یک روزنامه عربی در گزارشی نوشت: نخستین مناظره سیاسی در کشوری که طی 60 سال گذشته به فضای اختناق عادت کرده، در جوی آرام و به دور از فضای جنجالی مناظره ها میان برخی نامزدهای ریاست جمهوری مصر برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از القدس العربی، نخستین مناظره سیاسی میان نامزدهای ریاست جمهوری مصر از شرایط کلیشه ای مناظره ها خارج شد و وارد فضایی آرام و پر از تعارفات شد.
بر این اساس، در جریان این مناظره پرسش و پاسخ نامزدهای ریاست جمهوری از یکدیگر کمتر دیده شد و هر کدام از نامزدها به برخی از سولات مطرح شده به اختیار خود پاسخ دادند.
این وقایع در از سوی "مرکز تحقیقات استراتژیک الشرق" در یکی از هتل های قاهره رخ داد. این مناظره پس از 60 سال در مصر برگزار شد که در آن 4 نامزد اصلی ریاست جمهوری مصر شامل "ایمن نور" شخصیت برجسته سیاسی، "حمدین صباحی" از فعالان کهنه کار مصر، " مجدی حتاته" رئیس سابق ستاد مشترک ارتش مصر و "هشام البسطویسی" از شخصیتهای اصلاحگرای حقوقی حضور داشتند اما "بثینه کامل" تنها نامزد زن ریاست جمهوری مصر (از فعالان سیاسی) در آن حضور نداشت.
این در حالی است که تاکنون شورای نظامی حاکم بر مصر موعد مشخصی برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مشخص نکرده و تنها اعلام کرده این انتخابات پس از انتخابات پارلمانی در ماه سپتامبر (مهرماه) برگزار خواهد شد.
اما در مناظره اخیر ایمن نور از نمایندگان سابق پارلمان مصر به عنوان نخستین سخنران صحبتهای خود را آغاز کرد. وی تا زمان پایان وقت تعیین شده به اکثر سوالات پاسخ داد و با صدای زنگ یکی از هماهنگ کنندگان مناظره به اظهاراتش پایان داد.
نور با اشاره به فشارهای آمریکا بر مبارک در زمینه آزادی اش از زندان، تاکید کرد: اگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شوم، به صورت کوکورانه از سیاستهای موردنظر اسرائیل و آمریکا پیروی نخواهم کرد.
ایمن نور خواستار بازنگری در پیمان صلح مصر و اسرائیل (کمپ دیوید) در جهت افزایش تعداد نیروهای مصری در صحرای سینا شد که این مسئله با تایید سه نامزد دیگر مواجه شد.
پس از وی حمدین صباحی از شخصیتهای کهنه کار سیاسی در مصر سخنرانی کرد. وی پیش از وعده داده که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری مصر صادرات گاز به رژیم اسرائیل را با توجه به قیمت ارزان آن متوقف می کند.
صباحی در جریان این مناظره اظهار داشت: هر فردی که به عنوان رئیس جمهور مصر انتخاب شود هرگز نمی تواند نقش اهانت آمیز رژیم گذشته را تکرار کند.
در ادامه این مناظره مجدی حتاته از مقامات ارشد نظامی مصر در سالهای گذشته با جوابهایی کوتاه به سوالات پاسخ گفت و تاکید کرد که این نوع جوابگویی به سابقه فعالیت نظامی وی مرتبط است.
در پایان نیز البسطویسی از شخصیتهای حقوقی مصر پاسخهای خود به سوالات را مطرح کرد. اما در جریان این مناظره هر چهار نامزد مصری با حاکمیت فردی مخالفت کرده و خواستار ایجاد نظامی مبتنی بر دموکراسی شدند. آنان همچنین بر ضرورت بهبود و تقویت روابط با ایران تاکید کردند.
این چهار نامزد که از اقشار مختلف مصر بودند متفق القول تاکید کردند در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری بدون لغو پیمان کمپ دیوید در جهت بازنگری در آن حرکت می کنند.
القدس العربی در خاتمه نوشت: البته این مناظره بدون حضور سه نامزد اصلی ریاست جمهوری شامل "عمروموسی" دبیرکل اتحادیه عرب، "محمد البرادعی" مدیرکل سابق آژانس و "عبدالمنعم ابوالفتوح" نامزد اسلامگرای ریاست جمهوری (از طیف اخوان المسلمین) برگزار شد.