"واكنش به تحولات مصر: سركوب بد است، اما فقط براي همسايه"

تاریخ ۲۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۵ | عنوان: مصر


"كشورهايي كه در سركوب مخالفان داخلي كوتاهي نكرد‌ه‌اند، حالا با حساسيت اوضاع مصر را دنبال مي‌كنند و هركدام بنا به منافع خود، انگشت اتهام را به سوي ارتش يا اخوان‌المسلمين نشانه مي‌روند."
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شبكه خبري دويچه‌وله در يادداشتي درباره وقايع اخير مصر نوشته است: كشورهاي خاورميانه، به ويژه همسايگان مصر در ابراز نگراني نسبت به حوادث خونين چند روز اخير آن گوي سبقت از يكديگر ربوده‌اند. تفاوت در نوع اين نگراني البته زياد است. گروهي در كنار ارتش ‌و گروهي در كنار اخوان‌المسلمين قرار گرفته‌اند.

يك چيز اما در همه آن‌ها مشترك است: يك بام و دوهوا در برخوردها. واكنش‌ها به رخدادهاي مصر در هردو سوي طيف طرفداران اخوان‌المسلمين و ارتش آميخته به جنجال و عاري از اصول اخلاقي است.

به عنوان مثال دولت تركيه كه تا همين ديروز پليس را به جان معترضين به تخريب يك پارك انداخت و مردم بي‌سلاح را به شدت سركوب كرد، حالا از رفتار ارتش با اخوان‌المسلمين انتقاد مي‌كند.

رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه آن زمان مخالفان سياست خود را تروريست ناميد كه بي هيچ ملاحظه‌اي بايد با آن‌ها مقابله كرد. اما حالا كه نوبت به مصر رسيده است، لحن اردوغان هم كاملا تغيير كرده است.

تركيه در راس كشورهايي قرار گرفته كه دولت انتقالي مصر و ارتش آن را تكفير و اخوان‌المسلمين را حمايت مي‌كنند. نخست وزير تركيه رفتار ارتش را "كشتار" ناميده و خواهان محاكمه عاملان و آمران حمله به اخوان‌المسلمين در "يك پروسه شفاف و عادلانه" شده است. او هم‌چنين غرب را متهم كرده كه چشم خود را بر خشونت‌هاي مصر بسته است.

عمر البشير، رئيس جمهوري سودان كه ديوان عالي لاهه قصد دارد او را به اتهام قتل‌عام و جنايت عليه بشريت به محاكمه بكشد نيز در كنار اخوان‌المسملين قرار گرفته است. حكومت سودان از مصر خواسته است "دست از بي‌عدالتي بردارد و به كشتار مردم پايان دهد."

رشيد العنوشي، رهبر حزب النهضه كه حزب اسلام‌گراي حاكم بر تونس است، رخدادهاي مصر را فاجعه خوانده و گفته است كه اين "نتايج زير پا گذاشتن قانون اساسي" است. از سخنان او بوي نگراني به مشام مي‌رسد كه مبادا تونس هم دچار سرنوشتي مانند مصر شود. چراكه حكومت منتخب تونس هم خود را در برابر نارضايتي شديد جريان‌ها ليبرال مي‌بيند.

اسرائيل در اين ميان از موضع‌گيري پرهيز مي‌كند. اما اين حكومت نيز نگران آينده است زيرا از هنگام بركناري محمد مرسي، وضعيت امنيتي شكننده شبه جزيره سينا، بازهم وخيم‌تر شده است.

اسرائيل هفته گذشته تنها فرودگاه خود در منطقه تفريحي درياي سرخ را از ترس عمليات "تروريستي" افراط‌گرايان براي دو ساعت بست. اين منطقه بارها هدف حملات تروريستي قرار گرفته است.

از هنگام بركناري محمد مرسي در روز سوم ژوئيه امسال، بر شدت اقدامات "تروريستي" در شبه جزيره سينا به طرز چشمگيري افزوده شده است. اكنون اسرائيل نگران آن است كه شيرازه امور در مصر كاملا از هم بپاشد.

در مقابل همه كشورهاي عرب منطقه، به استثناي قطر از اقدامات خشونت‌بار ارتش مصر عليه اخوان‌المسلمين استقبال مي‌كنند. بحرين مي‌گويد كه اين كار ارتش براي استقرار "امنيت، ثبات و نظم عمومي" ضروري بوده است.

اين واكنش بحرين در عين حال هشداري روشن به مخالفان داخلي است كه از هنگام برآمد آن‌ها ظرف دو سال و نيم اخير به شدت از سوي نيروهاي امنيتي به شدت سركوب شده است.

امارات متحده عربي نيز رسما از ارتش حمايت كرده و "نيروهاي افراطي" را مسئول موج خشونت‌هاي اخير دانسته است. ابوظبي آمادگي خود را براي حمايت مالي سه ميليارد دلاري از قاهره اعلام كرده است.



نوشته‌ای از موسسه مطالعاتی و تحقیقاتی آفران - آفریقا و ایران
http://www.afran.ir

نشانی این صفحه :
http://www.afran.ir/modules/news/article.php?storyid=88543