سياست
Category : غنا

1) حکومت‌

نوع حكومت
دموكراسي

سيستم حكومتي (قوه هاي كشور)

قوه مجريه
رئيس جمهور، شوراي ايالتي

قوه قانون گذاري
داراي يك مجلس

قوه قضائيه
ديوان عالي مستقل

قانون اساسی موجود در سال 1979 به تصویب رسید که به موجب آ ن مجلس ملی دارای140 نماینده است و بر اساس تقسیمات کشوری غنا به 10 ناحیه تقسیم گشته است و زیر نظر حکوت مرکزی اداره می شد. بر اساس قانون اساسی کنونی این کشور که در سال 1992 تدوین شد، قدرت بین رئیس جمهور، مجلس، کابینه و شورای نمایندگان تقسیم می‌شود. ترکیب حکومت غنا مرکب از شورای عالی نظامی، شورای نجات بخش ملی و کمونیست های منطقه ای می باشد.

سلسله مراتب دادگاههای غنا عبارتند از
1. دادگاه فرجام فراگیر مرکب از رئیس دادگستری و حداقل 5 قاضی
2. دادگاه های پژوهش مرکب از یک رئیس دادگستری و حداقل 12 نفر قاضی
3. دادگاه شهرستان
4. دادگاه بخش
5. دادگاه بدوی
6. دادگاه محلی

احزاب مهم و رهبران آن ها
از جمله مهم‌ترین احزاب کشور تا قبل از کودتای ۱۹۸۱ می‌توان به حزب ملی خلق، جبهه خلق، مجمع ملی متحد و حزب سوسیال دموکرات اشاره نمود.

سایر احزاب مهم عبارتند از
• CPP-دكتر ادموند دِلّْ
• DFP - الحاجي عبد الرحمان ايساكا
• EGLE - دَني اُفوري-آتا
• GCPP - دن لارتي
• VDC - كواسا آدجي
• NPP - پيتر مك-مانو
• PNC - الحاجي امِد رمضان
• URP - چارلز رايو

گروه هاي فشار مهم و رهبران آن ها
NA و ساير احزاب

عضویت در نهادهای بین المللی
کشور غنا در سال ۱۹۵۷ از انگلیس مستقل شده و روز ملی آن ششم مارس است. غنا در همان سال به عضویت سازمان ملل متحد درآمده و علاوه بر آن در سازمان وحدت آفریقا، اتحادیه گمرگی با ولتای علیا، اکا، سی سی دی، اکوواس، گات، یااآ، بانک جهانی، ایکائو، آیدا، ایلو، ایمکو، ایمف، ایتو، یونسکو، یوپو، وهو، ومو، آکپ عضویت دارد. این کشور همچنین عضو اتحادیه کشورهای همسود (مشترک‌المنافع بریتانیا) است.

2) شخصیت ها



جان اتا ميلز
جان اتا ميلز متولد 21 جولاي سال 1944 ميلادي از سال 2008 رييس جمهور اين كشور آفريقايي مي باشد. او در منطقه اي به نام "تاركوا" در جنوب غربي كشور غنا ديده به جهان گشود و در سال 1963 ميلادي مدرك ديپلم و در سال 1967 ميلادي از دانشگاه غنا در رشته حقوق مدرك كارشناسي خود را دريافت نمود. او در ادامه از مدرسه مطالعات آفريقا موسوم به SOAS در انگلستان مدرك دكتراي خود را دريافت نمود.

ميلز سپس براي ادامه تحصيل به امريكا رفته و مجدداً براي تدريس در رشته حقوق به كشورش بازگشت. او به مدت بيست و پنج سال در دانشگاه غنا به تدريس مشغول بوده و مدارج ترقي علمي خود را تا مرتبه استادي در اين دانشگاه به پايان رساند.
اتا ميلز در اين سال ها در كنفرانس هاي علمي متعددي شركت و پايان نامه ها و مقالات علمي بسياري را تدوين و تاليف نموده است. او در خلال سال هاي 1997 تا 2001 ميلادي معاون رييس جمهور بوده و در انتخابات سال هاي 2000 و 2004 ميلادي نيز به عنوان كانديدا شركت نموده و در انتخابات شكست خورده است.

او در انتخابات سال 2008 به عنوان كانديداي حزب NDC در انتخابات شركت داشت و با كسب حدود 81% آراء در انتخابات پيروز گرديد.

وي با "ارنستينا نادو ميلز" ازدواج نموده و داراي دو فرزند مي باشد. ميلز در غنا با نام "پادشاه صلح" در ميان مردم شناخته گرديده و از لحاظ شخصيتي بسيار انسان متواضعي بوده است.
میلز، قصد شرکت در انتخابات ریاست جمهوری 2012میلادی را داشت که در دسامبر ۲۰۱۲ در سن ۶۸ سالگی در گذشت.

قوام نکرومه
در ماه ژوئیه سال۱۹۶۰ نوع حکومت این کشور به همت قوام نکرومه تبدیل به جمهوری شد و خود نکرومه قدرت را دست گرفت. در سال ۱۹۵۹ غنا با گینه، اتحادیه ممالک مستقل آفریقایی و در سال ۱۹۶۱ با گینه و مالی اتحادیه ممالک آفریقایی را به منظور همکاری کشورهای عضو در زمینه‌های نظامی، اقتصادی و اشتراک نظر در سیاست خارجی به وجود آورد که عملاً دوامی نیافت.
از همان آغاز ریاست جمهوری نکرومه، توطئه‌ها و دسایسی بر علیه وی و حکومتش انجام گرفت و بارها به جان وی سوءقصد شد. سرانجام در سال ۱۹۶۶، نظامیان با یک کودتا قدرت را در دست گرفتند و یک شورا به ریاست ژنرال ژوزف آنکرا بر کشور حاکم گشت. در سال ۱۹۶۹، آنکرا مجبور به کناره‌گیری شد و ژنرال آکواسی آفریقا به قدرت رسید. آفریقا در رأس یک هیئت حاکم سه نفره قرار داشت. این هیئت در سال ۱۹۷۰ منحل گشت و ادواردآکوف آدوی حقوقدان به حکومت رسید، ولی حکومت وی نیز دوامی نیاورده و در سال ۱۹۷۲سرهنگ آچیمپونگ با یک کودتای نظامی قدرت را در دست گرفت. در سالهای پس از نکرومه، وضع اقتصادی غنا همواره رو به تنزل بوده و در آخر دهه هشتم سده بیستم به بدترین دوران خود رسیده بود. در سال ۱۹۷۸ ژنرال فردآکوفو بقدرت رسید ولی دولت او نیز سال بعد به‌وسیله نظامیان دیگری به رهبری جری راولینگز برکنار شد.
انتخابات عمومی که در همان سال برگزار شد، پس از چند سال حکومت نظامی، یک غیرنظامی به نام هیلالیمان را بقدرت رساند. در سال ۱۹۸۱ جنگ‌های قبیله‌ای در غنا آغاز شد و در آخر همان سال یک کودتای نظامی که بار دیگر به ریاست جری راولینگز صورت گرفت که هیلالیمان را سرنگون کرد. جری رااولینگز اعلام کرد که خود نمی‌خواهد قدرت را در دست بگیرد. پس از کودتا یک مجمع مقاومت ملی به ریاست راولینگز بر اوضاع حاکم شد. روابط غنا پس از کودتای به عت با غرب رو به تیرگی نهاد و با لیبی گسترش یافت.

 

 

 

 

جان درامانی ماهاما
جان درامانی ماهاما یا جان درامانی مهاما (به انگلیسی: John Dramani Mahama) (زاده ۲۹ نوامبر ۱۹۵) رئیس‌جمهور وقت کشور غنا از ژوئیه ۲۰۱۲ تا کنون است.وی پیش از این معاون رئیس‌جمهوری (جان آتا میلز) بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ و وزیر ارتباطات بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ بوده است.جان ماهاما در انتخابات ریاست جمهوری غنا در دسامبر ۲۰۱۲، توانست با کسب ۵۰٫۷ درصد آرا در مقابل "نانا آکوفو آدو" رقیب اصلی خود از حزب میهن پرستی نوین (حزب نیو پاتریوتیک) با ۴۷٫۷۴ درصد آرا، پیروز شود. حزب ملی پاتروتیک غنا، مهم‌ترین حزب مخالف دولت حاکم این کشور است.