سیاست        0  4275 reads

1)حکومت

آفریقای جنوبی از معدود کشورهای آفریقایی است که در آن هیچ وقت کودتا نشده و انتخابات منظم در طول یک سده اخیر در آن برگزار شده‌است. با این حال اکثریت سیاهپوستان تا سال ۱۹۹۴ دارای حق رای نبود.
آفریقای جنوبی سه پایتخت متفاوت دارد. قوهٔ مجریه در پرتوریا، پارلمان در کیپ تاون و قوهٔ قضائیه در بلوم فونتین
BOEMFONTEIN مستقر است. پرجمعیت‌ترین شهر آن نیز ژوهانسبورگ است.
نظام سیاسی این کشور دمکراسی پارلمانی است اما برخلاف روش معمول در جمهوری‌های پارلمانی پست ریاست دولت و ریاست کشور در یک رئیس‌جمهور منتخب پارلمان ادغام شد‌ه است. پارلمان این کشور از دو مجلس تشکیل می‌شود. مجلس علیا با نام شورای ملی استان‌ها (یا مجلس اعیان)
با ۹۰ عضو و مجلس سفلی با نام مجمع ملی (یا مجلس عوام) با ۴۰۰ عضو.
اعضای مجلس عوام برحسب جمعیت انتخاب می‌شوند. نصف اعضا از طریق لیست ملی و نصف دیگر از طریق لیست استان‌ها انتخاب می‌شوند. ۱۰ عضو برای نمایندگی هر استان در شورای انتخابات بدون توجه به جمعیت آن استان انتخاب می‌شود. هر دومجلس هر ۵ سال یک بار برگزار می‌شود دولت در مجلس عوام تشکیل می‌شود و رهبر حزب اکثریت در مجلس ملی رئیس جمهور می‌شود.
بر اساس قانون اساسی وزرای دولت در آفریقای جنوبی باید نماینده مجلس دوم باشند و رئیس حزب برتر در شورای ملی رئیس جمهور است. رئیس جمهور به وسیله پارلمان برای دوره هفت ساله انتخاب می گردد.
کنگره ملی آفریقا (
ANC) در سیاست آفریقای جنوبی پیشرو است و در آخرین انتخابات عمومی سال ۲۰۰۴ ۶۹٫۷ درصد آراء و ۶۶٫۳ درصد آراء انتخابات شهرداری ۲۰۰۶ را به دست آورد. مهم‌ترین چالش در مقابل ANC حزب متحد دمکرات‌ها (حزب DA) است که در انتخابات ۲۰۰۴ و ۲۰۰۶ به ترتیب ۱۲٫۴ و ۱۴٫۸ درصد آرا را به دست آورد. حزب پیشرو قبلی یعنی حزب ملی جدید که آپارتاید را از طریق سلف خود به وجود آورد از سال ۱۹۹۴ تا بحال همیشه در انتخابات تحقیر شده و سرانجام به انحلال کشیده شد. آنها تصمیم گرفتند تا در ۹ آوریل ۲۰۰۵ با ANC ادغام شوند. دیگر احزاب سیاسی اصلی در مجلس حزب آزادی اینکاتا که نماینده مردم زولو است و دموکرات‌های مستقل که به ترتیب ۶٫۹۷ و ۱٫۷ درصد آرا را در انتخابات ۲۰۰۴به دست آوردند.

پرچم



پرچم كنوني آفريقاي جنوبي در سال 1994 طراحي شده است. در اين پرچم از رنگ هايي كه در تاريخ آفريقاي جنوبي تاثير گذار است استفاده شده است و تلاش مي كند كه اتحاد آفريقاي جنوبي را نشان دهد.
سه رنگ قرمز، سفيد و آبي كه برگرفته از پرچم آفريكانز هاي آفريقاي جنوبي است بصورت افقي ازبالا به پايين كشيده شده است. و سه رنگ، مشكي، زرد و سبز كه نماد پرچم حزب كنگره ملي است از راست به چپ طراحي شده است.
در واقع پرچم آفريقاي جنوبي از تلفيق پرچم هلند و حزب كنگره ملي بدست آمده است كه البته با ظرافت هر چه تمام تر، توسط يك علامت "
V" به نشانه پيروزي و اتحاد آنها در كنار يكديگر قرار گرفته اند.

نوع حكومت
دموكراسي پارلماني

سيستم حكومتي (قوه هاي كشور)
قوه مجريه؛ رئيس جمهور(رئيس حكومت)
قوه قانون گذاري؛ پارلمان، مجلس و شوراي ملي
استاني
قوه قضائيه؛‌ دادگاه قانون اساسي و دادگاه
عالي استيناف

احزاب مهم و رهبران آن ها
ACDP
(كنت ميشو) ، ANC (جاكوب زوما) ، DA (هلن زيله) ، +FF (پيتر مولدر) ، IFP (مانگوسوتو بوتلزي) ، PAC (موتسوكو پكو) ، UDM (بانتو هولوميسا) و ساير احزاب ديگر

گروه هاي فشار مهم و رهبران آن ها
دو گروه متحد رسمي حزب
ANC به نام هاي COSATU(زوئلينزيما واوي) و SACP (بلاده انزيمانده)، SANCO (املونگيسي هلونگوانه) و ساير گروه هاي ديگر 

عضويت در سازمان هاي مهم منطقه اي و بين المللي
این کشور از اعضای بنیان‌گذار اتحادیه آفریقا است و بزرگترین اقتصاد را در میان اعضای آن دارد. سازمان ملل، اتحاديه آفريقا، تجارت جهاني، بانك توسعه آفريقا،  شوراي آفريقا، ، اتحادیه کشورهای همسود، سازمان تجارت جهانی، صندوق بین‌المللی پول، كميته بين المللي المپيك،
صندوق توسعه كشاورزي، اينترپل، سادك، اتحاديه گمركي آفريقاي جنوبي، فدراسيون جهاني اتحاديه كارگري، جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷ و گروه ۲۰ و 24 از دیگر سازمان‌های بین‌المللی هستند که آفریقای جنوبی در آن‌ها عضویت دارد.


2) سیستم اجرایی

در حال حاضر رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی جاكوب زوما است. از میان 28 وزارتخانه آفریقای جنوبی، فقط 21 وزارتخانه معاون وزیر دارند که آنها هم از میان نمایندگان پارلمان انتخاب می‌شوند.


 3) شخصیت ها

جاكوب جدلييهلكيسا زوما

زوما در 12 آوريل 1942 ميلادي در شهر "اينكاندلا" (Inkandla) كوازولو ناتال به دنيا آمد. نام پدرش "گويناماوي زوما" (Gcinamawi Zuma) و مادرش "نوكوبه اكيسيسا" (Nokubhekisisa) بود.

پس از استعفاي "تامبو امبكي" از سمت رياست جمهوري، و 8 ماه سرپرستي اين پست به وسيله "كگلما موتلانته"، سرانجام در تاريخ 9 مي 2009 ميلادي انتخابات زودهنگام برگزار و "جاكوب جدلييهلكيسا زوما" (Jacob Gedleyihlekisa Zuma) به عنوان سومين رئيس جمهور آفريقاي جنوبي معرفي گرديد. دوربعدي انتخابات در سال 2013 ميلادي مي باشد.

وي تحت تاثير يكي از افراد خانواده اش كه عضو يك اتحاديه صنفي بود قرار گرفته و از جواني وارد عرصه سياسي شد و براي ارتقاي جايگاه و توسعه ويژگي هاي مثبت و باارزش، در "جنبش احياي اخلاق" (
Moral Regeneration Movement) سخت تلاش مي كرد.
جاكوب زوما در سال 2001 ميلادي سه دكتراي افتخاري مديريت، ادبيات و فلسفه را به ترتيب از دانشگاه هاي زولولند، فورت هاره (
Fort Hare) و دانشگاه علوم پزشكي آفريقاي جنوبي اخذ نمود.

از ديگر سمت هاي زوما در گذشته مي توان به رياست "شوراي كمك هاي ملي آفريقاي جنوبي" (
South African National Aids Council) و رئيس دانشگاه "زولولند" (University of Zululand) نيز اشاره كرد. ايشان در سال هاي مختلف در مشاغل مختلف دولتي و انجمن ها حضور داشته و در زمينه سياسي، اقتصادي و امنيت و اطلاعات سابقه دارد.

جاكوب زوما، از سال 2007 ميلادي رياست حزب حاكم آفريقاي جنوبي موسوم به "كنگره ملي آفريقا" (
ANC) را برعهده دارد. وي كه از سال 1958 ميلادي به عضويت حزب درآمد، در سال 1977 ميلادي در جمع كميسيون اجرايي ملي حزب حاضر شد.

وي در سال 1990 ميلادي رئيس
ANC در منطقه جنوب ناتال بود و در سال 1994 ميلادي همين سمت را در كوازولوناتال در اختيار گرفت. زوما در ميان سال هاي 1995 تا 1997 ميلادي رئيس ملي شوراي حزب بود و پس از آن در سال 1999 ميلادي پست معاونت رئيس حزب ANC را براي خود برگزيد و تا 2007 ميلادي در همان مرتبه باقي ماند.

نقش زوما در فعاليت هاي ميانجيگري و تلاش براي برقراري صلح در تمام قاره آفريقا برجسته است. اين ويژگي در حل مسئله بروندي و جمهوري دموكراتيك كنگو به وضوح قابل مشاهده مي باشد. زوما همچنين حامي "بنياد صلح و نوسازي" (
PRF) و "بنياد تعليم و توسعه آلبرت لوتولي" (ALEDF) است.

حزب «کنگره ملی آفریقا» به رهبری جاکوب زوما در انتخابات 7 می 2014م (93/4/17) با کسب 62.16 درصد آراء پیروز انتخابات پارلمانی آفریقای جنوبی شد. دو حزب «اتحاد دموکراتیک» با کسب 22.22 درصد و حزب «مبارزان آزادی اقتصادی»، حزب چپ افراطی، با کسب 6.35 درصد آراء در رده های دوم و سوم جای گرفتند.

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
آفریقای جنوبی در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران
چند رسانه ای