روابط با ایران        0  3258 reads

1) تاریخچه

مناسبات سومالي با ايران قبل از انقلاب اسلامي
ايران و سومالي در سال 1351 مبادرت به برقراري روابط سياسي نمودند و دولت ايران در تاريخ 7 دي 1351 اقدام به تأسيس سفارت در موگاديشو نمود . تا قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ايران رابطه خوبي بين رژيم شاه و حكومت زيادباره وجود داشت بخصوص پس از آنكه عهدنامه مودت و همكاريهاي فيمابين سومالي و شوروي كه در سال 1353 امضاء شده بود بسبب جنگهاي اوگادن و حمايت مستقيم شوروي از حكومت هايله ماريام در اتيوپي ، ملغي و كارشناسان شوروي از سومالي اخراج و عموماً به يمن جنوبي و يا اتيوپي انتقال يافتند زيادباره كوشيد تا كمكهاي غرب را جانشين كمك شوروي نمايد . جدايي تدريجي سومالي از بلوك شرق كه عملاً از سال 1355 آغاز گرديده بود باعث توسعه روابط حكومت سومالي با رژيمهاي شاهنشاهي در ايران و عربستان سعودي گرديد . مسافرت زيادباره در ديماه 1356 به تهران و بلافاصله مسافرت شاه به آمريكا و مذاكرات وي با كارتر رئيس آن كشور باعث گرديد كه شاه رسماً اعلام نمايد كه « بايد به اتيوپي هشدار داده شود كه در صورت تجاوز به مرزهاي بين المللي سومالي ايران بي تفاوت نخواهد بود و اتيوپي بايد از اين مطلب آگاه باشد » اين سخنان كه با توافق آمريكا اعلام شده بود متعاقباً كمكهاي رژيم سلطنتي به سومالي باعث توسعه سومالي و رژيم سابق را فراهم آورده بود .

موضع سومالي نسبت به انقلاب اسلامي
تا قبل از آغاز جنگ تحميلي عراق با ايران رويه دولت زيادباره و رسانه هاي گروهي آن كشور كه عمدتاً تحت نظارت كامل دولت بودند نسبت به ايران خصمانه نبود . اما پس از تجاوز حكومت عراق اين رويه كاملاً بنفع عراق تغيير يافت و مقامات آن كشور با اظهارات ضد و نقيض و گاهي دو پهلو در عمل جانب عراق را گرفتند و مطبوعات سومالي نيز مطلبي برعليه ايران مستقيماً و يا از قول جرايد دولتي عراق منتشر نمودند .
زيادباره در سخنراني خود به مناسبت سالگرد انقلاب (كودتاي اكتبر) سومالي درباره جنگ تحميلي گفت « ما معتقديم كه ملت عراق حق دارد سرزمينهايي را كه بوسيله هجوم نظامي و يا برتري نظامي و حمايت استعماري از او گرفته شده است را باز پس گيرد و بايد ريخته شدن خون اين دو ملت مسلمان متوقف شود .
پس از پيروزي انقلاب اسلامي روابط دو كشور تا زمان سقوط حكومت زيادباره در سطح كاردار ادامه داشت .
استمرار جنگ تحميلي عراق عليه ايران و حمايت اين كشور از عراق موجب شده بود تا روابط دو كشور از رشد چشمگيري برخوردار نباشد بگونه اي كه سفرهاي قابل توجهي از سوي دو كشور با يكديگر صورت نگرفت


2) روابط سیاسی

اولين هيئت اعزامي ايران پس از انقلاب اسلامي به سومالي هيئت شوراي تبليغات اسلامي بود كه در تاريخ 1359.11.21 به موگاديشو سفر كرد و با معاون وزارت خارجه سومالي ديدار و گفتگو كرد در آن ملاقات معاون وزارت خارجه سومالي طي سخناني علاقه آن دولت را به حفظ و تحكيم رابطه با جمهوري اسلامي بيان نمود اما در دومين سفر هيئت تبليغات اسلامي در بهمن 1360 هيچ يك از مقامات سوماليايي ملاقاتي با هيئت نداشتند و فقط مديركل وزارت خارجه سومالي كاردار وقت را احضار و در مورد فعاليتهاي تبليغاتي هيئت بوي اخطار كرد .
تا اينكه مديركل سياسي وقت كشورهاي عربي و آفريقاي وزارت خارجه جمهوري اسلامي ايران در تاريخ 1366.10.04سفر رسمي خود را آغاز كرده و ضمن ديدار با وزير خارجه سومالي خواستار توسعه روابط دو كشور گرديد و ابراز اميدواري نمود كه سفر وي شروع خوبي براي اين توسعه مناسبات قرار گيرد . وزير خارجه سومالي نيز ضمن ابراز خوشوقتي از سفر هيئت جمهوري اسلامي تأكيد نمود كه مسلمانان برادر هستند و ما در دين و عقيده و خون يكي مي باشيم.
سياست جمهوري اسلامي ايران از ابتداي شروع بحران سومالي و مداخله كشورهاي بيگانه در اين كشور مبتني بر عدم مداخله در امور داخلي آن كشور و محكوم نمودن دخالت بيگانگان بوده است . در عين حال از هر تلاش خيرخواهانه براي پايان دادن به جنگ داخلي سومالي و برقراري صلح و امنيت در آن كشور حمايت نموده است و همچنين بر اين نكته تأكيد كرده است كه بحران داخلي سومالي مي بايستي از طريق مسالمت آميز و با حضور كليه جناحهاي درگير حل و فصل گردد.

سطح نمايندگي ايران در سومالي
بدنبال سقوط رژيم زيادباره و بروز جنگ هاي داخلي نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در موگاديشو تعطيل شد. در 24 آبان 1391 علي اکبر صالحي وزیر وقت امورخارجه در سفر خود به سومالی از بازگشايي مجدد سفارت ايران در موگاديشو خبر داد. نهایتا 29 اردیبهشت 1393 جواد دهقانی لطف آبادی به عنوان سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در سومالی فعالیت خود را آغاز کرد.

سطح نمايندگي سومالي در ايران
سفارت سومالي تا اواخر سال 1374 با حضور كاردار در تهران به كار خود ادامه داد و سپس كاردار و ساير كادر ديپلماتيك، سفارت را ترك كردند. بعد از چندي روابط از سر گرفته شد و در حال حاضر سفير اين كشور در ايران آقای خليف كديه موسي مي باشد.

نشاني و تلفن نمايندگي سومالي در ايران

تلفن نمايندگي

 22673837

فاكس
 22245146

آدرس
خ شريعتي، خ میرزاپور ، اول حداديان، شماره 1


3) روابط اقتصادي

در 1366.10.04 مديركل وزارت خارجه ايران همچنين با مقامات اقتصادي اين كشور ديدار و در مورد توسعه و گسترش همكاريهاي اقتصادي (كشاورزي، نفتي، علمي و تكنيكي) تأكيد نمود و از هيئت سومالي خواست تا براي ديدار از امكانات نفتي، هيئتي را به ايران اعزام دارند و در عين حال آمادگي خود براي همكاري در زمينه خريد گوشت سومالي را اعلام نمود.

 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
سومالی در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران