جغرافیا        0  2970 reads

1) جغرافیای طبیعی

تانزانیا در قسمت شرقی آفریقا واقع شده‌است و با کشورهای کنیا، روآندا، بوروندی، زامبیا، مالاوی و موزامبیک همسایه‌است. همچنین در شرق تانزانیا در دریاچهٔ تانگانیکا با کنگو، و در شمال در دریاچهٔ ویکتوریا با اوگاندا مرز آبی دارد.
بیشتر خاک تانزانیا از یک فلات با پوشش گیاهی بوته‌زار و علفزار تشکیل شده که از 1000 تا 4000 پا بلندی دارد. این فلات ها در شمال به ناحیه آتشفشانی کلیمانجارو، در شرق به دریاچه تانگانیکا، و در جنوب به زمین‌های مرتفع، محدود می‌شوند. علیرغم مجاورت با خط استوا، ارتفاع زیاد این سرزمین، باعث شده که دمای هوا بین ۲۹-۱۸ درجه سانتی گراد ثابت بماند. البته در جلگه‌های ساحلی، آب و هوا گرمسیری است و میزان بارش آن، به ۱۰۶-۵۷ سانتی متر در سال بالغ می‌شود.
سه دریاچه مشهور 1- دریاچه ویکتوریا در شمال 2- تانگانیکا در مغرب 3- نیاسا در جنوب دارد. کوه کلیمانجارو در شمال تانزانیا و بلندترین قله اش 5895 متر بلندی دارد. این کشور از فقیرترین ممالک آفریقائی است.
این کشور از مهمترین ممالک تولید کننده الماس دنیاست. با این حال اقتصادش به مقیاس وسیعی بر پایه کشاورزی استوار می باشد. بیشتر مردم به کشت غله و لوبیا و ذرت اشتغال دارند.

آب و هوا
سه منطقه آب و هوا در تانزانیا وجود دارد 1- گرم و مرطوب ساحلی 2- فلات خشک مرکزی با گرماهای گوناگون فصلی 3- شبه گرمای کوهستانی دودوما در ژانویه 23.9 و در جولای 19.4 درجه صدبخشی گرما و سالانه 572 میلی متر باران – دارالسلام در ژانویه 27.8 و در جولای 23.3 درجه گرما و سالانه 1064 میلی متر باران دارد.
ارتش (1983) 40350 نفر (95.4 درصد زمینی 2.1 درصد دریائی 2.5 درصد هوائی) 5.5 درصد بودجه (1982) سرانه 16 دلار.


2) جغرافیای انسانی

در سال 2014 جمعیت کشور 49.6 میلیون نفر برآورد شده است. همچنین امید به زندگی در این کشور در سال 2010 ، 52 سال می باشد.
نژاد ۹۹٪ تانزانیایی‌ها، آفریقایی و ۱٪ نیز غیر آفریقایی از جمله آسیایی (بیشتر هندی-پاکستانی)، اروپایی و عرب می‌باشد.
اکثر آفریقایی‌تبارهای تانزانیا از قبایل بانتو هستند. بزرگترین گروه قومی، سوکوما نام دارد که در جنوب دریاچه ویکتوریا سکونت دارند. دومین گروه بزرگ قومی نیاموزی است که در جنوب ناحیه سوکوماها زندگی می‌کنند و با مردم همسایگان شمالی خود (کنیا و اوگاندا) پیوندهای فرهنگی و زبانی دارند. ههه، بنا، گوگو، هایا، ماکونده، چاگا و نیاکیوسا قبایل بزرگ دیگرند که هر یک بیش از یک میلیون جمعیت دارند. از قبایل نیلی می‌توان به کوچ‌نشینان ماسایی و لو اشاره کرد که هر دو در شمار بیشتری در کشور همسایه یعنی کنیا هم زندگی می‌کنند. همچنین قبایل ساناداوه و هادزا که به زبان‌های خانواده خوسا شبیه به زبان اهالی کالاهاری صحبت می‌کنند.
در سال ۱۹۹۵ جمعیت آسیایی ۵۰٬۰۰۰ نفر در سرزمین اصلی و ۴٬۰۰۰ نفر در زنگبار برآورد شد. انقلاب ژانویه ۱۹۶۴ زنگبار که به سلطه اعراب بر این جزیره پایان داد، قتل عام هزاران نفر از اعراب و هندی‌ها و فرار ده‌ها هزار نفر دیگر از آن‌ها را در پِی داشت.
به رغم این تنوع قومی، توزیع نسبی قبایل در سرتاسر سرزمین و واگذاری مناصب مهم به هریک از آن‌ها، موجب ثبات نسبی تانزانیا شده‌است.


3) جغرافیای سیاسی

تانزانیا با 945000 کیلومتر مربع مساحت، دارای 30 استان می‌باشد و هر کدام از این استانها دارای یک سری شهرستانهای تابعه می باشند .اسامی این استانهای بیست و ششگانه به شرح زیر فهرست شده است;

 

 

  1. استان آروشا (Arusha)

  2. استان دارالسلام (Dar es Salaam)

  3. استان دودوما (Dodoma)

  4. استان ایرینگا (Iringa)

  5. استان کاگرا (Kagera)

  6. استان کیگوما (Kigoma)

  7. استان کلیمانجارو (Kilimanjaro)

  8. استان لیندی (Lindi)

  9. استان مانیارا (Manyara)

  10. استان مارا (Mara)

  11. استان امبیا (Mbeya)

  12. استان موروگورو (Morogoro)

  13. استان امتوارا (Mtwara)

  14. استان موانزا (Mwanza)

  15. استان پمبای شمالی (Pemba North)

  16. استان پمبای جنوبی (Pemba South)

  17. استان پوانی (Pwani)

  18. استان روکاوا (Rukwa)

  19. استان روووما (Ruvuma)

  20. استان شینیانگا (Shinyanga)

  21. استان سینگیدا (Singida)

  22. استان تابورا (Tabora)

  23. استان تانگا (Tanga)

  24. استان زنگبارمرکزی-جنوبی (Zanzibar Center / South)

  25. استان زنگبار شمالی (North Zanzibar)

  26. استان زنگبارشهری-غربی (Zanzibar Urban / West)

  27. استان گیتا (Geita)

  28. استان کاتاوی (katavi)

  29. استان انجومبه (Njombe)

  30. استان سیمیو (Simiyu)


شهر هاى مهم تانزانیا
; دارالسلام، زنگبار و دودوما

 

 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
تانزانیا در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
روابط با ایران