کتابخانه های توگو        0  1393 reads

جمهوري توگو واقع در غرب افريقا، از شمال با ولتاي عليا، از شرق با بنين، از جنوب با خليج گينه، و از غرب با غنا هم‌مرز است. جمعيت اين كشور (طبق آمار سال 2000) 4600000 نفر و مساحت آن 56785 كيلومترمربع و زبان رسمي آن فرانسوي است.

كتابخانه ملي
اين كتابخانه، كه در شهر "لومه" پايتخت توگو واقع است، از اول اوت 1969 فعاليت رسمي خود را به‌عنوان كتابخانه ملي توگو آغاز كرد و در ابتدا به‌عنوان مركز عمومي سندپردازي توگو و توسط وزارت تعليم و تربيت ملي در سال 1937 تأسيس گرديد. اين كتابخانه مسئوليت سندپردازي و خدمات مربوط به منابع آرشيوهاي موزه‌ها و كتابخانه‌ها را برعهده داشت. در سال 1945 اين مركز به مؤسسه مطالعات اساسي شمال افريقا[1] واگذار شد و در سال 1960 تبديل به مؤسسه علوم انساني توگو گرديد كه داراي بخش‌هاي انسان‌شناسي، باستان‌شناسي، نژادشناسي، جغرافيا، تاريخ، زبان‌شناسي، و جامعه‌شناسي است. كتابخانه ملي توگو در اواسط دهه 1980 بالغ بر 6000 جلد كتاب و 1000 عنوان نشريه ادواري داشته كه بيش از 85 درصد از كل مجموعه به زبان فرانسوي است.
وظايف آرشيوهاي ملي، توسط مؤسسه علوم انساني توگو و آرشيو رياست جمهوري انجام مي‌شود. در كشور توگو قانون واسپاري نيز وجود دارد ولي هيچ‌گاه به‌صورت منظم اعمال نشده است.

كتابخانه‌هاي دانشگاهي
كشور توگو فقط داراي يك دانشگاه (دانشگاه بنين) است كه ابتدا به شكل دانشكده در شهر لومه در سال 1965 تأسيس گرديد. با توسعه اين دانشكده و افزايش امكانات در سال 1970 تبديل به دانشگاه گرديد و زبان آموزش رسمي آن فرانسوي است. كتابخانه‌هاي اين دانشگاه به‌صورت غيرمتمركز اداره مي‌شود و در مجموع داراي بيش از 50000 جلد كتاب و جزوه است كه حدود 90 درصد آنها به زبان فرانسوي است. از ديگر مؤسسات آموزش عالي توگو "دانشسراي علوم اداري" است كه در سال 1958 در شهر لومه تأسيس گرديد. هدف از تأسيس آن تربيت نيروي انساني براي بخش‌هاي دولتي توگو بوده است. كتابخانه اين دانشسرا مجموعاً داراي 1000 جلد است. در شهر لومه و سوكوده، تعداد ديگري دانشكده فني دولتي نيز وجود دارد كه داراي كتابخانه‌هاي كوچك هستند. همچنين كتابخانه مدرسه عالي كشاورزي در شهر كپاليم داراي 3500 جلد كتاب و كتابخانه دانشكده آموزش‌هاي حرفه‌اي در "آتاكپام" داراي 6000 جلد است.

ساير خدمات

توگو داراي نظام منسجم كتابخانه‌هاي عمومي نيست. مهم‌ترين مجموعه‌هاي پژوهشي را در كتابخانه‌هاي نهادها و مؤسسات زير مي‌توان يافت:
مؤسسه ملي پژوهش‌هاي علمي در شهر لومه كه در سال 1965 تأسيس گرديد و هدف اصلي آن هماهنگي ميان مراكز پژوهشي كشور توگو است. كتابخانه اين مؤسسه داراي 6000 جلد است و يافته‌ها و نتايج پژوهش‌هاي آن در فصلنامه‌اي با عنوان >مطالعات توگو<[2] منتشر مي‌گردد؛ كتابخانه دفتر پژوهش‌هاي علمي و فني اوتر ـ مر[3] (تأسيس 1948) كه داراي 2000 جلد است و مجموعه آن در زمينه‌هاي مربوط به كودكان، جغرافيا، جامعه‌شناسي، و ژئوفيزيك است؛ و كتابخانه مركز منطقه‌اي مطالعات و سندپردازي منابع اقتصادي[4] كه در سال 1972 در شهر لومه تأسيس گرديد و داراي بيش از 3500 جلد كتاب و 100 عنوان نشريه ادواري جاري در زمينه‌هاي اقتصاد، كار، و اتحاديه‌هاي كارگري و صنفي است. اين مركز مجله‌اي با عنوان >اخبار اتحاديه صنفي افريقا<[5] را به زبان‌هاي انگليسي و فرانسوي منتشر مي‌كند.
در شهر لومه دو مركز فرهنگي خارجي وجود دارد كه هريك داراي كتابخانه نسبتاً قابل توجهي است: الف) كتابخانه مركز فرهنگي امريكا كه داراي 3700 جلد است؛ و ب) كتابخانه مركز فرهنگي فرانسه كه داراي 20000جلد كتاب است. كتابخانه مؤسسه تعليم و تربيت نيز داراي 3000 جلد كتاب در زمينه‌هاي تعليم و تربيت و روانشناسي آموزشي است.

حرفه كتابداري
از سال 1959 ميلادي شعبه‌اي از انجمن بين‌المللي توسعه خدمات كتابداري و سندپردازي افريقا، در توگو مستقر شده است. دفتر مركزي اين شعبه از انجمن، در كتابخانه دانشگاه بنين در لومه مستقر است و انجمن نيز وابسته به ايفلاست.


منبع:
دايرة المعارف كتابداري و اطلاع‌رساني



.[1] Institut Foundamental de l‘Afrique Noire

.[2] Etudes Togolaises

.[3] Office de La Recherche Scientifique et Technique Outer- Mer (ORSTROM)

.[4] Library of the Center Regional d᾽Etudes et de Documentation Economiques

.[5] African Trade Union News

 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
كتابخانه‌هاي آفريقاي جنوبي
كتابخانه‌هاي آنگولا
کتابخانه های اتیوپی
کتابخانه های اریتره
کتابخانه های الجزایر
کتابخانه های اوگاندا
کتابخانه های بنین
کتابخانه های بوتسوانا
کتابخانه های بوروندی
کتابخانه های بورکینافاسو
کتابخانه های تانزانیا
کتابخانه های تونس
کتابخانه های توگو
کتابخانه های آفریقای مرکزی
کتابخانه های جمهوری دموکراتیک کنگو
کتابخانه های جمهوری کنگو
کتابخانه های جیبوتی
کتابخانه های چاد
کتابخانه های رواندا
کتابخانه های زامبیا
کتابخانه های زیمبابوه
کتابخانه های سائوتمه و پرنسیپ
کتابخانه های ساحل عاج
کتابخانه های سنگال
کتابخانه های سوازیلند
کتابخانه های سودان
کتابخانه های سومالی
کتابخانه های سیرالئون
کتابخانه های سیشل
کتابخانه های غنا
کتابخانه های کامرون
کتابخانه های کنیا
کتابخانه های کومور
کتابخانه های کیپ ورد
کتابخانه های گابن
کتابخانه های گامبیا
کتابخانه های گینه
کتابخانه های گینه استوایی
کتابخانه های گینه بیسائو
کتابخانه های لسوتو
کتابخانه های لیبریا
کتابخانه های لیبی
کتابخانه های ماداگاسکار
کتابخانه های مالاوی
کتابخانه های مالی
کتابخانه های مراکش
کتابخانه های مصر
کتابخانه های موریتانی
کتابخانه های موریس
کتابخانه های موزامبیک
کتابخانه های نامیبیا
کتابخانه های نیجر
کتابخانه های نیجریه