱۳۹۱/۱/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.14

۱۳۹۱/۱/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.07

۱۳۹۱/۱/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 91.01.06

۱۳۹۱/۱/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.21

۱۳۹۰/۱۲/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.20

۱۳۹۰/۱۲/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.17

۱۳۹۰/۱۲/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.16

۱۳۹۰/۱۲/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.15

۱۳۹۰/۱۲/۱۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.13

۱۳۹۰/۱۲/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.10

۱۳۹۰/۱۲/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.09

۱۳۹۰/۱۲/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.08

۱۳۹۰/۱۲/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.07

۱۳۹۰/۱۲/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.06

۱۳۹۰/۱۲/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.03

۱۳۹۰/۱۲/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.02

۱۳۹۰/۱۲/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.12.01

۱۳۹۰/۱۲/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.30

۱۳۹۰/۱۱/۳۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.29

۱۳۹۰/۱۱/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.11.19

۱۳۹۰/۱۱/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.17

۱۳۹۰/۱۱/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.16

۱۳۹۰/۱۱/۱۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.10

۱۳۹۰/۱۱/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.09

۱۳۹۰/۱۱/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.08

۱۳۹۰/۱۱/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.11.05

۱۳۹۰/۱۱/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.28

۱۳۹۰/۱۰/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.27

۱۳۹۰/۱۰/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.26

۱۳۹۰/۱۰/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.25

۱۳۹۰/۱۰/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.21

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.19

۱۳۹۰/۱۰/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.18

۱۳۹۰/۱۰/۱۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.17

۱۳۹۰/۱۰/۱۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.14

۱۳۹۰/۱۰/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.13

۱۳۹۰/۱۰/۱۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.12

۱۳۹۰/۱۰/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.11

۱۳۹۰/۱۰/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.10

۱۳۹۰/۱۰/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.06

۱۳۹۰/۱۰/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.05

۱۳۹۰/۱۰/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.10.03

۱۳۹۰/۱۰/۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.29

۱۳۹۰/۹/۲۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.28

۱۳۹۰/۹/۲۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.27

۱۳۹۰/۹/۲۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.26

۱۳۹۰/۹/۲۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.23

۱۳۹۰/۹/۲۳

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.22

۱۳۹۰/۹/۲۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.21

۱۳۹۰/۹/۲۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.20

۱۳۹۰/۹/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.19

۱۳۹۰/۹/۱۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.12

۱۳۹۰/۹/۱۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.09

۱۳۹۰/۹/۹

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.08

۱۳۹۰/۹/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.07

۱۳۹۰/۹/۷

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.06

۱۳۹۰/۹/۶

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.05

۱۳۹۰/۹/۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.02

۱۳۹۰/۹/۲

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.09.01

۱۳۹۰/۹/۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.28

۱۳۹۰/۸/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.25

۱۳۹۰/۸/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.14

۱۳۹۰/۸/۱۴

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.11

۱۳۹۰/۸/۱۱

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.10

۱۳۹۰/۸/۱۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.08

۱۳۹۰/۸/۸

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.08.03

۱۳۹۰/۸/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.08.02

۱۳۹۰/۸/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.27

۱۳۹۰/۷/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.26

۱۳۹۰/۷/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.25

۱۳۹۰/۷/۲۵

آفران: تحولات شمال آفريقا - 24 .7 .90

۱۳۹۰/۷/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.18

۱۳۹۰/۷/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.17

۱۳۹۰/۷/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.16

۱۳۹۰/۷/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.12

۱۳۹۰/۷/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.09

۱۳۹۰/۷/۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.06

۱۳۹۰/۷/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.05

۱۳۹۰/۷/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.07.03

۱۳۹۰/۷/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.30

۱۳۹۰/۶/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.28

۱۳۹۰/۶/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.27

۱۳۹۰/۶/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.26

۱۳۹۰/۶/۲۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.22

۱۳۹۰/۶/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.20

۱۳۹۰/۶/۲۰

آفران: تحولات شمال آفريقا - 90.06.19

۱۳۹۰/۶/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.16

۱۳۹۰/۶/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.15

۱۳۹۰/۶/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.14

۱۳۹۰/۶/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.13

۱۳۹۰/۶/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.12

۱۳۹۰/۶/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.08

۱۳۹۰/۶/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.07

۱۳۹۰/۶/۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.06

۱۳۹۰/۶/۶

آفریقا در هفته ای که گذشت (900527 الی 900602)

۱۳۹۰/۶/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.05

۱۳۹۰/۶/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.02

۱۳۹۰/۶/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.06.01

۱۳۹۰/۶/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.30

۱۳۹۰/۵/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.29

۱۳۹۰/۵/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.24

۱۳۹۰/۵/۲۴

آفران: انقلابیون لیبی در مقابل یک آزمون سخت

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900513 الی 900519)

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.23

۱۳۹۰/۵/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.22

۱۳۹۰/۵/۲۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.19

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: صحنه جنگ لیبی پس از آغاز ماه رمضان

۱۳۹۰/۵/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.18

۱۳۹۰/۵/۱۸

آفران: محاکمه حسنی مبارک ؛ واکنش ها و پیامدها

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.17

۱۳۹۰/۵/۱۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.16

۱۳۹۰/۵/۱۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.15

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفریقا در هفته ای که گذشت (900506 الی 900512)

۱۳۹۰/۵/۱۵

آفران: تحولات شمال آفر یقا - 90.05.12

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: آفريقاي شرقي؛ اهميت استراتژيك و افق هاي پيش رو

۱۳۹۰/۵/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.11

۱۳۹۰/۵/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.10

۱۳۹۰/۵/۱۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.09

۱۳۹۰/۵/۹

آفران: قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.08

۱۳۹۰/۵/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.05

۱۳۹۰/۵/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.04

۱۳۹۰/۵/۴

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (2)

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.03

۱۳۹۰/۵/۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.02

۱۳۹۰/۵/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.05.01

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: مصر در تب و تاب انقلاب (1)

۱۳۹۰/۵/۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.29

۱۳۹۰/۴/۲۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.28

۱۳۹۰/۴/۲۸

آفران: دموکراسی در آفریقا

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.27

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (900416 الی 900422)

۱۳۹۰/۴/۲۷

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.25

۱۳۹۰/۴/۲۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.22

۱۳۹۰/۴/۲۲

آفران: مراکش، تاریخ و جغرافیا

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.19

۱۳۹۰/۴/۱۹

آفران: موریتانی پس از انقلاب های عربی

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.18

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفریقا در هفته ای که گذشت (900409 الی 900415)

۱۳۹۰/۴/۱۸

آفران: مراکش پس از همه پرسی

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.15

۱۳۹۰/۴/۱۵

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (پایانی)

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.14

۱۳۹۰/۴/۱۴

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (2)

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.13

۱۳۹۰/۴/۱۳

آفران: سرمایه گذاری در آفریقا تا پنج سال آینده (1)

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.12

۱۳۹۰/۴/۱۲

آفران: دلیل حمایت آمریکا از انقلابیون و سازمان های مصری

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.11

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفریقا در هفته ای که گذشت (900402 الی 900408)

۱۳۹۰/۴/۱۱

آفران: تاثير عوامل اقتصادي بر انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.08

۱۳۹۰/۴/۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.07

۱۳۹۰/۴/۷

آفران: نشانه های “همه پرسی نظامی" درباره رئیس جمهور آینده مصر

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.06

۱۳۹۰/۴/۶

آفران: عدم تناسب نقش و حقوق زنان در افریقا

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.05

۱۳۹۰/۴/۵

آفران: گزينه هايي دشوار سياست مصر در قبال انقلاب ليبي

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.04

۱۳۹۰/۴/۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (900326 الی 900401)

۱۳۹۰/۴/۴

آفران: بروز اختلاف در صفوف انقلابیون لیبی

۱۳۹۰/۴/۲

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.04.01

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: تغییر پشت درب‌های الجزایر و مغرب پس از لیبی

۱۳۹۰/۴/۱

آفران: اصلاحات در قانون اساسی مراکش

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.31

۱۳۹۰/۳/۳۱

آفران: مصادره انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.30

۱۳۹۰/۳/۳۰

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.29

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: صف بندی احزاب تونسی برای انتخابات آینده

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفریقا در هفته ای که گذشت (900319 الی 900325)

۱۳۹۰/۳/۲۹

آفران: آخرین تحولات سودان

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.28

۱۳۹۰/۳/۲۸

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.25

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: اعطاي وام به مصر و ربودن انقلاب

۱۳۹۰/۳/۲۵

آفران: بازیگران منطقه ای؛ تلاش برای مدیریت انقلاب مصر

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.24

۱۳۹۰/۳/۲۴

آفران: انقلاب هاي عربي و سياست هاي آمريكا در قبال ايران

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: اختاپوس جاسوسی اسرائیل در تونس و مصر

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفران: تحولات شمال آفریقا - 90.03.23

۱۳۹۰/۳/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (900311 الی 900318)

۱۳۹۰/۳/۲۱

آفران: بررسی نتایج انتخابات شهرداری ها در آفریقای جنوبی

۱۳۹۰/۳/۹

انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بنین

۱۳۹۰/۱/۲۸

انتخابات 2011 نیجریه

۱۳۹۰/۱/۲۷

آفریقا در هفته ای که گذشت (891205 الی 891211)

۱۳۸۹/۱۲/۱۴

آفریقا در هفته ای که گذشت (891114 الی 891120)

۱۳۸۹/۱۱/۲۳

آفریقا در هفته ای که گذشت (891030 الی 891106)

۱۳۸۹/۱۱/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891023 الي 891029)

۱۳۸۹/۱۱/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891016 الي 891022)

۱۳۸۹/۱۰/۲۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891009 الي 891015)

۱۳۸۹/۱۰/۱۵

آفريقا در هفته اي كه گذشت (891002 الي 891008)

۱۳۸۹/۱۰/۱۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890925 الي 891001)

۱۳۸۹/۱۰/۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890918 الي 890924)

۱۳۸۹/۹/۲۹

تقويم انتخابات سال 2011 ميلادي در آفريقا

۱۳۸۹/۹/۲۷

ماداگاسكار قانون اساسي 17 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۲۳

زيمبابوه ریاست جمهوری می 2011

۱۳۸۹/۹/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890911 الي 890917)

۱۳۸۹/۹/۲۰

ساحل عاج ریاست جمهوری 31 اکتبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۸

تانزانيا و زنگبار رياست جمهوري و پارلماني

۱۳۸۹/۹/۱۷

مصر قوه مقننه 28 نوامبر 2010

۱۳۸۹/۹/۱۷

اوگاندا رياست جمهوري و پارلماني 18 فوریه 2011

۱۳۸۹/۹/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890813 الي 890813)

۱۳۸۹/۸/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890729 الي 890805)

۱۳۸۹/۸/۸

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890722 الي 890728)

۱۳۸۹/۸/۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890715 الي 890721)

۱۳۸۹/۷/۲۴

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890708 الي 890714)

۱۳۸۹/۷/۱۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890625 الي 890701)

۱۳۸۹/۷/۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890618 الي 890624)

۱۳۸۹/۶/۲۷

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890611 الي 890617)

۱۳۸۹/۶/۲۱

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890604 الي 890610)

۱۳۸۹/۶/۱۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890528 الي 890603)

۱۳۸۹/۶/۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890521 الي 890527)

۱۳۸۹/۵/۳۰

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890514 الي 890520)

۱۳۸۹/۵/۲۳

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890507 الي 890513)

۱۳۸۹/۵/۱۶

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890431 الي 890506)

۱۳۸۹/۵/۹

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890424 الي 890430)

۱۳۸۹/۵/۲

آفريقا در هفته اي كه گذشت (890417 الي 890423)

۱۳۸۹/۴/۲۶