جغرافیا        0  4277 reads

1) جغرافیای طبیعی

کشور ساحل عاج در مغرب افریقا بر کرانه خلیج گینه و میان ممالک لیبریا، گینه، مالی، ولتای علیا و غنا قرار گرفته است. ساحل عاج با کشور لیبریا ۱۶۱۷ کیلومتر، غنا ۶۶۸ کیلومتر، گینه ۶۱۰ کیلومتر، بورکینافاسو ۵۸۴ کیلومتر اقیانوس اطلس ۵۱۵ کیلومتر و با کشور مالی ۵۳۲ کیلومتر مرز مشترک دارد.


مرزهای این کشور با لیبریا از نوع طبیعی می‌باشد و رودخانه کارالی که به خلیج گینه واقع در اقیانوس اطلس می‌ریزد، مشخص کننده آنست.
ساحل عاج دارای آب و هوایی گرمسیری و مرطوب در امتداد ساحل (در جنوب) و آب و هوایی نسبتا خشک و اقلیمی ساوان و نیمه بیابانی در شمال است. از نظر اقلیمی ساحل عاج دارای اقلیمی صاف با دشت‌ها موجدار می‌باشد، غرب و شمال غرب ساحل عاج را نیز نواحی کوهستانی فرا گرفته‌است. بلندترین نقطهٔ ساحل عاج، قلهٔ مونت نیمبا (Mont Nimba) نام دارد که با ۱۷۵۲ متر ارتفاع در غرب ساحل عاج واقع شده‌است.
بزرگترین دریاچهٔ ساحل عاج، دریاچهٔ کُسو نام دارد، همچنین سه رود مهم، ساساندرا، بانداماو کوموئه در ساحل عاج جریان دارند.
در آغاز منطقهٔ ساحل عاج زیستگاه بیش از شصت قوم و قبیلهٔ آفریقایی یوده‌است که مهمترین آنها، بائوله، بته، سنوفو، آگنی، مالینکه، دان و لوبی بودند.
کشور شامل یک خط ساحلی در جنوب و جنگل های انبوه در مناطق داخلی ودشت های بی درخت در شمال است. بارانهای سنگین مخصوصا در طول خط ساحل میبارد. این کشور نسبت به همسایگان بواسطه امکانات مالی از رفاه فراوانی برخودارند. از 1960 که ساحل عاج استقلال پیدا کرد و مردم از رفاه و در آمد بیشتری برخوردار شدند. کشت قهوه، کاکائو و تهیه الوار و غیره و صدور آنها بخارج بررونق کشور افزود. نفت سنگ آهن از منابع پرسود کشور است اراضی خط ساحلی کشور رفته رفته بلند و بلندتر میشود. تا اینکه در شمال به 1400 پا میرسد. خط باریک ساحلی 240 مایل طول دارد. فلات شنی در مشرق و بعد از خط ساحلی جنگل های انبوه (تقربیاً یک سوم کشور را در برگرفته) وجود دارد. در شمال غربی بلندی رشته کوهها به 5000 پا میرسد. ناحیه ساحلی دارای آب و هوا گرمسیری با حرارت سالانه از 73 تا 80 درجه فارنهایت و میزان بارندگی از 80 تا 120 اینچ میباشد. بطور کلی سه نوع آب وهوا دارد منطقه گرم و مرطوب در جنوب منطقه استوائی در مرکز و منطقه نسبتاً خوش آب و هوا در شمال. وسعت این کشور 322.460 كيلومتر مربع است.

انرژی و منابع طبیعی
حدود 2/2 میلیون کیلووات ساعت در سال تولید میکند. که بیشتر برق آبی است. نفت سالانه حدود 161000 دارای حدود 3 میلیون هکتار جنگل و مقدار صید سالانه ماهی حدود 98000 تن است.
آب وهوای گرمسیری بواسطه دوری از دریا گونه گونه است. در مناطق ساحلی فصل های مرطوب از مه تا جولای و در اکتبر و نوامبر اما در بخش های مرکزی دوره های مارس و جولای تا نوامبر درشمال یک فصل مرطوب از ژوئن تا اکتبر است. آبیجان در ژانویه 2/27 درجه و در جولای 9/23 درجه صد بخشی باران سالانه 2100 میلی متر بویوآ که در ژانویه 2/27 درجه صد بخشی و باران سالانه 1200 میلی متر است.

وضعیت آب و هوا
ساحل عاج در مدار ۵ الی ۱۰ درجه عرض جغرافیایی قراردارد. این کشور از لحاظ آب و هوایی در مناطق شمالی و جنوبی متفاوت می‌باشد. به طوری که منطقه جنوب دارای آب و هوایی استوایی و در شمال یعنی بعد از مدار ۸ درجه جغرافیایی آب و هوا نیمه استوایی می‌باشد. رطوبت این کشور به طور متوسط ۷۰ درصد و میزان بارندگی در آن بین ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ میلیمترمی باشد.
درجه حرارت در این منطقه بطور متوسط بین ۲۹ الی ۲۸ درجه سانتیگراد است که با رطوبط بسیار زیاد (شرجی) نسبتا زیاد می‌باشد.
به طو کلی آب و هوای این کشور را می‌توان به ۴ بخش تقسیم کرد:
1. فصل بزرگ بارندگی از آوریل تا اوت به همراه باد و طوفان شدید(فروردین تا مرداد)
2. فصل بارندگی از سپتامبر تا نوامبر (شهریور تا آبان)
3. فصل خشک از پایان نوامبر تا آوریل (ابتدای آذر تا اول فروردین)
4. فصل کوتاه مدت خشک در ماه اوت (حدود نیمه دوم مرداد ماه)


2) جغرافیای انسانی

جمعیت این کشور 21.1 میلیون نفر با میانگین سنی 19.4سال است(2009). امید به زندگی در این کشور برای زنان 51.82 سال و برای مردان 46.62سال است.

نژاد
آکان، کرو، وولاتی، مالینکه، مانده،

قبايل
بيش از 60 قبيله

نرخ رشد جمعيت
 1.995%

بيماري هاي شايع
اسهال باكتريايي، هپاتيت A، حصبه، مالاريا، تب زرد و آنفولانزاي پرندگان لز بیماری های شایع ساحل عاج است. 7درصد از مردم این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند.

زبان
فرانسه (رسمي) و 5 زبان عمده ديگر شامل رایوله، مالینکه، سنوفو، دان


3) جغرافیای سیاسی

کشور ساحل عاج دارای ۱۹ استان می‌باشد
1. آگنبی (Agneby)
2. بافینگ (Bafing)
3. ساساندرای سفلی (Bas-Sassandra)
4. دنگوئله (Denguele)
5. دیکس هویت مونتانس (Dix-Huit Montagnes)
6. فروماگر (Fromager)
7. ساساندرای علیا (Haut-Sassandra)
8. لاکز (Lacs)
9. لاگونز (Lagunes)
10. ماراهوئه (Marahoue)
11. کاوالی شمالی (Moyen-Cavally)
12. کوموئهٔ شمالی (Moyen-Comoe)
13. کوموئه انزی (N'zi-Comoe)
14. ساوانز (Savanes)
15. باندامای جنوبی (Sud-Bandama)
16. کوموئهٔ جنوبی (Sud-Comoe)
17. واله دو بانداما (Vallee du Bandama)
18. وورودوگو (Worodougou)
19. زانزان (Zanzan)
 





 

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
ساحل عاج در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
سیاست
نظامی
روابط با ایران