کتابخانه های سیرالئون        0  1383 reads

سيرالئون كشوري جمهوري است كه در غرب افريقا واقع شده است. اين كشور از شمال و شرق به گينه، از جنوب به ليبريا، و از غرب به اقيانوس اطلس محدود مي‌شود. جمعيت آن (طبق آمار سال 2005) 6017643نفر و مساحت آن 71740 كيلومترمربع است. مردم اين كشور به زبان‌هاي قومي گوناگون صحبت مي‌كنند. زبان كريو[1] زبان ميانجي يا قابل فهم براي همه آنهاست. زبان رسمي اين كشور انگليسي است.

كتابخانه ملي

در سيرالئون كتابخانه ملي وجود ندارد. در غيبت كتابخانه ملي، هيئت امناي كتابخانه‌هاي سيرالئون برخي وظايف كتابخانه ملي را انجام مي‌دهد. مطابق آيين‌نامه نشر كتاب مصوب 1962، كتابخانه هيئت امنا، يكي از دو كتابخانه‌اي است كه بر امر حق مؤلف نظارت مي‌كند. كتابخانه هيئت امنا فهرست سالانه انتشارات كشور را تهيه و منتشر مي‌كند. اين فهرست را نمي‌توان كتابشناسي ملي به حساب آورد، زيرا دربرگيرنده همه انتشارات سيرالئون نيست، اما منبع مفيدي براي دستيابي به اطلاعات مربوط به انتشارات دولتي است.
مركز اسناد دولتي سيرالئون مسئوليت گردآوري، و نگهداري اسناد تاريخي مهم را بر عهده دارد و آنها را در دسترس پژوهشگران، مقامات دولتي، و عموم مردم قرار مي‌دهد.

كتابخانه‌هاي عمومي
هيئت امناي كتابخانه‌هاي سيرالئون، مهم‌ترين كتابخانه عمومي كشور را در 1959 تأسيس كرده است. كتابخانه مركزي عمومي در فري‌تاون است و 3 شعبه منطقه‌اي و 9 شعبه فرعي در نقاط مختلف كشور دارد. اين كتابخانه برخي فعاليت‌هاي كتابخانه ملي از قبيل امانت بين‌كتابخانه‌اي را انجام مي‌دهد و نيز به انجام خدمات متنوع فرهنگي از قبيل برگزاري جلسات قصه‌گويي و نمايش فيلم به‌ويژه براي كودكان مي‌پردازد.

كتابخانه‌هاي دانشگاهي
كتابخانه دانشگاه سيرالئون مهم‌ترين كتابخانه دانشگاهي كشور به‌شمار مي‌رود. اين دانشگاه در 1966 تأسيس شد. مراكز آموزش عالي ديگر شامل دانشكده خليج فوراه (تأسيس 1827)، دانشكده انجالا[2] (1964)، دانشكده پزشكي و بهداشت (1988)، و دو مؤسسه دانشگاهي ديگر را دربرگرفته است. كتابخانه دانشكده خليج فوراه مجموعه‌اي متنوع بالغ بر 110000 جلد كتاب در موضوع هنر، اقتصاد، علوم اجتماعي، مهندسي، و حقوق دارد. كتابخانه دانشكده انجالا داراي 45000 جلد كتاب در زمينه كشاورزي و آموزش و پرورش است. كتابخانه دانشكده پزشكي و بهداشت 2000، مؤسسه تحقيقات كتابداري و اطلاع‌رساني داراي 500، و مؤسسه امور اداري و مديريت 2000 جلد كتاب دارند.

كتابخانه‌هاي آموزشگاهي
شوراي فرهنگي و آموزشي بريتانيا[3] از طريق برنامه اهداي كتاب به دبيرستان‌ها، كتاب و نشريات ادواري آنها را تامين مي‌كند. دفتر اين شورا در سيرالئون قرار دارد و براي اطمينان از اينكه منابع تهيه شده به خوبي نگهداري شوند، استخدام كمك كتابداراني را كه كارهاي نيمه تخصصي انجام مي‌دهند، ترغيب مي‌كند. وزارت آموزش و پرورش پرداخت حقوق كمك كتابداراني را مي‌پذيرد كه در يكي از دوره‌هاي آموزش كتابداري دانشگاه‌ها شركت كرده و از توانايي‌هاي لازم برخوردار باشند.
در بسياري از دبيرستان‌ها از معلم - كتابدار به‌عنوان مسئول كتابخانه استفاده مي‌شود. اين افراد اغلب معلم‌هايي با مدرك كارشناسي هستند كه دوره‌هاي كوتاه‌مدت كتابداري را كه سالانه از طرف دانشگاه‌ها برگزار مي‌شود، گذرانده‌اند.
انجمن كتابداران آموزشگاهي سيرالئون استانداردهايي براي كتابخانه‌هاي دبيرستان‌ها تعيين كرده و به تصويب كنفرانس ملي مديران دبيرستان‌ها نيز رسانده است.

كتابخانه‌هاي تخصصي
كتابخانه‌هاي تخصصي بر مبناي مقررات مربوط به ايجاد تسهيلات براي كتابخانه‌هاي واحدهاي اداري دولتي و وزارتخانه‌ها شكل گرفته‌اند. پس از استقلال كشور در 1961 سفارتخانه‌هاي خارجي و ساير مؤسسات نيمه دولتي تازه تأسيس، كتابخانه و مراكز اسناد خود را ايجاد كردند. علاوه بر آنها در حدود 20 كتابخانه تخصصي نيز در وزارتخانه‌ها تأسيس شده است. كتابخانه شوراي فرهنگي و آموزشي بريتانيا از لحاظ حجم مجموعه و تعداد استفاده‌كنندگان يكي از بزرگ‌ترين كتابخانه‌هاي تخصصي در كشور است. اين كتابخانه مركز تهيه كتاب و ساير مواد براي كتابخانه‌ها و مؤسسات سراسر كشور به‌شمار مي‌رود.

حرفه كتابداري
مؤسسه تحقيقات كتابداري و اطلاع‌رساني واقع در دانشگاه سيرالئون در 1989 براي عرضه آموزش‌هاي لازم به كتابداران، مسئولان مراكز اسناد، و اطلاع‌رسانان در سطوح مختلف تخصصي و نيمه‌تخصصي تأسيس شد. اين مؤسسه، گواهينامه و ديپلم و همچنين مدارك تحصيلي كارشناسي و كارشناسي ارشد را در كتابداري و اطلاع‌رساني صادر مي‌كند.
سيرالئون داراي تعدادي انجمن حرفه‌اي است از جمله: انجمن فرهيختگان كتابداري و اطلاع‌رساني كه در 1970 با نام انجمن كتابداران سيرالئون تاسيس شد و در 1987 نام فعلي را گرفت، و انجمن كتابخانه‌هاي آموزشگاهي كه در 1975 تأسيس شد. اين انجمن‌ها كارگاه‌هاي آموزشي، سمينارها، و كنفرانس‌هايي با هدف توسعه كتابخانه‌هاي سيرالئون برگزار مي‌كنند. انجمن كتابداران، >نشريه كتابداري سيرالئون< را از 1974 به بعد(با دو شماره در سال) و نيز >راهنماي كتابخانه‌ها و خدمات اطلاع‌رساني سيرالئون< را منتشر مي‌كند.


منبع: دايرة المعارف كتابداري و اطلاع‌رساني

 


.[1] Krio

.[2] Njala

.[3] British Council

 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
كتابخانه‌هاي آفريقاي جنوبي
كتابخانه‌هاي آنگولا
کتابخانه های اتیوپی
کتابخانه های اریتره
کتابخانه های الجزایر
کتابخانه های اوگاندا
کتابخانه های بنین
کتابخانه های بوتسوانا
کتابخانه های بوروندی
کتابخانه های بورکینافاسو
کتابخانه های تانزانیا
کتابخانه های تونس
کتابخانه های توگو
کتابخانه های آفریقای مرکزی
کتابخانه های جمهوری دموکراتیک کنگو
کتابخانه های جمهوری کنگو
کتابخانه های جیبوتی
کتابخانه های چاد
کتابخانه های رواندا
کتابخانه های زامبیا
کتابخانه های زیمبابوه
کتابخانه های سائوتمه و پرنسیپ
کتابخانه های ساحل عاج
کتابخانه های سنگال
کتابخانه های سوازیلند
کتابخانه های سودان
کتابخانه های سومالی
کتابخانه های سیرالئون
کتابخانه های سیشل
کتابخانه های غنا
کتابخانه های کامرون
کتابخانه های کنیا
کتابخانه های کومور
کتابخانه های کیپ ورد
کتابخانه های گابن
کتابخانه های گامبیا
کتابخانه های گینه
کتابخانه های گینه استوایی
کتابخانه های گینه بیسائو
کتابخانه های لسوتو
کتابخانه های لیبریا
کتابخانه های لیبی
کتابخانه های ماداگاسکار
کتابخانه های مالاوی
کتابخانه های مالی
کتابخانه های مراکش
کتابخانه های مصر
کتابخانه های موریتانی
کتابخانه های موریس
کتابخانه های موزامبیک
کتابخانه های نامیبیا
کتابخانه های نیجر
کتابخانه های نیجریه