جغرافیا        0  2744 reads

1) جغرافیای طبیعی

تونس شمالی‌ترین کشور قارهٔ آفریقاست. پهناوری آن ۱۶۳،۶۱۰ کیلومتر مربع بوده و دارای ۹۶۵ کیلومتر مرز مشترک با الجزایر و ۴۵۹ کیلومتر مرز مشترک با لیبی است. هم‌چنین درازای کرانه‌های آن ۱۱۴۸ کیلومتر است. بلندترین نقطهٔ آن کوه شعانبی با بلندی ۱۵۴۴ متر می‌باشد. این کشوردر 30 درجه طول و37درجه عرض شمالی واقع شده است.

اقلیم و آب و هوا
تونس سرزمینی گرم و خشک است. بخش درونی آن از بیابان‌های سنگلاخی و بخش جنوبی آن نیز از شنزارها پوشیده شده، اما کرانه‌های شمالی آن نسبتاً حاصلخیز و پوشیده از جنگل است. در شمال غربی تونس کوه‌هایی کم‌ارتفاع (دنبالهٔ شرقی رشته‌کوه‌های اطلس) وجود دارند که بلندای هیچ‌یک از ۱۵۴۴ متر فراتر نمی‌رود. تونس هم‌چنین دارای چند دریاچهٔ فصلی زمستانی است که تابستان‌ها خشک و پوشیده از نمک هستند. و با توجه به تاثیر مطلوب دریای مدیترانه و ارتفاع کوه‌های شمالی از آب و هوای معتدل دریایی برخوردار می‌باشد و خوش آب وهواترین کشور شمال آفریقاست. شهر تونس در منطقه‌ی جلگه‌ای شرق و شمال شرقی این کشور در انتهای خلیج تونس قرار گرفته و از آب و هوای بسیار معتدل برخوردار است. این شهر در ژانویه 8.9 و در جولای 25.6 درجه گرما وسالانه 622 میلی متر باران دارد.


2) جغرافیای انسانی

بیشینهٔ مردم تونس (۹۹%) عرب‌زبان هستند. بررسی‌های ریخت‌شناسی (ژنتیکی) نشان می‌دهد که این مردم از دیدگاه نژادی همگن نیستند و آمیزه‌ای از تیره‌های گوناگون‌اند که در طول تاریخ پر فراز و نشیب این کشور از آسیا و اروپا به شمال آفریقا کوچ کرده‌اند. مردمان کرانه‌های شمالی تونس به سبب مهاجرپذیر بودن این سامان، آمیزه‌ای از بربر (آمازیغ)ها، فنیقی‌ها و کارتاژی‌ها، رومیان، وندال‌ها، الان‌ها‌ و عرب‌ها هستند. این در حالی است که مردمان بخش‌های درونی و جنوبی تونس بیشتر تبار بربر (آمازیغی) دارند. در تونس اقلیتی بربرزبان نیز می‌زیَند. بربرزبانان بیشتر در جنوب جزیرهٔ جربه، و مناطق مطماطه، الدویرات و شننی سکونت دارند.

جمعيت
 10.549.000نفر (2010)

نرخ رشد جمعیت سالانه
 1.2% (2010)

قبايل
عرب-بربر98%، اروپايي 1%، ساير1% (2010)

نرخ رشد جمعيت
1.2% (2010)

بيماري هاي شايع
بيماريهاي مواد غذایی و یا بیماری های آب زادی : اسهال باکتریایی و هپاتیت

امید به زندگی
به طور کل 74.5، برای زنان 76.5 و برای مردان 72.5 سال است. کمتراز 1/0درصد از مردم این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند.


3) جغرافیای سیاسی

تقسيمات استاني
26استان شامل؛ آريانه، باجه، بن عروس، بن زارت،قابس، قفسه، جندبه، الكاروان، كاسرينه، كبيلي، الكف، مهديه، مانوبه،‌ مدنينه، موناستير، نابول، صفاكيس، سيدي بو زيد، سيليانه، سوسه، تاتاوين، تاوزر، تونس، زاقوان

جزیره‌های مهم
 زمبره، قرقنه، جربه

شهر هاي مهم

تونس، منطقه بزرگ تونس، صفاكيس،سوسه، نابول، مهدیه، عربی المهدیه، باردو، باجه، قیروان، قفصه، ثابسوس، سفاقس و بَنزَرت (بِزِرتَه)

View this article in PDF format Print article
Other articles in this category
تونس در یک نگاه
جغرافیا
تاریخ
فرهنگ
اقتصاد
سیاست
نظامی
روابط با ایران