سياست بين‌الملل پايان كار مرد مورد اعتماد حسني مبارك

تاریخ ۳۱ تیر ۱۳۹۱ - ۰۶:۰۴ | عنوان: مصر


گروه بين‌الملل- ژنرال عمر سليمان، رييس سابق سازمان اطلاعات مصر در دوران ديكتاتوري حسني مبارك در آمريكا درگذشت.به گزارش يورونيوز، يكي از مشاوران ژنرال سليمان گفت او به طور غيرمنتظره در حين معالجات درماني در كليولند آمريكا در‌گذشته است. ژنرال سليمان در روزهاي پاياني حكومت حسني مبارك سمت معاونت رييس جمهوري را برعهده داشت.
عمر سليمان در ۲۲ بهمن سال ۱۳90 پايان حكومت رژيمي را اعلام كرد كه ۳۰ سال اداره كشور را در اختيار داشت. او گفت: «رييس جمهوري حسني مبارك تصميم گرفت از پست رياست جمهوري كناره‌گيري و از شوراي عالي نيروهاي مسلح خواست تا كشور را اداره كند. خدا يار و ياور ماست.»
كناره‌گيري مبارك از قدرت نتيجه اعتراضات انقلابيون مصر در ميدان تحرير قاهره بود كه طي ۱۷ روز تا اين رويداد تاريخي صد‌ها كشته برجا گذاشت.
در پايان ژانويه سال ۲۰۱۱ مبارك سليمان را به جاي پسرش به معاونت خود برگزيد. ماموريت او بازگرداندن آرامش و انجام اصلاحات خواست مردم بود. اما نزديكي او به رياست جمهوري مانعي براي چنين ماموريتي بود.
سليمان طي سال‌ها پشت پرده مشاور محرمانه نظام سابق بود. او در سال ۱۹۳۶ ميلادي به‌دنيا آمد و فعاليتش را در ارتش آغاز كرد و در سال ۱۹۹۳ رييس دستگاه اطلاعات و امنيت شد.
در سال ۱۹۹۵، سليمان حسني مبارك را از مرگ نجات داد. او به مبارك توصيه كرد كه با خودروي ضدگلوله به اجلاس سران آفريقا در اتيوپي برود. خودروي او هدف حمله يك گروه اسلامگرا قرار گرفت. با وجود كشته شدن برخي از همراهان، به رييس جمهوري آسيبي نرسيد. از آن زمان به بعد سليمان به مردي قابل اعتماد براي مبارك بدل گشت.
او در تابستان سال ۱۹۹۷ خواستار افزايش نظارت‌ها بر مكان‌هاي گردشگري شد كه با مخالفت وزير كشور روبرو شد. بمبگذاري ماه اكتبر در اُقصُر ۶۲ كشته برجا گذاشت.
باز هم حق با سليمان بود و او مشاور سياسي مبارك شد. او پس از انتفاضه دوم سعي در حل مساله فلسطين-رژيم صهيونيستي كرد و در نقش ميانجي و مذاكره كننده ظاهر شد و برآن بود تا سازش را بين آن دو جاري سازد. طي سال‌ها، به مذاكره بي‌وقفه بين طرفين پرداخت و در نزديك ساختن طرف‌هاي مخالف و حتي برقراري آشتي دوباره بين فلسطينيان فتح و حماس تلاش بسياري كرد. اما اين چهره پشت پرده نقش مهمي در شكنجه‌ها داشته است. او مظنون به همكاري با سازمان اطلاعات مركزي آمريكا، سيا و دست داشتن در شكنجه افراد مظنون به همدستي با مخالفان بود.
نفرت عمر سليمان از اسلامگرايان در سال‌هاي دهه ۹۰ ميلادي او را به مقابله بي‌رحمانه عليه اخوان‌المسلين و گروه‌هاي جهادي برانگيخت و شايد اين نفرت، او را واداشت تا خود را نامزد انتخابات رياست جمهوري ماه آوريل مصر كند. البته او نتوانست ۳۰ هزار امضاي مورد نياز را به دست آورد.



نوشته‌ای از موسسه مطالعاتی و تحقیقاتی آفران - آفریقا و ایران
http://www.afran.ir

نشانی این صفحه :
http://www.afran.ir/modules/news/article.php?storyid=79021