خبرگزاري ايسنا - تاكيد ايران، فرانسه و لوگزامبورگ به زنده بودن امام موسي صدر و تكذيب ليبي از حضور وي در يك اردوگاه صحرايي
زبان اصلي:عربي. شماره:00054
منبع:الشرق الاوسط/ انگلستان/ پاريس
١٩/٦/١٣٥٩-10-9-1980
مترجم:مهتاب فضلي
منبع خبر
به نظر ميرسد كه مساله احتمال بازگشت امام موسي صدر به لبنان براي از سرگيري فعاليتش به عنوان رهبري گروه شيعي و رييس شوراي عالي اسلامي شيعي تنها يك شايعه پراكني نبوده؛ همچنان كه تا چندي پيش، رهبران شيعه در ديدار از تهران، سخنان اطمينان بخشي را در اين باب از زبان امام خميني و مقامات عالي رتبهاش شنيدند.
اخبار وارده از پاريس، لوگزامبورگ،تهران و الجزاير در روز گذشته تاكيد بر اين دارد كه امام موسي صدر همچنان در قيد حيات بوده و در يك اردوگاه متعلق به ليبي در نزديكي مرزهاي الجزاير بازداشت ميباشد.
راديوي لوكزامبورگ گزارش داد، يك افسر سابق فرانسوي به نام " كومندان ژان ژاك ديلابورت" با نام مستعار " كايتن كاريما" و با همكاري دستگاه اطلاعات ليبي اقدام به ربودن امام موسي صدر و همراهانش " شيخ محمد يعقوب " و " عباس بدرالدين" روزنامهنگار نموده است. اين راديو در ادامه افزود ديلابورت يك افسر سابق فرقه صاعقه فرانسوي، در الجزاير بوده كه مقامات الجزاير به اتهام اينكه وي مزدور فرانسه است او را بازداشت كردهاند. وي ادامه داد اعتقاد بر اين است كه " كومندان ديلابورت" در عمليات باج خواهي و اخاذي كه الجزاير ضد فرانسه و ليبي انجام داده، شركت داشته است. از طرفي الجزاير به
شرطي حكم آزادي وي را صادر ميكند كه حكومت فرانسه به طور رسمي متعهد شود تا مغرب از نزاعش با الجزاير بر سر صحراي غربي امتناع ورزد.
اين راديو بيان داشت، الجزاير پيشنهاد بازگرداندن " كومندان ديلابورت" را به ليبي داد به شرط آنكه سرهنگ " معمر قذافي" از نقشههايش براي برانگيختن توده مردم بر ضد سازمانهاي موجود حكومتي صرف نظر كند.
نفي ليبي
اما سخنگوي رسمي دفتر خلق ليبي[سفارت ليبي] در پاريس، به طور قاطع اين اخبار را رد كرد و آنها را " اكاذيبي مغرضانه و اين كه هيچ پايه و اساسي ندارند" توصيف كرد و افزود " امام موسي صدر در ليبي نيست" و " از زماني كه امام صدر، ليبي را در ٢٨ اوت ١٩٧٨ به مقصد رم ترك گفته، جمهوري ليبي هيچ ارتباطي با او نداشته است".
تاكيد ايران
يك منبع وابسته به آيتالله خميني در تهران بيان كرد، امام تاكيد دارد امام موسي صدر همچنان در قيد حيات است. اين منبع در حالي كه اخبار راديو لوكزامبورگ را در مورد صدر تحليل ميكرد گفت:" امام خميني چند روز قبل ديداري با پسر امام موسي صدر داشته كه او نيز بيان داشت، اسنادي حاكي از اين كه پدرش در قيد حيات بوده و در ليبي بازداشت شده است در دست دارد."
يك منبع مسوول در پاريس، بعدازظهر روز گذشته تاكيد كرد، يك شهروند فرانسوي ادعا ميكند بعد از اينكه ديلابورت به دادستان نظامي اين شهر در ٢٣ نوامبر ١٩٧٨ به اتهام اختلال در امنيت دولت ارجاع داده شد، در يك زندان جنگي در " بومزيق" بازداشت ميباشد.
وزارت دفاع الجزاير به طور رسمي دستگيري اين شهروند را تا مي ١٩٨٠ به مقامات فرانسوي ابلاغ نكرده بود.
يك منبع مسوول بيان داشت:" مدركي دال بر اين كه ثابت كند كه ديلابورت از نزديك يا دور
به مساله ربودن امام صدر مرتبط باشد، وجود ندارد."
چگونگي شروع اين مساله
مساله امام موسي صدر در دهم سپتامبر ١٩٧٨ آغاز شد كه محافل بيروت به دليل قطع اخبار امام صدر به مدت حدود ١٥ روز نگران شده بودند.
امام موسي صدر به همراه همراهانش در ٣١ اوت براي حضور در جشنهاي انقلاب ليبي به جمهوري ليبي رفت. بعد از تماس حكومت لبنان با مقامات ليبي، آنها تاكيد داشتند كه امام موسي صدر به همراه دوستانش بعد از اتمام جشن، طرابلس را به مقصد ايتاليا ترك گفت.
دبيرخانه امور خارجه ليبي در ١٩ سپتامبر ١٩٧٨ در بيانيه اي اظهار داشت :" امام موسي صدر و دوستانش در ٢١ اوت به رم سفر كردند، با اين وجود مقامات ايتاليايي اين موضوع را تاييد نكردند و اعلام داشتند امام موسي صدر هرگز به ايتاليا نرسيده است."
مساله امام موسي صدر با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، زماني كه رهبران انقلاب اسلامي ايران، در راس آن امام خميني در قبال سرنوشت امام مفقود ابراز نگراني كردند موضوعي بينالمللي شد. بدين ترتيب امكان ديدار سرهنگ [معمر قذافي] از ايران دشوار شد و " عبدالسلام جلود" در ٤ مي ١٩٧٩ در خلال ديدار رسمياش در تهران پيشنهاد كرد كه كميته بازرسي ايران به طور طبيعي براي انجام اقداماتي در اين خصوص، عازم ليبي شود.
وي بيان داشت، امام موسي صدر در زماني به ايتاليا رفت كه اين دولت در آن زمان زير تاخت و تاز، ترور و خشونت بود و نخست وزير سابق ايتاليا به دست گروه بريگاد سرخ ترور شده بود.