جغرافیا
Category : مراکش

1) جغرافیای طبیعی

مراکش نزدیکترین کشور آفریقایی به اروپا است که به وسیله تنگه جبل الطارق از آن جدا می‌گردد و در واقع فاصله میان مراکش و اسپانیا حدود ۱۵ کیلومتر است.
مراکش در دورترین قسمت شمال غربی قاره آفریقا واقع شده‌است. از شمال به دریای مدیترانه و جبل الطارق (۴۶۸ کیلومتر) و از غرب به اقیانوس اطلس (۲۷۰۰ کیلومتر) منتهی می‌شود. این کشور از شرق با الجزایر (۱۵۵۹ کیلومتر) و از جنوب با سرزمین مورد اختلاف صحرای غربی (۴۴۳ کیلومتر) هم مرز است. بر اساس نظر دولت و مردم مراکش که صحرای غربی را به طور تاریخی از آن خود می‌دانند، این کشور در جنوب با موریتانی هم مرز می‌گردد.
مساحت کشور مراکش حدود یک چهارم خاک ایران، با حدود مساحت استان خراسان و استان اصفهان می باشد.
از سویی مراکش از جایگاهی راهبردی در میان کشورهای شمال آفریقا برخوردار است چرا که علاوه بر واقع شدن در حوزه جنوبی دریای مدیترانه و جنوب تنگه جبل الطارق و نزدیکی به اروپا (نزدیکترین کشور آفریقایی به اروپاست)، این کشور در مجاور اقیانوس اطلس است اندوخته عظیم ماهیان گوناگون در آبهای نزدیک به این سرزمین قرار دارند. دسترسی به دریای آزاد و وجود منابع عظیم فسفات و دیگر مواد کانی بر اهمیت مراکش می‌افزاید و چنانچه صحرای غربی را به‌عنوان بخشی از این کشور در نظر بگیریم بر امکانات راهبردی آن افزوده می‌گردد چرا که صحرای غربی دارای ذخایر نفتی، فسفات و گاز است و ذخایر ماهیان اقیانوس اطلس در آبهای مجاور صحرای غربی بسیار غنی است.

آب و هوا
بطور کلی مراکش دارای آب و هوایی معتدل و بارانی است. این کشور در مناطق شمالی تحت تأثیر آب و هوای مدیترانه‌ای و در مناطق غربی و شمال غرب متأثر از آّب و هوای اقیانوس اطلس است. در مناطق داخلی، مراکش دارای آب و هوای قاره‌ای بوده و در رشته کوههای اطلس بارش برف و باران بیشتر می‌شود. مناطق جنوبی دارای آب و هوای گرم و بیابانی است.
از نیمه خشک در جنوب تا گرمای مدیترانه ای در شمال، اما هوای سردتر در مناطق کوهتانی است. رباط در ژانویه 12.9 و در جولای 22.2 درجه صدبخشی گرما و سالانه 564 میلی متر باران دارد. طنجه در ژانویه 11.7 درجه و در جولای 22.2 درجه صدبخشی گرما، سالانه 897 میلی متر باران دارد.


2) جغرافیای انسانی

جمعیت مراکش (تخمین 2009) 34 میلیون و 859 هزار و 364 نفر است که میانگین سنی آنها 24.3 سال است.
این تعداد جمعیت ۴۳ درصد در مناطق روستایی و ۵۷ درصد در مناطق روستایی زندگی می‌کنند. تراکم جمعیت در هر کیلومتر مربع ۴۱ نفر، میانگین نفرات خانوار ۴/۵ و نرخ رشد سالیانه جمعیت (تخمین 2009) 1.479 درصد است.
امید به زندگی در این کشور (تخمین 2009) به طور کل 71.8 سال برای زنان 74.3 سال و برای مردان 69.42 سال است.
بر اساس آمارهای سال 2001 میلادی 0.1 درصد از مردم این کشور یعنی جمعیتی در حدود 15 هزار نفر به بیماری ایدز مبتلا هستند.
مراکش داراي2 قبيله مهم است. مهمترين اين قبايل عبارتند از؛ عرب-بربر 99.1%،يهودي 0.2 %،ساير قبايل 0.7 %


3) جغرافیای سیاسی

کشور پادشاهی مراکش که در زبان عربی به آن «المملکه المغربیه» گفته می‌شود نخستین کشور شکل گرفته مغرب مسلمان است. این کشور در ایران به نام «مراکش» شناخته می‌شود. در سازمانهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد برحسب مورد زبانی، بنام Maroc یا Morocco است چرا که واژه مغرب، مفهوم گسترده «مغرب بزرگ» (شامل کشورهای الجزایر، تونس و مراکش) را افاده می‌کند.
 


شایان ذکر است دو شهر سبته و ملیلا که مشرف بر دریای مدیترانه هستند در حاکمیت ۵ قرنی اسپانیا قرار دارند و از نظر دولت مراکش این دوشهر و چند جزیره کوچک دیگر متعلق به آنها است اما اسپانیا این سرزمینها را اسپانیایی می‌داند که در این صورت 3.6کیلومتر به خاطر شهر سبته و 6.9کیلومتر به خاطر شهر ملیلا مرز زمینی با اسپانیا وجود دارد.
تقسيمات استاني مراکش 15 استان شامل؛ كازابلانكاي بزرگ، چويا كارديگا، دوكالا آبدا، فس بوليمين، غرب چرادا بنيهسن، جولمي مس اسمارا، لايون بوجدور ساكيا ال هامرا، مراكش تنسيفت الحوض،‌  مكنس تافيلالت، اورينتال،‌رباط سله زمور زئير، سوس ماسا درا، تدلا آزيلال، تانجر تتوان، تزا الحكيما تااوناته است

مهم‌ترین بندرهای مراکش
کازابلانکا (دارالبیضاء)، طنجه، ناظور، محمدیه، آسفی و اگادیر.

مهم‌ترین شهرهای مراکش
رباط (پایتخت سیاسی _ اداری)، کازابلانکا (دارای مرکزیت اقتصادی _ تجاری)، فاس (دارای نوعی مرکزیت مذهبی - فرهنگی)، مراکش (دژ فرهنگ بربر)، طنجه، اگادیر (شهرهای توریستی)، ایفرن، مکناس، وجده، تطوان، محمدیه، قنیطره (کنیترا) هستند.