ليبي

خبرگزاري دانشجويان ايران -وزير خارجه سابق ليبي فاش كرد كه رئيس‌جمهور اسبق الجزاير كسي بود كه امام موسي صدر را قانع كرد تا به ليبي سفر كند.


به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عبدالرحمان شلقم، وزير خارجه سابق ليبي در گفت‌وگو با برنامه "حافظه سياسي" كه از شبكه العربيه پخش شد، گفت: "هواري بومدين"، رئيس‌جمهور اسبق الجزاير كسي بود كه امام موسي صدر را قانع كرد تا به ليبي سفر كند.

شلقم كه بعد از آغاز انقلاب 17 فوريه در بنغازي از نظام معمر قذافي، ديكتاتور ليبي جدا شد، درباره روابطش با ديكتاتور گفت: وي دوست داشت كه هميشه خود را نمايش دهد، و وي عاشق لذت بردن بود. قذافي بعد از ربوده شدن امام موسي صدر، احساس نگراني شديد مي‌كرد و نگران بود كه حمايت‌هاي گسترده مردمي‌اش كه در آن زمان از آن برخوردار بود كاهش يابد و نيز وجهه كشورش در لبنان در پي تلاش‌هاي فرهنگي فني كشورش خدشه دار شود و اين نگراني‌ها تا حدي پيش رفت كه من به قذافي پيشنهاد كردم تا سفارت بزرگي را در بيروت بسازد، تا مانند آزمايشگاهي سياسي و مهم در شرق باشد، اما معمر قذافي آن را نپذيرفت.

وزير خارجه سابق ليبي اظهار داشت: قذافي همان روز به من گفت" نظر تو درباره اتهامات عليه من در خصوص كشتن امام موسي صدر چيست؟" من نمي‌دانستم كه آيا اين سوال را از من مي‌پرسيد تا خودش را از اين اتهام تبرئه كند، يا اينكه من را تهديد مي‌كرد كه اگر به كسي در اين‌باره حرفي بزنم، سرنوشت امام موسي صدر را پيدا خواهم كرد، اما من نظر خودم را گفتم، چراكه ربوده شدن امام موسي صدر مستقيما بعد از بحث و جدل بين وي و سرهنگ رخ داد.

وي خاطرنشان كرد: به گفته يكي از افراد سازمان سابق اطلاعات ليبي، امام موسي صدر درباره سفر به طرابلس مردد بود و تنها بعد از توصيه "هواري بومدين" به ليبي سفر كرد و هدف امام موسي صدر از اين سفر دريافت كمك مالي از قذافي بود. بومدين بعد از ربوده شدن امام موسي صدر شديدا از قذافي عصباني بود و احساس مي‌كرد كه وي را فريب داده است.

شلقم تصريح كرد: از نشانه‌هاي تكبر و خاطراتي كه از قذافي به ياد دارم، رفتار وي با زين‌العابدين بن‌علي، رئيس‌جمهور مخلوع تونس قبل از پيروزي انقلاب "ياسمن" است، به طوري كه سرهنگ به بن‌علي پيشنهاد داد كه يكي از طرفداران وي در زمينه پيوستن به كميته‌هاي مردمي در ليبي شود،‌ اين مساله باعث شد تا بن‌علي با عصبانيت طرابلس را ترك كند و اين اتفاق چند روز قبل از آغاز انقلاب ياسمن رخ داد. همچنين لولا داسيلوا، رئيس‌جمهور سابق برزيل نيز در جلسه‌اي كه با قدافي داشت و در آن دانيل اورتگا، رئيس‌جمهور سابق نيكاراگوئه حضور داشت، بعد از اينكه قذافي به وي اهانت كرده بود از جلسه خارج شد. قدافي به وي زخم زبان زده و گفته بود" داسيلوا با پول‌هاي زيادي كه به وي در جريان تبليغات انتخاباتي‌اش دادم، در انتخابات پيروز شد."

وزير خارجه سابق ليبي خاطرنشان كرد كه "عبدالعزيز بوتفليقه"، رئيس‌جمهوري كنوني الجزاير از آن دسته رهبران عربي بود كه مي‌دانست چه ‌طور بايد با قذافي رفتار كند. وي همواره توصيه‌هايي را به قذافي مي‌كرد. مثلا در يكي از جلسه‌هاي اتحاديه عرب در ملأ عام به قذافي گفته بود" من چيزي كه تو انجام مي‌دهي را انجام نمي‌دهم و آنچه كه تو مي‌گويي را نمي‌گويم، چون از خدا مي‌ترسم." همچنين بوتفليقه بعد از اختلافاتي كه بين قذافي و پادشاه عربستان بعد از افشاي توطئه ترور پادشاه عربستان ايجاد شده بود، به قذافي گفته بود كه بايد منعطف‌تر باشد و با ديگر كشورها سازش بيشتري داشته باشد.

شلقم درباره روابط قذافي با بقيه حكام عرب نيز گفت: وي به جمال عبدالناصر، رئيس‌جمهور اسبق مصر به خاطر شخصيت كاريزمايي كه داشت، حسودي مي‌كرد و معتقد بود كه وي براي حكومت در مصر از انور سادات بهتر است، در حالي كه از حسني مبارك، رئيس‌جمهور مخلوع مصر به خاطر شيوه رفتارش با مردم حمايت مي‌كرد و با زين‌العابدين بن‌علي رفتار پدرانه داشت و از بالا به وي نگاه مي‌كرد و از بشار اسد، رئيس‌جمهوري سوريه متنفر بود، چون از او قد بلندتر بود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران