كتابخانه‌هاي آنگولا        0  1425 reads

آنگولا كشوري جمهوري است كه در جنوب غربي افريقا، ميان زئير در شمال، زامبيا در شرق، ناميبيا در جنوب، و اقيانوس اطلس در غرب قرار دارد. جمعيت آنگولا (طبق آمار سال 2000) بالغ بر 12900000نفر بوده و مساحتش 1246700 كيلومترمربع است. زبان رسمي آن پرتغالي و زبان ديگر آن بانتو است.

تاريخچه. آنگولا كه در قرن شانزدهم مستعمره پرتغال شد و تا قرن بيستم ساكنان پرتغالي زيادي نداشت. جنگ چريكي عليه اروپايي‌ها در 1961 درگرفت و وقتي كشور استقلال خود را در 1975 به‌دست آورد پايان يافت. به‌دنبال آن، جنگ‌هاي داخلي با كمك نيروهاي خارجي آغاز شد. جنگ در 1991 پايان يافت و نيروهاي خارجي عقب‌نشيني كردند. درباره كتابخانه‌ها بعد از اوايل دهه 1980 اطلاعات موثق اندكي وجود دارد.

كتابخانه ملي.در سال 1977 اداره ملي كتابخانه‌ها [1] با هدف تشكيل شبكه‌اي ملي از كتابخانه‌ها، آرشيوها، و مراكز اسناد ايجاد شد كه كتابخانه‌هاي دانشگاهي و آموزشگاهي وزارت آموزش و پرورش را دربر نمي‌گرفت. طي بازسازي جامعه اطلاعاتي، كتابخانه ملي مركزي[2] با بهره‌گيري از مجموعه و تسهيلات كتابخانه ملي سابق (تأسيس 1968)، كه بخشي از كتابخانه ملي ليسبون (پرتغال) بود، در لوآندا ايجاد شد. مجموعه آن تا اندازه‌اي متشكل از موادي خارج از حوزه تخصصي كتابخانه موزه ملي آنگولا و مؤسسه تحقيقات علمي آنگولا و همچنين شامل كتابخانه دبيرخانه ايالتي آموزش و پرورش بود. قانون واسپاري، كه در ليسبون اعمال مي‌شد، مواد كتابخانه‌اي را از طريق كتابخانه‌هاي ملي استان‌ها توزيع مي‌كرد. كتابخانه ملي مركزي با ادغام كتابخانه‌هاي مختلف خصوصي و اداري كه به آن واگذار شده بود تكميل گرديد. در 1978 قانوني براي تشكيل و نظم بخشيدن به اداره ملي كتابخانه‌ها و تأسيس كتابخانه ملي مركزي و در 1979 قانون واسپاري به تصويب رسيد.

شبكه ملي، در واقع، آرشيوها و مراكز اسناد را، به‌استثناي واحدهايي كه تاريخي بوده و به اداره ملي موزه‌ها و آثار باستاني وابسته هستند، دربر مي‌گيرد. مهم‌ترين مركز آرشيوي در موزه آنگولا واقع در لوآنداست.

كتابخانه‌هاي دانشگاهي. دانشگاه آنگولا كتابخانه جامعي دارد كه به‌عنوان مركز اسناد و مركز ملي تحقيقات علمي[3] ارائه خدمت مي‌كند. موجودي كتابخانه به مجموعه‌هاي اختصاصي تقسيم گرديده و در شهرهاي لوآندا، لوبَنگو، و هوآمبو توزيع شده است. سازمان‌هاي خاص، هريك مجموعه‌هاي تخصصي براي خود دارند. كتابخانه‌هاي دانشگاهي داراي چندين هزار جلد كتاب هستند و فقط كتابخانه دانشگاه لوآندا حدود 75000جلد كتاب دارد.

كتابخانه‌هاي عمومي. بزرگ‌ترين كتابخانه عمومي، كتابخانه شهرداري[4] لوآنداست. بعد از استقلال، اداره ملي كتابخانه‌ها با توسعه شبكه كتابخانه‌ها در مناطق روستايي حركتي را در جهت مبارزه ملي با بيسوادي آغاز كرد كه با ايجاد كميته‌هايي از گروه‌هاي تلاشگر در واحدهاي توليدي، مانند مزارع و كارخانه‌ها، نيز گسترش يافت. تا اواخر دهه 1970، از طريق اين چالش‌ها، در بيش از پنجاه نقطه كشور كتابخانه‌هاي مردمي تأسيس شده بود كه در خدمت حدود 2500000 نفر از جمعيت باسواد (به‌اضافه 2000000نفر دانش‌آموز و دانشجو) بود. چگونگي ادامه اين پيشرفت‌ها در جريان درگيري‌هاي سياسي كشور مشخص نيست.

كتابخانه‌هاي آموزشگاهي. معدودي كتابخانه آموزشگاهي زير نظر وزارت آموزش و پرورش فعاليت دارند.

كتابخانه‌هاي تخصصي.  كتابخانه‌هاي تخصصي آنگولا زير نظر اداره ملي كتابخانه‌ها، از لحاظ اجرايي در وزارتخانه‌هاي مربوط، مانند كشاورزي، صنعت و انرژي، دادگستري، و نفت ادغام شده‌اند. بزرگ‌ترين آنها در شهرهاي هوآمبو، لوآندا، و لوبنگو، به كشاورزي و دامپروري اختصاص دارند و بقيه در مناطق مختلف سراسر كشور مستقرند.


برگرفته از دائره المعارف کتابداری و اطلاع رسانی

[1]. National Department of Libraries

[2]. National Central Library

[3]. National Center for Scientific Investigation

[4]. Municipal Library

 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
كتابخانه‌هاي آفريقاي جنوبي
كتابخانه‌هاي آنگولا
کتابخانه های اتیوپی
کتابخانه های اریتره
کتابخانه های الجزایر
کتابخانه های اوگاندا
کتابخانه های بنین
کتابخانه های بوتسوانا
کتابخانه های بوروندی
کتابخانه های بورکینافاسو
کتابخانه های تانزانیا
کتابخانه های تونس
کتابخانه های توگو
کتابخانه های آفریقای مرکزی
کتابخانه های جمهوری دموکراتیک کنگو
کتابخانه های جمهوری کنگو
کتابخانه های جیبوتی
کتابخانه های چاد
کتابخانه های رواندا
کتابخانه های زامبیا
کتابخانه های زیمبابوه
کتابخانه های سائوتمه و پرنسیپ
کتابخانه های ساحل عاج
کتابخانه های سنگال
کتابخانه های سوازیلند
کتابخانه های سودان
کتابخانه های سومالی
کتابخانه های سیرالئون
کتابخانه های سیشل
کتابخانه های غنا
کتابخانه های کامرون
کتابخانه های کنیا
کتابخانه های کومور
کتابخانه های کیپ ورد
کتابخانه های گابن
کتابخانه های گامبیا
کتابخانه های گینه
کتابخانه های گینه استوایی
کتابخانه های گینه بیسائو
کتابخانه های لسوتو
کتابخانه های لیبریا
کتابخانه های لیبی
کتابخانه های ماداگاسکار
کتابخانه های مالاوی
کتابخانه های مالی
کتابخانه های مراکش
کتابخانه های مصر
کتابخانه های موریتانی
کتابخانه های موریس
کتابخانه های موزامبیک
کتابخانه های نامیبیا
کتابخانه های نیجر
کتابخانه های نیجریه